Svalöv/Landskrona

Kågerödsbo blev blåst på dyr spaaffär

Artikel Svalöv/Landskrona Han gick därför ut på en köpsajt på webben för att hitta något lämpligt objekt.

Han gick därför ut på en köpsajt på webben för att hitta något lämpligt objekt.Han hittade ett tilltalade bad och ringde upp säljaren som förklarade att han ville ha 8 500 kronor och pengarna skulle sättas in på ett konto innan köparen kunde hämta badet. Kågerödsbon gjorde så och åkte därefter till den bestämda platsen, men väl framme visade det sig att det varken fanns något spabad eller säljare på plats. Istället möttes han av en förvånad person på adressen som varken kände till säljaren eller det aktuella spa-badet.– Kågerödsbon insåg att han råkat ut för bedragare och har trots upprepade försök att nå säljaren och har därför polisanmält händelsen, säger polisens informatör Eva-Lotta Hermansson Truedsson.Brottet rubriceras som bedrägeri.

Redan prenumerant?
1 kr första månaden
Alla Premiumartiklar för 1 kr första månaden, därefter dras 99 kr per månad. Bindningstiden är aldrig mer än en månad. Säg upp när du vill.
Ingår i Skånskan Premium
  • Skånskan.se - Alla artiklar på
  • Skånskan Plus - Förmånliga erbjudanden varje månad
  • Nyhetsbrev - Senaste nytt direkt i din meljkorg

Kultur och nöje

Moderna i Malmö öppnar igen

Hilma af Klint-utställningen på Moderna i Malmö går återigen att se från och med 16 mars.
Foto: Helena Toresdotter
Kultur och nöje
Konst Den 16 mars öppnar Moderna museet i Malmö igen och Hilma af Klint-utställningen blir återigen tillgänglig.

På grund av coronarestriktionerna har Moderna museet i Malmö haft stängt sedan november. På tisdagen meddelade man att planen är att öppna igen 16 mars. Då på ett säkert sätt och med ytterligare begränsningar i besökarantalet. Precis som tidigare i höstas måste biljetter bokas i förväg.

Utställningen Hilma af Klint – Konstnär, forskare, medium förlängs nu också till 11 april och även museets öppettider förlängs. Utställningen skulle ursprungligen ha öppnat den 4 april förra året, men på grund av rådande coronasituation kunde den öppna först den 16 juni. Utställningen har skapats av museichef Iris Müller-Westermann och curatorn Milena Høgsberg för Moderna Museet Malmö och visas endast där.

- Det är fantastiskt att vi kan presentera en så omfattande utställning av detta exceptionella konstnärskap i Malmö. Det kommer att dröja länge innan en utställning om konstnären med denna bredd och djup kommer att kunna ses igen i Sverige, säger Iris Müller-Westermann.

Malmö

Moderna Museet öppnar igen

org-552e3bb8-6abd-45b0-bcdf-162a8a526283.jpg
Malmö
Kultur och nöje
Malmö Efter att ha varit stängt sedan början av november återöppnar Moderna Museet den 16 mars.

Öppningen sker på ett säkert sätt och med begränsningar i besöksantalet, skriver museet i ett pressmeddelande. Hilma af Klint-utställningen förlängs till den 11 april och det gör även museets öppettider för att möta efterfrågan på biljetter.

Ekonomi

OECD: Högsta tillväxten på 48 år väntar

OECD:s ekonomer ser ljusare på de globala utsikterna för ekonomisk återhämtning 2021. Arkivbild
Foto: Chinatopix/AP
Ekonomi
Ekonomi Utsikterna ser allt bättre ut ekonomiskt trots pandemin, enligt OECD.
Den ekonomiska samarbetsorganisationen höjer prognosen för global tillväxt i år rejält, till 5,6 procent – den högsta nivån på nästan 50 år.

Vaccinationsframsteg och den oväntat starka ekonomiska rekylen uppåt i höstas – efter BNP-kollapsen våren 2020 – bäddar för den positiva prognosöverraskningen från OECD:s ekonomer.

Prognoshöjningen är markant. Så sent som i december låg OECD-prognosen för årets tillväxt på 4,2 procent. Och för att hitta en högre årstillväxt än 5,6 procent får man enligt Världsbankens databank gå tillbaka till år 1973.

Men tittar man mer detaljerat på OECD-ekonomernas analys av läget framgår det tydligt att det finns sektorer och länder som inte hänger med – även om både ränte- och råvarumarknaden redan tagit sikte på lyftet och tagit sig tillbaka nivåerna före pandemins utbrott i fjol.

Uppåt för USA och Indien

Omfattande coronarestriktioner bromsar tillväxten i vissa länder och slår särskilt mot tjänstesektorn. Samtidigt drar andra länder nytta av effektivare vårdsystem, snabbare vaccinationsprogram och starkt politiskt stöd för krishanteringen.

Bakom prognoslyftet ligger i första hand kraftiga höjningar av tillväxtutsikterna för länder som USA och Indien – båda hårt drabbade av coronakrisen i fjol. Utsikterna för eurozonen och Japan justeras dock bara upp marginellt och utsikterna för Kina ser till och med lite sämre ut nu, än de gjorde i december.

Nedjusteringar av tillväxtprognosen 2021 görs även för stora euroländer som Frankrike och Italien och för tillväxtländer som Ryssland, Saudiarabien och Sydafrika.

Årets rekyl uppåt – efter fjolårets beräknade globala BNP-fall på minus 3,4 procent – fortsätter även in i 2022, enligt OECD. För nästa år ligger prognosen nu på en global tillväxt på 4,0 procent, en höjning med 0,3 procent jämfört med OECD:s beräkningar i december.

Ingen större inflationsoro

Någon gång i mitten av 2021 väntas den globala produktionen vara tillbaka på de nivåer som rådde när pandemin bröt ut.

OECD varnar samtidigt för att beräkningarna i prognosen bygger på antaganden om att vaccinationsprogram får genomslag och att det inte uppstår problem med virusmutationer, som gör att tillgängliga vaccin inte ger skydd mot smittan. Skulle det uppstå problem på dessa fronter är risken stor för svagare återhämtning, högre arbetslöshet och fler företagskonkurser.

Någon större oro för att inflationen ska skena iväg i den pågående återhämtningen ger OECD-ekonomerna inte uttryck för. De noterar ett tryck uppåt på kostnaderna på råvarumarknaden i takt med att efterfrågan ökar och det uppstår tillfälliga utbudsstörningar. Men den underliggande inflationen ser trots detta fortsatt svag ut, nedkyld av det faktum att det finns kvar mycket lediga resurser runt om i världen.

"Det måste undvikas"

Liksom Internationella valutafonden (IMF) varnar OECD för att dra tillbaka finans- och penningpolitiska stimulanser för snabbt.

"Det måste undvikas", skriver de i rapporten.

De vill att centralbanker runt om i världen öppnar för att tillåta att inflationen tillfälligt lyfter över målet innan det inleds åtstramningar – åtminstone så länge det underliggande kostnadstrycket är begränsat.

Företag och hushåll kommer också behöva mer stöd, enligt OECD-ekonomerna, tills det att vaccinationerna får bukt på pandemin och restriktioner som begränsar efterfrågan på många tjänster börjar hävas.

Riktade stödinsatser, bidrag och kapitaltillskott är här att föredra framför erbjudanden om lån, enligt OECD:s ekonomer.

Joakim Goksör/TT

Inrikes

Våld och ångest – så drabbas barn i pandemin

Samtal om ångest, familjekonflikter och våld till Bris ökade kraftigt under fjolåret
Foto: Johan Hallnäs/TT
Inrikes
Inrikes Samtal om ångest, familjekonflikter och våld ökade kraftigt till Bris under fjolåret. Redan utsatta barn drabbades allra värst.
Bris rapport över pandemiåret 2020 är dyster läsning.

”Pappa kan vara dum mot mamma hela tiden nu. Han skriker dumma ord. Slår. Är arg på henne. Han kan ju göra det hela tiden nu när han inte är på jobbet.”

Så beskriver ett barn sin situation hemma under pandemin i Bris årsrapport för 2020.

I rapporten redovisar Bris samtalsutvecklingen under fjolåret och visar utifrån forskning och rapporter hur barns situation har påverkats under pandemin.

– Vi ser stora ökningar i samtalen från barn om ångest, nedstämdhet, familjekonflikter men även när det gäller fysiskt och psykiskt våld. Barn påverkas i hög utsträckning av pandemin och de efterföljande restriktionerna, säger Bris generalsekreterare Magnus Jägerskog till TT.

Skola på distans

Restriktionerna har lett till att barns tillgång till skyddsfaktorer har begränsats, samtidigt som riskfaktorer för utsatthet har ökat när vuxna förlorat sina jobb eller på andra sätt drabbats ekonomiskt, konstaterar Bris.

Skolan är just en sådan skyddsfaktor som många barn fick klara sig utan då de övergick till distans. Det har bland annat lett till stress över studier, känslor av kontrollförlust och minskade sociala relationer, enligt Bris.

"Skolan är ju rolig för att man får träffa sina kompisar och nu är det roliga borta och bara det stressande och jobbiga kvar", citeras ett barn i rapporten.

Psykisk ohälsa

Distansen har även bidragit till ökad psykisk ohälsa hos gymnasieelever, enligt en samlad lägesbild från svenska kommuner i oktober 2020. Därtill har samtalen till Bris om psykiska besvär, exempelvis ångest, ökat kraftigt. Jämfört med 2019 ökade samtalen om ångest med 61 procent.

I samtalen har barn framför allt berättat om tidigare psykisk ohälsa som gjort sig påmind under året. Uppgången blev tydlig redan under våren och har hållit i sig under resten av året.

Antalet samtal om familjekonflikter ökade också, med 43 procent – den största ökningen någonsin. För barn vars föräldrar har psykisk ohälsa har utsattheten blivit extra påtaglig, enligt Bris.

Även samtal om utsatthet för fysiskt och psykiskt våld i hemmet ökade kraftigt, båda kategorierna med omkring 30 procent jämfört med 2019.

Mörkertalet är stort men samtalsutvecklingen indikerar att våld mot barn kan ha ökat i Sverige under året, enligt Bris.

Utsatta drabbas värst

Sammantaget har barn som var utsatta redan före pandemin drabbats särskilt hårt av pandemins effekter:

"För de flesta barn som sökte stöd hos Bris var utsattheten de berättade om något som redan existerade i barnets vardag. Det var sällan våldet eller kränkningarna hade uppkommit för allra första gången, men pandemin och restriktionerna blev en försvårande omständighet."

Att det finns vuxna kring barn är viktigt och det blir särskilt tydligt under ett år som detta, framhåller Bris generalsekreterare Magnus Jägerskog.

– Barn som befinner sig i en välfungerande hemmiljö har haft väsentligt bättre förutsättningar att klara sig igenom en sådan här period på ett bra sätt. Men för barn där det finns en problematik hemma blir det svårare, säger han.

Marc Skogelin/TT

Malin Johanson/TT

Restriktionerna som följt av pandemin har lett till att barns tillgång till skyddsfaktorer har begränsats, konstaterar Bris. Arkivbild.
Restriktionerna som följt av pandemin har lett till att barns tillgång till skyddsfaktorer har begränsats, konstaterar Bris. Arkivbild.
Foto: Gorm Kallestad/NTB/TT
Många unga har mått dåligt över distansundervisningen under 2020. Arkivbild.
Många unga har mått dåligt över distansundervisningen under 2020. Arkivbild.
Foto: Jessica Gow/TT
Samtalsutvecklingen indikerar att våld mot barn kan ha ökat i Sverige under året. Arkivbild.
Samtalsutvecklingen indikerar att våld mot barn kan ha ökat i Sverige under året. Arkivbild.
Foto: Claudio Bresciani/TT

FAKTA

Fakta: Bris vill se beredskap för ökat stöd till barn

Utifrån rapportens slutsatser rekommenderar Bris bland annat att ...

... stat, regioner och kommuner tillsätter resurser för att ta höjd för ett ökat vård- och stödbehov som kan uppstå bland barn och unga vars mående har försämrats under året.

... kommuner i större utsträckning erbjuder förebyggande och tillgängligt föräldraskapsstöd för att ge föräldrar goda förutsättningar att kunna hantera oro och konflikter som uppstår inom familjen.

... barn i utsatta situationer ges ökade möjligheter att på egen hand söka stöd, inklusive tillgång till insatser som inte förutsätter vårdnadshavares medgivande.

... Folkhälsomyndigheten ges i uppdrag att följa upp hur de stora samhällsförändringarna under pandemin har påverkat barns psykiska hälsa.

... en utredning genomförs för att kartlägga hur pandemin och följande samhällsåtgärder har påverkat barns utsatthet, med särskilt fokus på våld.

Källa: "Första året med pandemin – Om barns mående och utsatthet"

FAKTA

Fakta: Hit kan du vända dig om du mår dåligt

Ambulans, polis och räddningstjänst: akut 112, annars 11414.

Vårdguiden: 1177 (dygnet runt).

Bris för barn upp till 18 år: 116 111, samt chatt och mejl på bris.se (varje dag kl. 9-12 och kl. 14-21).

Bris vuxentelefon om barn: 0771-50 50 50 (vardagar kl. 9-12). På arabiska: 0774-48 09 00 (tis–tors kl. 9–12)

Bris stödlinje för idrottsledare: 0774-40 00 42 (vardagar kl. 9-12)

Jourhavande medmänniska: 08-702 16 80 (nattetid).

Jourhavande präst: 112 (nattetid).

Giftinformationscentralen: 010-45 66 700 (dygnet runt).

Självmordslinjen: 90 101 (dygnet runt, även chatt).

Föräldralinjen: 020-85 20 00 (vardagar kl 10–15 samt torsdagskvällar kl 19–21).

Äldrelinjen: 20-22 22 33 (vardagar kl 8–19 och helger kl 10–16).

Fler hjälpinstanser går att hitta på mind.se

Utrikes

EU-militär i samtal med Myanmar

Demonstrationer mot militären i Myanmar (Burma) har pågått ända sedan militärkuppen den 1 februari. Arkivfoto.
Foto: AP/TT
Utrikes
Utrikes

Sluta med våldet och återställ demokratin. Det väntade budskapet gavs till militärjuntan i Myanmar (Burma) från EU på tisdagen, i den första kontakten med landet sedan militärkuppen den 1 februari. Mer oväntat var hur budskapet förmedlades: via vicechefen för EU:s militära stab, den franske viceamiralen Hervé Bléjean.

"Han underströk att militärens roll bör vara att skydda befolkningen. Han manade de militära myndigheterna att släppa landets demokratiskt valda ledning, inklusive Aung San Suu Kyi och U Win Myint och alla andra politiska fångar", heter det i ett uttalande från EU:s utrikestjänst om telefonsamtalet mellan Bléjean och Myanmars vice militärchef Soe Win.

Tidigare har även FN:s särskilda Myanmarsändebud Christine Schraner Burgener talat i telefon med Soe Win.

Varför EU-sidan valde att låta Bléjean tala med Myanmar har inte meddelats.

Wiktor Nummelin/TT

ANNONS

Detta är en sponsrad artikel och inte skriven av tidningens journalister.

Smartstudies

Ökat intresse för läxhjälp i Skåne

SmartStudies Allt fler skånska familjer vill ha läxhjälp.

Det beskriver läxhjälpsföretaget SmartStudies som menar att intresset ökar i de flesta av de skånska kommunerna.

Fram till 2015 var det möjligt att få RUT-avdrag för läxhjälp. Men även fast RUT-avdraget för läxhjälp har avskaffats, så har det fortsatt funnits ett stort intresse för att anlita privat läxhjälp. SmartStudies är ett företag som särskilt profilerat sig på mattehjälp. SmartStudies identifierar att intresset för läxhjälp ökat avsevärt bland de skånska kommunerna, det gäller läxhjälp både för elever i grundskolan- och gymnasieskolan. Men SmartStudies får också in förfrågningar om att hjälpa elever med exempelvis tekniker för uppsatsskrivande, men även om att hjälpa elever med kurser på avancerad nivå på högskolor och universitet.

Undervisning både fysiskt och online

SmartStudies erbjuder både läxhjälp fysiskt, hemma hos eleven eller på ett bibliotek eller på annan plats. Men också digital studiehjälp, vilket det nu finns en stor efterfrågan på med anledning av Coronavirusets spridning. Det finns även elever och familjer som efterfrågar kombinationer av fysisk och digital studiehjälp. Ett annat företag som erbjuder mattehjälp både fysiskt och digitalt är Allakando, läs mer om Allakando läxhjälp här.

Läxhjälp som leder till förbättrade kunskapsresultat

Läxhjälp är en beprövad metod för att höja en elevs kunskapsresultat. Självstudier är bra, nyttigt och oundgängligt, men forskningen är samtidigt tydlig med att en av de viktigaste faktorerna för att en elev ska lära sig så mycket som möjligt i skolan är att den får tillbringa så mycket tid som krävs med en ämneskunnig lärare. Svenska elever har dessutom mindre undervisningstid än elever i jämförbara länder och läxhjälp kan på så sätt vara en möjlighet att få mer tid med en kunnig lärare. 9 av 10 av SmarStudies elever höjer sina betyg efter slutförd undervisning.

Privatlärare som kan ämnena och pedagogiken

En förklaring till att SmartStudies privatundervisning har varit så framgångsrik är att de har varit noggranna med att rekrytera de bästa privatlärarna. För att bli anställd som privatlärare, eller mattelärare, hos SmartStudies ska du genomgå en lång rekryteringsprocess som innefattar flertalet intervjuer, tester och en mycket noggrann referenstagning. SmartStudies ställer höga krav på att personen har en bra pedagogisk förmåga och djupa kunskaper i de ämnena som han eller hon ska undervisa i - för det är det som i slutändan avgör läxhjälpens kvalitet. Många av privatlärarna är studenter på framstående utbildningar på exempelvis Lunds Tekniska Högskola, Chalmers OCH Kungliga Tekniska Högskolan.

Ett upplägg som passar dig

SmartStudies anpassar ett upplägg på undervisningens som passar dig och din familj. Undervisningen kan ges i de allra flesta ämnena och oavsett var du bor i Skåne, eller var du bor i landet. Om du vill veta mer om SmartStudies läxhjälp, klicka här.

Kultur och nöje

Pandemin dominerar Årets bild

TT:s och Exponeras fotograf Björn Larson Rosvall är nominerad i kategorin Årets vardagslivsbild inrikes för sin bild från Göteborgs drive-in-biograf i Frihamnen. Arkivbild.
Foto: Björn Larsson Rosvall/TT
Kultur och nöje
Kultur och nöje

Pandemin dominerade nyhetsåret 2020 och motivmässigt även nomineringarna till Årets bild 2021. Men här finns även Lotta Härdelins bild på en ensam panda i förkolnad eukalyptusskog utanför Parndana på Kangaroo Island samt en bild av Joel Marklund från protesterna i New York efter George Floyds död.

Den fotograf som har chans att vinna flest priser är Niclas Hammarström från Expressen med sex nomineringar följd av Lotta Härdelin på Dagens Nyheter som är nominerad i fyra kategorier. Paul Hansen och Alexander Mahmoud från Dagens Nyheter samt Joel Marklund från Bildbyrån har tre nomineringar vardera. De nominerade bilderna går att ta del av på www.kamerabild.se.

TT:s och Exponeras fotograf Björn Larson Rosvall är nominerad i kategorin Årets vardagslivsbild inrikes för sin bild från Göteborgs drive-in-biograf i Frihamnen.

Pristagarna tillkännages digitalt den 18 mars.

Utrikes

Solberg: Läget i påsk avgörs nu

Antal nya fall per 100 000 invånare per dag.
Foto: Johan Hallnäs/TT
Utrikes
Utrikes Norge oroas över rusande covid-smitta, men statsminister Erna Solberg väntar med nya landsomfattande restriktioner. Hon varnar dock för att det är nu det avgörs hur nedstängt landet måste vara i påsk.

Smittoläget i Norge är bättre än i Sverige, men uppgången i kurvorna är likartad. I synnerhet i Oslo ses läget som mycket bekymmersamt. Antalet registrerade fall var på måndagen dubbelt så många som samma dag i förra veckan.

Men eftersom många andra norska kommuner har en mycket ljusare situation skärps i nuläget inte de nationella restriktionerna. I stället finslipas systemet med olika hård nedstängning – "tiltaksnivå A, B och C" – som kommunerna hamnar i, säger statsministern Solberg i stortinget i Oslo.

– Vi har sett att många kommuner kunnat slå ner utbrott, men situationen är skör, säger Solberg.

Högt tal

R-talet (reproduktionstalet) visar hur många andra som varje smittad person i genomsnitt för viruset vidare till.

– R-talet beräknas nu vara 1,3. Ett så högt tal över tid leder snabbt till att vi mister kontrollen.

För regeltrötta norrmän betonar Solberg att det närmast är påskfirandet som står på spel.

– När det gäller åtgärder i påsk återkommer regeringen med konkreta rekommendationer. Hur stränga de blir avgörs av smittoutvecklingen den närmaste tiden.

41 gånger

Samtidigt måste myndigheterna hantera att många är less på såväl regler som alla ändringar. Sedan de första pandeminedstängningarna för ungefär ett år sedan har de nationella restriktionerna i Norge hittills ändrats 41 gånger, enligt NRK:s sammanställning. Och ändringarna kommer ännu oftare nu än i början av pandemin.

– Det är mycket fram och tillbaka. Man vet nästan inte från en dag till en annan, det varierar så mycket, säger småbarnspappan Kristoffer Bottnem i Bergen till NRK.

– Jag har inte helt koll på det längre.

Henrik Samuelsson/TT

Kö för att covid-testa sig i Stovner i Oslo.
Kö för att covid-testa sig i Stovner i Oslo.
Foto: Torstein Bøe/NTB/TT

Utrikes

Tyst från brittisk kungafamilj i kris

Meghan Markle, hertiginna av Sussex, med maken prins Harry, under intervjun med Oprah Winfrey.
Foto: Joe Pugliese/AP/TT
Utrikes
Utrikes

Kungafamiljen har fortfarande inte kommenterat anklagelserna från prinsparet Harry och Meghan – som har skakat den brittiska monarkin.

I en uppmärksammad intervju med Oprah Winfrey hävdar bland annat Meghan Markle att det i palatset uttryckts oro för hur mörk hudfärg deras då ofödda barn skulle få.

Prins Harry berättar också att han känt sig sviken av sin pappa, prins Charles.

Varken Meghan eller Harry vill berätta vem som kommenterade barnets hudfärg. Men Oprah Winfrey har sagt till CBS att Harry har berättat för henne att det inte var drottningen eller hennes make.

Drottning Elizabeth – som har suttit på tronen i 69 år – kommer att vänta en stund innan palatset kommentarer det hela, enligt en källa inom monarkin.

Förhandsvisning på nästa artikel
NÄSTA ARTIKEL