Att gå på bio med en treåring

Så kom vi då iväg på den omtalade filmen. Att gå på bio med en treåring är alltid lite av ett lotteri. Hur blir humöret? Håller koncentrationen? Just min treåring är dock filmoman av stora mått, och eftersom han förknippar ordet bio med ”biogodis” är han inte så svår att hålla på humör (tills det är dags att gå hem vill säga).

Som vuxen kan det kännas lite knasigt med knattefilmer, att sjunka ner i biofåtöljen bara för att resa sig igen en halvtimme senare. Men nöjda var vi, båda två, när vi lämnade salongen. Sonen kände ju igen figurerna och gillade interaktionen mellan berättarröst (Stellan Skarsgård), de brokiga och publiken.

Själv måste jag säga att jag var positivt överraskad. Jag har ju läst pekböckerna som filmen bygger på och väntade mig att på samma sätt som med Vem-böckerna få dessa ”upplästa” (eller åtminstone ”uppspelade”) för mig. Istället fick jag vassa tänder, rumpchocker och godisbråk, samt härliga flödande färger.

Naturligtvis är det stört omöjligt att se filmen utan att ha debatten om Lilla hjärtat med sig. Med de ögonen måste jag säga att det inte finns något i framställningen av henne som jag uppfattar som stereotypt. Jag trots att jag letar aktivt tycker jag inte att jag ser skillnader i porträtten av Liten skär (den vita lilla flickan) och Lilla hjärtat. De har lika vassa tänder, bråkar och skojar och pussas på samma sätt.

Ändå är det klart att jag ser vad kritikerna ser. Att den rena bilden, illustrationen, särskilt i rörelser där läpparna framträder, är för lik de nidbilder som svarta fått leva med i så många år. Jag tror det var i SvD:s som recensenten skrev: ”Någon borde dragit i nödbromsen när Makode Lindes tårta väckte sådana recensioner tidigare i år” (jo, det var det).

Eva Emmelin
Eva Emmelin skriver regelbundet om barnlitteratur på tidningens kultursida. Hon jobbar som pressekreterare på IM.

Den som snabbt vill få tips på bra böcker kan hitta alla inlägg i kategorin "Lilla bokhyllan rekommenderar" här.

Här hittar du listan över barnböcker med etnisk mångfald.

Ålder: 37 år
Bor: Malmö
Familj: Make samt två barn, födda 2009 och 2011.