Kultur

Läskigt bra läsning

Artikel Kultur och Nöje En fullspäckad kyrkogård, hemsökta hus och ekar tycker Nene Ormes passar bra i höstmörkret.
PREMIUM

En fullspäckad kyrkogård, hemsökta hus och ekar tycker Nene Ormes passar bra i höstmörkret.Kyrkogårdsboken/The Graveyard Book av Neil GaimanDen perfekta boken för Allhelgona! Den innehåller allt som en bra historia på en kyrkogård behöver: spöken, öppna gravar, likätare, dance macabre, den vita frun och en blek häst, en mördare, ett tragiskt öde, ett flyende barn och hämnd. Det är ett konststycke i sig att den kan läsas av de riktigt unga och de mycket äldre med stor behållning – låt vara av olika saker.

The Haunting of Hill House av Shirley Jackson En tajt, obehaglig historia om en liten grupp människor som bor i ett hemsökt hus som en del av ett experiment. Berättarperspektivet är så närgånget att man inte kan lita på något man ser eller hör och huset verkar ha en helt egen vilja.

Redan prenumerant?
1 kr första månaden
Alla Premiumartiklar för 1 kr första månaden, därefter dras 99 kr per månad. Bindningstiden är aldrig mer än en månad. Säg upp när du vill.
Ingår i Skånskan Premium
  • Skånskan.se - Alla artiklar på
  • Skånskan Plus - Förmånliga erbjudanden varje månad
  • Nyhetsbrev - Senaste nytt direkt i din meljkorg

Eslöv

Falsk bankman gav upp

Bedragaren bad flickan att logga in med sitt Bank-ID.
Foto: Fredrik Persson/TT
Eslöv
ESLÖV

Oftast är det äldre personer som utsätts för telefonbedrägerier. Men nu har polisen i Eslöv fått in en anmälan från en flicka född 2003 som råkade ut för ett bedrägeriförsök över telefon i fredags kväll.

Flickan blev uppringd av en man som påstod sig representera en bank. Han sade att han skulle hjälpa henne uppgradera sitt bank-ID från ungdomsversion till vuxenversion och att hon därför behövde logga in på sitt bank-ID.

Flickan gjorde detta - men i samma veva ska bedragaren ha hört att flickans föräldrar befann sig i närheten, och när han insåg det lade han på luren. Några pengar drogs aldrig från flickans konto.

Mellanskåne

Anklagar sitt kvarboende ex

Mannen har orsakat skador på vatten- och avloppsanläggningen, hävdar kvinnan.
Foto: Janerik Henriksson/TT
Mellanskåne
MELLANSKÅNE

En kvinna bosatt i Mellanskåne har polisanmält sin före detta partner för skadegörelse. Paret har separerat men mannen bor kvar i bostaden, som enligt anmälan ägs av kvinnan. Hon står i begrepp att sälja fastigheten men hävdar att mannen åsamkat skador på vatten- och avloppsanläggningen.

Hörby

Motocrossklubb bestulen igen

Hörby motocrossklubb har drabbats av upprepade stölder.
Hörby
HÖRBY

Ännu en gång har Hörbys motocrossklubb drabbats av dieselstöld. I fredags kväll klippte någon upp låset till en container och stal fyra 25-litersdunkar.

Inrikes

Tydlig spricka i budgetdebatten mellan V och C

Finansminister Magdalena Andersson (S) lämnar budgetpropositionen till riksdagens talman inför budgetdebatten.
Foto: Fredrik Sandberg/TT
Inrikes
Inrikes Regeringens problem med att få stöd för sin budget av Centern och Vänsterpartiet framkom tydligt i budgetdebatten i riksdagen.
Centerns Martin Ådahl efterlyste fler skattesänkningar samtidigt som Vänsterpartiets Ulla Andersson kritiserade det "reptricket".

– Sverige är fortfarande i en djup arbetslöshetskris med 450 000 arbetslösa, varav 190 000 långtidsarbetslösa. De flesta bedömare säger nu att småföretagen måste få chansen att anställa. Delar finansministern Centerns inställning att man kan sänka de rekordhöga skatterna på jobb och företagare? frågade Martin Ådahl.

Finansministern svarade inte direkt på den frågan utan framhöll att budgeten innehåller flera satsningar för att de långtidsarbetslösa ska komma i arbete. Hon framhöll också att den totala satsningen på 74 miljarder kommer att innebära en vitamininjektion för hela ekonomin.

– Det handlar om att arbeta med effektiva åtgärder, det finns goda möjligheter att anställa långtidsarbetslösa till låga kostnader. Jag hoppas att Sveriges företagare tar de möjligheterna, sade Magdalena Andersson.

Hennes problem med att få stöd för budgeten framkom tydligt när det var dags för Vänsterpartiets ekonomiskpolitiska talesperson Ulla Andersson.

– Det är klart att man kan fortsätta sänka skatter ofinansierat och därmed öka den ekonomiska ojämlikheten och fortsätta underfinansiera välfärden och bidra till en politik med massarbetslöshet. Det reptricket har vi hållit på med i många år nu och resultatet är väldigt tydligt, sade Ulla Andersson.

Några frågor eller besked om vad och i så fall hur budgeten ska förändras under riksdagsarbetet för att V ska stödja den kom dock inte i debatten.

Owe Nilsson/TT

Inrikes

Pfizer söker godkännande för barnvaccinering

Pfizer-Biontech skriver i ett pressmeddelande att tester visat att deras vaccin mot coronaviruset är säkert och ger ett robust immunsvar hos barn från fem till elva år. Arkivbild.
Foto: Matt Rourke/AP/TT
Inrikes
Inrikes Pfizer-Biontech kommer att söka godkännande för att deras covid-vaccin ska få ges till barn mellan fem och elva år. Dock ska vaccinet ges i lägre dos än till personer över 12 år.

Pfizer-Biontech skriver i ett pressmeddelande att tester visat att deras vaccin mot coronaviruset är säkert och ger ett robust immunsvar hos barn från fem till elva år.

Vaccinet ska ges i lägre dos till de yngre barnen än till 12-åringar och äldre.

Företagen har för avsikt att så snart som möjligt ansöka om godkännande för att ge vaccinet till de yngre inom EU, USA och "runt om i världen".

Det är det första vaccintestet på barn under 12 år som slutförts hittills. Moderna testar just nu sitt vaccin på barn mellan sex och elva år, men det testet pågår fortfarande.

Både Pfizer-Biontecs och Modernas vaccin ges i dag till personer över 12 år runt om i världen.

Även om barn anses löpa lägre risk att bli allvarligt sjuka i covid finns det farhågor om att den mer smittsamma deltavarianten skulle kunna leda till svår sjukdom även hos barn.

Barnen i Pfizer-Biontechs test fick två doser vaccin med 21 dagars mellanrum. Dosen i varje spruta var dock en tredjedel så stor som den dos som ges till personer äldre än 12 år.

Pfizer-Biontech testar också sitt vaccin på barn mellan sex månader och två år och på två- till femåringar. Resultaten från de testerna väntas presenteras under fjärde kvartalet i år, enligt pressmeddelandet.

ANNONS

Detta är en sponsrad artikel och inte skriven av tidningens journalister.

Privatlån.com

Hur man hittar det bästa personliga lånet

Privatlån.com

När man ska ta ett privatlån vill man förstås få ett lån med bästa möjliga förutsättningar. Men hur bör man då bära sig åt för att kunna hitta bästa möjliga personliga lån, och vad är det viktigt att tänka på när man jämför olika lån? Just detta ska vi gå igenom i denna text.

Använd dig av en låneförmedlare

Ett av de allra bästa tipsen som vi kan ge dig för att du ska kunna hitta bästa möjliga personliga lån är att använda dig av en låneförmedlare. Genom att använda dig av en sådan kan du nämligen göra en låneansökan hos flera olika aktörer, detta genom att bara behöva ansöka en enda gång. När du ansöker om ett lån hos en låneförmedlare ansöker nämligen denna om lån hos flera olika aktörer åt dig. De låneansökningar som du får beviljade kommer sedan listas åt dig av låneförmedlaren. Du kan därefter välja det låneerbjudande som passar dig allra bäst.

Det finns alltså en mängd olika fördelar med att använda sig av en låneförmedlare. Först och främst ger det dig så stora chanser som möjligt att hitta bästa möjliga låneerbjudande, detta eftersom låneförmedlaren ansöker om lån hos flera olika aktörer åt dig. Dessutom sparar du väldigt mycket tid på att använda dig av en låneförmedlare. Genom att göra det räcker det nämligen med att du gör en enda ansökan i stället för att själv behöva sitta och ansöka om flera olika lån. Låneförmedlaren gör helt enkelt jobbet åt dig.

En annan mycket stor fördel med att använda sig av en låneförmedlare är att det då bara görs en enda kreditupplysning i ditt namn. Sitter du själv och ansöker om flera olika lån kommer det nämligen att göras flera olika kreditupplysningar på dig. Det vanligaste är att kreditupplysningar görs med hjälp av Upplysningscentralen, eller UC som det är mer känt som. Nackdelen med UC är att när de gör en kreditupplysning på dig kommer din kreditpoäng att försämras något. Sitter du då och ansöker om lån hos flera olika långivare som gör sina kreditupplysningar med UC kan det därför få allvarligt negativa konsekvenser för din kreditpoäng. Detta behöver du dock alltså inte oroa dig för om du gör en låneansökan via en låneförmedlare. Då räcker det nämligen med att göra en ansökan vilket innebär att det bara kommer att göras en kreditupplysning på ditt namn. Detta är därför något som inte kommer att påverka din kreditpoäng alltför mycket.

Jämför ränta och andra avgifter

En av de absolut viktigaste sakerna att titta på när man ska jämföra olika lån är räntan. Gör dock inte misstaget att bara fokusera på den nominella räntan, ett misstag som det tyvärr är vanligt för låntagare att göra. Den nominella räntan ger dig nämligen bara en delvis uppfattning om hur mycket pengar det kommer kosta dig att låna pengar. Just därför är det den effektiva räntan du bör fokusera på. Den effektiva räntan talar nämligen om för dig vad den sammanlagda kostnaden för ett lån kommer att bli. I den effektiva räntan ingår både den nominella räntan samt andra eventuella avgifter som kan tillkomma till ett lån. Detta kan röra sig om aviavgifter samt uppläggningsavgifter. För dig som ska låna pengar är det förstås bättre ju lägre ränta och ju färre avgifter som tillkommer till ett lån. Ju lägre ränta och ju färre avgifter desto billigare blir det nämligen för dig att låna pengar, något som av förklarliga skäl är en stor fördel.

Återbetalningstiden

Det är också viktigt att ta hänsyn till hur lång tid du har på dig att betala tillbaka ett lån. Här gäller det förstås att välja en återbetalningstid som ger dig en rimlig månadskostnad. När det gäller detta kan det vara lockande att dra ut på återbetalningstiden så mycket som möjligt för att ge dig lägsta möjliga månadskostnad. Det är dock inte någon bra idé, för ju längre du drar ut på återbetalningstiden desto dyrare kommer det nämligen bli för dig att låna pengar. Detta beror på att en lång återbetalningstid i de flesta fall innebär en högre ränta. Se därför till att välja en återbetalningstid som ger dig en månadskostnad som du har råd med, dock utan att dra ut på den alltför länge. Det gäller helt enkelt för dig som låntagare att hitta en bra balans mellan återbetalningstiden och månadskostnaden.

Lån med säkerhet

Ett av de alternativ du har när du ska låna pengar är att ta ett lån med säkerhet. Ett lån med säkerhet innebär att du måste lämna något i säkerhet till långivaren. Detta kan denne då ta ifrån dig om du inte klarar av att betala tillbaka lånet enligt den betalningsplan ni kommit överens om. Exempel på saker som man kan lämna i säkerhet är din bil eller din bostad. Faktum är att det är vanligt att använda samma sak som man lånar pengar till som säkerhet. Lånar du då till exempel pengar till att köpa en bostad lämnar du denna bostad i säkerhet. Klarar du då inte av att betala tillbaka lånet så som det är tänkt kan långivaren ta din bostad från dig. Detta kanske kan låta som en stor nackdel, men faktum är att det även finns stora fördelar med att ta ett lån med säkerhet. Dels brukar du kunna få lån på större belopp när det kommer till lån med säkerhet, detta eftersom långivaren tar en mindre finansiell risk när de ger dig ett sådant lån. På grund av att de tar en mindre finansiell risk kan de i de flesta fall också erbjuda en lägre ränta när det kommer till lån med säkerhet. Detta är förstås en stor fördel för dig som låntagare.

Lån utan säkerhet

Alternativet till ett lån med säkerhet är att ta ett lån utan säkerhet. Precis som namnet antyder är detta en typ av lån där du inte behöver lämna något i säkerhet till långivaren. Faktum att du slipper göra det är fördelen med dessa lån. Nackdelarna är att eftersom långivaren tar en större finansiell risk genom att ge dig ett lån utan säkerhet kan du i många fall inte låna lika stora belopp när det kommer till dessa lån. Dessutom innebär den större finansiella risk som långivaren tar att du får betala en högre ränta.

Snabblån

På senare år har det också blivit allt populärare med så kallade snabblån. Precis som namnet antyder är dessa lån där det går snabbt att få reda på ifall din låneansökan blivit godkänd eller ej. Blir den godkänd går det också snabbt att få dina pengar utbetalda. En av fördelarna med snabblån är att även du som har betalningsanmärkningar i många fall kan få denna typ av lån beviljade. Nackdelen med denna typ av lån är att de brukar ha väldigt hög ränta samtidigt som du i de flesta fall brukar ha kort tid på dig att betala tillbaka pengarna. Du bör därför endast ta denna typ av lån då det är absolut nödvändigt och då du är helt säker på att du verkligen kommer att kunna betala tillbaka det i tid. Detta är visserligen fallet med alla lån, men framför allt när det gäller snabblån eftersom det är lättare att få ett sådant lån beviljat samtidigt som det kan få allvarliga ekonomiska konsekvenser för dig om du inte klarar av att betala tillbaka det.

Utrikes

Student misstänkt i rysk universitetsskjutning

Perm ligger öster om Moskva.
Foto: Johan Hallnäs/TT
Utrikes
Utrikes En man har öppnat eld på ett universitet i Perm i Ryssland. Flera personer har mist livet och ett tjugotal personer skadades innan mannen kunde gripas.

Minst sex personer har dött och ett tjugotal skadats efter att en man beväpnad med ett jaktgevär börjat skjuta i universitetet i ryska Perm under måndagsmorgonen.

Barrikaderade

Studenter och anställda på universitetet låste antingen in sig i lokalerna, eller hoppade ut genom fönstret. Videosekvenser som sprids av ryska journalister visar hur människor hoppar ut i panik. Andra klipp visar den misstänkte skytten, som enligt Rysslands mäktiga utredningsmyndighet Sledkom är en student på skolan.

"Vi var ungefär 60 personer i klassrummet. Vi stängde dörren och barrikaderade den med stolar", säger studenten Semyon Karyakin till Reuters.

Ryska myndigheter har uppgett motstridiga uppgifter om antalet avlidna, men minst sex personer har mist livet, enligt Sledkom. Den misstänkte gärningsmannen uppgavs först ha dödats, men enligt de senaste uppgifterna vårdas han på sjukhus efter att ha skadats under gripandet.

Beklagar

All undervisning i regionen, som ligger cirka 130 mil öster om Moskva, har ställts in under dagen. President Vladimir Putin uppger via sin talesperson Dmitrij Peskov att han beklagar sorgen för anhöriga till de avlidna.

Efter en skolskjutning i staden Kazan i maj i år, då nio personer dödades, har åldersgränsen för jaktvapen höjts från 18 till 21 år och ett krav på läkarintyg införts. Men den misstänkte gärningsmannen köpte enligt Sledkom vapnet samma månad. Enligt AFP hade den nya lagstiftningen inte vunnit laga kraft än.

Utrikes

Sex meter hög lavavåg: "Går inte att hejda"

Lava skjuter upp från vulkanen Cumbre Vieja på kanarieön La Palma. Utbrottet startade på söndagseftermiddagen.
Foto: Jonathan Rodriguez/AP/TT
Utrikes
Utrikes Lavan har förstört minst ett 100-tal hem, och runt 5 000 personer har evakuerats undan den rasande vulkanen på kanarieön La Palma. Flyende förs i färja till Teneriffa.

Vulkanen Cumbre Viejas utbrott startade vid 15-tiden på söndagen och lavan har runnit ner mot byar i närheten. Under natten sågs en hög lavafontän lysa upp den mörka himlen och minst tre glödande lavafloder strömmade ner mot skogs- och jordbruksmarkerna nedanför.

– För journalister är det här något spektakulärt, men för oss är det en tragedi. Jag tror att lava har nått några släktingars hus, berättar lokalbon Isabel Fuentes för det spanska tv-bolaget TVE.

Sex meter hög

Omkring 35 000 människor bor i närheten av vulkanen och soldater har skickats till ön för att bistå i evakueringsarbetet.

– På sin väg ner till havet har lavan drabbat 80–100 hus. Lavavågen är upp till 6 meter hög, den rör sig sakta men går inte att hejda, säger lokalpolitikern Mariano Hernández enligt spanska medier på måndagseftermiddagen.

På kanariska nyhetssajter publiceras filmer av hur den svartglödande lavan sakta men säkert äter sig igenom natur och fastigheter.

Miljoner kubikmeter lava

Enligt Kanarieöarnas regionale regeringschef Ángel Víctor Torres har såvitt man känner till inga människor ännu skadats i utbrottet.

– Såvitt vi kan bedöma ska inte några fler komma behöva evakueras. Lavan rör sig mot kusten och skadorna blir materiella. Enligt experter handlar det om runt 17–20 miljoner kubikmeter lava, säger han.

Den volymen lava motsvarar 28 stycken fyllda Globen i Stockholm.

Myndigheterna uppmanar befolkningen att bomma igen husen och ta sig till angivna samlingsplatser, skriver El País.

Luftrummet runt La Palma har inte stängts, men en del flyg har ställts in. Färjorna går dock, och rederiet Fred Olsen kör bland annat turister från strandorten Puerto Naos till grannön Teneriffa.

Premiärministern på plats

Spaniens premiärminister Pedro Sánchez har skjutit upp en planerad resa till FN:s generalförsamling i New York och i stället tagit sig till ön, där han sent på söndagskvällen höll en snabb presskonferens.

– Vi har tillräckliga resurser och styrkor (för att hantera utbrottet). Invånarna kan vara lugna, sade han vid ankomsten, enligt Reuters.

På måndagen besökte Sánchez evakuerade bybor, rapporterar nyhetssajten Canarias 7.

Varningar om ett nära förestående vulkanutbrott har kommit den senaste veckan, då forskare noterat en rad jordbävningar på en magnitud upp till 3,8 i naturområdet Cumbre Vieja på öns södra delar.

Det tidigaste noterade vulkanutbrottet på La Palma skedde 1430. Senaste gången ett utbrott drabbade ön, 1971, omkom en man då han fotograferade lavan.

Susanna Persson Öste/TT

Henrik Samuelsson/TT

Inrikes

"Bandepakke" – åtgärder mot gängkriminalitet

Förutom att en rad gängpaket (bandepakke) har införts i Danmark som åtgärder mot gängkriminella kan dansk polis sedan 2004 upprätta visitationszoner när en konflikt blossar upp i ett område. Arkivbild.
Foto: Johan Nilsson/TT
Inrikes
Inrikes Danmark har under decennier haft problem med kriminella mc-gäng, men en bit in på 2000-talet blev kriminella gäng i utsatta områden ett allt större problem.
Politiker har försökt lösa problematiken med en rad åtgärder som presenterats i olika gängpaket (bandepakke).

Bandepakke 1 kom 2009. Den innehöll en rad straffskärpningar för olika gängrelaterade brott och den så kallade bandeparagrafen infördes. Den innebär att straffet kan fördubblas om brottet kan kopplas till en gängkonflikt. Det blir också ökade möjligheter att utvisa kriminella.

Bandepakke 2 kom 2014. Reglerna om dubbelt straff utvidgas till fler brott och kraven på vilken typ av konflikt som krävs lättas, för att paragrafen ska kunna användas mer.

Bandepakke 3 kom 2017, efter flera eskalerande gängkonflikter under 2016. Möjligheten att döma dubbla straff breddas ytterligare och det blir också möjligt att skärpa straffen med 50 procent för skjutningar på allmänna platser.

Gängkriminella kan dömas till vistelseförbud i 1–10 år i det område de är aktiva i. Bryter de mot förbudet kan de få fängelse i upp till två år.

Personer som dömts för gängbrott kan inte bli villkorligt frigivna om de inte deltar i ett exit-program för att lämna kriminaliteten.

Gängkriminella får tuffare villkor i fängelserna, till exempel inskränks deras möjligheter till besök och permission under pågående konflikt.

Visitationszoner ingår inte i bandepakker, utan infördes 2004 och var ett sätt att komma åt olaga vapeninnehav. Polisen kan besluta om att under en kortare period inrätta en visitationszon när en konflikt blossar upp i ett område. Polisen har då rätt att utföra kroppsvisitation utan konkret brottsmisstanke för att kontrollera om personen bär vapen.

Källa: Justitsministeriet

Förhandsvisning på nästa artikel
NÄSTA ARTIKEL