Kultur

Musik för vanliga och vuxna barn

Anders Vestergård
Artikel Kultur och Nöje Uppföljaren, den svensk-franska långfilmen ”Sound of noise” möttes av stor uppskattning när den premiärvisades på filmfestivalen i Cannes 2010.
PREMIUM

Uppföljaren, den svensk-franska långfilmen ”Sound of noise” möttes av stor uppskattning när den premiärvisades på filmfestivalen i Cannes 2010. Tidskriften indieWire kallade den ”en Bonnie och Clyde på trummor”, den fick flera utländska kritikerpris och i Sverige belönades den med en Guldbagge. Nu spelar Six Drummers live på Operaverkstan i en blandning mellan konsert och workshop. Den är främst avsedd för skolungdomar men även allmänheten har tillträde.

Det är en tvåtimmars föreställning som inleds med en kondenserad version av ”Music for one apartment...” där man enbart håller sig till köket, följt av en vad som på konstmusikspråk borde heta Sonat i tre satser för sex gummigrisar, därefter en interaktiv del där åskådarna i olika stationer får vara med och skapa ett verk som sedan spelas upp som avslutning.

Redan prenumerant?
1 kr första månaden
Alla Premiumartiklar för 1 kr första månaden, därefter dras 99 kr per månad. Bindningstiden är aldrig mer än en månad. Säg upp när du vill.
Ingår i Skånskan Premium
  • Skånskan.se - Alla artiklar på
  • Skånskan Plus - Förmånliga erbjudanden varje månad
  • Nyhetsbrev - Senaste nytt direkt i din meljkorg

Sport

Sverige sexa i lag-EM

Tilde Johansson. Arkivbild.
Foto: Anders Wiklund/TT
Sport
Sport

Utan de bästa friidrottarna fick Sverige nöja sig med sjätte plats i lag-EM i Cluj i Rumänien.

Sverige åkte ur toppdivisionen i den senaste tävlingen 2019 och tävlar i år i andradivisionen. De främsta svenskarna avstår årets tävling på grund av coronaoro och OS-uppladdning.

Under den andra dagens tävlingar blev det bästa resultatet en andraplats på 3 000 meter genom Emil Danielsson som sprang på 7.58,72.

Och så blev det tre tredjeplatser. I höjdhopp genom Maja Nilsson på 1,90, i längdhopp genom Tilde Johansson på 6,36 och på 5 000 meter genom Samrawit Mengsteab som sprang på 15.57,34.

Belarus och Tjeckien flyttas upp i högstadivisionen.

Ingela Ahlberg/TT

Inrikes

Uppgifter: Två skadade i skottlossning i Sätra

Två personer har skadats vid en skottlossning i Sätra i södra Stockholm. Arkivbild.
Foto: Helena Landstedt/TT
Inrikes
Inrikes

Två personer har skadats vid en skottlossning i Stockholmsförorten Sätra, enligt uppgifter i Expressen.

Skottlossningen inträffade vid en pizzeria. Personer på plats har hört flera skott avlossas.

Både ambulanshelikopter och ambulans är på plats. Skadeläget för de två personerna är oklart.

Polisen jagar misstänkta gärningsmän på elsparkcykel.

Utrikes

Nio barn döda i bilolycka i Alabama

Stormen Claudette i Alabama, USA, har orsakat svåra skador och bidrog till en svår bilolycka.
Foto: AP/TT
Utrikes
Utrikes En bilolycka på en motorväg i den amerikanska delstaten Alabama har krävt tio dödsoffer, varav nio var barn – de flesta från ett fosterhem för utsatta flickor.

Olyckan inträffade i kommunen Butler på lördagen, då en minibuss med passagerare från en ungdomsstiftelse kolliderade med en personbil. Orsak var troligen konsekvenser av den svåra stormen Claudette som drabbade området; minst 15 fordon var inblandade i olyckan, skriver AFP.

En man och hans nio månader gamla dotter omkom i personbilen.

Minibussens förare kunde räddas ur fordonet. Åtta passagerare, samtliga barn, omkom.

– Det var för sent för att få ut dem, eftersom fordonet var uppslukat av flammor, säger Wayne Garlock från Butler county. Han berättar att många på plats försökte delta i räddningsarbetet.

Flera av de dödsoffren var fosterbarn som färdades i organisationens minibuss, rapporterar det lokala mediebolaget al.com. Även två av minibusschaufförens barn fanns bland dödsoffren.

Minibussen kom från en organisation kallad Tallapoosa county girl ranch, där utsatta, övergivna eller misshandlade flickor bor. Det yngsta av dödsoffren var fyra år.

Ytterligare en man och och en treårig pojke omkom på grund av stormen, när ett träd föll över ett hus i Tuscaloosa.

Grim Berglund/TT

Inrikes

Fortsatt krav på intyg för resenärer till Sverige

EU-resenärer måste fortsätta visa så kallade covid-intyg för att släppas in. Arkivbild.
Foto: Johan Nilsson/TT
Inrikes
Inrikes
PREMIUM

Regeringen förlänger inreseförbudet för personer som kommer från EU- och EES-länder. Det beslutade regeringen på söndagen enligt ett pressmeddelande.

Beslutet innebär att bara personer som kan uppvisa så kallade covid-intyg får resa in i Sverige. Resenärer måste alltså kunna visa att de tillfrisknat från covid-19, nyligen testats negativt för coronaviruset eller vaccinerat sig mot sjukdomen.

Redan prenumerant?
1 kr första månaden
Alla Premiumartiklar för 1 kr första månaden, därefter dras 99 kr per månad. Bindningstiden är aldrig mer än en månad. Säg upp när du vill.
Ingår i Skånskan Premium
  • Skånskan.se - Alla artiklar på
  • Skånskan Plus - Förmånliga erbjudanden varje månad
  • Nyhetsbrev - Senaste nytt direkt i din meljkorg

Sport

Tredje raka för Trelleborgs FF

En fotbollsspelare
Foto: Björn Sandberg/arkiv
Sport
Fotboll Trelleborgs FF tycks ha hittat formen i Superettan och på söndagen tog man sin tredje raka seger då det blev 2-1 hemma mot fjorårets allsvenska lag Falkenbergs FF. Nu ligger Söderslätts stolthet trea i en haltande tabell.

Falkenberg har inte alls fått det att stämma så här långt i seriespelet och låg på nedflyttningsplats redan före avspark.

Det var också Trelleborg som spräckte nollan först i en drabbning där lagen turades om att skapa chanser. Petar Petrovic fick bollen av Mattias Håkansson, tog sig in i straffområdet och tunnlade TFF-bekante målvakten Viktor Noring i minut 16.

I 58:e minuten rasslade det till igen då Mouhammed-Ali Dhaini nickade in en hörna från Johan Blomberg, 2-0.

Adam Bergmark Wiberg reducerade därefter på nick i minut 72, men närmare kom inte degraderade Falkenberg som tvingades inkassera sin sjunde förlust på elva omgångar.

I nästa omgång, den 17 juli, spelar Trelleborgs FF borta mot Landskrona Bois.

ANNONS

Detta är en sponsrad artikel och inte skriven av tidningens journalister.

SUNBIRD WEBBYRÅ

Webbyråns bästa knep hur du skapar ett starkt varumärke

SUNBIRD WEBBYRÅ

Enligt Sunbird Webbyrå kan ett starkt varumärke vara en av de viktigaste faktorerna för att öka ert företags försäljning online:

Det finns för mycket information och för lite tid. Potentiella kunder som besöker er tenderar att ta snabba beslut som oftas baseras på en känsla och vilket förtroende de får för er.

Ett varumärke är någons magkänsla om er. Det är inte vad ni säger att det är. Utan vad era kunder säger att det är. Här kommer Sunbird Webbyrå med fyra riktlinjer för att stärka ett varumärke.

1. Var konsekvent

Det är viktigt att ni alltid är konsekventa och lever efter ert varumärke. Byt inte budskap och värdegrunder när vinden vänder.

2. Tänk långsiktigt

Förtroende byggs upp över tid och det är viktigt att ni är beredda att offra kortsiktiga vinster för de långsiktiga. Man ska varken göra eller säga för mycket, håll er till ramen och lägg inte lättvindigt till fler tjänster i er arsenal.

3. Differentiera er

Det är lättare att bygga ett varumärke om man är unik. Är ni nischade förstår man snabbare vad ni står för.

4. Var fokuserad

För många hemsidor försöker säga för mycket. Säg bara det viktigaste. Ska ni få fram ett budskap ska ni enbart ge informationen läsaren verkligen behöver - inte allt som är bra att säga.

Även om de flesta är medvetna om detta menar Sunbird Webbyrå att många företag ändå tenderar att lägga för mycket text på hemsidan. Vilket gör att besökaren får jobba för att förstå vad man gör.

Vill ni ha hjälp att ta fram skräddarsydd webbdesign som stärker ert varumärke - Kontakta Sunbird Webbyrå här.

Utrikes

Jagad högerextremist hittad död i Belgien

Belgisk militär på jakt efter mannen med stridsvagnar i nationalparken Hoge Kempen. Arkivbild.
Foto: Foto: Francisco Seco/AP/TT
Utrikes
Utrikes

En eftersökt, högerextrem yrkesmilitär har hittats död i en nationalpark i Dilsem-Stockem i nordöstra Belgien, bekräftar försvarsministern och stabschefen. Kroppen hittades av en vandrare.

Den 46-årige mannen, som misstänktes vara tungt beväpnad, har jagats i området av hundratals soldater och polis sedan han försvann den 17 maj.

Mannen hade i samband med försvinnandet uttalat flera hot mot högt uppsatta tjänstemän, bland dem en framträdande virolog i Belgien. Han var tidigare känd av säkerhetstjänsten för högerextrema sympatier.

Fyra stulna raketgevär hittades bland annat i mannens övergivna bil, samt ett brev. I brevet uttryckte mannen högerextrema åsikter samt konspirationsteorier om pandemin och det vaccinationsprogram som pågår i landet.

Dödsorsaken är sannolikt självmord, enligt myndigheterna.

Sport

Ingen norsk bojkott av fotbolls-VM

Erling Braut Haaland iklädd tröjan om mänskliga rättigheter, inför VM-kvalmatchen mot Turkiet. Arkivbild.
Foto: Geir Olsen/NTB/TT
Sport
Sport Efter en omröstning i det norska fotbollstinget står det klart att Norge inte bojkottar VM i Qatar nästa år.
Nej till bojkott fick 368 röster mot 121 för en bojkott.

Ledningen i Norges fotbollsförbund ville inte ha någon bojkott utan förordade i stället att man sätter press på Qatar genom krav om förbättringar och dialog.

Enligt den brittiska tidningen The Guardian har 6 500 gästarbetare mist livet i Qatar, många av dem på grund av usla arbetsförhållanden och olyckor i samband med bygget av arenor och infrastruktur inför fotbolls-VM.

Under våren ledde detta till en het debatt i Norge och flera elitserieklubbar slöt upp bakom kravet på bojkott av mästerskapet.

Det har gjorts en utredning i frågan och Sven Mollekleiv, som lett utredningen, sade vid fotbollstinget:

– Mästerskapet skulle aldrig ha getts till Qatar men det är lite som säger att bojkott ger de förändringar som vi önskar, sade han.

Ett norskt nej till VM hade fått sportsliga och ekonomiska konsekvenser med ett intäktsbortfall på 205 miljoner norska kronor. Och Internationella fotbollsförbundet Fifa har hotat med att utesluta landet från framtida turneringar.

Kultur och nöje

Shazam slår nya rekord

Musikidentifieringsappen Shazam identifierar nu låtar en miljard låtar i månaden. Pressbild.
Kultur och nöje
Kultur och nöje

Musikigenkänningsappen Shazam har passerat milstolpen en miljard matchningar per månad, skriver Variety.

Shazam ägs sedan 2018 av Iphonetillverkaren Apple och har sedan starten identifierat 50 miljarder låtar. Hittills är Tones and Is "Dance monkey" den mest efterfrågade låten. Den första låten som blev "shazamad" var "Jeepster" av T Rex.

Tjänsten lanserades redan 2002, då som en sms-tjänst. Appen använder mobilens mikrofon för att spela in musiken och identifierar den sedan blixtsnabbt mot en stor musikdatabas.

Förhandsvisning på nästa artikel
NÄSTA ARTIKEL