Gästinlägg: Tips för nybörjaren

Detta är ett gästinlägg från en bloggkollega, som har lite bättre koll på lätt-att-läsa-böcker än jag:

Bäst för 6-7 åringen just nu

När det gäller att få ett barn att komma igång med sin läsning så tycker jag att man ska ta till alla knep som finns! Det spelar inte så stor roll vad de läser i början – bara de läser. Det betyder att det viktigaste är att hitta något som barnet tycker verkar intressant.

Låt den som gillar fotboll läsa om fotboll, låt den som gillar monster läsa om monster och låt den som gillar hästar läsa om hästar. Vill barnen läsa Bamse eller Tom&Jerry eller andra serietidningar? Utmärkt! Allt de läser i denna ålder hjälper dem mot att bli en framtida läsare, och som jag ser det är det helt fel tid att försöka få dem att läsa böcker av en viss sort eller av den vuxna upplevd hög kvalitet. Jag tipsar här nedan om olika sorters böcker som jag tror kan passa lite olika barn.

I kategori ”Extra lätt att läsa” är det ca en mening per sida + bild och all text är skriven i versaler. Nästa kategori ”Lätt att läsa” har också bilder på varje sida, men ca 4-5 meningar per sida och vanlig versalgemen text. Efter det finns vanliga enkla kapitelböcker för 6-9 år men jag har valt att inte ta med dem här eftersom jag koncentrerar mig på stadiet innan man kommit igång.

 

Extra lätt att läsa – några tips

KATTAS UNGAR – handlar om det spännande ämnet en katt som får ungar.

SIMSKOLAN – handlar om hur det känns när andra lär sig simma snabbare och om hur en riktig kompis är.

Lätt att läsa

KASPER gör mål – om att få bli en del i gemenskapen med ett fotbollslag och att inte bli utskälld fast man misslyckas att markera någon som gör mål. Avslutas dessutom med en faktadel med fakta om fotbollsträning.

STOREBRORSAN – om att ha en storebror som bryr sig om en och om att hålla ihop inför föräldrarna när den ene råkat klanta sig.

Liten är bäst(en del i serien Riddarskolan) – Om Egon och hans vänner som är barn i en riddarborg på riddartiden och när de lyckas avgöra en tävling trots att de är barn och andra laget inte har några barn i sitt lag. Men skrattar bäst som skrattar sist!

Häxläxa – Om två barn som misstänker att en tant som bor i närheten är en häxa. För att samla bevis börjar de följa efter henne …

Märta rider vilse – Om att gå på ridskola, lite fakta om hästar, om att rida ute och råka rida vilse…

Min vän Boris(del 1 i serien om familjen Monstersson) – Om hur det är att ha en kompis som är lite annorlunda. Boris och hela hans familj är monster, men de är trevliga ändå.

Jonte och Flugan – Om hur det kan gå till när en fluga får för sig att förfölja en. Vad gör man?!?

Vinn ett börja-läsa paket

Avslutningvis så har jag två tips till:
1) Tjata inte på barnet angående läsning, det går oftast sämre då.
2) Just nu lottar jag ut fyra av böckerna från tipsen ovan i ett ”Börja läsa”-paket på min blogg Boktjuven (KATTAS UNGAR, SIMSKOLAN, Kasper gör mål och Storebrorsan). Gå in här för att delta.

Lycka till med läsuppmuntringen önskar Boktjuven Ingerun

Eva Emmelin
Eva Emmelin skriver regelbundet om barnlitteratur på tidningens kultursida. Hon jobbar som pressekreterare på IM.

Den som snabbt vill få tips på bra böcker kan hitta alla inlägg i kategorin "Lilla bokhyllan rekommenderar" här.

Här hittar du listan över barnböcker med etnisk mångfald.

Ålder: 37 år
Bor: Malmö
Familj: Make samt två barn, födda 2009 och 2011.