Gunna går hem & Mio mera fart

Av Maria Nilsson Thore och Annika Thore

När de två första böckerna, de om Sami och Vira, kom var jag överförtjust och fötjusningen över de här färgglada lyckopillren har liksom aldrig släppt. Det enda som gör mig lite ledsen är att detta att döma av seriepresentationen är de två sista.

Det är Gunna och Mio vi möter nu, Gunna på väg hem förbi en stor spännande plaskig vattenpöl och Mio mitt uppe i gungfarten. Mio-boken är verkligen i Lilla bokhyllans yngsta innehavares smak. Ja båda våra barn älskar att gunga (”Högt mamma, ända upp till solen!”) men den yngsta får liksom verkligen grotta ner sig i sin favoritsysselsättning när vi läser om Mio. När vi gungar nu är det inte upp i solen vi ska, utan ”lika högt som Mio”!

Gunna känner vi också igen oss i, även om den här mamman ärligen måste erkänna att hon inte är lika tålmodig vid vattenpölar som Gunnas ledsagare. Barnen i de här böckerna är just barn. Jag vill busa med dem, kittla dem och höra dem kikna och det är nästan så att Maria Nilsson Thores illustrationer får mig att känna att jag kan göra det.

Böckerna är recensionsexemplar från förlaget.

Eva Emmelin
Eva Emmelin skriver regelbundet om barnlitteratur på tidningens kultursida. Hon jobbar som pressekreterare på IM.

Den som snabbt vill få tips på bra böcker kan hitta alla inlägg i kategorin "Lilla bokhyllan rekommenderar" här.

Här hittar du listan över barnböcker med etnisk mångfald.

Ålder: 37 år
Bor: Malmö
Familj: Make samt två barn, födda 2009 och 2011.