Svalöv/Landskrona

Vingarna snurrar efter 12 års envis kamp

Håkan Pålsson
Artikel Svalöv/Landskrona
– Det känns bara bra, men jag kan säkerligen påstå att det här är svenskt rekord i handläggningstid.

– Det känns bara bra, men jag kan säkerligen påstå att det här är svenskt rekord i handläggningstid. Samtidigt måste vi ha respekt för att alla ska säga sitt och att svenska lagar även gäller i Svalövs kommun.Håkan Pålsson gick mest runt och mös bland de dryga hundra gästerna som tagit sig till invigningen i Tarstad.Nu finns två nya vindkraftverk på plats och ström ska levereras i första hand till ett danskt bolag.– Det finns bara ett verk till i Sverige av det här slaget, i Katrineholm.– Dessa är mycket miljövänliga, ger mindre ljud ifrån sig och drivs bara när det behövs.Redan år 2000 satte bröderna Pålsson och Christer Laurell sina planer i verket. Man ville gynna miljön och ansökte om bygglov.Svaret från kommunen blev tummen ner, ärendet fortsatte till länsstyrelsen med samma resultat.Sedan dess har Tarstadverken valsat rundor i princip alla instanser och det var först i fjol, den 26 juli, som man äntligen fick klartecken.Då hade även grannar ställt sig upp och förklarat att man inte ville ha mer vindkraft ute vid sin by.Sedan dess har trio jobbat stenhårt och i går stod man äntligen vid sitt mål:– Men attityden har förändrats mycket det senaste året. Folk inser att vi jobbar för naturen och att problemen inte alls är stora, förklarar Christer Laurell.Roger Tiefensee, riksdagsledamot och miljöpolitisk talesperson för Centerpartiet fanns på plats och klippte invigningsbandet.– Det är alltid glädjande när driftiga entreprenörer förverkligar en dröm. De har kämpat länge och väl. Därför är det roligt att få vara med och inviga vindkraftverken och allihop har ett stort miljöengagemang.Den totalt satsningen ligger på cirka 11 miljoner kronor.– Men vi har gjort mycket själv. Vägarna upp till verken har vi anlagt tillsammans med samarbetsvilliga lantbrukare i trakten, framhåller Laurell och Pålsson.

Redan prenumerant?
1 kr första månaden
Alla Premiumartiklar för 1 kr första månaden, därefter dras 99 kr per månad. Bindningstiden är aldrig mer än en månad. Säg upp när du vill.
Ingår i Skånskan Premium
  • Skånskan.se - Alla artiklar på
  • Skånskan Plus - Förmånliga erbjudanden varje månad
  • Nyhetsbrev - Senaste nytt direkt i din meljkorg

Utrikes

Klart: Finlands restauranger stängs

Finlands statsminister Sanna Marin. Arkivbild.
Foto: Yves Herman/AP/TT
Utrikes
Utrikes Från och med måndagen bommas delar av det finländska samhället igen med anledning av covid-19. Riksdagen i Helsingfors har klubbat en lag som tvingar de flesta restauranger att stänga sina dörrar.

Den nya lagen har tagits fram mycket snabbt och kan träda i kraft först när president Sauli Niinistö har godkänt den senare i veckan, rapporterar nyhetsbyrån SPT.

Stängningstvånget gäller i de delar av Finland där smittoläget är svårt, men det är för tillfället i nästan hela landet. Restaurangverksamhet tillåts, men fram till åtminstone den 28 mars får man inte ta emot gäster utan bara sälja hämtmat. Undantag görs för personalmatställen och skolmatsalar.

Bland åtgärderna finns också hårda regler för skolorna, som har börjat gälla redan på måndagen. Undervisningen på högstadiet och gymnasiet övergår till distans och hobby- och idrottsverksamhet för barn över 12 år avbryts.

Myndigheterna rekommenderar även att sammankomster begränsas till max sex personer.

För nöjeslivet infördes häromdagen också ett "dans- och sångförbud". Det gäller ända till månadsskiftet juni-juli.

Jämfört med de flesta länder i Europa, däribland Sverige, har Finland klarat sig relativt lindrigt i pandemin. Men nu blir fallen fler, vilket bland annat förklaras av att den virusvariant som först upptäcktes i Storbritannien sprider sig lättare.

Ungefär en halv miljon människor i Finland har fått en första vaccindos. Det motsvarar uppemot en tiondel av befolkningen.

Sofia Eriksson/TT

Henrik Samuelsson/TT

Antal nya fall per 100 000 invånare per dag.
Antal nya fall per 100 000 invånare per dag.
Foto: Johan Hallnäs/TT

Svalöv

Landskrona stads preliminära bokslut pekar på stort överskott

Kommunstyrelsens ordförande Torkild Strandberg (L) är givetvis nöjd med stadens finanser.
Foto: Johan Nilsson/TT
Svalöv
Svalöv LANDSKRONA
Pengarna rullar in i Landskrona stads kassakista.

När det preliminära bokslutet redovisas står det klart att ett överskott på 260 miljoner finns.

Överskottet stavas i ett enda ord:

Pandemi.

Och det är siffror som är långt över vad som beräknats tidigare. Det budgeterade resultatet låg inte på mer än 16 miljoner kronor.

Torkild Strandberg, (L) kommunstyrelsens ordförande, Landskrona stad är givetvis mycket nöjd:

–  Även om 2020 var ett speciellt år, är det i grunden avgörande för staden att leverera goda ekonomiska resultat. Det ger ett handlingsutrymme och innebär att vi framåt kan göra satsningar i våra verksamheter utan att låna pengar eller höja skatten, säger han i ett pressmeddelande.

2020 års överskott består av flera delar:

Samtliga kommunala verksamheter visar på överskott och en ekonomi i balans. De ökade statsbidragen kopplade till att mildra effekterna av coronapandemin bidrar till ett starkt resultat, precis som i många andra kommuner.

– En förändrad redovisningsprincip av exploateringsintäkter bidrar också starkt till det positiva resultatet. Till detta kommer att förvaltningen av stadens kapital lämnar ett stort överskott, liksom att försäljningen av anläggningstillgångar blivit större än budgeterat, förklarar Torkild Strandberg.

Överskottet kommer att placeras i stadens kapitalförvaltning som finansierar kommande investeringar, och i resultatutjämningsreserven (RUR), som används för att jämna ut skatteintäkterna över en konjunkturcykel.

–  Överskottet och vår starka ekonomi ger staden en god ekonomisk grund att stå på. Det är avgörande för att vi ska kunna fortsätta leverera välfärd av hög kvalitet till Landskronaborna även kommande år när förutsättningarna förändras, säger Carina Leffler, stadsdirektör.

Svalöv

Ridutrustning togs ur källare

Svalöv
Svalöv

TECKOMATORP. En hel del ridutrustning har försvunnit efter ett inbrott i en källare i Teckomatorp.

På Plåtslagaregatan ska diverse tillbehör plockats med sedan tjuvar klippt upp ett hänglås och därefter gått in.

Stölden inträffade under tiden fredag till måndag och även en barnvagn ska ha försvunnit.

Svalöv

Släp togs från Gjutaregatan

Svalöv
Svalöv

SVALÖV. Bilsläp är populära att lägga beslag på.

Så inträffade på Gjutregatan i Svalöv, där en villaägare parkerat sin kärra.

På morgonen när man kom ut för att köra iväg med det samma visade det sig att någon kopplat till och kört iväg under natten.

Inga spår finns varken efter tjuvarna eller släpet i nuläget.

Slog sönder fönster på bil

Artikel

SVALÖV. En person på ett behandlingshem i Svalöv blev arg och gick till attack mot en bil.

Det slutade med att polis kom till platsen och då hade mannen lyckats slå sönder vindrutan på bilen.

Brottet inträffade under lördagseftermiddagen och mannen är nu misstänkt för skadegörelse.

ANNONS

Detta är en sponsrad artikel och inte skriven av tidningens journalister.

NannyPoppins

Fler tar hjälp av nanny - ökningen väntas fortsätta när RUT-avdraget tredubblas

NannyPoppins Det finns just nu ett stort intresse av att anlita en nanny. Barnvaktsföretaget NannyPoppins beskriver hur det finns ett stort intresse för att få hjälp med barnpassning och att det stora intresset förväntas växa när möjligheten att göra skatteavdrag för tjänsten utökas.

Det är en fantastisk förmån att vara förälder. Du får möjligheten att se ett barn växa upp och formas till en egen människa och utvecklas år för år. Men med det sagt så behöver föräldraskapet inte alltid vara enkelt - det är prövande att vara förälder. Du måste ha förmågan att prioritera mellan saker i livet, du aldrig hade velat prioritera mellan. Det gäller därför att göra de val och beslut som är bäst för familjen som helhet - även om det inte finns något facit över vad som är rätt beslut i alla situationer. Ett sätt att frigöra mer tid att göra de saker du vill och behöver göra som förälder är att ta in en nanny. En nanny som kan bidra till omsorgen av ditt barn och avlasta dig som förälder några timmar i veckan och på så sätt frigöra tid för att ni kan göra annat.

Nanny - möjliggör tid för karriär och socialt liv

Möjligheten att få hjälp av en nanny innebär att man skapar tid för annat som man tidigare inte haft tid att göra. Det kan handla om att arbeta de där extra timmarna på jobbet, kanske för att senare kunna göra anspråk på en chefstjänst eller annat roligt uppdrag man är intresserad av. Det kan också innebära att man får mer tid över till att träffa vänner, eller släkt.

Trygg barnvakt

En av NannyPoppins viktigaste fokusområden är trygghet. Det är viktigt att familjen känner sig trygg med att den barnflicka man anlitar är pålitlig och trygg i omsorgen av ens barn. Därför har NannyPoppins ett mycket seriöst rekryteringsförfarande där bara en ett fåtal av hundra sökanden får jobbet. Rekryteringsförfarandet innehåller flera olika djupintervjuer samt tester och ett krav är att personen innan den anställs som barnvakt, har erfarenhet av att passa barn. NannyPoppins kontrollerar även att personen inte förekommer i belastningsregistret, samt gör flertalet slagningar i offentliga register för att kontrollera att personen inte förekommer i övriga domstolstvister. Vill du läsa mer om NannyPoppins rekryteringsprocess av barnvakt.

Pedagogisk barnflicka

Det blir allt vanligare att föräldrar önskar en pedagogisk nanny. Det handlar givetvis inte om att mötet mellan barnvakt och barn ska bli en undervisningssituation, utan att de lekar och aktiviteter som nannyn gör med barnet har en pedagogisk baktanke i syfte att utveckla barnets förmåga att läsa, skriva, räkna och tala. Det går även att ägna en viss del av tiden med nanny till traditionell läxläsning, Skatteverket medger att 10 procent av barnpassningstillfället får ägnas åt detta givet att familjen i fråga vill ha fullt RUT-avdrag.

Handplockad nanny

NannyPoppins handplockar alltid en nanny till er familj. Det innebär att företaget lyssnar in era behov och förutsättningar och utifrån det sätter er i kontakt med en av bolagets nannys som stämmer in på era önskemål. Ni får träffa er nanny för ett första gratis möte och därefter ta ställning till om ni vill gå vidare. Det finns även andra aktörer som arbetar med barnpassning, en sådan är myNanny, läs mer om myNanny här och hitta en nanny.

Svalöv

Utan körkort efter rattfylla

Svalöv
Svalöv

KÅGERÖD. En 35-årig man blev av med körkortet på plats sedan han framfört sin bil onykter på Böketoftavägen i Kågeröd.

Det var natten mellan fredagen och lördagen som en polispatrull var ute på rutinuppdrag.

Fattade misstanke mot en bil och bestämde sig för att kontrollera.

Där visade det sig att mannen hade 0,19 mg alkohol i blodet och därmed rattonykter.

Körkortet blev han av med på plats och misstänks därmed för rattfylleri.

Inrikes

L i Stockholm röstar emot partistyrelsen

Nyamko Sabunis linje blir överkörd i Stockholm. Arkivbild.
Foto: Henrik Montgomery/TT
Inrikes
Inrikes Liberalerna i Stockholm är klart emot partistyrelsens förslag i regeringsfrågan. Om Sabuni förlorar i partirådet blir det svårt för henne att sitta kvar, säger ordförande Anna-Lena Johansson.
Men i Skåne lutar det åt stöd för den nya linjen.

Stockholmsförbundet ställer sig bakom att januarisamarbetet ska upphöra när budgeten läggs för 2022. Man är också positiv till ett maktskifte med ambitionen att de borgerliga partierna i den forna alliansen sitter i regering.

Men att kunna förhandla med såväl Sverigedemokraterna som Vänsterpartiet i ett eventuellt framtida regering är helt otänkbart.

Med röstsiffrorna 14–1 ställde sig det största L-förbundet bakom en reservation i partistyrelsen från Jan Jönsson och Christer Nylander.

Garanten i mitten

Därmed stödjer Stockholmsförbundet linjen att de borgerliga partierna, om de hamnar i minoritet, i första hand söker stöd från Miljöpartiet. Om inte det är möjligt ska L gå i opposition.

– En sak som väldigt många tar upp är att vi ska vara garanten i mitten, sedan vill vi förstås ha en borgerlig regering och sitta i den men inte till vilket pris som helst, säger Anna-Lena Johansson, ordförande för L i Stockholms län.

Hon var en av de som reserverade sig i omröstningen i partistyrelsen i fredags.

– Jag förstod att jag hade mitt län bakom mig i den här frågan. Jag var ganska säker på det, och det visade ju den här omröstningen.

Liberalernas syn på frågan om att kunna ta aktivt stöd av SD avgörs på ett partiråd den 28 mars. Där har Stockholmsförbundet tolv ombud som får rösta som de vill. Partirådet består av partistyrelsen och 65 ombud utsedda av förbunden samt två ombud för Liberala Ungdomsförbundet, varav ett ska tillhöra Liberala studenter, samt ett ombud för Liberala kvinnor.

TT: Kan Nyamko Sabuni sitta kvar om hon förlorar på partirådet?

– Det blir säkert svårt, jag skulle inte kunna göra det. Men det är hennes beslut och där är vi inte än.

"Oerhört sorgligt"

Johansson framhåller samtidigt att om Nyamko Sabunis linje går igenom på partirådet så finns det andra medlemmar som överväger att hoppa av partiet.

– Jag har fått väldigt mycket mejl och samtal från medlemmar som är djupt oroade, och en skrev till mig att han röstat på Folkpartiet sedan 1951 och han säger att om partistyrelsens beslut går igenom kommer han lämna partiet. Och det är oerhört sorgligt.

Ett annat tungt förbund i L – Skåne med nio ombud – var emot januariavtalet redan när det tillkom för två år sedan, och har också kritiserat samarbetet därefter.

Årsmötet den 22 mars ska ta ställning till partistyrelsens nya förslag.

– En rimlig prognos är väl att tro att Skåne kommer att tycka att partistyrelsens förslag är rimligt, säger Torkild Strandberg, ordf i Skåne.

– Det är bra att det nu formuleras om hur tiden fram till valet ska användas.

Redan på tisdagen möts styrelsen för L i Skåne. Då finns ett förslag från presidiet på bordet om att styrelsen ska stödja partistyrelsens förslag.

Dessutom kan det bli en uppmaning om att de skånska ombuden ska rösta enligt årsmötets beslut på partirådet.

Sedan tidigare har det tredje tunga förbundet i L – Västsverige – sagt att de är splittrade inför partirådet.

Niklas Svahn/TT

Maria Davidsson/TT

Owe Nilsson/TT

Sport

En åkare diskad i Vasaloppet – flera varnade

Vasaloppsstarten i söndags.
Foto: Ulf Palm/TT
Sport
Sport

En åkare har diskats efter Vasaloppet. Dessutom har ytterligare fem varnats. Det bekräftar tävlingsledningen för TT.

Orsaken är att åkarna tagit skejtskär trots att loppet avgörs i klassisk stil.

– Det ser ofta väldigt illa ut, och sen är det väldigt små marginaler när man tittar på om syftet är att öka farten och få hjälp. Eller vad är syftet med de här stegen, säger Vasaloppets vd Johan Eriksson till P4 Dalarna.

Den diskade åkaren kom inte topp tio i tävlingen.

Lina Korsgren och Tord Asle Gjerdalen vann dam- respektive herrklassen. Båda på rekordtider.

Förhandsvisning på nästa artikel
NÄSTA ARTIKEL