Hjälte med hjärta

av Anette Jahnke

När hjältelarmet ljuder rusar hjälten till undsättning. Han hjälper hårdrockare och kanotister utan rädsla. Men när grannen får besök av de hemskaste tjuvar hjälten sett, då kommer rädslan.

Jag har en speciell liten person i tanken när jag läser den här boken. Det är en kompis son; en glad och tuff och snäll kille som inte är helt olik vår hjälte. Det bästa med den här boken är att den uppmuntrar det där glada och tuffa, men också det känsliga som jag önskar att fler småkillar fick lov att ta fram.

Bilderna är enkla, glada och spännande att fundera över även för en knatte som min på tio månader (det måste vara något med färgen, för han älskar den här bokens omslag!). Själv tilltalas jag av det raka tilltalet, helt utan pekpinnar eller övertydlig moral. Hjälten är modig och rädd på en gång. Och det är ok!

Läs mer om boken här!

Olika förlag ger ut ”genussäkrade” barnböcker. Så här skriver de på sin fina hemsida:

Som vuxen kan man därmed känna sig trygg i att kunniga personer (se nedan) har läst boken och sagt – ”Ja, den här boken speglar inte barn och vuxna på ett stereotypt sätt”. Genus handlar om vilka idéer som finns kring hur flickor och pojkar, män och kvinnor ska vara. Vi vill inte att könet som ska sätta gränser för barns egenskaper och beteenden. Varje barn har många sidor, precis som alla människor. Vi vill erbjuda barn möjlighet att utveckla sin egen unika personlighet.

Med sina senaste böcker sätter förlaget fokus på pojkar. För varför är det alltid det ”flickiga” som ska bort? Det är ok för en tjej att vara ”killig” men mindre ok för en pojke att visa traditionellt tjejiga egenskaper?!? Bokunge skriver också om detta!

Eva Emmelin
Eva Emmelin skriver regelbundet om barnlitteratur på tidningens kultursida. Hon jobbar som pressekreterare på IM.

Den som snabbt vill få tips på bra böcker kan hitta alla inlägg i kategorin "Lilla bokhyllan rekommenderar" här.

Här hittar du listan över barnböcker med etnisk mångfald.

Ålder: 37 år
Bor: Malmö
Familj: Make samt två barn, födda 2009 och 2011.