Nyheter

Fick datorn kapad – och blev bötfälld

Den så kallade polistrojanen har kapat tusentals datorer i hela Europa. Här är ett exempel från England med Metropolitanpolisens logotyp.
Artikel Nyheter
– Det här är ett jätteproblem i hela Europa, berättar kommissarie Anna Björkegren på Rikskriminalen.

– Det här är ett jätteproblem i hela Europa, berättar kommissarie Anna Björkegren på Rikskriminalen.

Det var på tisdagen som 19-åringen fick upp fönstret med polisens logotyp som spärrade datorn. För att häva spärren skulle 19-åringen, enligt uppgifterna i popup-fönstret, köpa en 500 kronors voucher från Ukast och sedan skriva in koden i ett fönster på sidan.19-åringen gick till tobaksaffären, köpte en voucher, och skrev in koden – men datorn fortsatte att vara spärrad.Då gick han till polisen och upprättade en anmälan.– Vi har fått in runt 100 sådana här anmälningar sedan augusti. I det här fallet hade sidan den svenska polisens emblem och texten "Svenska polisens säkerhetsenhet", men det har funnits olika varianter, berättar Anders Lindell, informationsansvarig på Malmöpolisen.Ofta handlar det om att datorn spärrats för att användaren varit inne på en olaglig sida, vanligtvis porrsurfat.Avgiften eller böterna ligger på mellan 500 kronor och 1 000 kronor. Detta för att användaren skall slippa ett rättsligt efterspel på grund av sitt surfande.19-åringens dator fortsatte att vara spärrad. Men i de flesta fall hävs spärren efter betalning.– Sedan har vi några anmälningar där det räckte att starta om datorn, säger Anders Lindell.På Rikskriminalen kallas sådana här datorkapningar för Ransomware och den så kallade polistrojanen dök upp för första gången i våras.– Sedan har det eskalerat. Nu är vi uppe i flera tusen anmälningar bara i Sverige. Men det här är ett jätteproblem i hela Europa – och det handlar om stora belopp, säger Anna Björkegren, kommissarie på Rikskriminalens internetspaningssektion.Hon är även säker på att det finns ett stort mörkertal eftersom många skäms för att de kanske har surfat olämpligt. De betalar, spärren försvinner och polisen får aldrig reda på något.– Tyvärr, för trojanen ligger kvar i datorn. Den kan senare användas för att spela in lösenord plocka numret till bankkonton och annat.Anna Björkegren råder alla som råkat ut för polistrojanen att lämna in datorn och "blåsa rent den".Rikskriminalen utreder ärendena tillsammans med sina kollegor runt om i Europa. Hittills har man dock inte hittat några spår efter personerna bakom polistrojanen.Brottsrubriceringen är föregivande av allmän ställning, försök till utpressning eller utpressning samt dataintrång.

Redan prenumerant?
1 kr första månaden
Alla Premiumartiklar för 1 kr första månaden, därefter övergår prenumerationen till ordinarie pris, 119 kr/mån från den 1/12 2021. Bindningstiden är aldrig mer än en månad. Säg upp när du vill.
Ingår i Skånskan Premium
  • Skånskan.se - Alla artiklar på
  • Skånskan Plus - Förmånliga erbjudanden varje månad
  • Nyhetsbrev - Senaste nytt direkt i din meljkorg

Sport

Han spelade som Gud - men Fan stod i vägen

Hatten på för VM-tvåan. Truls Möregårdh poserar med silvermedaljen efter att ha förlorat VM-finalen i bordtennis mot världsettan Fan Zhendong.
Foto: Per Hällström
Sport
BORDTENNIS Truls Möregårdh från Eslöv spelade som en Gud - men i finalen stod Fan i vägen.
Om det inte vore för världsettan från Kina så hade Truls Möregårdh nu kunnat titulera sig världsmästare i bordtennis.

Först i VM-finalen stoppade den briljante kinesen Fan Zhendong framfarten för tonåringen från Eslöv.

Vid 19 års ålder skrällde sig Truls Möregårdh fram till en VM-final i singel i Houston Texas.

Ett silver med smak av guld. En prestationen som höll bragdklass. Talangen från Småland blev mitt i en novembernatt stjärnan från Skåne.

”Vann ett silver”

I finalen rådde han dock inte på den 24 år gamle veteranen Fan Zhendong från Kina.

– Jag förlorade inte ett guld, jag vann ett silver, slog en trots nederlaget leende Truls Möregårdh fast i arrangörsintervjun direkt efter 0-4 i finalen mot den 24-årige stjärnkinesen.

SVT vaknade - med USA-korren på plats

Ja, ni som var uppe mitt i natten kunde till och med se och höra intervjun i den svenska televisionen. ”Fem i tolv” vaknade även SVT. Det krävdes en final, eller två, med svensk representation för att sända direkt från ett VM i den till antalet medlemsländer i världen, 226 stycken, största idrotten. Sent ska syndaren vakna. Nåja, bättre sent än aldrig. Extra plus till Jan-Ove Waldner som expertkommentator! Och extra beröm till SVT, som VM-finaldagen till ära skickat sin USA-korrespondent Stefan Åsberg till Houston. I SVT:s 22.00-sportnytt tilldelades bordtennis-VM den mesta tiden. Minuterna innan hade Mattias Falck och Kristian Karlsson slagit in matchbollen i dubbelfinalen och säkrat ett VM-guld. Stort.

Att Truls Möregårdh, som 19-åring och inför VM rankad i världen på blott 77:e plats, var i singelfinalen var förstås ännu större. Som av en händelse, eller inte, så coachades han av Stellan Bengtsson, den levande legendaren som för exakt 50 år sedan, då som 18-åring i japanska Nagoya, blev tidernas förste svensk att ta ett VM-guld i singel.

Fan också - annars hade det varit guld

I finalen räckte inte Truls Möregårdh till. Hans motståndare var för bra. Den här gången. Fan Zhendong hade svar på allt. Han slog för hårt och satte sådan fart på bollarna att Truls inte var snabb nog i fotarbetet för att hinna ställa om kroppen och komma rätt i positionerna. Möregårdh bjöd dock upp till kamp och hade siffrorna med sig nära slutet i ett par av seten. 0-4 går ändå inte att snacka bort.

Stellan Bengtsson hyllade silveradepten:

– Truls har i det hela gjort en fantastisk turnering. Vänt underläge och slagit världsspelare till höger och vänster, och han har framtiden framför sig, sa ”Mini-Stellan” i intervjun i SVT Sport.

Spelade som Gud själv

Till VM-finalen tog sig Truls Möregårdh på ett minst sagt imponerande sätt. Han vann sex matcher och spelade stundtals som Gud själv. I semifinalen satte han krokben för Timo Boll, den tyske legendaren med åtta EM-guld på sitt CV. Åtta EM-guld.

Mot en av sina stora förebilder och idoler vände Truls 2-3 till 4-3.

Truls vann ytterligare tre av sina matcher med 4-3. I åttondelen var han minst sagt illa ute. Lim Jonghoon från Sydkorea spelade ut 19-åringen från Eslöv i de tre första seten. Då började Truls att lira freestyle, slank ur greppet, vände på steken och blåste sydkoreanen av bordet i de tre sista seten: 11-2, 11-5, 11-5.

Där och då började jag på allvar tro på något stort, något ännu större än ”bara” en kvarts- eller semifinal.

Att vinna i skiljeset kan ibland betecknas som slumpartat. Men att gång på gång göra det kan inte bara var tur poch tillfälligheter. Jag vet inte hur många gånger jag sett Truls vinna skiljesetsmatcher, inte så sällan efter att han haft en eller flera matchbollar emot sig. Skicklighet mer än tur och slump? Ja, absolut. Truls vågar vinna, han fegar inte ur i avgörande lägen, han har självförtroendet och den mentala styrkan.

Jag har följt Truls Möregårdh genom hela hans ännu så länge korta karriär, detta eftersom han har tävlat med och mot mina söner Fritjof och Melker. Jag såg honom vinna P9-klassen i Borgholm på Öland som sju- eller åttaåring. I Enigspelen föddes en stjärna. Jag har skjutsat Melker och Truls till tävlingar och träningar på olika platser i landet, jag har åkt med ut i Europa och bland annat sett honom i två ungdoms-EM med Melker som en av hans landslagskompisar. Tillsammans tog de bland annat lag-EM-brons i Portugal 2016.

Jag har redan skrivit spaltkilometer om Truls Möregårdh. Jag har skrivit om hans framfart i småtävlingar på lokal nivå, jag har rapporterat och refererat från mästerskap och Champions League. Jag har skrivit om hans operationer av knäet. Jag har skrivit om hans nya superracket. Men att jag nu sitter här och skriver om ett VM-silver, för seniorer, det trodde jag nog inte skulle bli verklighet redan 2021.

Det där med det skadade knäet pockar på lite extra uppmärksamhet. Det var faktiskt bara lite mer än ett år sedan han gjorde sin senaste (och förhoppningsvis den sista) operation i knät. Först i somras var han tillbaka vid tävlingsbordet. Han spelade SM och EM, men fick inte plats i förbundskapten Jörgen Perssons OS-trupp. Den petningen var inte vinnarskallen Möregårdh särskilt nöjd med, men han tog den på rätt sätt. På annat vis går det inte att tolka hans skrällsilver i VM.

Det är bara att lyfta på hatten och gratulera!

Framtiden tillhör Cybershape-spelande Truls Möregårdh.

Förhoppningsvis får bordtennisen i Sverige tack vare den svenska VM-succén ett välförtjänt uppsving. Det råder redan lite Truls-feber. Att Sydnytt inför VM-finalen var på plats i Blomsterhallen i Eslöv och gjorde ett reportage får ses som ett tecken i den riktningen.

I Houston tog Truls Möregårdh silver i singel och Falck/Karlsson guld i dubbel.

Parallellt skrevs det ett annat svenskt bordtenniskapitel. Eller ett skånskt. Petra Sörling valdes till ordförande i det internationella bordtennisförbundet, ITTF. 50-åringen från Trelleborg är nu mäktigast i bordtennisvärlden.

Frågan är hur länge det dröjer innan vi har en skåning som är mäktigast i världen även i pingishagen...

Till sist - vet ni var Truls Möregårdh gjorde sitt VM-genrep? Inte? Jo, i Idrottens Hus i Helsingborg. Där ställde han upp i Skånes DM i dubbel tillsammans med bäste kompisen i Eslöv, David Andersson. Hur det gick? Truls och David vann förstås. Jo, även om detta skrev jag i Skånska Dagbladet.

Den här segergesten kommer vi garanterat att få se många gånger till. Här har Truls Möregårdh precis slagit Timo Boll, den levande legendaren från Tyskland, i VM-semifinalen.
Foto: Per Hällström
För 40 år sedan blev Stellan Bengtsson sensationell världsmästare i bordtennis. 2021 coachade samme Bengtsson 19-årige Truls Möregårdh till ett lika sensationellt VM-silver.
Foto: Per Hällström
Truls Möregårdh gav världsettan Fan Zhendong från Kina en bra match, men förlorade VM-finalen i fyra raka set.
Foto: Per Hällström

FAKTA

Truls Möregårdh

Ålder: 19 år, född den 16 februari 2002.

Bor: I Eslöv. Född och uppvuxen i Hovmantorp i Småland.

Familj: Mamma Lena, pappa Carl, storebröderna Malte och Elis.

Klubb: Eslövs AI BTK.

Meriter i korthet: VM-silver i herrsingel 2021, SM-guld i herrsingel 2021 och 2019, guld i junior-EM 2019, silver i junior-VM 2019 och 2017, brons i lag-EM 2019, brons i lag-VM 2018, mängder av SM-medaljer på ungdomsnivå, vinnare av Euro Minichamps (inofficiellt EM för 11-åringar) två gånger.

FAKTA

Möregårdhs succé-VM i siffror

Final: Fan Zhendong, Kina (0-4).

Semifinal: Timo Boll, Tyskland (4-3).

Kvartsfinal: Quadri Aruna, Nigeria (4-2).

Åttondelsfinal: Lim Jong-Hoon, Sydkorea (4-3).

Tredje omgången: Patrick Franziska, Tyskland (4-3).

Andra omgången: Chuang Chih-Yuan, Taiwan (4-3).

Första omgången: Ahmed Saleh, Egypten (4-0).

FAKTA

VM-finaler i singel med svenska spelare

2019, Budapest, Ungern: Mattias Falck – silver. Förlust mot kinesen Ma Long med 4–1.

1997, Manchester, Storbritannien: Jan-Ove Waldner – guld. Seger mot vitryssen Vladimir Samsonov med 3–0.

1991, Chiba, Japan: Jörgen Persson – guld, Jan-Ove Waldner – silver. Ny helsvensk final, den här gången med Jörgen Persson som vinnare med 3–0.

1989, Dortmund, Tyskland: Jan-Ove Waldner – guld, Jörgen Persson – silver. Helsvensk final som Waldner vann med 3–2.

1987, New Dehli, Indien: Jan-Ove Waldner – silver. Förlust mot kinesen Jiang Jialiang med 3–1.

1973, Sarajevo, före detta Jugoslavien: Kjell Johansson – silver. Förlust mot kinesen Xi En-ting med 3–2.

1971, Nagoya, Japan: Stellan Bengtsson – guld. Vinst mot japanen Shigeo Ito med 3–1.

1954, London, Storbritannien: Tage Flisberg – silver. Förlust mot japanen Ichiru Ogimura med 3–1.

Källa: TT

Talangjakten i Stockholm januari 2012. Truls på andraplatssteget. Vann gjorde två år äldre Vilmer Georgsson från Stockholm och trea blev Melker Nilsson, Sjöbo BTK.
Foto: Jonny Nilsson
Från Enigspelen i Borgholm på Öland 2012. Truls tvåa från höger. I konkurrens med betydligt äldre motståndare blev han denna gång kvartsfinalist.
Foto: Jonny Nilsson
Euro Minichamps i Frankrike 2012. Truls till höger.
Foto: Jonny Nilsson
Ungdoms-EM i Bratislava 2014. Sveriges kadettlag. Från vänster: Martin Friis, Melker Nilsson och Truls Möregårdh.
Foto: Jonny Nilsson
Truls Möregårdh på ungdoms-SM 2014.
Foto: Jonny Nilsson

Inrikes

Man föll fem våningar på jobbet – dog

Händelsen utreds som vållande till annans död i samband med arbetsplatsolycka. Arkivbild.
Foto: Stina Stjernkvist/TT
Inrikes
Inrikes

En man som föll från femte våningen på en byggarbetsplats i Linköping på måndags i förra veckan har avlidit av sina skador, rapporterar Corren.

Efter fallet fördes mannen till sjukhus med ambulans. Han var då vid medvetande, men hade allvarliga skador. Tillståndet förvärrades de följande dagarna och på tisdagen bekräftar polisen att mannen avlidit till följd av skadorna.

– Nu utreds händelsen som vållande till annans död i samband med arbetsplatsolycka, säger Cecilia Chressman, utredare av arbetsplatsolyckor vid Polismyndigheten till tidningen.

Ännu är ingen misstanke om brott riktad mot någon person eller företag, uppger Chressman. Ett antal vittnen har hörts och polisen har genomfört en teknisk undersökning på platsen.

Malmö

Svårt att ordna gång vid sjön i Slottsparken

Den omdebatterade ljusshowen i Slottsparken från distans.
Foto: Elisabeth Sandberg
Malmö
MALMÖ Debatten tar inte slut om ljusshowen i Slottsparken. Nu berättar tekniska nämndens ordförande att förvaltningen har försökt få företaget bakom Lumagica att öppna upp en gångstig runt sjön.

– Vi hade ett möte med dem i förra veckan och berättade om allmänhetens önskemål att kunna gå runt sjön. Svaret blev att försäkringen för ljusshowen inte skulle fungera om någon olovligen tar sig in på området dagtid, säger Andreas Schönström.

Som Skånskan tidigare har berättat har kritiken varit hård från en del Malmöbor, bland annat mot höga inträdesbiljetter och att marken upplåts gratis. Varje dag strömmar det in mejl med åsikter till kommunens politiker.

Lund

Många vårdnadshavare har reagerat över att Alnarps förskola och Lärkan i Bjärred föreslås stängas till hösten.
Foto: Marianne Pernbro
Lund
Lomma När arbetsutskottet i barn- och utbildningsnämnden i Lomma meddelade att det finns förslag på att Lärkans och Alnarps förskolor ska stängas till hösten tog en proteströrelse fart bland vårdnadshavarna. Nu har förslaget dragits tillbaka.

Förslag om att stänga förskolor dras tillbaka

Fredrik Axelsson (M) är ordförande i barn- och omsorgsnämnden, Bun, och det är han som varit föremål för protesterna på sociala medier, i mejl och per telefon.

– Jag har full respekt och förståelse för att beslut påverkar och skapar engagemang. Det är klart att vårdnadshavarna blir oroliga. Vi behöver bli bättre på att kommunicera med kommuninvånarna, detta sagt utan att föregripa beslutet, säger Fredrik Axelsson.

Befolkningsökningen avtar

Han påminner om att Bun sedan 2019 stängt 14 förskoleavdelningar - tio i Bjärred och fyra i Lomma.

– Anledningen till det är att befolkningsökningen kraftigt har avtagit. Och den bedöms inte öka så mycket som tidigare. Under 20-25 års tid har kommunens befolkning vissa år ökat med 6-8 procent.Framöver är ambitionen att öka befolkningen med en procent om året.

Permanenta förskolor

Under lång tid möttes det ökade behovet av förskoleplatser bland annat genom att ställa ut paviljonger, som när det gäller Alnarps förskola.

– Men planen har från början varit att bygga nya permanenta förskolor, säger Fredrik Axelsson.

Samma besked senare

Filip Åkerberg är förälder till ett av barnen som går på Alnarps förskola och är initiativtagarna till en protestlista som på tisdagen hade samlat 143 underskrifter.

– Det är jättebra att de lyssnar på oss föräldrar. Och det är nog en del partier som har fått kalla fötter efter protesterna. Men jag är rädd för att ärendet bara skickas på återremiss bara för att vi ska få samma besked lite senare, säger Filip Åkerberg.

Unik miljö

Han förstår att temporära lösningar likt Alnarps förskola inte är önskvärda i långa loppet, men menar samtidigt att Alnarps förskola finns i en unik miljö mitt en en världskänd park.

– Det går inte att slå. Och det gäller inte bara omgivningen utan även pedagogerna och småskaligheten. Är det inte värt någonting?

Lärkan blir kvar

Föreslaget återremitteras nu. Fredrik Axelsson säger att Lärkans förskola kan anpassas till organisationen då den ligger nära bostäder och ligger i en permanent byggnad.

– Platsöverskottet i kommunen kan anpassas inom befintlig organisation. Lärkan kan därmed finnas kvar. När vi bygger en ny modern förskola på Bjärehov, den kan vara färdig 2026-2027, kan Lärkans två avdelningar gå upp i den.

– Med Alnarps förskola är det svårare i och med att det inte finns några bostäder i närheten och vårdnadshavarna måste köra dit sina barn. Dessutom äger vi inte marken och paviljongerna hyr vi. Vi har ju även ett ansvar för helheten och vill upprätthålla den höga kvaliteten.

Riskerar tomma platser

De två senaste stora förskolorna som byggts är Brohus och Lervik.

– När vi riskerar att stå med tomma platser är det svårt att motivera att vi har kvar paviljongerna. Jag känner med vårdnadshavarna som ser ett stort värde i närheten till Alnarpsparken, men kommunen har många fina grönytor.

– När det gäller processen kring Alnarps förskola så är tanken, i så fall, att hela avdelningen ska flyttas intakt till Slåtterängens förskola. Jag har svårt att se en annan lösning, säger Fredrik Axelsson.

Inrikes

Två knivhuggna på buss i Göteborg

En busschaufför och en passagerare har blivit knivhuggna i stadsdelen Hisings Backa på Hisingen i Göteborg. Arkivbild.
Foto: Johan Nilsson/TT
Inrikes
Inrikes En busschaufför och en passagerare har knivhuggits på en buss på Hisingen i Göteborg.
Att en person drog i nödbromsen antas av polisen vara upprinnelsen till händelsen.

Polisen fick in ett larm klockan 12.54 på tisdagen om en grov misshandel i stadsdelen Hisings Backa på Hisingen i Göteborg, vilket Göteborgs Posten var först med att rapportera om.

Upprinnelsen till händelsen ska, enligt polisens hemsida, ha varit att en passagerare dragit i bussens nödbroms och sedan lämnat bussen. Tre ungdomar, som troligen är vänner till personen som drog i nödbromsen, ska sedan ha börjat bråka med chauffören.

En av ungdomarna tog fram en kniv och högg busschauffören. En passagerare försökte gå emellan och blev då knivhuggen i låret. Ungdomarna sprang sedan från platsen.

Busschauffören, som är i 35-års åldern, kördes till Sahlgrenska sjukhuset och passageraren, som är i 50-års åldern, kördes till Östra sjukhuset för vård. Läget för busschauffören uppges vara allvarligt men stabilt, enligt GP. Chauffören ska, enligt GT, själv ha kunnat kontakta sin arbetsgivare och passageraren ska ha fått lindriga skador.

Polisen har tagit bussen i beslag för att säkra bevis. Polisen tror att det finns kamerabilder från bussen som kan underlätta identifieringen av gärningsmännen.

Flera busslinjer ställdes in under det omfattande sökarbete som påbörjades efter dådet. Sökarbetet avbröts vid klockan 16 utan att någon gripits och bussarna rullar nu som vanligt igen. Polisen rubricerar det inträffade som försök till mord, av chauffören, och grov misshandel, av passageraren. Personen som drog i nödbromsen kan även bli misstänkt för missbruk av larmanordning.

Jan Samuelsson/TT

ANNONS

Detta är en sponsrad artikel och inte skriven av tidningens journalister.

Native Skd

Oddsleverantören Kambis starka första kvartalsresultat 2021

www.casumo.com

Kambi Group, ett Maltabaserat företag som levererar odds till B2C-företag inom sportbetting, överträffade under det första kvartalet 2021 förväntningarna som hos många redan var höga. Bolaget har visat starka siffror flera år i rad, och rider vidare på den växande sportbettingvågen.

En stark inledning på 2021

Kambi Group startade 2010 och noterades på Stockholmsbörsen fyra år senare. Deras verksamhet fokuserar på att förse bettingbolag med oddstjänster, och har varit något av en framgångssaga sedan dess. Företaget har haft en vinstmarginal med över 10% i snitt per år sedan de noterades, och det senaste kvartalet visar en imponerande 25.8% för 2021. Intäkterna har ökat med över 200 miljoner kronor från samma kvartal förra året och även marknadsvärdet fick ett lyft under 2020, vilket kan ses som att investerare har höga förhoppningar om framtiden.

Den växande iGaming-industrin

Kambis framgångar det senaste decenniet följer den snabbt växande spel- och bettingindustrin, som har blivit en betydelsefull gren inom online-nöjen. När intresset för betting har ökat, har resultatet blivit att bettingbolagen vill göra sina tjänster mer tillgängliga och användarvänliga för kunden. Den efterfrågan har Kambi dragit nytta av, och förser då bolagen med de tjänster som krävs för att anpassa sig efter den växande populariteten. Dessutom har operatörer som historiskt sett är fokuserade på casino till exempel Casumo också börjat ta del av Kambis tjänster, för att utöka sin verksamhet till att omfatta sportbetting tillsammans med spel som blackjack och slots. Då iGaming som bransch går igenom en stor tillväxtfas kan man konstatera att Kambi varit rätt i tiden med sina tjänster.

Ljus framtid för bolaget

Kambi har under åren återinvesterat delar av sin vinst, och satsat på att stärka sin internationella närvaro. Idag har de kontor på olika ställen i världen, och ett nät som sträcker sig över flera kontinenter. En av de viktigaste händelserna i bettingvärlden var när USA legaliserade sportbetting på federal nivå 2018, efter att ha varit förbjudet i nästan 30 år. Sedan dess har flera delstater gjort planer på hur lyftandet av de lokala förbuden ska se ut.

Detta har så klart varit väldigt goda nyheter för företag som erbjuder bettingtjänster, och Kambi har varit en av de första att utnyttja den förändringen. De har inte bara kontor etablerat i Philadelphia, utan har redan involverat sig i bettingverksamhet i flera delstater. 2020 rapporterades 30-40% av gruppens intäkter har kommit från den amerikanska marknaden. Med en fot inne i den snabbt växande bettingmarknaden i USA ser framtiden intressant ut för bolaget, och den starka kvartalsrapporten för 2021 kan ses som ett kvitto på spel- och bettingindustrins framfart, så väl som en fingervisning för hur det kan komma att se ut framöver.

Kambi Group Plc. har sitt huvudkontor i Malta och börsnoterades 2014. Företaget ägnar sig främst åt att erbjuda tjänster inom odds till företag verksamma inom spel- och betting – och den växande industrin inom vilken de opererar har skördat stora vinster de senaste åren. Den första kvartalsrapporten för 2021 visar på en stark tillväxt för företaget, som har levererat flera positiva rapporter i rad, och med möjligheterna på den nyöppnade amerikanska marknaden kan detta bli ett framgångsrikt år.

Staffanstorp

Kommunens restaurang fick anmärkningar

Staffanstorp
STAFFANSTORP Ytterdörren måste åtgärdas så den inte står på glänt så att råttor och möss kan smita in. Det var en anmärkning som kvarstod när miljöförvaltningen gjorde återbesök på Pilegården, kommunens restaurang för seniorer, i november.

Oanmäld kontroll

Återbesöket var en oanmäld kontroll för att se om de brister som konstaterades vid en inspektion den 2 september åtgärdats.

En del hade fixats men enligt kontrollrapporten återstår det också lite mer att göra. En lampa med flagnande färg i köket ovanför tillagningsområdet är en sådan sak. Ventilationen fungerar inte heller i tillräcklig omfattning. Det blir kondens på lampor och övrig inredning efter stekning, konstateras i rapporten.

Dessutom fastnar alltså ytterdörren och det finns risk att den står på glänt så att skadedjur kan ta sig in i lokalerna.

Rutiner

Restaurang Pilegårdens personal är inte de enda som använder ytterdörren vilket gör det svårare att genom rutiner komma till rätta med problemet, konstateras också i inspektionsrapporten.

Flera saker som påpekades vid inspektion i september hade åtgärdats. Man noterade att avfallsutrymmet var väl i ordning och att fälla var utsatt liksom nät på flera ställen för att förhindra att skadedjur tar sig in. Möss kan dock klämma sig in genom mycket små hål eller springor, noterade miljöinspektören. En extra kontroll av restaurangen kommer att göras igen efter den 31 december.

Ekonomi

Trafikverket satsar i norr – många projekt försenas

Här får första delen av Norrbotniabanan, 2018, tummen upp av Trafikverkets generaldirektör Lena Erixon och dåvarande statsminister Stefan Löfven (S). Arkivbild.
Foto: Erik Paulsson-Rönnbäck/TT
Ekonomi
Ekonomi Stora satsningar görs i norra Sverige för att möta industrins behov, enligt Trafikverkets uppdaterade planering för väg och järnväg de kommande tio åren.
Samtidigt förskjuts många projekt i tid till följd av ökade kostnader.

Trafikverket föreslår fortsatt stora satsningar på järnvägen, bland annat en upprustning av Malmbanan via lånefinansiering. Den sista sträckan, Skellefteå–Luleå, på Norrbotniabanan ska också byggstartas, även om det ligger sent i planperioden. Förmodligen dröjer det till efter 2035 innan den är helt klar.

Det framgår av Trafikverkets förslag till uppdatering av trafikplanen 2022–2033, som regeringen nästa år ska ta slutlig ställning till.

Bra med lånefinansiering

Trafikverket satsar också pengar till de större vägarna kring Skellefteå.

– För lite och för sent, baserat på den ram som regering och riksdag lagt fram, säger Jens Holm, vänsterpartist och ordförande i Riksdagens trafikutskott.

Han välkomnar förslaget att låna till Norrlandspaketet och tycker att det borde kunna göras med höghastighetsbanorna också, så att budgetmedel kunde frigöras till annat.

Även pågående arbete med att bygga ut de nya höghastighetsbanorna fortsätter, till att börja med främst på sträckorna som ligger närmast de tre storstäderna. Den preliminära planen är fortsatt att de ska kunna vara färdiga 2045. Trafikverket har gjort nya kalkyler, som pekar på att kostnaderna kan sänkas med 65 miljarder kronor, jämfört med nuvarande bedömning på runt 325 miljarder kronor.

Av alla nyinvesteringar går 80 procent till järnvägen.

Vägarna förfaller

Behovet av att rusta upp vägnätet är större än de tilldelade pengarna, enligt myndigheten. Tillståndet på det statliga vägnätet har gradvis försämrats och lär så fortsätta, enligt myndighetens bedömning, om inte politikerna tilldelar mer pengar.

– Vi har fått ökade anslag till vägunderhåll, men tyvärr inte i den utsträckning som behövs, säger Trafikverkets generaldirektör Lena Erixon på en pressträff.

Myndigheten ska försöka prioritera de högtrafikerade vägarna.

– Men det blir mer avhjälpande åtgärder än förebyggande, säger Lena Erixon.

Planen innehåller generellt sett högre ambitioner än vad det finns avsatt utrymme. Totalt har kostnaderna skenat med 50 procent för planlagda men ännu ej startade byggprojekt i väg och järnväg, enligt Trafikverket. Många nya investeringsprojekt får därför anstå och skjutas på framtiden.

Tränger undan

"Sammanlagt rör det sig om nio investeringar i gällande plan som föreslås förskjutas i tid så att de slutförs efter 2033, vilket innebär att totalt elva miljarder kronor förskjuts till efter planperioden", skriver Trafikverket i den nationella planen.

Som vanligt knorras det på olika håll över prioriteringarna, speciellt över förseningarna. Bland annat Stockholms handelskammare undrar var pengarna är till fyrspårig järnväg mellan Stockholm och Uppsala. Nyttan av höghastighetsbanorna kan ifrågasättas och kostnaderna för densamma tränger undan andra viktigare satsningar, enligt näringslivsorganisationen.

Olle Lindström/TT

FAKTA

Fakta: Trafikverkets förslag

Sammanlagt 799 miljarder kronor innehåller den uppdaterade infrastrukturplanen, 2022 – 2033, i 2021 års prisnivå. Det är en ökning med 25 procent i fasta priser jämfört med föregående plan 2018 – 2029.

Medlen fördelas enligt följande:

• 165 miljarder kronor ska avsättas till vidmakthållande (drift, underhåll och reinvesteringar) av statliga järnvägar

• 197 miljarder kronor ska avsättas till vidmakthållande av statliga vägar, inklusive bärighet och tjälsäkring samt statlig medfinansiering till enskilda vägar

• 437 miljarder kronor ska användas till utveckling av transportsystemet. Av dessa anger regeringen i direktivet att 107 miljarder kronor bör avsättas till nya stambanor för höghastighetståg, och 42 miljarder kronor till länsplanerna, som tas fram av regionerna och lämnas in separat.

52 miljarder kronor hämtas in från bland annat trängselskatt och banavgifter.

Ovanstående är Trafikverkets förslag. Beslut tas av regering och riksdag nästa år.

Källa: Trafikverket

FAKTA

Fakta: Projekt som förskjuts i tid

Följande nio planerade byggprojekt förskjuts i tid, till följd av ändrade förutsättningar/ökade kostnader:

E4 Kongberget–Gnarp

Ostkustbanan, etapp Gävle–Kringlan, kapacitetshöjning

E16 Borlänge-Djurås

Alvesta, triangelspår

Västra stambanan, Laxå–Alingsås, högre kapacitet

Rv 26 Hedenstorp–Månseryd

Sydostlänken (Älmhult–Olofström–Karlshamn), elektrifiering och ny

bana

Maria–Helsingborg C, dubbelspår

E22 Ronneby Ö–Nättraby

Ytterligare sex projekt har full finansiering först efter 2033:

Tomteboda – Kallhäll, ökad kapacitet

Norrbotniabanan (Umeå) Dåva–Skellefteå ny järnväg

Ostkustbanan, fyra spår (Uppsala–länsgränsen Uppsala/Stockholm)

Värnamo – Jönköping/Nässjö, elektrifiering o höjd hastighet

Vänersjöfarten, Trollhättekanal/Göta älv

Halmstad C/bangård

Källa: Trafikverket

Svedala

Ny chans för verksamhet med med mögel och smuts i lokalen

På flera ställen i lokalen noterades att det var mycket smutsigt. Här från en annan inspektion.
Foto: Arkivbild
Svedala
SVEDALA Livsmedelsverksamheten i Svedala har trots påpekande vid en tidigare inspektion inte åtgärdat svartmögel och dålig städning i lokalerna som bedöms vara i dåligt skick. Nu föreläggs företagaren med ett vite om han inte agerar.

Senast den 15 december ska livsmedelsverksamheten i Svedala ha redogjort för att svartmögel i kylrummet är borta, att den flagnande ytbeläggningen i kylen åtgärdats liksom att läckande hoar och en rad andra anmärkningar som noterats i verksamheten.

När Svedala kommun livsmedelsinspektörer i mitten av november kom på ett extra besök efter att ha hittat en rad brister i verksamheten en månad tidigare, fanns mycket fortsatt att önska.

Som Skånska Dagbladet tidigare berättat hanterar verksamheten livsmedel i lokalerna som vid första besöket bedömdes bedömdes vara stökiga, smutsiga och i undermåligt skick enligt gällande regler och lagar vid hantering av livsmedel.

– Skulle det vara så allvarligt att det finns risk för allmänheten att äta av det som tillverkas stänger vi direkt. Annars får verksamheten tid på sig att åtgärda det som krävs fram till nästa besök, berättade kommunens livsmedelsinspektör Ingela Engblom, rörande vad ett företag riskerar när inte krävda åtgärder vidtas.

Nu har miljö- och byggnadsnämnden beslutat om ett föreläggande med krav på omgående åtgärder. Motiveringen är att verksamheten inte har åtgärdat tidigare konstaterade avvikelser i tillräcklig mån.

Förhandsvisning på nästa artikel
NÄSTA ARTIKEL