Kultur

En trevlig timme med Shakespeare

Operaverkstan firar Shakespeares 450-årsjubileum med tre konsertkvällar. Foto: Cesare Righetti
Artikel Kultur och Nöje Idén är riktigt bra: att framföra tonsatta texter och sånger av William Shakespeare framför Martin Edmonds monumentala Shakespearesvit i den vackra övre foajén på Malmö Opera.
PREMIUM

Idén är riktigt bra: att framföra tonsatta texter och sånger av William Shakespeare framför Martin Edmonds monumentala Shakespearesvit i den vackra övre foajén på Malmö Opera. Som så mycket annat har den Maria Sundqvist, Operaverkstans konstnärliga ledare, som upphovsman. Hon utnämndes förra året till ”Musikens möjliggörare” av Föreningen svenska tonsättare och grep tillfället att lägga ut en beställning på tre musikstycken med utgångspunkt från Shakespearetexter till Gunnar Jansson, kompositör och violast, verksam i Malmö. Det blev passager ur Kung Lear, Macbeth och Hamlet.

Gunnar Janssons tonsättningar är mycket intressanta: likt de klassiska romanserna strömmar musiken både mot och med texten, tonaliteten finns där hela tiden men trycks ställvis undan för att låta berättelsen få svängrum. Likaså takten: ibland följer den troget Shakespeares flödande blankvers, ibland går den rakt emot metern. Och musiken ger texterna en ytterligare dimension; så fick dödgrävarscenen ur Hamlet ett känslodjup som är svårt att uppfatta i den talade versionen. De två sångarna Johan Hallsten och Ola Simonsson och deras ackompanjatörer Annika Bjelk Wahlberg och Johanna Hydén svarade för ett riktigt bra framförande, kraftfullt men inte överspelat.

Redan prenumerant?
1 kr första månaden
Alla Premiumartiklar för 1 kr första månaden, därefter dras 99 kr per månad. Bindningstiden är aldrig mer än en månad. Säg upp när du vill.
Ingår i Skånskan Premium
  • Skånskan.se - Alla artiklar på
  • Skånskan Plus - Förmånliga erbjudanden varje månad
  • Nyhetsbrev - Senaste nytt direkt i din meljkorg

Kultur och nöje

Dietz och Gårdinger leder knasiga dueller

Pontus Gårdinger och Margaux Dietz leder underhållningsprogrammet 'Duellen'. Pressbild.
Foto: Johnny Wohlin
Kultur och nöje
Kultur och nöje Människor, maskiner och djur möts i den ena duellen knasigare än den andra. Margaux Dietz och Pontus Gårdinger leder underhållningsprogrammet "Duellen" i vår.

Fotbollsspelare som spelar fotboll med vr-glasögon, en flyttfirma som ska lösa en gigantisk Rubiks kub i form av flyttlådor och ett gäng massörer som ska tävla mot en juiceentreprenör i att pressa juice.

Det är några av de minst sagt udda duellerna i "Duellen", TV3 och Viaplays underhållningssatsning där de tävlande fajtas om en prispott på 50 000 kronor. Och det är just de galna duellerna som är tjusningen med programmet, menar programledarna Pontus Gårdinger och Margaux Dietz:

– Det är allt ifrån elitidrottare till vanliga människor, som är superduktiga på det de normalt gör och som plötsligt ska göra något helt annat. Många av deltagarna är sådana tävlingsmänniskor – de vill utmana sig själva och testa något nytt och vill verkligen vinna i de här konstiga grenarna. Det blir otroligt roligt och spännande, säger de.

Veteran och nykomling

Youtubeprofilen Dietz är ny i sammanhanget och är glad att ha Gårdinger vid sin sida.

– Jag har ju aldrig lett ett studioprogram på det här sättet tidigare. Därför kändes det väldigt skönt att Pontus ville leda det tillsammans med mig så jag hade en riktig veteran, en legend, vid min sida, säger hon.

– Margaux har blivit väldigt duktig på att inte kalla mig "gammal", hon säger saker som "erfaren" och "veteran" i stället, säger Gårdinger med ett skratt.

Att spela in ett stort underhållningsprogram mitt under brinnande pandemi är däremot en utmaning. Det blir många topsar i näsa och svalg för programledarna, men den största skillnaden är att ingen publik finns på plats i studion. Det gör att alla i produktionen måste ge ännu mer energi på plats, tror programledarna.

– Men samtidigt hade vi tävlande i studion som var så jäkla taggade, så de höll uppe energin på ett sätt som en publik hade gjort, säger de.

Familjeprogram

Men tv-tittarna kan ju förstås vara på plats från tv-soffan, och Dietz och Gårdinger är på det klara med vad de tror att tittarna kommer att uppskatta med "Duellen":

– Att man kan sitta hemma hela familjen och titta tillsammans, att man känner att man verkligen är med och tävlar och gissar på vem som ska vinna. Det kräver inga förkunskaper, det är superlätt att hänga med!

"Duellen" har premiär den 14 mars på TV3, Viaplay och Viafree.

Sara Haldert/TT

FAKTA

Fakta: Pontus Gårdinger

Ålder: 56

Yrke: Programledare och producent

Har bland annat lett program i en rad olika kanaler sedan 90-talet, som Melodifestivalen och "900 sekunder" på SVT, "Mullvaden" och "Sanningens ögonblick" på Kanal 5 och "Jeopardy" på TV8. Har även medverkat i filmer och tv-serier som "Hundtricket" och "Nilecity".

FAKTA

Fakta: Margaux Dietz

Ålder: 30

Yrke: Bloggare, Youtube-profil, författare och programledare

Utsågs till årets influerare på Ellegalan 2018. Tävlade i TV4:s "Let's dance" samma år och ledde "Hemliga beundrare" på TV3 och Viaplay samma år. Startade även Youtubeprogrammet "Partitempen" 2018 då hon intervjuade samtliga partiledare inför valet. Har även skrivit två barnböcker.

Sport

Kalla, Svahn och Karlsson med i vc-truppen

Frida Karlsson har ont i armen efter att ha gått i mål som trea i tremilen.
Foto: Adam Ihse/TT
Sport
Sport

Charlotte Kalla, Linn Svahn och Frida Karlsson finns alla med när världscupen i helgen startar om i schweiziska Engadin efter skid-VM i Oberstdorf.

Frida Karlsson tog tre medaljer, men föll under tremilen och skadade armen. Lyckligtvis var det ingen fraktur.

Formen var svajig för både Kalla och Svahn, som dessutom drabbades av sjukdom under världsmästerskapens sista dagar. Kalla bröt tremilen efter att ha haft bekymmer med magen, och Linn Svahn gjorde inga fler lopp efter att hon åkt ut i semifinalen i den individuella sprinten. Hon missade tremilen på grund av sjukdom.

Världscuptävlingarna i Engadin är de sista den här världscupsäsongen och avgörs 13–14 mars.

Petter Nilsson/TT

Ola Palmström/TT

Internationella kvinnodagen

Bildskatt uppmärksammar kvinnors rätt att rösta

Demonstration för kvinnlig rösträtt, tagen i Slottsparken 9 maj 1918.
Foto: Cecilia Nelson/Riksdagens arkiv
Nyheter
MALMÖ I år är det 100 år sedan kvinnor fick rätten att rösta i det svenska riksdagsvalet. I gömmorna i Riksdagens arkiv finns en bild från 1918 då kvinnor i Malmö demonstrerade för sin rätt.

Att bilden har kunnat härledas till en stor demonstration i på Linnéplatsen i Slottsparken i Malmö krävde ett visst detektivarbete. Detta arbete beskrivs på webbplatsen Demokrati100.se, ett samarbete mellan Kungliga biblioteket och Riksbankens jubileumsfond för att uppmärksamma Demokratijubileet 2018–2021 med anledning av att Sverige firar 100 år med allmän och lika rösträtt.

Fotografen är Cecilia Nelson från Malmö. När bilden uppmärksammas av en av Malmö stadsarkivs arkivarier noterar hon att det på bilden står skrivet ”Malmö juni 1918”. Eftersom man på arkivet aldrig hört talas om en sådan demonstration i Malmö i juni det året och träden på bilden dessutom saknar löv så väcks arkivariens nyfikenhet.

Fotografen Cecilia Nelson. Självporträtt / Malmö Stadsarkiv.

Årtalet kunde dock stämma av kläderna att döma. En sökning på nätet hittade tidskriften Rösträtt för kvinnor som gavs ut för av Landsföreningen för kvinnans rösträtt och i ett av numren beskrevs ett möte i Slottsparken i Malmö den 9 maj 1918, en tidpunkt som stämde bättre.

I Malmös stadsarkiv hittades dessutom ett protokoll från ett möte med Skåneförbundet av Föreningen för Kvinnans politiska rösträtt och i det fanns datumet 9 maj antecknat. Fortfarande var det dock lite oklart om själva platsen.

Med hjälp av fler forskare och historiker via riksdagens hemsida om demokratijubileet dök det upp en annan bild, tagen från samma tillfälle men med en annan vinkel och i bakgrunden på den bilden syntes byggnader som bekräftade att det verkligen var taget vid Linnéplatsen i Slottsparken.

Tre år efter att bilden togs, hösten 1921, ägde det första riksdagsvalet rum där kvinnor fick rösta.

FAKTA

Om Demokrati100.SE

Innehållet riktar sig till alla som är intresserade av att veta mer om demokratins framväxt. För skolan finns ett lärarmaterial anpassat för högstadiet och gymnasiet.

Bakom webbplatsen står Kungliga biblioteket (KB) och Riksbankens Jubileumsfond (RJ) tillsammans med ett nätverk av forskare och företrädare för bibliotek, arkiv och museer.

Källa till artikeln: Anette Sarnäs, ”Jakten på en rösträttsbild”, artikel på Demokrati100.se, www.demokrati100.se

Kultur och nöje

Körtävling till minne av Sven-David Sandström

Sven-David Sandström. Arkivbild.
Foto: Staffan Löwstedt/SvD/TT
Kultur och nöje
Kultur och nöje

En ny tävling i körkomposition startas till minne av tonsättaren Sven-David Sandström, skriver Dagens Nyheter.

Det är universitetet i amerikanska Indiana som instiftat priset, eftersom Sandström var verksam där som professor i just körkomposition. Tävlingen riktar sig till eleverna där och och juryn består av representanter från både USA och Skandinavien.

Det vinnande verket ska framföras i Berwaldhallen och av framstående körer i Sverige och internationellt. Vinnaren får även ett stipendium ur den fond som inrättades av Kungliga Musikaliska Akademien efter Sandströms död 2019.

Utrikes

Flera demonstranter ihjälskjutna i Myanmar

Demonstranter bygger barrikader i Rangoon.
Foto: AP/TT
Utrikes
Utrikes Minst tre personer har skjutits ihjäl av polis i Myanmar i samband med juntakritiska protester, enligt vittnen. Flera personer har skadats.

I en direktsändning på Facebook släpar demonstranter skadade kamrater från gatan.

Det oerhört grova filmmaterial som sipprar ut från måndagens demonstrationer i staden Myitkyina visar bland annat en livlös person liggande mitt på gatan, skjuten i huvudet, i en pöl av blod.

– Två personer sköts och dog på platsen. Tre andra, däribland en kvinna, sköts i armen, säger en sjukvårdare.

En tredje demonstrant sköts ihjäl i staden Pyapon, enligt ett ögonvittne och en räddningsarbetare.

Uppmaning till strejk

Tusentals människor har återigen gett sig ut på gatorna i Myanmars största städer Rangoon och Mandalay, och även i flera mindre städer, efter en facklig uppmaning till befolkningen att gå i generalstrejk.

Att fortsätta arbeta som vanligt är enbart till gagn för militären, skriver 18 fackförbund i ett uttalande.

"Nu är tiden inne att agera till försvar för vår demokrati", står det bland annat.

Med sin uppmaning bygger facket vidare på den rörelse för civil olydnad som tusentals offentliganställda har anslutit sig till, något som i flera veckor har lamslagit statsförvaltningen.

Över 50 dödade

I Rangoon har soldater och poliser gjort en husrannsakan på en redaktion tillhörande det fristående mediebolaget Myanmar Now.

– De tog med sig datorer, delar av vår dataserver, och en skrivare, säger chefredaktören Swe Win.

Fler än 50 personer har dödats och nära 1 800 gripits sedan maktövertagandet i början av februari, då militären avsatte den folkvalda ledaren Aung San Suu Kyi och grep makten. I helgen dog partiordföranden för det tidigare regeringspartiet, Suu Kyis NLD, efter att ha gripits i samband med nattliga räder mot protestledare.

Kroppen var enligt partiet märkt av tortyr.

FAKTA

Fakta: Myanmar

Myanmar (tidigare Burma) ligger i Sydostasien och gränsar till Kina, Laos, Thailand, Bangladesh och Indien. Landet har en befolkning på närmare 54 miljoner, enligt beräkningar från 2018.

Landet koloniserades på 1800-talet av Storbritannien men blev självständigt 1948. Militären tog makten 1962 och styrde enväldigt fram till 2010, då en viss demokratisering inleddes.

Den tidigare oppositionsledaren Aung San Suu Kyi får enligt författningen inte bli president och har formellt haft en särskilt inrättad post som nationell rådgivare. I praktiken har hon varit Myanmars egentliga civila ledare.

Militären har enligt författningen haft en fjärdedel av platserna i parlamentets bägge kamrar. De platserna tillsätts av överbefälhavaren.

Aung San Suu Kyi tilldelades Nobels fredspris 1991 för sin demokratikamp men har under sin tid i regeringsställning kritiserats hårt för att inte stoppa militärens agerande mot de muslimska rohingyerna.

Den 1 februari meddelade regeringspartiet NLD att flera personer ur ledarskiktet, däribland Aung San Suu Kyi, gripits. Militären annonserade kort därefter att den tagit över makten i landet. Sedan dess har protester hållits nästan dagligen, och över 50 personer har dödats av militären.

Källor: NE, Landguiden, AFP

ANNONS

Detta är en sponsrad artikel och inte skriven av tidningens journalister.

Game Lounge

När öppnar Casino Cosmopol igen?

Game Lounge Den 28 mars kom det tunga men kanske inte alltför överraskande beskedet att Casino Cosmopol tvingas stänga ned sina lokaler i Stockholm, Göteborg, Malmö och Sundsvall på obestämd tid. Sedan dess har svenska spelentusiaster inte haft möjlighet att besöka någon av landets fyra landbaserade casinon. Frågan som många ställer sig nu är när dörrarna till “Sveriges enda riktiga casino” öppnar igen?

Därför stängdes Casino Cosmopol

Anledningen till varför Casino Cosmopol tillfälligt tvingades stänga sina verksamheter stavas såklart Covid-19. Casino Cosmopol höll fortsatt öppet under de första veckorna efter virusets intåg i Sverige, men i takt med att situationen förvärrades och antalet smittfall ökade för varje dag som gick fanns till slut inget annat val än att lägga in handbromsen.

Efter regeringens beslut om att införa ett förbud mot allmänna sammankomster och offentliga tillställningar med fler än 50 personer meddelade Casino Cosmopol omedelbart att man valt att stänga ned sina lokaler tills vidare.

”På grund av myndigheternas beslut med anledning av Covid-19 är Casino Cosmopol tills vidare stängt från och med söndag. Vi hoppas på att kunna välkomna dig som gäst snart igen”, skrev bolaget på sin hemsida.

Faktum är att redan innan Casino Cosmopol beslutade att stänga sina lokaler hade antalet besökare hos det statligt ägda casinot märkt av en kraftig minskning av antalet besökare till följd av coronavirusets snabba och okontrollerade spridning i samhället. Exempelvis uppgav Casino Cosmopol informationschef Nina Ehnhage till Di i mitten på mars att antalet besökare i Stockholm minskat från 900 till 300 personer i snitt per dygn den senaste tiden.

Oviss framtid för Casino Cosmopol

Trots att det nu har gått flera månader sedan portarna stängdes finns i dagsläget ingen given prognos för när Casino Cosmopol kan komma att öppna igen. En absolut förutsättning för att casinot ska kunna öppna är i alla fall att myndigheterna upphäver sitt förbud mot allmänna sammankomster och offentliga tillställningar med fler än 50 deltagare. Så länge detta förbud gäller kommer Casino Cosmopols lokaler garanterat fortsätta hållas nedstängda.

En annan aspekt som måste lösas är antagligen personalfrågan. Dagen efter att Casino Cosmopols casinon stängdes ned varslades nämligen drygt 800 av totalt 900 medarbetare. Exakt hur många av de varslade som sedan har möjlighet att återvända i full tjänst när coronakrisen dragit förbi är högst oklart. I början av juni cirkulerade dessutom en del medieuppgifter om att verksamheten i Sundsvall hotas av nedläggning, men än i dag är inga definitiva beslut fattade kring Sveriges första internationella casino. Fram till dess att viruset har utrotats får således svenska spelentusiaster sannolikt finna sig i att enbart njuta av underhållningen från slots och bordsspel online istället. På SveaCasino.se kan man smidigt jämföra casinon på nätet.

Utrikes

Senegalesisk oppositionsledare ska släppas

Unga protesterar mot gripandet av Ousmane Sonko i Dakar i fredags.
Foto: Sylvain Cherkaoui/AP/TT
Utrikes
Utrikes

Den gripne senegalesiske oppositionsledaren Ousmane Sonko ska släppas, enligt beslut från en domare i Dakar. Han är dock fortfarande formellt anklagad för våldtäkt och utredningen fortsätter.

Sonko hävdar att anklagelserna mot honom är politiskt motiverade. Han greps i förra veckan för att ha brutit mot virusrestriktioner och det har lett till de största demonstrationerna i Senegal på många år.

Bilar har stuckits i brand och butiker plundrats. Minst fem personer har dödats i sammandrabbningar med säkerhetsstyrkorna. Våldet är det värsta som har drabbat Senegal på flera år och FN har manat båda sidor till återhållsamhet.

Sonko är öppet kritisk till landets politiska elit och populär bland unga och studenter.

Inrikes

Polis åtalas inte för dödsskott i Eksjö

En polisman som sköt en aggressiv person i Eksjö frias från misstanken om grovt tjänstefel. Arkivbild.
Foto: Hanna Franzén/TT
Inrikes
Inrikes

En polis som sköt en aggressiv man i Eksjö strax före jul frias från misstanken om tjänstefel, rapporterar P4 Jönköping.

Den skjutne mannen, som var i 25-årsåldern, avled av sina skador.

Han skulle gripas som misstänkt för att ha slagit sönder fönsterrutor på ett bostadshus, när den våldsamma situationen uppstod. Polisen som sköt uppger att mannen tagit hans batong och använde den som tillhygge. Polismannen var rädd att bli ihjälslagen.

En åklagare som utrett händelsen bedömer att polismannen agerade i nödvärn. Det dödande skottet avlossades på cirka en och en halv meters håll.

Sport

Tv-bilder avslöjade fusk i Vasaloppsspåren

Vasaloppsstarten i söndags.
Foto: Ulf Palm/TT
Sport
Sport En elitåkare blev diskad i helgens Vasalopp för att tagit otillåtna skejtskär och ytterligare fem varnades.
Åkarna kunde avslöjas tack vare klipp från SVT, som inte tv-tittarna fick se.

Vasaloppet går i klassisk stil och arrangören använde SVT:s bilder för att avslöja eventuella otillåtna skejtskär.

– Vi hade tillgång till alla råbilder från de olika skotrarna, alltså inte bara de bilder som SVT lade ut i sändning. Det är till stor nytta. Samtidigt provade vi att låta jurymedlemmar filma med sina telefoner, men det blev inte bra, säger tävlingsjuryns ordförande Per Lindberg.

På dessa tv-bilder kunde juryn se att en åkare – som inte var inblandad i tätstriden – vid några tillfällen åkte skejt för att komma snabbare fram.

– Vid upprepade tillfällen kunde vi tydligt se hur han tog skejtskär för att ta sig fram och öka farten. Personligen tror jag att han blev för trött för att bara staka och därför tog några skär, säger Per Lindberg.

Dessa tv-bilder bidrog också till att fyra åkare fick skriftliga varningar och en åkare fick muntlig varning. Alla dessa var män.

I början av loppet tolkade många tv-tittare att flera åkare tog skridskoskär. Men enligt Per Lindberg handlade detta mest om situationer där skidorna slant åt sidan och inte bidrog till att höja farten.

Lina Korsgren och Tord Asle Gjerdalen vann dam- respektive herrklassen. Båda på rekordtider.

Anders Hansson/TT

Förhandsvisning på nästa artikel
NÄSTA ARTIKEL