Sport

Nya toppspelare till IFK Malmö

Det är även Johan Åkesson. Arkivfoto: Claes Hall
Sport
Sport Nu förstärks truppen med ytterligare två spelare med erfarenhet från de tre högsta serierna.
PREMIUM

Nu förstärks truppen med ytterligare två spelare med erfarenhet från de tre högsta serierna. Johan Nilsson Guiomar lämnar Trelleborgs FF för "di gule" och Johan Åkesson ansluter från Lunds BK/Skillinge IF.Tidigare har IFK Malmö värvat Alexander Nuñez Coña, Alvaro Olguin Maldonado och Martin Ingelsson från Lunds BK, Jonas Pantelidis från LB07 samt den förre Mjällbymittfältaren Alexander Malmström från Sölvesborgs Goif.

– Det visste jag faktiskt inte förrän jag började prata med IFK. Men nu har jag ju snabbt förstått att det blir rätt svårt att undvika att bli favorittippat i serien, säger Johan Guiomar Nilsson, som spelade i samma årgång i MFF som Malmström.Moderklubben är Eriksfälts FF och nu återvänder han alltså till Malmöfotbollen efter utflykter i Kongsvinger och TFF.– Då två senaste åren i TFF har varit tunga och trista i och med att det gått så dåligt, vi föll från femma i allsvenskan till division 1 på två år.– Därför hade jag bestämt mig för att trappa ner och satsa på något annat, som studier, säger den 27-årige backen och beskriver hur han utvecklats som fotbollsspelare.

Redan prenumerant?
1 kr första månaden
Alla Premiumartiklar för 1 kr första månaden, därefter dras 99 kr per månad. Bindningstiden är aldrig mer än en månad. Säg upp när du vill.
Ingår i Skånskan Premium
  • Skånskan.se - Alla artiklar på
  • Skånskan Plus - Förmånliga erbjudanden varje månad
  • Nyhetsbrev - Senaste nytt direkt i din meljkorg

Sport

Inget WNBA-slutspel för Zahui

Inget slutspel för Zahui, till vänster. Arkivbild.
Foto: Ashley Landis/AP/TT
Sport
Sport

Det blir inget slutspel i WNBA för Amanda Zhui och hennes Los Angeles Sparks. Efter nattens förlust mot Dallas står det klart att laget slutar tia i tabellen.

För att nå slutspel gäller det att vara bland de åtta bästa lagen, och LA hade länge chansen. Hade man vunnit mot Dallas samtidigt som Washington förlorade mot Minnesota hade man varit i slutspel. Inget av det hände.

Bäst den här säsongen och etta i tabellen har Connecticut varit. Laget kliver in i slutspelet med endast sex förluster på hela säsongen och en segersvit på 14 matcher.

Sport

Sjöströms beslut – satsar på dubbla mästerskap

Efter OS-silvret i Tokyo ska Sarah Sjöström jaga medaljer i dubbla mästerskap under hösten. Arkivbild.
Foto: Jonas Ekströmer/TT
Sport
Sport Både EM och VM – och däremellan och efteråt ISL.
Sarah Sjöström kommer att få en hektisk höst och vinter i bassängen efter klartecken från läkare.
– Min ortoped har gett tummen upp och godkänt det här. Det finns inte något att vara rädd för, säger hon.

Först en pandemi och sedan ett långt skadeuppehåll efter armbågsfrakturen med efterföljande operation.

Då är Sarah Sjöström tävlingssugen.

Hon lyckades ta sig tillbaka till OS i Tokyo där hon, med tanke på skadan, tog ett bragdartat OS-silver på 50 meter fritt.

Nu planerar hon för att simma dubbla mästerskap de kommande månaderna, både EM och VM i kortbana.

"Roligt att tävla"

Det blir första gången sedan 2014 som hon ställer upp i kortbane-VM och EM i 25-metersbassäng har hon inte simmat sedan 2017.

– Jag tycker det är roligt att tävla, det är bra träning också. Det är många mästerskap som har skjutits upp och ställts in under lång tid så jag känner att jag vill ta chansen att få simma mästerskap när man får, säger hon.

Att det är två mästerskap på lite drygt en månad – EM i ryska Kazan avgörs den 2-7 november och VM i Abu Dhabi den 16-21 december – har med pandemin att göra. VM skulle egentligen ha avgjorts i fjol, men flyttades ett år framåt.

– Det har inte blivit så många kortbane-VM för mig, det har inte passat in i planeringen, säger Sjöström som senast, 2014, tog tre guld och ett silver och satte två världsrekord.

Mellan EM och VM ska hon simma ISL-slutspelet i nederländska Eindhoven och efter VM väntar eventuellt ISL-finalen i början av januari.

"Inga bakslag"

Armbågen är inte längre något frågetecken. Hon hade tänkt avstå halva grundserien i ISL för att rehabilitera på hemmaplan, men en röntgen visade att allt såg bra ut.

Så sedan i helgen är hon tillbaka i Neapel där grundserien avgörs.

– Man får ju lyssna på kroppen och hittills har jag inte haft några bakslag. Min ortoped har gett tummen upp och godkänt det här. Det finns fortfarande mycket jobb att göra och det är framför allt när det kommer till att bygga muskler och styrka igen, det är min rehab nu, säger hon.

Sjöström får en längre träningsperiod under oktober. Men egentligen behövs mer.

– Jag behöver få tillbaka pondusen i armen, min triceps är fortfarande ganska svag och den är viktig för simningen. Jag behöver egentligen en längre träningsperiod att jobba med det och bygga styrka, men jag känner för att tävla.

Göran Sundberg/TT

FAKTA

Fakta: Sjöströms späckade schema

23 september: grundseriematch i ISL.

2-7 november: EM i Kazan.

11-27 november: ISL-slutspel i Eindhoven.

16-21 december: kortbane-VM i Abu Dhabi.

7 januari: eventuell ISL-final.

Sport

Stödet till idrotten oförändrat

Stödet till idrotten förblir oförändrat. Arkivbild
Foto: Anders Wiklund/TT
Sport
Sport Regeringen har presenterat sin budget för 2022. I den ligger stödet till idrotten kvar på 1,966 miljarder kronor. Riksidrottsförbundet, RF, saknar en nationell anläggningsfond för att stötta kommunerna.
"Det borde ligga i regeringens intresse att hjälpa kommunerna och idrottsrörelsen i detta viktiga arbete", säger ordföranden Björn Eriksson.

Regeringen har redan lovat 400 miljoner extra i stöd under 2022 som följd av pandemin. Men i den huvudsakliga budgeten ligger stödet kvar på samma nivå som tidigare.

"Det extra stödet är vi glada för och betyder mycket för nästa år men som jag sagt tidigare så kommer det krävas långsiktiga satsningar och jag vill då förutsätta att återstartsstöd kommer att ges även för 2023 och 2024. Jag utgår från att det tas upp i vårändringsbudget under 2022", säger Eriksson.

RF har lyft frågan om en nationell anläggningsfond för att bygga och renovera idrottsanläggningar, men en sådan finns heller inte med i budgeten.

"Sverige behöver följa Danmarks exempel och regeringen behöver inrätta en nationell anläggningsfunktion. Den ska ge stöd för innovation och modernisering av idrottsanläggningar, samla och utveckla kunskap kring idrottsanläggningar och stödja kommunerna som ofta bär hela kostnaden att utveckla idrottsanläggningar", säger Eriksson.

Hörby

Tom Kristensson stöttar lovande junior

Rallyförare
Hörby
Sport
Rally SMK Hörbys VM-förare Tom Kristensson stöttar den lovande junioren Calle Carlberg, så att han kan komma till start i helgens final i rally-SM.

I ungefär ett års tid har Tom Kristensson backat upp Calle Carlberg, som är en 21-årig lovande förare från Jönköping.

– Den största anledningen till att jag har velat hjälpa Calle, är att jag kan se mig själv i honom väldigt mycket. Vinnarskalle, hårt arbetande, glad och ödmjuk, förklarar Hörbyföraren.

När Carlberg hade problem med att få ihop sin budget inför SM-finalen i Skillingaryd på lördag, och inte såg ut att komma till start, så utnyttjade Tom Kristensson sitt nätverk.

– Jag vet hur svårt det är att få ihop en budget inom rallysporten. Men med det fina utgångsläge som Calle har inför den sista tävlingen i Skillingaryd, så hade det varit riktigt tråkigt om han inte haft tillräckliga förutsättningar för att få möjligheten att ta hem SM-guldet, säger han.

Via sina kontakter så kunde Tom Kristensson dra i trådarna och ge möjligheter till Calle Carlberg att delta i SM-finalen Göhlins Skilling 500, som körs i de småländska skogarna under den kommande helgen.

Det hela har utmynnat i att de båda tillfälligt blir teamkamrater i italienska JME Rallyteam i tävlingen i Skillingaryd, där Tom ska köra en Rally2 Fiesta och Calle en Rally4 Fiesta.

Calle Carlberg har presterat långt över både sina egna och alla andras förväntningar, inte minst denna säsong, där man har kunnat se att utvecklingskurvan gått starkt framåt.

Inför finalen leder han den internationella 2WD-klassen på 79 poäng före SMK Hörby-föraren Victor Hansen, som hittills har skrapat ihop 68 poäng. De båda är överlägsna i sin klass.

Tom Kristensson påpekar att det är tack vare en bred kontaktbas som den unge Carlberg får chansen.

– Det är precis så här som ett Rally-Sverige ska fungera. Och det är också detta som jag vill jobba med när jag själv har lagt hjälmen på hyllan.

– Nu dök det upp en situation, där jag kände att jag behövde och kunde agera, säger Tom Kristensson.

Direkt efter att SM-finalen avslutas på söndag, så drar han och co-drivern David Arhusiander vidare till Jyväskylä för nästa veckas VM-rally i Finland, som också ser ut att bli säsongsavslutningen.

Sedan väntar ett digert arbete för att sy ihop alla delar till nästa års VM-satsning för Tom Kristensson Motorsport.

Sport

Andersson sjuk – lämnar samlingen

Jonna Andersson. Arkivbild.
Foto: Adam Ihse/TT
Sport
Sport

Chelseabacken Jonna Andersson kommer inte till spel i tisdagens VM-kval i fotboll mot Georgien. 28-åringen spelade från start i fredagens 1–0-seger borta mot Slovakien men stod över söndagens träning efter att ha känt sig hängig.

Andersson testades negativt för covid-19, men kände sig fortfarande inte helt hundra på måndagsmorgonen. Det innebär att hon inte är aktuell för Georgienmatchen och hon lämnar i stället samlingen.

"Det är en ren säkerhetsåtgärd både för Jonna själv och för hela truppen", säger landslagsläkaren Mats Börjesson till Svenska fotbollförbundets hemsida.

ANNONS

Detta är en sponsrad artikel och inte skriven av tidningens journalister.

Effectory

Så påverkas företagens HR-data av GDPR

Effectory Europeiska unionen införde en ny förordning 2019. Skillnaden på en förordning och en bestämmelse är att en förordning måste införas och en bestämmelse är valfri för varje medlemsland, att införa efter eget önskemål.

GDPR är den senaste förordningen som EU har påfört medlemsländerna. Förordningen reglerar hantering av data och annan typ av information som bland annat rör personuppgifter. Vad betyder detta svenska företag?

Vad är skillnaden på GDPR och dataskyddsförordningen?

På svenska heter den relativt nya förordningen dataskyddsförordningen. Den reglerar i det stora hela all hantering av personuppgifter och ett speciellt avsnitt är avsett för information som klassas som känslig. Alla bolag måste följa förordningen, det har en avgörande effekt för bolag som samlar in information om sina kunder, vilket i princip alla företag som säljer och köper varor gör.

För att kunna vara konkurrenskraftig på marknaden behöver företag samla in information om sin målgrupp. Den förordning som nu gäller i EU innebär att det ska föreligga ett medgivande av alla privatpersoner, som företagen samlar in information omkring och särskilt när det gäller information som förordningen klassar som känslig.

Känslig information är uppgifter som kan spåras till en individ. Det kan exempelvis vara personnummer, adress och namnuppgifter. Men även digital information såsom en IP-adress och liknande.

Påverkas företagens HR-data av förordningen?

De uppgifter som företagen samlar in om sina kunder är viktigt för att kunna skapa en framgångsrik verksamhet rent ekonomiskt. Företagen behöver veta vad kunderna vill ha för att kunna skapa tjänster och produkter som kunderna i sin tur vill köpa och använda.

Även information om företagens egna medarbetare är viktig i förhållande till företagens effektivitet, något som är avgörande för hur konkurrenskraftigt ett företag kan vara på marknaden. Genom att samla in information om personalen kan personalresurserna fördelas på bästa möjliga sätt inom företaget.

På engelska kallas begreppet, inom företagsvärlden, ofta för employee engagement, på svenska resursfördelning eller personalinitiativ, beroende på vad man syftar på specifikt. Praktiskt taget handlar det om att ha rätt typ av personal, med rätt kompetens, som utför rätt typ av arbetsuppgifter. Dataskyddsförordningen fastslår rent juridiskt att all personal ska godkänna att arbetsgivaren kan samla in och spara all den typ av information, som handlar om medarbetarna.

HR-data är information som företag samlar in om sin personal. Det kan exempelvis vara information om utbildningsbakgrund, ålder, meriter och arbetslivserfarenhet. Information kan användas för att fördela företagets personalresurser på ett effektivt sätt. Rent praktiskt kan det innebära att personalens kompetens inte används till fullo.

Varför är HR-data viktigt?

Konkurrensen på marknaden blir allt hårdare för företagen och det ställer allt högre krav på att vara konkurrenskraftig. I förhållande till konkurrenskraftighet kan HR-data ha en avgörande roll för många bolag. Sänkta priser till konsumenterna är inte alltid ett möjligt alternativ eller svaret på att bli ett konkurrenskraftigt företag – alternativet kan vara att ta del av employee engagement index, som ger en tydlig överblick över de personalresurser som finns att tillgå.

Med den informationen kan bolagen nämligen omfördela resurserna och därmed effektivisera processerna inom företaget. Det gör det möjligt att profitera på de resurser som redan finns inom bolaget, vilket sannolikt leder till att utgifter och kostnader minimeras.

Sport

Broberg lyfter 500 placeringar på rankningen

Kristoffer Broberg lyfter på världsrankningen. Arkivbild.
Foto: Adam Ihse/TT
Sport
Sport Kristoffer Broberg får ett jättelyft i golfens världsrankning. Efter gårdagens seger på Europatouren i Nederländerna tar han hissen upp hela 500 placeringar.

Broberg har haft skadebekymmer och tvingats till operationer, så när han gick in i tävlingen, gjorde han det som 772:a man på världsrankningen. När han lämnar Cromvoirt gör han det som 237:a.

– Den (segern) betyder så mycket. Jag är ledsen...

– Jag kan inte prata. Det har varit sex års helvete, sade Broberg efter segern.

Brobergs högsta placering på rankningen var 2015 då ha var rankad som 64:a i världen.

Just nu är Alex Norén bäst rankad av de svenska spelarna, på en 60:e plats och Henrik Stenson är 146:e man. Bäst i världen just nu rankas spanjoren John Rahm.

Till helgen inleds Ryder Cup, utan svenskt deltagande. Inför den är åtta av de tio högst rankade spelarna i världen amerikaner.

Linnéa Engholm/TT

Sport

Olämpliga tv-bilder på VM-klättrare – får ursäkt

Sport
Sport Det internationella klättringsförbundet, IFSC, ber om ursäkt till österrikiskan Johanna Färber. Anledningen är att hon två gånger de senaste tre månaderna filmats på ett olämpligt sätt, senast under VM i Moskva förra veckan.

"Hur många gånger måste vi göra fel, innan vi lär oss hur man gör dem rätt?" , säger IFSC:s ordförande Marco Scolaris i ett uttalande.

Flera medierapporter innehöll svidande kritik mot tv-produktionen från VM som visade en inzoomad repris på Färber, bilder som kallats olämpliga, när hon tävlade i bouldering-semifinalen.

"IFSC ber Johanna Färber, alla tävlande och hela klättringsvärlden om ursäkt för bilderna som sändes", skriver man i ett uttalande och fördömer all form av objektifiering av människokroppen.

I juni råkade Färber ut för en liknande händelse i världscupen i Innsbruck, där arrangören tvingades be om ursäkt. Då sade IFSC att man strävade efter att representera kvinnorna i idrotten på ett bättre sätt.

Sport

Messi byttes ut: "För lagets bästa"

Lionel Messi byttes ut i mötet med Lyon.
Foto: Francois Mori/AP/TT
Sport
Sport Lionel Messi har efter tre matcher för PSG, fortfarande inte gjort mål. I matchen mot Lyon bytte tränare Mauricio Pochettino ut superstjärnan.

Bytet gav starka reaktioner och Messi såg förbryllad ut över att bytas ut mot backen Achraf Hakimi i den 75:e matchminuten med ställningen 1–1, och utbytte några fraser med tränaren. Men enligt Pochettino var det inga sura miner från argentinaren.

– Jag frågade honom hur det var och han sa att han var okej. Det var allt.

Bytet kritiserades även utifrån, men Pochettino försvarade sitt beslut:

– Vi vet alla att vi har fantastiska spelare i den här 35 man stora truppen. Bara elva kan spela, vi får inte ha fler på planen. Besluten i matchen tas för lagets och varje spelares bästa, sade han efter matchen.

– I bland funkar det, ibland inte. I bland gillar spelarna det, ibland inte.

Mauro Icardi skickade in segermålet på stopptid och utökade PSG:s segersvit till sex raka matcher.

Förhandsvisning på nästa artikel
NÄSTA ARTIKEL