Svea tvättar

Av Linda Palm och Jessica Lindholm

Svea är 1,5 och har en snutte. När snutte hamnar (!) i toaletten blir det jobbigt. Först blir det roligt – för visst är det roligt att tvätta – men sen blir det tråkigt. Hemskt tråkigt. Kan mamma lösa problemet?

Förlaget utlovar fler böcker om Svea, och jag kan tänka mig ungefär vilka ämnen som kommer upp. Linda Palm är själv förskollärare och har både från jobb och hemmafront en outsinlig källa till inspiration.

Sådana här böcker skulle egentligen varje småbarnsförälder kunna skriva, men för oss som inte gör det är det trevligt att de finns. Linda Palm har också hittat en ton och ett språk som passar väldigt bra för småbarnets lässtund, med en tillbakablick och repetition på sista uppslaget som är pedagogisk utan att vara övertydlig.

Jag gillar färgsättningen och de enkla, direkta, illustrationerna även om jag på vissa bilder tycker Sveas ansikte är vuxet på ett lite otäckt sätt.

Boken är ett recensionsexemplar från förlaget.

 

Eva Emmelin
Eva Emmelin skriver regelbundet om barnlitteratur på tidningens kultursida. Hon jobbar som pressekreterare på IM.

Den som snabbt vill få tips på bra böcker kan hitta alla inlägg i kategorin "Lilla bokhyllan rekommenderar" här.

Här hittar du listan över barnböcker med etnisk mångfald.

Ålder: 37 år
Bor: Malmö
Familj: Make samt två barn, födda 2009 och 2011.