Opinion

Torsk på Telerix

Artikel Opinion Fråga mig inte hur det gick till.
PREMIUM

Fråga mig inte hur det gick till. Lögnaktig försäljare. Dålig dag. En hustru som ropar varje gång telefonförsäljare ringer (dvs. rätt ofta): Kom ihåg att vara snäll! Jo då, jag minns äldsta dotterns sommarjobb som telefonförsäljare och säger därför ?Nej tack? så artigt som möjligt.Den här gången hörde jag en röst – den visade sig tillhöra mig - tacka ?ja? till erbjudandet om billigare samtalstaxa. I själva verket hade jag tackat ja till att byta telefonoperatör till – aldrig hört talas om – Telerix. Ett typiskt högrixprojekt.Redan dagen därpå ringde jag till min vanliga operatör sedan många år, pålitliga Glocalnet, att ALDRIG släppa mig till Telerix. Och jag ringde till Telerix för att, med hänvisning till distans- och hemförsäljningslagen, ytnyttja min ångerrätt. Deras telefon tutade upptaget.Jag skrev två brev till Telerix med samma budskap – och ringde och ringde. Ett brev skickade jag med vanlig post, det andra rekommenderade jag. Åsså ringde jag – det tutade fortfarande upptaget. Det tutar alltid upptaget hos företag i Fiffel och Båg-branschen. Det rekommenderade brevet gjorde att jag kände mig lugn.En månad senare kom det i retur, oöppnat, icke utkvitterat. Nu stod jag där med tredagarsskägget i brevlådan (även om jag insåg att det returnerade rekbrevet var ett tungt bevis i en rättegång).Utan att ha varit kund en enda dag hos Telerix började fakturorna att ramla in. På 973 kr, 159 kr, 1 023 kr, 1 199 kr, 501 kr, 236 kr. Jag gjorde som jag blivit lärd. Tog kopia av fakturorna och skickade tillbaka originalet med ett brev där jag förklarade att jag bestrider fakturan (måste alltid göras).Efter en tid kopplade Telerix (märker ni, att jag så många gånger som möjligt påminner om banditnamnet - androm till varnagel) in ett hotfullt inkassoföretag vid namn Svea inkasso AB i Solna. Jag svarade artigt (nåja) på alla deras brev (det blev tio stycken) men föreslog till slut att vi slutar att vara brevvänner och i stället möts i rätten. Häromdagen hörde SVEA av sig igen, undertecknad av någon Helen Kassel, med beskedet ?Vi får härmed meddela att detta ärende är avslutat hos oss?.Jag vann mot skurken Telerix och inkassobolaget som borde byta namn från Svea till Balkan Inkasso. Kanske segrade jag eftersom jag avslutade varje brev: ?Än en gång tack för att ni förser mig med utmärkt reportagematerial?.Så äras den som äras bör. Utan Telerix och Svea Inkasso AB (tänds nu alla varningslampor när ni hör de namnen!?) hade den här krönikan i Skånskan aldrig blivit av. Och eftersom krönikan också publiceras på nätet kommer den att nå läsare inte bara i Skåne utan ända fram till de berörda skurkbolagens polsk-balkanska ledning. Rätt åt er! För detta är en hämnd å alla lurade kunders vägnar, alla drabbade utan samma möjligheter som jag att påverka opinionen. För säkerhets skull skickar jag också krönikan direkt till Konsumentombudsmannen och Konsumentverket.

Redan prenumerant?
1 kr första månaden
Alla Premiumartiklar för 1 kr första månaden, därefter dras 99 kr per månad. Bindningstiden är aldrig mer än en månad. Säg upp när du vill.
Ingår i Skånskan Premium
  • Skånskan.se - Alla artiklar på
  • Skånskan Plus - Förmånliga erbjudanden varje månad
  • Nyhetsbrev - Senaste nytt direkt i din meljkorg

Svalöv

Utan körkort efter rattfylla

Svalöv
Svalöv

KÅGERÖD. En 35-årig man blev av med körkortet på plats sedan han framfört sin bil onykter på Böketoftavägen i Kågeröd.

Det var natten mellan fredagen och lördagen som en polispatrull var ute på rutinuppdrag.

Fattade misstanke mot en bil och bestämde sig för att kontrollera.

Där visade det sig att mannen hade 0,19 mg alkohol i blodet och därmed rattonykter.

Körkortet blev han av med på plats och misstänks därmed för rattfylleri.

Utrikes

Fortsatt töväder mellan Saudiarabien och Qatar

Saudiarabiens utrikesminister prins Faisal bin Farhan Al Saud. Arkivbild.
Foto: AP/TT
Utrikes
Utrikes

Förbättrade förbindelser och regional utveckling. Det stod på dagordningen när Saudiarabiens utrikesminister, prins Faisal bin Farhan, träffade Qatars emir Tamim bin Hamad al-Thani i Doha på måndagen.

Besöket i Qatars huvudstad ska ses i ljuset av beslutet från Saudiarabien och dess arabiska allierade i januari att avsluta sin bojkott av Qatar. Länderna enades då om att återupprätta förbindelserna, som avbröts i mitten av 2017 på grund av anklagelser om att Qatar stöder terrorism – vilket har förnekats från Doha.

Uppgörelsen kom till efter diplomatiska insatser från USA.

Inrikes

Åklagare om IS-dom: "En framgång"

Nu meddelar Lunds tingsrätt dom i det uppmärksammade fallet. Arkivbild.
Foto: Johan Nilsson/TT
Inrikes
Inrikes Lunds tingsrätt tror inte på att mamman som reste med sin tvååring till IS i Syrien var okunnig om läget i kalifatet. Den 31-åriga kvinnan döms till tre års fängelse för grov egenmäktighet med barn, vilket åklagaren ser som en framgång.

– Jag hade yrkat mellan tre och fyra år, så det ser jag som en framgång att domstolen lyssnat på våra resonemang, säger åklagare Claudio Gittermann till TT.

Han är i princip nöjd med domen, men han delar inte domstolens syn på hur lång brottstiden var. Lunds tingsrätt anser att brottet inleddes när kvinnan reste till Syrien i augusti 2014 och pågick fram till dess att hon tillsammans med sina barn hamnade i kurdisk fångenskap vid årsskiftet 2017–18.

Efter den tidpunkten har hon befunnit sig i ofrivillig fångenskap och kan inte anses ha undanhållit sonen från pappan, anser domstolen. Åklagaren har inte tagit ställning till om domen ska överklagas.

Semester i Turkiet

Själv har hon beskrivit resan till Syrien som en kort avvikelse från resrutten under en semester i Turkiet. Men inte heller i denna del tror domstolen på hennes uppgifter. Tingsrätten anser det bevisat att hon avsåg att flytta till Syrien med sin son och bosätta sig där och tar bland annat fasta på vittnesmål från en släkting och en vän till kvinnan.

Kvinnans inlägg på Facebook, som skrevs från Syrien, styrker detta ytterligare. På Facebook har kvinnan exempelvis lagt ut en bild på ett automatvapen och propagerar för terrororganisationens livsstil och värderingar om bland annat slaveri. Kvinnan har förklarat det med att hennes Facebookprofil var kapad redan innan hon reste iväg, men domstolen anser att det är visat att det är hon själv som skrev inläggen.

Hennes kontakter med vänner och anhöriga visar också att hon inte var beredd att skicka hem sonen från Syrien och dessutom måste hon ha förstått, redan när hon reste in i Syrien, att det fanns en uppenbar risk för att hon inte skulle kunna återvända till Sverige under överskådlig tid, resonerar domstolen.

Hon undanhöll barnet från sin pappa i Sverige och döms därför för egenmäktighet med barn. Att hon stannade kvar så länge och tog barnet till ett område där det pågick krig gör att brottet betraktas som grovt.

"Mycket hänsynslöst"

Resan innebar att en liten pojke från Sverige hamnade mitt i terrororganisationens centrum i Syrien tillsammans med sin mor. "Det har varit mycket hänsynslöst av henne", skriver tingsrätten i domen, både gentemot sonen och pappan. Domstolen konstaterar att resan innebar stora risker.

Pappan till barnet, som hade delad vårdnad om tvååringen, har vittnat om att de sex år sonen var borta präglades av fruktan för att det skulle komma dödsbesked från krigets Syrien. Han tilldöms 60 000 kronor i skadestånd och sonen ett lika stort belopp.

Nekat till brott

Den 31-åriga kvinnan har nekat till brottet egenmäktighet med barn och hävdar i stället att hon hölls fånge på IS-mark där hon tvingades leva under strikt kontroll. Resan till Syrien har förklarats med att hon som nybliven muslim ville se om bilden av livet i det så kallade kalifatet stämde. Hennes avsikt var inte att stanna, hävdar hon.

Under rättegången har kvinnan berättat om hur hon hamnat i en livskris i samband med att hennes mamma hastigt gick bort 2014. Då sökte hon sig till religionen. Hennes advokat har sagt att hon blev ett lätt offer för IS-propagandan, eftersom hon var politiskt okunnig och inte talade arabiska. Hennes advokat har velat ha en friande dom.

Rättat: En tidigare formulering om posering med automatvapen struken.

Anna Karolina Eriksson/TT

Cecilia Klintö/TT

FAKTA

Fakta: De reste till Syrien

Sedan 2012 har omkring 300 personer rest från Sverige till Syrien och Irak för att ansluta sig till våldsbejakande islamistiska grupper i regionen, främst terrororganisationen IS, enligt Säkerhetspolisen.

Cirka hälften av dem har återvänt.

Under fjolåret återvände fyra kvinnor och åtta barn från Syrien efter att ha sökt resehandlingar och utvisats från Turkiet till Sverige, enligt utrikesdepartementet.

Utrikes

20 000 virusfall om dagen väntas i Polen

En polsk lärare tar emot covidvaccin i Krakow. Arkivbild.
Foto: Czarek Sokolowski/AP/TT
Utrikes
Utrikes

Den här veckan kan Polen vänta sig upp till 20 000 ny fall av covid-19 – om dagen. Det uppger hälsodepartementet i ett läge där landet kämpar mot en tredje virusvåg.

Polackerna kommer sannolikt att möta nya restriktioner under påskhelgen, säger en talesperson för hälsodepartementet till Radio Plus.

I Polen, som har nästan 38 miljoner invånare, har över 45 000 människor dött i covid-19, enligt amerikanska Johns Hopkins-universitetet.

Kultur och nöje

Entombeds sångare död

Sångaren Lars-Göran Petrov har avlidit. Arkivbild.
Foto: Claudio Bresciani / TT
Kultur och nöje
Kultur och nöje

Lars-Göran Petrov, sångare i det svenska dödsmetallbandet Entombed AD, har avlidit. Det uppger Entombed AD på Facebook.

"Det är med den djupaste sorg som vi måste meddela att Lars-Göran Petrov har lämnat oss. Han var (är!!) en otrolig vän , och en person som har berört så många människor. Han ändrade många liv med sin röst, sin musik, sin karaktär och unika personlighet. LG:s leende bär vi för evigt med oss i våra hjärtan" skriver bandet och berättar om vad Lars-Göran Petrov svarade på frågan om vad det skulle stå på hans gravsten: "Jag dör aldrig, jag dör aldrig".

⁣⁣Lars-Göran Petrov var sångare i det stilbildande dödsmetallbandet Entombed mellan 1988 och 1991 och sedan från 1992 till 2014. När bandet sedan gick skilda vägar bildade han Entombed AD.

⁣⁣Lars-Göran Petrov hade varit sjuk en tid i cancer. Han blev 49 år.

ANNONS

Detta är en sponsrad artikel och inte skriven av tidningens journalister.

Kasinohai.com

Spellagstiftning - Finland vs Sverige

Kasinohai.com Om du är osäker på hur spellagstiftningen ser ut i Finland och Sverige och om det finns några större skillnader bör du fortsätta att läsa denna artikel där vi kommer att gå igenom de stora dragen i de båda ländernas spellagstiftning.

Spellagstiftningen i Sverige

Den 1 januari 2019 införde Sverige ny lagstiftning som avslutade dominansen från det av regeringen drivna onlinespelföretaget och öppnade sektorn för privata företag.

Under flera år var det statligt ägda Svenska Spel den enda verksamheten som tilläts att tillhandahålla onlinespel till medborgare i Sverige, vare sig det handlar om casinospel, betting på sport eller andra former av spel.

Naturligtvis kringgick de flesta företag denna lagstiftning och år 2018 hade privata företag fått en 29-procentig andel av spelmarknaden i Norden.

Delvis i ett erkännande av ett sådant nytt paradigm och delvis för att de var i behov av skattepengar, gick den svenska regeringen med på att införa nya spellagar. Under den nya lagstiftningen har myndigheten Spelinspektionen rätten att ge licens till privata företag. Hittills har myndigheten tillåtit cirka 100 företag att tillhandahålla sina tjänster till svenska spelare.

De största vinnarna på denna nya lagstiftning är de svenska medborgarna. På grund av lagarna för spel online kan svenskarna nu välja och vraka bland de bästa spelbolagen. Svenska spelportaler visar de bästa casinotjänsterna online och incitamenten för svenska deltagare.

Staten är också en stor vinnare på detta drag. Det är inget mysterium att legalisering av spel på internet är ett snabbt sätt till att generera mer skatteintäkter till statskassan. I hela Sverige måste licensierade företag betala en inkomstskatt på 18 procent av sin inkomst till svenska konsumenter.

Sådana skattebetalningar träder i kraft i år och vi hoppas att vi kommer att få se effekterna av denna inkomstkälla i Sveriges kommande budget.

De svenska spellagarna har hittat en balans mellan att ge spelare valfrihet och skydda dem mot bedrägliga spelbolag. Att främja spel utan tillstånd har varit förbjudet, och den svenska Spelinspektionen har nu fått mandat att blockera överföringar mellan deltagare och obehöriga operatörer.

Lagarna innehåller också strikta regler för etiskt spel. Spelinspektionen har befogenheten att tvinga privata operatörer att vidta sådana åtgärder för deltagarnas säkerhet. Dessutom måste alla speloperatörer erbjuda samtliga spelare ett val om att självuteslutning.

Det har bara gått ett år med de nuvarande svenska lagarna för spel online, och det är ingen tvekan om att vi kommer att se fler regler för att tillåta säkert spel i framtiden.

Spellagstiftningen i Finland

Onlinespel är en av de mest populära formerna av underhållning för människor över hela världen. Särskilt finländarna är människor som älskar att spela. Det har visats att finländarna kan spela för upp till 10 miljarder euro på lotter, spelautomater och sportspel varje år.

Republiken Finland har alltid haft ett regeringsstyrt spelmonopol och trots den senaste utvecklingen inom branschen verkar det som om det kommer att fortsätta vara så. Onlinespel och finska onlinecasinon har blivit en av de största inkomstkällorna under de senaste åren. Finland klassificeras också som den femte största spelnationen i världen, varför de flesta utländska operatörer nu försöker komma in på den finska spelmarknaden. Tyvärr verkar det som om det inte kommer att vara ett alternativ nu eller inom en snar framtid.

Under 2010 begärde Europeiska kommissionen att Finland skulle genomföra ändringar av deras spellagstiftning som skulle göra den mer överensstämmande med EU:s lagar. Trots påtryckningar från Europeiska Unionen förblir Finlands spelstruktur oförändrad. Även om spel i Finland är 100% lagligt är spelreglerna lite mer komplexa. Intressant nog visade statistiken under en nyligen gjord rapport från det finska bolaget Yle att 66% av de äldre finländska invånarna som intervjuades föredrar ett monopol.

Staten har monopol på alla former av spel oavsett om det är online eller offline. All spelverksamhet har alltid hanterats av tre statliga företag. RAY hade alltid haft kontroll över bordsspel och spelautomater i Finland. Nationella lotteriet, sportspel och instant win-spel kontrollerades och reglerades av Veikkaus Oy och alla spel på hästkapplöpning reglerades av Fintoto.

Dessa tre enheter reglerades och kontrollerades av staten och all vinst som gjorts på spel gavs tillbaka till landet oavsett om det är genom konst, vetenskap, sport eller utbildning. Under 2017 slogs dessa tre enheter samman för att skapa ett statligt monopol med namnet Veikkaus.

Slutsats

Som du kan se finns det ett par skillnader i spellagstiftningen hos de båda grannländerna. Efter de förändringar som skedde i Sverige 2019 så är den svenska spelmarknaden betydligt mer öppen och välkomnande för svenska spelare. Finländarna verkar dock inte vara så besvikna, de får goda skatteintäkter och merparten av den äldre befolkningen verkar vilja behålla det rådande monopolet.

Höör

Inbrott i uthus i Ullstorp

Höör
HÖÖR Någon okänd person har brutit sig in i ett uthus i Ullstorp nordöst om Frostavallen.

Det är skogsstyrelsen som äger uthuset. Man har brutit på en ståldörr och det finns brytmärken i karmarna. Inget har stulits.

Redan prenumerant?
1 kr första månaden
Alla Premiumartiklar för 1 kr första månaden, därefter dras 99 kr per månad. Bindningstiden är aldrig mer än en månad. Säg upp när du vill.
Ingår i Skånskan Premium
  • Skånskan.se - Alla artiklar på
  • Skånskan Plus - Förmånliga erbjudanden varje månad
  • Nyhetsbrev - Senaste nytt direkt i din meljkorg

Höör

Stöld av sjukvårdsmaterial

Höör
HÖÖR Någon har tagit sig in i ett skåp som tillhör ett fordon på Barkvägen i Höör och där stulit sjukvårdsmaterial. Det är ett finskt företag som har anmält det hela.

Stölden har skett någon gång mellan kl 18 på söndagen och 06 på måndagen, enligt en anmälan som inte säger vad som stals.

Redan prenumerant?
1 kr första månaden
Alla Premiumartiklar för 1 kr första månaden, därefter dras 99 kr per månad. Bindningstiden är aldrig mer än en månad. Säg upp när du vill.
Ingår i Skånskan Premium
  • Skånskan.se - Alla artiklar på
  • Skånskan Plus - Förmånliga erbjudanden varje månad
  • Nyhetsbrev - Senaste nytt direkt i din meljkorg

Utrikes

Polis sköt ihjäl demonstranter i Myanmar

Demonstranter bygger barrikader i Rangoon.
Foto: AP/TT
Utrikes
Utrikes Två personer har skjutits ihjäl av polis i Myanmar i samband med juntakritiska protester i staden Myitkyina, enligt vittnen. Flera personer har skadats.

I en direktsändning på Facebook släpar demonstranter skadade kamrater från gatan.

Det oerhört grova filmmaterial som sipprar ut från måndagens demonstrationer visar bland annat en livlös person liggande mitt på gatan, skjuten i huvudet, i en pöl av blod.

– Två personer sköts och dog på platsen. Tre andra, däribland en kvinna, sköts i armen, säger en sjukvårdare.

Tusentals människor har återigen gett sig ut på gatorna i Myanmars största städer Rangoon och Mandalay, och även i flera mindre städer, efter en facklig uppmaning till befolkningen att gå i generalstrejk.

Att fortsätta arbeta som vanligt är enbart till gagn för militären, skriver 18 fackförbund i ett uttalande.

"Nu är tiden inne att agera till försvar för vår demokrati", står det bland annat.

Med sin uppmaning bygger facket vidare på den rörelse för civil olydnad som tusentals offentliganställda har anslutit sig till, något som i flera veckor har lamslagit statsförvaltningen.

Fler än 50 personer har dödats och nära 1 800 gripits sedan maktövertagandet i början av februari, då militären avsatte den folkvalda ledaren Aung San Suu Kyi och grep makten. I helgen dog partiordföranden för det tidigare regeringspartiet, Suu Kyis NLD, efter att ha gripits i samband med nattliga räder mot protestledare.

Kroppen var enligt partiet märkt av tortyr.

Förhandsvisning på nästa artikel
NÄSTA ARTIKEL