Nyheter

En miljard ska sparas

Artikel Nyheter Bakgrunden till besparingarna är främst den ökade konkurrensen på järnvägen.

Bakgrunden till besparingarna är främst den ökade konkurrensen på järnvägen. Nyligen återupptog SJ tågtrafiken på sträckan Göteborg-Malmö med nya snabbtåg men bolaget måste slåss om resenärerna med en rad andra aktörer.

Samtidigt går Miljöpartiet till angrepp mot alliansen som man håller som ansvarig."Detta är ett resultat av alliansens misslyckade tågpolitik. SJ har gått med vinst flera år i rad, men tvingas ändå skära ner eftersom vinsten gått till Anders Borgs kassa i stället för att återinvesteras i bolaget", säger Åsa Romson, språkrör för Miljöpartiet i ett pressmeddelande. Partiets lösning är i stället att slopa SJ:s vinstutdelningskrav och ge bolaget huvudansvar för den nationella tågtrafiken."Det är regeringens politik som leder till att SJ konkurreras ut på de mest lönsamma sträckorna och nu tvingas avskeda anställda", säger Stina Bergström, trafikpolitisk talesperson för Miljöpartiet i pressmeddelandet.

Redan prenumerant?
1 kr första månaden
Alla Premiumartiklar för 1 kr första månaden, därefter dras 99 kr per månad. Bindningstiden är aldrig mer än en månad. Säg upp när du vill.
Ingår i Skånskan Premium
  • Skånskan.se - Alla artiklar på
  • Skånskan Plus - Förmånliga erbjudanden varje månad
  • Nyhetsbrev - Senaste nytt direkt i din meljkorg

Utrikes

Student misstänkt i rysk universitetsskjutning

Perm ligger öster om Moskva.
Foto: Johan Hallnäs/TT
Utrikes
Utrikes En man har öppnat eld på ett universitet i Perm i Ryssland. Flera personer har mist livet och ett tjugotal personer skadades innan mannen kunde gripas.

Minst sex personer har dött och ett tjugotal skadats efter att en man beväpnad med ett jaktgevär börjat skjuta i universitetet i ryska Perm under måndagsmorgonen.

Barrikaderade

Studenter och anställda på universitetet låste antingen in sig i lokalerna, eller hoppade ut genom fönstret. Videosekvenser som sprids av ryska journalister visar hur människor hoppar ut i panik. Andra klipp visar den misstänkte skytten, som enligt Rysslands mäktiga utredningsmyndighet Sledkom är en student på skolan.

"Vi var ungefär 60 personer i klassrummet. Vi stängde dörren och barrikaderade den med stolar", säger studenten Semyon Karyakin till Reuters.

Ryska myndigheter har uppgett motstridiga uppgifter om antalet avlidna, men minst sex personer har mist livet, enligt Sledkom. Den misstänkte gärningsmannen uppgavs först ha dödats, men enligt de senaste uppgifterna vårdas han på sjukhus efter att ha skadats under gripandet.

Beklagar

All undervisning i regionen, som ligger cirka 130 mil öster om Moskva, har ställts in under dagen. President Vladimir Putin uppger via sin talesperson Dmitrij Peskov att han beklagar sorgen för anhöriga till de avlidna.

Efter en skolskjutning i staden Kazan i maj i år, då nio personer dödades, har åldersgränsen för jaktvapen höjts från 18 till 21 år och ett krav på läkarintyg införts. Men den misstänkte gärningsmannen köpte enligt Sledkom vapnet samma månad. Enligt AFP hade den nya lagstiftningen inte vunnit laga kraft än.

Utrikes

Sex meter hög lavavåg: "Går inte att hejda"

Lava skjuter upp från vulkanen Cumbre Vieja på kanarieön La Palma. Utbrottet startade på söndagseftermiddagen.
Foto: Jonathan Rodriguez/AP/TT
Utrikes
Utrikes Lavan har förstört minst ett 100-tal hem, och runt 5 000 personer har evakuerats undan den rasande vulkanen på kanarieön La Palma. Flyende förs i färja till Teneriffa.

Vulkanen Cumbre Viejas utbrott startade vid 15-tiden på söndagen och lavan har runnit ner mot byar i närheten. Under natten sågs en hög lavafontän lysa upp den mörka himlen och minst tre glödande lavafloder strömmade ner mot skogs- och jordbruksmarkerna nedanför.

– För journalister är det här något spektakulärt, men för oss är det en tragedi. Jag tror att lava har nått några släktingars hus, berättar lokalbon Isabel Fuentes för det spanska tv-bolaget TVE.

Sex meter hög

Omkring 35 000 människor bor i närheten av vulkanen och soldater har skickats till ön för att bistå i evakueringsarbetet.

– På sin väg ner till havet har lavan drabbat 80–100 hus. Lavavågen är upp till 6 meter hög, den rör sig sakta men går inte att hejda, säger lokalpolitikern Mariano Hernández enligt spanska medier på måndagseftermiddagen.

På kanariska nyhetssajter publiceras filmer av hur den svartglödande lavan sakta men säkert äter sig igenom natur och fastigheter.

Miljoner kubikmeter lava

Enligt Kanarieöarnas regionale regeringschef Ángel Víctor Torres har såvitt man känner till inga människor ännu skadats i utbrottet.

– Såvitt vi kan bedöma ska inte några fler komma behöva evakueras. Lavan rör sig mot kusten och skadorna blir materiella. Enligt experter handlar det om runt 17–20 miljoner kubikmeter lava, säger han.

Den volymen lava motsvarar 28 stycken fyllda Globen i Stockholm.

Myndigheterna uppmanar befolkningen att bomma igen husen och ta sig till angivna samlingsplatser, skriver El País.

Luftrummet runt La Palma har inte stängts, men en del flyg har ställts in. Färjorna går dock, och rederiet Fred Olsen kör bland annat turister från strandorten Puerto Naos till grannön Teneriffa.

Premiärministern på plats

Spaniens premiärminister Pedro Sánchez har skjutit upp en planerad resa till FN:s generalförsamling i New York och i stället tagit sig till ön, där han sent på söndagskvällen höll en snabb presskonferens.

– Vi har tillräckliga resurser och styrkor (för att hantera utbrottet). Invånarna kan vara lugna, sade han vid ankomsten, enligt Reuters.

På måndagen besökte Sánchez evakuerade bybor, rapporterar nyhetssajten Canarias 7.

Varningar om ett nära förestående vulkanutbrott har kommit den senaste veckan, då forskare noterat en rad jordbävningar på en magnitud upp till 3,8 i naturområdet Cumbre Vieja på öns södra delar.

Det tidigaste noterade vulkanutbrottet på La Palma skedde 1430. Senaste gången ett utbrott drabbade ön, 1971, omkom en man då han fotograferade lavan.

Susanna Persson Öste/TT

Henrik Samuelsson/TT

Inrikes

"Bandepakke" – åtgärder mot gängkriminalitet

Förutom att en rad gängpaket (bandepakke) har införts i Danmark som åtgärder mot gängkriminella kan dansk polis sedan 2004 upprätta visitationszoner när en konflikt blossar upp i ett område. Arkivbild.
Foto: Johan Nilsson/TT
Inrikes
Inrikes Danmark har under decennier haft problem med kriminella mc-gäng, men en bit in på 2000-talet blev kriminella gäng i utsatta områden ett allt större problem.
Politiker har försökt lösa problematiken med en rad åtgärder som presenterats i olika gängpaket (bandepakke).

Bandepakke 1 kom 2009. Den innehöll en rad straffskärpningar för olika gängrelaterade brott och den så kallade bandeparagrafen infördes. Den innebär att straffet kan fördubblas om brottet kan kopplas till en gängkonflikt. Det blir också ökade möjligheter att utvisa kriminella.

Bandepakke 2 kom 2014. Reglerna om dubbelt straff utvidgas till fler brott och kraven på vilken typ av konflikt som krävs lättas, för att paragrafen ska kunna användas mer.

Bandepakke 3 kom 2017, efter flera eskalerande gängkonflikter under 2016. Möjligheten att döma dubbla straff breddas ytterligare och det blir också möjligt att skärpa straffen med 50 procent för skjutningar på allmänna platser.

Gängkriminella kan dömas till vistelseförbud i 1–10 år i det område de är aktiva i. Bryter de mot förbudet kan de få fängelse i upp till två år.

Personer som dömts för gängbrott kan inte bli villkorligt frigivna om de inte deltar i ett exit-program för att lämna kriminaliteten.

Gängkriminella får tuffare villkor i fängelserna, till exempel inskränks deras möjligheter till besök och permission under pågående konflikt.

Visitationszoner ingår inte i bandepakker, utan infördes 2004 och var ett sätt att komma åt olaga vapeninnehav. Polisen kan besluta om att under en kortare period inrätta en visitationszon när en konflikt blossar upp i ett område. Polisen har då rätt att utföra kroppsvisitation utan konkret brottsmisstanke för att kontrollera om personen bär vapen.

Källa: Justitsministeriet

Sjöbo

Två brevlådor sprängda under helgen

Brevlådorna på bilden har inget med händelsen att göra.
Foto: Claudio Bresciani / TT
Sjöbo
Sjöbo Under lördagskvällen sprängdes två brevlådor. I båda fallen ska post som befunnit sig i lådorna brunnit upp.

Mellan klockan 22 och 24 på lördagen vandaliserades två brevlådor på olika adresser i Sjöbo.

Vid 22-tiden fick en kvinna veta av sin granne att någon sprängt hennes brevlåda. Smällen ska även resulterat i att hennes post brunnit upp.

Hon uppmärksammade i samband med händelsen även att någon skadat hennes bil genom att sparka på dörrarna.

Drygt en timme senare hörde en annan kvinna också en smäll. När hon efter en stund tittade ut märkte hon att hennes brevlåda sprängts och att posten börjat brinna.

Sjöbo

Körde genom plantering

Genrebild.
Foto: Janerik Henriksson/TT
Sjöbo
Sjöbo Någon gång under helgen ska någon kört ett fordon över en gräsmatta. I samband med detta passerade man också genom en plantering.

Mellan klockan 16 på fredagen och 08 på söndagen har någon kört över en gräsmatta och genom en plantering på Törnedalsgatan.

Värdet på skadan uppskattas av anmälaren vara 10 000 kronor.

Vid upptäckandet ska även en registreringsskylt hittats vid platsen, men det är ännu oklart ifall denna är kopplad till händelsen.

ANNONS

Detta är en sponsrad artikel och inte skriven av tidningens journalister.

Öltapp.se

En öltapp i sommar, räddningen i hettan!

Öltapp.se Alla vet hur det känns att sitta där i den gassande hettan och bara sukta efter en iskall öl. Då vill man snabbt kunna slå upp sig ett glas av sin favoritöl att svalka sig med!

I sommar så är en av de hetaste inköpen man kan införskaffa; en öltapp. De där varmaste dagarna är fortfarande nära och grillkvällarna står runt knuten. Att kunna servera professionellt är lockande på varje festlighet. Öltappar håller ölen kall och du kan ha den tillgänglig så att det är enkelt att hälla upp i ett glas och ta med i solstolen.

Andra viktiga delar till den perfekta hemmabaren.

Drinkshaker - En kraftfull shaker som du skakar dina drinkar i så att de blir smarrigt goda.

Barmått - En riktig bartender mäter upp drinkens ingredienser för att få den perfekta balansen i smaken. En god drink ska inte innehålla för mycket sprit och fördelas i regel mellan 4-6 ml/drink.

Bar-sil - Om du ska försöka dig på riktigt avancerade drinkar så är detta ett måste i din hemmabar. Du använder denna när du har skakat drinken om det t.ex är isrester eller rester från bär i drinken du vill sila av.

Muddler - en iskross som fungerar ungefär som en mortel. Perfekt för att krossa is eller exempelvis lime och mynta som i en riktigt god mojito.

Barsked - en längre sked som passar perfekt för att röra om drinkar i högre glas. En tesked är i regel för liten för större glas.

Sommarens grillfester är som sagt snart här och vem vill inte agera äkta bartender och skryta med sin egen hemmabar? Det är inte speciellt många saker du behöver ha för att skapa den perfekta hemmabaren för sommaren 2020. Att vara bartender är faktiskt riktigt roligt, när man lär sig mer om hur man gör. Man kanske inte lyckas snurra flaska på första försöket, men övning ger färdighet.

Många inställda evenemang i sommar!

Det är många som sörjer att sommarens många festivaler och andra evenemang blivit inställda. Genom att styra ihop en egen hemmabar och rulla ut grillen kommer du långt i sommar, trots allt. Många experter och meteorologer påstår att vi har en varm sommar att se fram emot. Så det bästa vi kan göra är att njuta på hemmaplan och göra det bästa av varje dag.

Det är alltså inte bara resor som ställts in, det har även många av sommarens större festivaler och andra sammankomster. Om vi får en sådan sommar som utlovats, så har vi massor att se fram emot. Många är vana vid att resa på sina semestrar, i år så kommer det inte vara vanligt alls. De flesta firar sin semester hemmavid.

Sjöbo

Stal airfryer från husbil

Arkivbild, husbilen på bilden har ingenting med händelsen att göra.
Foto: ANDERS WIKLUND / TT
Sjöbo
Sjöbo Vid något tillfälle mellan torsdag morgon och fredag eftermiddag bröt sig någon in i en husbil och stal flera föremål.

En husbil utsattes mellan torsdag och fredag för inbrott. Fordonet ska vid händelsen stått parkerad i ett tält på ett företagsområde.

Gärningspersonen ska först skurit två hål i tältduken och sedan brutit upp fyra luckor till husbilens förrådsutrymme. Därifrån ska sedan en airfryer, ett vindskydd och två nivåklossar stulits.

På platsen hittades även en avbitartång och tecken på att någon försökt stjäla husbilens gasoltuber.

Sjöbo

Stal trädgårdsverktyg från förråd

Arkivbild.
Foto: Tobias Röstlund / TT
Sjöbo
Sjöbo Natten mellan onsdag och torsdag i förra veckan tog sig någon in ett förråd och stal trädgårdsverktyg.

Någon gång under natten mellan onsdag och torsdag ska en eller flera okända gärningspersoner stulit trädgårdsverktyg till ett värde av runt 4 000 kronor från en bostad.

Brottet uppmärksammandes när boende upptäckte att dörren till deras förråd och garage stod öppen. När de sedan gick in i förrådet upptäckte det att någon tänt lampan, något de själva aldrig gör.

De stulna föremålen är en grästrimmer och en häcksax.

Eslöv

”Överraskande positivt”

Partipolitiskt obundna i Svenska kyrkan gläds åt valframgångarna i Eslövs pastorat. Från vänster: Werner Glatz, Torvild Evensson, Ingrid Olsson och Ulf Frisell.
Foto: Henrik Lindahl
Eslöv
ESLÖV I Partipolitiskt obundna i Svenska kyrkan, Posk, jublar man över valresultatet - som blev bättre än kandidaterna själva vågat hoppas på.

– Vi är väldigt glada och positivt överraskade. Vi hade inte räknat med en sådan respons, mot bakgrund av att det var första gången Posk ställde upp i pastoratet, säger förstanamnet Ulf Frisell.

Posk tog hem 25 procent av rösterna och gick därmed om Kyrkans väl, som Ulf Frisell tidigare representerat.

Vad ligger bakom framgången?

– Nomineringsprogrammet, där vi stakar ut en lite annorlunda riktning än tidigare. Men också att väljarna köpt Posks program nationellt och på stiftsnivå, där vi också haft framgångar.

Frågan är vem som nu tar makten i kyrkofullmäktige och vem som får ordförandeposten i kyrkorådet. På spelplanen finns tre nästan jämnstarka grupper i Socialdemokraterna (26 procent), Posk (25 procent) och Kyrkans väl (23 procent) och två potentiella vågmästare i form av Sverigedemokraterna (18 procent) och Vänstern i Svenska kyrkan (7 procent).

– Det är 10 000-kronorsfrågan. Jag tror att det kommer att föras diskussioner mellan nomineringsgrupperna om en konstellation, men det har inte skett ännu, säger Ulf Frisell.

Diskussioner

Kyrkans väl tog storslam i valet 2017 med 46 procent av rösterna men den här gången gick det betydligt sämre. Gruppen tappade nästan hälften av sina väljare och stannade på 23 procent, och förlorade därmed fem av sina elva mandat. De allra flesta rösterna ser ut att ha gått till uppstickaren Posk.

Nils Frank, lantbrukare i Remmarlöv, toppade Kyrkans väls lista. Han säger så här om resultatet:

- Posk är en väletablerad grupp på nationell nivå och stiftsnivå. Så när de ställer upp lokalt är det rätt naturligt att de får genomslag. Deras värderingar är också väldigt lika våra, säger Nils Frank.

Kyrkans väl, med Nils Frank i spetsen, tappade många väljare men hoppas nu på samarbete med andra grupper.

Inget motsatsförhållande

Posk gick till val på att värna de små kyrkorna. Det säger sig Kyrkans väl också vilja göra.

- Personligen hoppas jag vi kan hålla alla våra 20 kyrkor öppna framöver, men det förutsätter att människor går till kyrkan, engagerar sig och betalar avgiften.

Samtidigt får man inte glömma bort Eslövs tätort, understryker han.

- Där finns en större andel människor som inte går i kyrkan än på landsbygden. För mig är det en prioriterad fråga att nå fram till dem. Men det är viktigt att säga att det inte står i motsatsförhållande till att värna om de små kyrkorna.

Nils Frank säger att det finns alla förutsättningar för samarbeten.

– Jag hoppas på ett fortsatt gott samarbete. Det har alltid gått att hitta lösningar och komma överens. Det har sällan varit partipolitik i arbetet, utan man samlas runt sakfrågorna.

Förhandsvisning på nästa artikel
NÄSTA ARTIKEL