Nyheter

Död tvättbjörn väcker oro

Artikel Nyheter - Den utgör ett stort hot mot den biologiska mångfalden.

- Den utgör ett stort hot mot den biologiska mångfalden. Den är en av de värsta arter vi kan få in i landet, säger Melanie Josefsson på verkets naturresursavdelning.Tvättbjörnen förekommer i en stor del av Nordamerika där den är ett av de vanligaste rovdjuren. Den har också införts som pälsdjur till Tyskland, Frankrike, Japan och det forna Sovjetunionen.I Tyskland har den blivit extremt vanlig. Enligt den senaste uppskattningen finns det nu en halv till en miljon tvättbjörnar i landet.

- Den är allätare och kan göra stor ekologisk skada. Markhäckande fåglar och groddjur befinner sig farozonen om den etablerar sig, säger Melanie Josefsson.- I Tyskland ställer den också till med problem i tättbebyggda områden, bland annat i fruktodlingar. Den är rätt orädd av sig.

Redan prenumerant?
1 kr första månaden
Alla Premiumartiklar för 1 kr första månaden, därefter dras 99 kr per månad. Bindningstiden är aldrig mer än en månad. Säg upp när du vill.
Ingår i Skånskan Premium
  • Skånskan.se - Alla artiklar på
  • Skånskan Plus - Förmånliga erbjudanden varje månad
  • Nyhetsbrev - Senaste nytt direkt i din meljkorg

Svalöv

Landskrona stads preliminära bokslut pekar på stort överskott

Kommunstyrelsens ordförande Torkild Strandberg (L) är givetvis nöjd med stadens finanser.
Foto: Johan Nilsson/TT
Svalöv
Svalöv LANDSKRONA
Pengarna rullar in i Landskrona stads kassakista.

När det preliminära bokslutet redovisas står det klart att ett överskott på 260 miljoner finns.

Överskottet stavas i ett enda ord:

Pandemi.

Och det är siffror som är långt över vad som beräknats tidigare. Det budgeterade resultatet låg inte på mer än 16 miljoner kronor.

Torkild Strandberg, (L) kommunstyrelsens ordförande, Landskrona stad är givetvis mycket nöjd:

–  Även om 2020 var ett speciellt år, är det i grunden avgörande för staden att leverera goda ekonomiska resultat. Det ger ett handlingsutrymme och innebär att vi framåt kan göra satsningar i våra verksamheter utan att låna pengar eller höja skatten, säger han i ett pressmeddelande.

2020 års överskott består av flera delar:

Samtliga kommunala verksamheter visar på överskott och en ekonomi i balans. De ökade statsbidragen kopplade till att mildra effekterna av coronapandemin bidrar till ett starkt resultat, precis som i många andra kommuner.

– En förändrad redovisningsprincip av exploateringsintäkter bidrar också starkt till det positiva resultatet. Till detta kommer att förvaltningen av stadens kapital lämnar ett stort överskott, liksom att försäljningen av anläggningstillgångar blivit större än budgeterat, förklarar Torkild Strandberg.

Överskottet kommer att placeras i stadens kapitalförvaltning som finansierar kommande investeringar, och i resultatutjämningsreserven (RUR), som används för att jämna ut skatteintäkterna över en konjunkturcykel.

–  Överskottet och vår starka ekonomi ger staden en god ekonomisk grund att stå på. Det är avgörande för att vi ska kunna fortsätta leverera välfärd av hög kvalitet till Landskronaborna även kommande år när förutsättningarna förändras, säger Carina Leffler, stadsdirektör.

Svalöv

Ridutrustning togs ur källare

Svalöv
Svalöv

TECKOMATORP. En hel del ridutrustning har försvunnit efter ett inbrott i en källare i Teckomatorp.

På Plåtslagaregatan ska diverse tillbehör plockats med sedan tjuvar klippt upp ett hänglås och därefter gått in.

Stölden inträffade under tiden fredag till måndag och även en barnvagn ska ha försvunnit.

Svalöv

Släp togs från Gjutaregatan

Svalöv
Svalöv

SVALÖV. Bilsläp är populära att lägga beslag på.

Så inträffade på Gjutregatan i Svalöv, där en villaägare parkerat sin kärra.

På morgonen när man kom ut för att köra iväg med det samma visade det sig att någon kopplat till och kört iväg under natten.

Inga spår finns varken efter tjuvarna eller släpet i nuläget.

Slog sönder fönster på bil

Artikel

SVALÖV. En person på ett behandlingshem i Svalöv blev arg och gick till attack mot en bil.

Det slutade med att polis kom till platsen och då hade mannen lyckats slå sönder vindrutan på bilen.

Brottet inträffade under lördagseftermiddagen och mannen är nu misstänkt för skadegörelse.

Svalöv

Utan körkort efter rattfylla

Svalöv
Svalöv

KÅGERÖD. En 35-årig man blev av med körkortet på plats sedan han framfört sin bil onykter på Böketoftavägen i Kågeröd.

Det var natten mellan fredagen och lördagen som en polispatrull var ute på rutinuppdrag.

Fattade misstanke mot en bil och bestämde sig för att kontrollera.

Där visade det sig att mannen hade 0,19 mg alkohol i blodet och därmed rattonykter.

Körkortet blev han av med på plats och misstänks därmed för rattfylleri.

ANNONS

Detta är en sponsrad artikel och inte skriven av tidningens journalister.

Allakando

Läxhjälp och mattehjälp hjälper att lyfta svenska skolresultat

Allakando Svenska elever är bland de bästa i Europa på engelska, men de har betydligt svårare med matematiken. Det finns många elever som är i behov av extraundervisning för att kunna få godkänt i matematik - eller för att bli riktigt duktig i ämnet. Många elever har ett stort behov av mattehjälp – något som läxhjälpsföretaget Allakando hjälper till med. Fungerar det? I skrivande stund har 9 av 10 elever som tar del av deras läxhjälp höjt betygen.

Kunskapsresultaten i svensk skola har länge varit en viktig fråga på den politiska dagordningen. Sedan 1990-talet har svenska elevers resultat i internationella kunskapsmätningar fallit, även om vi på senare år har sett att resultaten gått upp något. En sak är dock säker – de svenska eleverna har svårt med matematiken.

Nästan 20 procent av de svenska eleverna kan bara förstå mycket grundläggande matematik, såsom enkla algoritmer, formler och procedurer, visade den senaste PISA-mätningen. PISA-mätningen visade att Sverige idag har en lägre andel högpresterande elever i matematik, jämfört med PISA-mätningen år 2003.

Experter oroliga för att svenska elever inte lyckas ännu bättre

Det är oroande att svenska elever inte lyckas bättre med matematiken. Matematiken är en grundförutsättning för logiskt tänkande och slutledningsförmåga och behövs i alla yrken. En vanlig missuppfattning är också att matematik är bara något som läses på högskoleförberedande program – även de som läser yrkesprogram på gymnasiet läser också minst en kurs i matematik.

På samhällsnivå är det därför viktigt att alla elever förbättrar sina kunskaper och resultat i matematik. Inte minst på grund av att vi har en arbetsmarknad idag med ett stort behov av exempelvis programmerare och personer med grundläggande kunskap i programmering, vilket i sin tur förutsätter att man behärskar matematikens grunder.

Läxhjälp som leder till höjda mattebetyg

Det finns dock goda exempel på insatser som leder till höjda mattebetyg. En sådan insats är företaget Allakandos läxhjälp. Allakando har erbjudit studiehjälp i hemmet såväl i hela Sverige sedan 2007, såväl som läxhjälp online i alla ämnen. Bolagets välrenommerade pedagogiska modell har hjälpt många elever att lyckas med sin matematik – 9 av 10 av eleverna som får läxhjäp med en mattelärare från Allakando lyckas höja sitt betyg.

Det är inte bara positivt för elevernas möjligheter att studera vidare – utan ger också en enorm skjuts för elevernas självförtroende. Matematik kan kännas svårt, men när man får det förklarat för sig på ett tydligt sätt och förstår hur man ska gå tillväga för att ta sig an uppgifterna, så är det enormt positivt för elevernas självbild.

Duktiga matteläre – nyckeln till varför Allakandos läxhjälp är så framgångsrik

Kärnan i Allakandos pedagogiska modell är att erbjuda högkvalitativ mattehjälp. Med högkvalitativ menas att den som lär ut ska ha goda ämneskunskaper, samt en bra förmåga att lära ut det som kan uppfattas som svårt inom matematiken. Därför är det mycket studenter som gör skillnad genom Allakandos mattehjälp.

Just nu populärt med läxhjälp online i matematik

En allt mer populär tjänst nu när många skolor har distansundervisning är deras skräddarsydda mattehjälp online. Tack vare den kan elever få topphjälp oavsett var de bor i Sverige. Exempelvis finns det många ingenjörsstudenter från Chalmers, Lunds Tekniska Högskola och KTH som som undervisar elever i matematik från sydligaste Skåne till nordligaste Norrland. Då det är personer som har stor förståelse för matematiken och som vet vad som krävs för att kunna göra matematiken begriplig. Ingenjörsstudenter, och andra studenter med god kunskap i matematik, är därmed tillgängliga för att ge läxhjälp till alla elever i Sverige.

En mattelärare på Allakando kommer inte bara hjälpa eleven att klara nästa prov – utan kommer också hjälpa eleven att klara framtida studier och ett framtida yrkesliv. Mattehjälp är viktigt för många elever, här kan du som ingenjörsstudent göra skillnad. På riktigt.

Inrikes

L i Stockholm röstar emot partistyrelsen

Nyamko Sabunis linje blir överkörd i Stockholm. Arkivbild.
Foto: Henrik Montgomery/TT
Inrikes
Inrikes Liberalerna i Stockholm är klart emot partistyrelsens förslag i regeringsfrågan. Om Sabuni förlorar i partirådet blir det svårt för henne att sitta kvar, säger ordförande Anna-Lena Johansson.
Men i Skåne lutar det åt stöd för den nya linjen.

Stockholmsförbundet ställer sig bakom att januarisamarbetet ska upphöra när budgeten läggs för 2022. Man är också positiv till ett maktskifte med ambitionen att de borgerliga partierna i den forna alliansen sitter i regering.

Men att kunna förhandla med såväl Sverigedemokraterna som Vänsterpartiet i ett eventuellt framtida regering är helt otänkbart.

Med röstsiffrorna 14–1 ställde sig det största L-förbundet bakom en reservation i partistyrelsen från Jan Jönsson och Christer Nylander.

Garanten i mitten

Därmed stödjer Stockholmsförbundet linjen att de borgerliga partierna, om de hamnar i minoritet, i första hand söker stöd från Miljöpartiet. Om inte det är möjligt ska L gå i opposition.

– En sak som väldigt många tar upp är att vi ska vara garanten i mitten, sedan vill vi förstås ha en borgerlig regering och sitta i den men inte till vilket pris som helst, säger Anna-Lena Johansson, ordförande för L i Stockholms län.

Hon var en av de som reserverade sig i omröstningen i partistyrelsen i fredags.

– Jag förstod att jag hade mitt län bakom mig i den här frågan. Jag var ganska säker på det, och det visade ju den här omröstningen.

Liberalernas syn på frågan om att kunna ta aktivt stöd av SD avgörs på ett partiråd den 28 mars. Där har Stockholmsförbundet tolv ombud som får rösta som de vill. Partirådet består av partistyrelsen och 65 ombud utsedda av förbunden samt två ombud för Liberala Ungdomsförbundet, varav ett ska tillhöra Liberala studenter, samt ett ombud för Liberala kvinnor.

TT: Kan Nyamko Sabuni sitta kvar om hon förlorar på partirådet?

– Det blir säkert svårt, jag skulle inte kunna göra det. Men det är hennes beslut och där är vi inte än.

"Oerhört sorgligt"

Johansson framhåller samtidigt att om Nyamko Sabunis linje går igenom på partirådet så finns det andra medlemmar som överväger att hoppa av partiet.

– Jag har fått väldigt mycket mejl och samtal från medlemmar som är djupt oroade, och en skrev till mig att han röstat på Folkpartiet sedan 1951 och han säger att om partistyrelsens beslut går igenom kommer han lämna partiet. Och det är oerhört sorgligt.

Ett annat tungt förbund i L – Skåne med nio ombud – var emot januariavtalet redan när det tillkom för två år sedan, och har också kritiserat samarbetet därefter.

Årsmötet den 22 mars ska ta ställning till partistyrelsens nya förslag.

– En rimlig prognos är väl att tro att Skåne kommer att tycka att partistyrelsens förslag är rimligt, säger Torkild Strandberg, ordf i Skåne.

– Det är bra att det nu formuleras om hur tiden fram till valet ska användas.

Redan på tisdagen möts styrelsen för L i Skåne. Då finns ett förslag från presidiet på bordet om att styrelsen ska stödja partistyrelsens förslag.

Dessutom kan det bli en uppmaning om att de skånska ombuden ska rösta enligt årsmötets beslut på partirådet.

Sedan tidigare har det tredje tunga förbundet i L – Västsverige – sagt att de är splittrade inför partirådet.

Niklas Svahn/TT

Maria Davidsson/TT

Owe Nilsson/TT

Sport

En åkare diskad i Vasaloppet – flera varnade

Vasaloppsstarten i söndags.
Foto: Ulf Palm/TT
Sport
Sport

En åkare har diskats efter Vasaloppet. Dessutom har ytterligare fem varnats. Det bekräftar tävlingsledningen för TT.

Orsaken är att åkarna tagit skejtskär trots att loppet avgörs i klassisk stil.

– Det ser ofta väldigt illa ut, och sen är det väldigt små marginaler när man tittar på om syftet är att öka farten och få hjälp. Eller vad är syftet med de här stegen, säger Vasaloppets vd Johan Eriksson till P4 Dalarna.

Den diskade åkaren kom inte topp tio i tävlingen.

Lina Korsgren och Tord Asle Gjerdalen vann dam- respektive herrklassen. Båda på rekordtider.

Utrikes

Fortsatt töväder mellan Saudiarabien och Qatar

Saudiarabiens utrikesminister prins Faisal bin Farhan Al Saud. Arkivbild.
Foto: AP/TT
Utrikes
Utrikes

Förbättrade förbindelser och regional utveckling. Det stod på dagordningen när Saudiarabiens utrikesminister, prins Faisal bin Farhan, träffade Qatars emir Tamim bin Hamad al-Thani i Doha på måndagen.

Besöket i Qatars huvudstad ska ses i ljuset av beslutet från Saudiarabien och dess arabiska allierade i januari att avsluta sin bojkott av Qatar. Länderna enades då om att återupprätta förbindelserna, som avbröts i mitten av 2017 på grund av anklagelser om att Qatar stöder terrorism – vilket har förnekats från Doha.

Uppgörelsen kom till efter diplomatiska insatser från USA.

Förhandsvisning på nästa artikel
NÄSTA ARTIKEL