Opinion

Beslutet om Haddile

Uppmärksamheten i det enskilda fallet kan bidra till en bättre hantering av andra barn. Foto: Scanpix
Artikel Opinion Även om en domstol inte ska låta sig påverkas av en stark opinion och ett starkt medietryck var de troligen knappast sugna på den situation ett bifall till utvisningen hade inneburit.
PREMIUM

Även om en domstol inte ska låta sig påverkas av en stark opinion och ett starkt medietryck var de troligen knappast sugna på den situation ett bifall till utvisningen hade inneburit. Men beslutet var framför allt väntat utifrån en beslutsbakgrund som framstått som svag och dessutom helt avskild från barnkonventionen. I beslutet från Migrationsdomstolen framgår det tydligt att en utvisning till Frankrike under nuvarande omständigheter inte är förenligt med principen om barnets bästa.Beslutet innebär att Haddiles ärende på nytt ska prövas i Migrationsverket. Domstolen påpekar att verket när man nu tar upp fallet på nytt ska prövas mot förhållandena i Algeriet där det visat att Haddiles biologiska mamma ska befinna sig. För att vara säkra på att det är den biologiska mamman som trätt fram ska därför också en dna-utredning ha påbörjats.

Det sista kapitlet i frågan om Haddile och i vilken familj och i vilket land hon slutligen kommer att växa upp är alltså inte skrivet. Fosterfamiljen i Broby är sedan tidigare fullt redo att adoptera, men eventuellt finns den biologiska mamman fortsatt med i bilden. Alla hoppas vi att det slutar väl för Haddile. Vi ska samtidigt påminna oss om att detta fall gjorts synligt för oss genom olika medmänniskors engagemang samt det tryck som media och social media lyckats skapa. Men det enskilda fallet är just ett enskilt fall och därmed finns det mycket troligt många "Haddile" vars berättelse aldrig lyfts fram i rampljuset. Den positiva effekten av uppmärksamheten i det enskilda fallet är att det bidragit till att sätta fokus på att hantering av utsatta barn i Sverige måste bli bättre. Barnkonventionen måste implementeras i den svenska lagstiftningen och barnets bästa bli den högst prioriterade regeln.

Redan prenumerant?
1 kr första månaden
Alla Premiumartiklar för 1 kr första månaden, därefter dras 99 kr per månad. Bindningstiden är aldrig mer än en månad. Säg upp när du vill.
Ingår i Skånskan Premium
  • Skånskan.se - Alla artiklar på
  • Skånskan Plus - Förmånliga erbjudanden varje månad
  • Nyhetsbrev - Senaste nytt direkt i din meljkorg

Ekonomi

Näringslivet sågar familjeveckan

Günther Mårder, vd för Företagarna, är kritisk till familjeveckan. Arkivbild.
Foto: Carl-Olof Zimmerman/TT
Ekonomi
Ekonomi Näringslivet totalsågar regeringens förslag om en familjevecka. Sverige behöver inte reformer som innebär att vi jobbar mindre, anser de.
– Varför inte korta sommarlovet med tre veckor istället, säger Günther Mårder, vd på Företagarna.

Tre dagars extra ledighet för föräldrar varje år för att vara med barnen då förskola eller skola håller stängt, eller då det är lov – det är feltänkt, tycker Günther Mårder.

– Det här är en insats som syftar till att vara mer ledig. Men vi har ett av världens mest generösa semestersystem. Få länder är ens i närheten av oss, säger han.

Han tror att små företag kan drabbas hårt då föräldrar kan kräva mer ledighet.

– Som jag förstår det är det som vid vård av barn, arbetsgivare kan inte planera för ledigheten som vid semestrar. Det kan sätta käppar i hjulen för framför allt de små företagen. Om exempelvis en av fem är borta så ökar det företagets sårbarhet.

Signalvärdet blir enligt Mårder att svensken ska jobba mindre och vara ledig mer, när i stället krutet borde läggas på att arbeta och kunna köpa mer tjänster, även för dem som tjänar under 30 000 kronor i månaden.

Dessutom, lösningen på föräldrars kämpiga tillvaro behöver inte vara mer ledighet, tycker han, som själv är ensamstående förälder till tre barn.

"Korta sommarlovet"

– Barn har tio veckors sommarlov. Varför inte korta sommarlovet med tre veckor? Vi ser hur Sverige släpar efter andra länder med skolan.

Han tycker att satsningen på cirka 3,5 miljarder kronor kan ställas i relation till det omdiskuterade slopandet av värnskatten, som kostade 5 miljarder kronor.

– Det var ändå en reform som syftade till att vi ska jobba mer, säger Günther Mårder.

Svenskt Näringslivs vd Jan-Olof Jacke är också kritisk till familjeveckan.

– Det görs stora satsningar, på familjevecka och annat, som snarare minskar arbetskraftsutbudet.

Han tycker att familjeveckan går på tvärs mot samhällets och företagens behov.

– Vi har en hög arbetslöshet. Vi har en långtidsarbetslöshet som riskerar att bita sig fast. Samtidigt har vi ett skriande behov hos företagen att rekrytera personal.

När det gäller priset för de extra lediga dagarna tror han att det är räknat i underkant, ur ett samhällsperspektiv.

– Den kostnaden som kommer direkt på staten för familjeveckan är bara en fraktion av samhällskostnaden. Regeringen har ju själv beräknat att det är 23 miljoner arbetstimmar i ekonomin som går förlorade.

Kostsamt för samhället

– Det man har satt av i budgeten är kanske 20 procent av den totala kostnaden. Detta är väldigt kostsamt ur ett samhällsperspektiv.

Men från fackets sida är det jubel.

– Vi är väldigt positiva till den, säger Åsa-Pia Järliden Bergström, tillförordnad chefsekonom på LO.

Hon ser de extra dagarnas ledighet som viktiga för dem som inte kan jobba hemma, och som inte har lika flexibla arbetstider som tjänstemän har.

– Det finns i dag en stor skillnad i vilka möjligheter man har att vara hemma med sina barn under studiedagar eller för att gå på utvecklingssamtal.

Men utformningen kunde vara bättre, anser hon. Bland annat tycker hon det är synd att reformen inte gäller alla föräldrar – inte bara de som förvärvsarbetar utan även studenter och arbetslösa.

– Vi tycker väl att det här skulle vara en del av föräldraförsäkringen i stället, att man skulle få ett antal dagar varje år som man kan få disponera på det här sättet. Det här blir ett nytt system, som läggs ovanpå, säger Åsa-Pia Järliden Bergström.

Johanna Cederblad/TT

Joakim Goksör/TT

Svenskt Näringslivs VD Jan-Olof Jacke tror att priset för familjeveckan blir högt. Arkivbild.
Svenskt Näringslivs VD Jan-Olof Jacke tror att priset för familjeveckan blir högt. Arkivbild.
Foto: Claudio Bresciani/TT

FAKTA

Fakta: Fler dagar med barnen

Regeringen vill införa första steget av familjeveckan från april. Tre dagar per person för dem med delad vårdnad, sex dagar den den som är ensam vårdnadshavare, som ska kunna användas exempelvis då skolan har lov eller studiedagar, eller då förskolan har planeringsdagar, eller vid utvecklingssamtal för barnen.

Reformen beräknas kosta 3,49 miljarder kronor 2022, 4,1 miljarder kronor 2023 och 4,18 miljarder kronor 2024.

Källa: Regeringen

Kultur och nöje

Medierna i P1 frias efter inslag om "Vems SR"

'Medierna i P1' frias av granskningsnämnden. Arkivbild.
Foto: Jessica Gow/TT
Kultur och nöje
Kultur och nöje

Granskningsnämnden friar ett inslag i radioprogrammet "Medierna i P1" om det uppmärksammade uppropet "Vems SR?".

Uppropet handlar om rasism på Sveriges Radio och inslaget har anmälts av initiativtagarna bakom uppropet. De ansåg bland annat att "Medierna i P1" gav en missvisande bild av vad uppropet innehåller, samt att de gav en SR-medarbetare stort utrymme att kritisera uppropet på felaktiga grunder.

I ett pressmeddelande skriver Granskningsnämnden att de bedömer att "medarbetare på SR – som är direkt berörda av den offentligt publicerade kritiken – måste kunna redogöra för sin hållning i frågan utan att det strider mot kravet på opartiskhet". De skriver även att initiativtagarna bakom "Vems SR?" erbjöds möjlighet att kommentera.

Sport

Rivstart på säsongen för EAI-brottarna

EAI:arna med sina ledare.
Foto: EAI
Sport
BROTTNING Eslövs AI:s unga brottningstalanger har rivstartat den efterlängtade tävlingssäsongen med framgångar i både Hästveda och Limhamn.

I den gångna helgens tävling i Limhamn, Richtoff Cup, tog EAI två klassegrar.

Nora Nilsson och Josef Ärlebring var ungdomarna som brottade till sig förstaplatserna i sina respektive klasser. Lägg till dessa medaljer andraplatser såväl Hugo Lehtinen som Sofia Nilsson.

– Säsongen har verkligen börjat bra, konstaterar en glad och stolt Susanne Svensson, EAI-brottningens ordförande.

Till Richthoff Cup åkte EAI med sju brottare.

– Samtliga gjorde mycket fina insatser och framtiden ser ljus ut, påstår EAI-ordföranden.

Robin Nilsson, huvudtränare i EAI Brottning, förklarar framgångarna i säsongsöppningen så här:

– Vi har hanterat pandemins verkningar bra och har behållit, respektive rekryterat, många medlemmar det senaste året. Det märks att våra brottare trivs. De har roligt och utvecklas i en gynnsam takt. Fler och fler barn och ungdomar upptäcker vår klubbs fina gemenskap och brottningens alla fördelar som sport.

Khalid Jumazada, tränare EAI, håller med och tillägger:

– Träningsviljan och kämpaglöden är verkligen på topp. Då låter resultaten inte vänta på sig.

I Limhamn gjorde ytterligare tre av EAI-brottarna sin debut på licensnivå, vilket kortfattat betyder att man som brottare lämnar nybörjarstadiet och tävlar på en högre nivå.

I Richthoff Cup fick EAI:arna tampas med bra motståndare från i stort sett hela Skåne.

Rutinerade Nora Nilsson gjorde som vanligt en ypperlig tävling och gick obesegrad ur sin klass WW9.

– Hon vann på både poäng och fall i sina väldigt spännande matcher, upplyser Susanne Svensson.

Josef Ärlebring, GR9, gjorde sin första licenstävling med stor vilja och kamplust och fick med sig guldmedaljen hem till Eslöv.

Sofia Nilsson, WW9, debuterade även hon på licensnivå och visade geist och talang och fick med sig andrapriset hem.

Hugo Lehtinen var full av revanschlust efter förra helgens bronsplats i Hästveda. Efter jämna och underhållande matcher stod han slutligen som silvermedaljör i sin klass GR11 vid dagens slut.

Jesper Friestad gjorde en hejdundrande debut i GR14 och kämpade till sig en tredjeplats i sin för övrigt tuffa klass

I WW14 fick Ebba Franzén kämpa ordentligt mot tuffa motståndare med tät och bra brottning. Hon tog hem en välförtjänt bronsmedalj.

Sofi Nilsson kämpade väl och fokuserat i WW17, där hon slutade fyra.

Inrikes

"Gängmedlemmar är lojala mot kriminaliteten"

Det kriminella gänget Loyal to familia (LTF) marknadsförde sig hårt med exempelvis luvtröjor med sin logga på. Sedan hösten 2018 har LTF varit förbjudet i Danmark. Arkivbild.
Foto: Ritzau Scanpix/TT
Inrikes
Inrikes Gänget Loyal to familia har blivit upplöst i Danmark, men förbudet är inget magiskt trollspö mot gängkriminalitet.
– Gängmedlemmar är lojala mot kriminaliteten, säger kriminologen David Sausdal.
Det innebär dock inte att gäng kan förbjudas på löpande band i Danmark.

Över 100 lädervästar med gängnamnet och titlar som "president" och "kapten" upphittade hos en skräddare. Tydliga regler om en klädkod, en form av a-kassa till fängslade medlemmar och en hierarkisk struktur. Och en handskriven lapp med värderingar.

Med hjälp av bland annat denna bevisning och tidigare domar mot gängmedlemmar har danska domstolar slagit fast att det kriminella nätverket Loyal to familia (LTF) dels är att betrakta som en förening och dels att dess syfte är "verka med våld".

I början av september upplöste Danmarks högsta domstol LTF genom att bekräfta domar i tidigare rättsinstanser.

"Rättshistoria"

– Det är rättshistoria. Jag är otroligt glad och lycklig över att högsta domstolen nu säger att något sådant här ska vi inte ha i Danmark, sade De Konservatives partiledare Søren Pape Poulsen när domen kom.

Under sin tid som justitieminister var Pape Poulsen drivande för en upplösning av LTF. Politiker och polisen ser förbudet som ett nytt verktyg mot gängbrottslighet, men frågan är hur effektivt förbudet är.

– Det är svårt att säga exakt vad effekten blir eftersom det är en ny situation, säger den danske kriminologen David Sausdal, som forskar vid Center for Global Kriminologi vid Köpenhamns universitet och är lektor på Lunds universitet.

– Det man vet är att gängkriminella är uthålliga och när man tittar på forskningen har det funnits andra större åtgärder för att begränsa gängkriminaliteten, exempelvis de olika gängpaketen i Danmark. Än så länge har de paketen inte varit en obetingad succé, även om det på sistone har funnits en positiv tendens, fortsätter Sausdal.

Lojala mot kriminaliteten

Enligt Rigspolitiet har antalet gängkriminella i Danmark minskat under det senaste årtiondet. För tio år sedan var drygt 1 800 personer införda i polisens register som gängmedlemmar – i januari 2021 var siffran drygt 1 200 personer. Samtidigt har den siffran gått upp och ner genom åren, och antalet skjutningar, dödade och konflikter i gängmiljöer varierar från år till år.

– Det finns fortfarande gängmedlemmar och kriminella gäng i samhället. Och Loyal to familia existerar fortfarande, även om de inte är lika synliga på gatorna längre, säger David Sausdal.

För ett par år sedan hade LTF runt 250 medlemmar, men under sensommaren i år har siffran fallit till runt 100, enligt danska medier.

Gänget har även försökt att etablera sig i Sverige och ska ha haft avdelningar i Malmö och Helsingborg, men enligt Patrik Andersson, kommissarie vid polisens regionala underrättelseenhet, är inte Loyal to familia längre verksamt i Sverige som gäng att betrakta, skriver han i ett mejl till TT.

Signalerar värden

Forskningen visar också att kriminella inte är direkt lojala mot sin gängtillhörighet, uppger Sausdal.

– En gängmedlem kan lätt forma ett nytt gäng eller gå med i ett annat, redan existerande, gäng. Gängmedlemmar är lojala mot kriminaliteten. När man väl blivit gängkriminell är det svårt för dem att ta sig ur det, säger David Sausdal och fortsätter:

– Om jag skulle gissa eller värdera situationen tror jag tyvärr inte att förbudet kommer att vara så brottspreventivt som polisen och politikerna hoppas att det ska bli.

Han poängterar dock att det finns andra värden som förbudet mot LTF signalerar.

– Det har ett symbolvärde att man som samhälle markerar mot att ett gäng verkar genom ett brottsligt beteende. Loyal to familia har tydligt marknadsfört sin brottslighet och rekryterat genom varumärket LTF. Det har varit provocerande för vanliga medborgare, säger David Sausdal.

"Aggressiva i sin marknadsföring"

Poul Kellberg är föreståndare på den danska organisationen Comeback, som försöker hjälpa unga gängmedlemmar ur kriminaliteten. Han är kritisk till förbudet.

– Ett förbud mot gäng kommer inte lösa problemet, det vore naivt att tro det att det leder till att gängen försvinner. Jag förstår varför samhället vill skicka en signal, men gängen är tillräckligt olagliga som det är, säger Poul Kellberg.

Med socialrådgivare, psykologer, pedagoger och kriminologer i personalstyrkan försöker organisationen, som är verksam i Köpenhamn och Århus, leda unga kriminella in på en annan väg.

– Man kommer antagligen försöka förbjuda andra gäng nu, men faktum kvarstår: det kommer inte lösa problemet. Det kan till och med vara kontraproduktivt. När du inför ett gängförbud har du gett upp att lösa problemet, säger Kellberg.

Andra gäng kan förbjudas om varje specifikt fall uppfyller villkoren för att klassas som en förening och att dess syfte är att verka med våld, skriver Jørn Vestergaard, professor emeritus i straffrätt vid Köpenhamns universitet, i ett mejl till TT.

Prövas i rätten

Regeringen, polisen eller åklagarmyndigheten kan införa ett provisoriskt förbud mot ett gäng genom att lägga fram saken för domstolen, men därefter ska det prövas i rätten om det finns en bevismässig grund för ett slutgiltigt avgörande om gänget ska upplösas, skriver Vestergaard vidare.

Frederik Waage, juridikprofessor vid Syddansk universitet, är dock tveksam till att exempelvis mc-gängen Hells Angels eller Bandidos kan bli aktuella för en upplösning med omedelbar verkan.

Myndigheter har "tidigare övervägt möjligheterna till att upplösa Hells Angels och Bandidos, men LTF-domen kan knappast åberopas direkt i syfte att upplösa dessa gäng, eftersom deras verksamhet och struktur skiljer sig väsentligt från LTF", skriver Frederik Waage i ett mejl till TT.

Det är inte ens säkert att andra gäng per automatik kan bli upplösta med hjälp av den färska domen från den danska högsta domstolen (Højesteret).

Loyal to familias bruk av kännetecken, interna regler och hierarkiska uppbyggnad gjorde att LTF stack ut och var en "ganska speciell" rörelse. I nuläget "finns det inte, så vitt jag vet, några andra gäng eller föreningar som är direkt jämförbara med LTF att en upplösning skulle vara helt uppenbar efter Højesterets dom", skriver Waage.

Daniel Kihlström/TT

FAKTA

Fakta: Loyal to familia

Loyal to familia (LTF) bildades runt årsskiftet 2012–2013 vid Blågårds plads på Nørrebro i Köpenhamn.

I början fanns det avdelningar i Tingbjerg, Kokkedal och Skovlunde, men LTF expanderade snabbt även till städer som Århus, Køge och Fredericia. Under en tid ska det även ha funnits avdelningar i Malmö och Helsingborg, men enligt svensk polis är LTF inte längre aktivt i Sverige som gäng att betrakta.

Gängets ledare Shuaib Khan blev 2018 utvisad från Danmark och fick ett inreseförbud på sex år på grund av hot mot en polis.

I allt är 372 LTF-medlemmar tilldömda fängelsestraff om sammanlagt 1 409 år.

I praktiken har Loyal to familia varit förbjudet i Danmark sedan hösten 2018. Då fattade Köpenhamnspolisen beslut om att gänget skulle upplösas och i januari 2020 godkände tingsrätten i Köpenhamn förbudet.

Domstolen hänvisade till att gänget verkar genom våld.

"Det får anses bevisat att föreningens syfte är att genom grovt våld, bland annat genom bruk av skjutvapen, skapa olagliga ekonomiska intäkter till medlemmarna i Loyal to familia", skrev Köpenhamns tingsrätt i domen.

En dom som hovrätten i november 2020 fastställde och nu har den danska högsta domstolen gått på samma linje.

Källa: Ritzau, TV2 Danmark

FAKTA

Fakta: Gängkriminalitet i Danmark

Sommaren 2021 var 1 244 personer registrerade som medlemmar i antingen ett mc-gäng eller i ett så kallat gatugäng i Danmark.

2011 var 1 863 personer registrerade som gängkriminella i landet. Antalet har sedan dess gått upp och ner. 2013 var siffran exempelvis 1 759 personer och 2018 var den nere på 1 120 personer, enligt Rigspolitiets statistik.

Sommaren 2020 var 729 av de 1 243 personerna medlemmar i ett mc-gäng medan 514 var medlemmar i ett gatugäng.

Medlemmar i mc-gäng har dominerat statistiken genom åren – personer knutna till ett mc-gäng har uppgjort 63–75 procent av den totala statistiken för varje år (åren 2010–2017).

Förra sommaren fanns det 91 registrerade kriminella grupperingar i Danmark.

Källor: Rigspolitiet, Det Kriminalpræventive Råd

FAKTA

Fakta: Andra föreningar som upplösts

Sedan danska medborgare efter en grundlagsändring 1849 fick föreningsfrihet har föreningar – i och med domen mot det kriminella gänget Loyal to familia – upplösts tre gånger.

Det första föreningsförbudet 1874 gällde en föregångare till Socialdemokraterna, Den Internationale Arbejderforening.

1924 upplöstes föreningen Nekkab, som beskrevs som en sällskapsförening som brukade träffas på Dyrehavsbakken norr om Köpenhamn. Domstolen motiverade förbudet med att föreningen var ett mötesforum för homosexuella män.

Källa: Ritzau, TV2 Danmark.

Utrikes

EU kritiserar ryska parlamentsvalet

Rysslands president Vladimir Putin. Bild från häromdagen.
Foto: Aleksej Druzjinin/AP/TT
Utrikes
Utrikes EU kritiserar de inskränkningar och hot som förekommit under Rysslands parlamentsval, som Vladimir Putins parti Enade Ryssland kammade hem enligt förväntan.
– Det verkar bli det resultat som ledningen beställt, säger Rysslandskännaren Carolina Vendil Pallin.

Enligt Andrej Turtjak, högt uppsatt i Enade Ryssland, ser partiet ut att behålla två tredjedelars majoritet i underhuset, duman. Det är en viktig gräns för att bland annat kunna ändra landets grundlag. Turtjak säger till medier i Moskva att Enade Ryssland får 120 platser från partilistorna och 195 platser från enmansvalkretsar enligt prognoserna.

Det blir alltså 315 av dumans 450 platser – en tillbakagång jämfört med de 336 mandat partiet haft inför valet. En "övertygande och anständig seger", enligt Turtjak.

EU kritiserar valet, som den utrikespolitiske talespersonen Peter Stano säger präglats av hot och skrämseltaktiker.

Riggat

Resultatet är väntat, enligt Carolina Vendil Pallin, forskningsledare på Totalförsvarets forskningsinstitut.

– Inför valet får regionerna instruktioner från Kreml om ungefär vilket valresultat som förväntas och guvernörerna rankas av Moskva utifrån hur väl man lyckas lämna det efterfrågade resultatet. Valet är ett mått på hur väl det här politiska maskineriet som man byggt upp fungerar, säger hon.

Ytterligare fyra partier klarar femprocentsspärren, däribland ultranationalistiska LDPR samt relativt nybildade partiet Nytt folk. Kommunistpartiet, näst störst efter Enade Ryssland, ser när 95 procent av rösterna räknats ut att få drygt 19 procent.

Vallokalerna stängde på söndagen efter flera dagars röstning. Oberoende bedömare har kallat valet riggat och orättvist. Under lång tid, och allt intensivare på sistone, har oppositionella grupper och oberoende medier förbjudits eller förhindrats att verka fritt. Den kanske kändaste oppositionsprofilen, Aleksej Navalnyj, är fängslad och hans organisation har förbjudits.

Lågt valdeltagande

Navalnyjs medarbetare har uppmanat oppositionsanhängare att rösta på andra politiker – framför allt från Kommunistpartiet – som potentiellt skulle kunna ha en chans att besegra Enade Rysslands kandidater. Uppmaningen kan ha haft viss effekt. Enade Ryssland ser alltså ut att backa något, medan Kommunistpartiet gått framåt.

Det preliminära valdeltagandet uppges vara 45 procent.

– Hela politiska systemet går ut på att det inte ska finnas reella politiska alternativ till den sittande makten. Det finns två sätt att protestera: antingen genom att inte rösta, vilket är varför valdeltagandet är lågt. Det andra är vad Navalnyj kallar "smart röstning" för att rösta bort Enade Ryssland, säger Vendil Pallin.

Dåligt övervakat

Navalnyjs läger understryker återigen att valet har riggats i stor skala, och poängterar att resultaten från det liberala och oppositionsvänliga Moskva har dröjt längre än från andra håll i landet – något som skulle kunna tyda på manipulering.

Oberoende valobservatörer som OSSE har inte fått övervaka valet och inhemska övervakningsorganisationer, som valobservatörsgruppen Golos, har sedan tidigare klassats som "utländska agenter". Detta kritiseras av EU.

Golos har dock fått in tusentals rapporter om misstänkt valfusk, berättar Carolina Vendil Pallin. Trots det tror hon inte att några gatuprotester kommer att förekomma de närmsta dagarna.

– Den ökade repressionen vi sett inför valet innebär ett mycket högre pris för de som protesterar eller uttrycker stöd för personer som Navalnyj. Lika mycket som det handlar om att fixa rätt valresultat handlar det också om att säkerställa att det inte blir några demonstrationer efteråt, säger hon.

Sophie Tanha/TT

ANNONS

Detta är en sponsrad artikel och inte skriven av tidningens journalister.

Privatlån.com

En jämförelse av lån i Sverige

Privatlån.com

Funderar du på att låna pengar? Funderar du på vilken typ av lån som du ska ta? Då ska vi i denna artikel gå igenom olika saker som det är viktigt att tänka på när man ska jämföra olika lån.

Ska man ta ett lån med eller utan säkerhet?

En av de saker som det är viktigt att tänka på när man ska låna pengar är ifall man ska ta ett lån med eller utan säkerhet. Med vad är då skillnaden mellan de båda? Om vi börjar med lån med säkerhet är dessa lån där du måste lämna något i säkerhet till den aktör som du lånar pengar av. Men vad innebär det då att lämna något i säkerhet? Det innebär att du pantsätter någon av dina ägodelar eller egendomar. Dessa kan långivaren då ta ifrån dig om du inte betalar tillbaka pengarna enligt den återbetalningsplan som ni kommit överens om. Ett exempel på en sak som det är vanligt att lämna som säkerhet är en bostad. Lämnar du din bostad i säkerhet kan långivaren därför ta den från dig om du inte kan betala tillbaka lånet så som det är tänkt.

Faktum är att det är vanligt att man använder samma sak som man lånar pengar till att köpa som säkerhet. Ska du då till exempel köpa en bostad lämnar du denna i säkerhet, och långivaren kan då ta den ifrån dig om du inte klarar av att betala tillbaka pengarna.

Men varför ska man då ta ett lån med säkerhet med tanke på vilken risk man tar när man satsar på ett sådant lån? Faktum att du måste lämna något i säkerhet må visserligen vara en nackdel, men faktum är att det även finns flera fördelar med att låna pengar med säkerhet. Detta har att göra med att långivaren inte tar en lika stor ekonomisk risk när de ger dig ett lån med säkerhet som de gör när det kommer till ett lån utan säkerhet. Det gör de inte eftersom de kan ta något från dig vars värde uppskattas till det samma som de pengar du lånat. På grund av detta kan de i övrigt ge dig bättre förutsättningar när det kommer till ett lån med säkerhet. Dels kan de ge dig en lägre ränta när det kommer till denna typ av lån, något som förstås är en stor fördel för dig som lånar pengar eftersom det då blir billigare för dig att göra det. Dessutom kan du i många fall få lån på större belopp när det gäller lån med säkerhet. Just därför kan det vara värt att satsa på ett sådant.

Men hur fungerar då lån utan säkerhet? Precis som namnet antyder är detta lån där du inte behöver lämna något i säkerhet till långivaren. Just detta är också fördelen med dessa lån. Du som låntagare tar alltså inte en lika stor risk när du tar ett sådant lån som du gör när det kommer till ett lån med säkerhet. Långivaren tar dock en större ekonomisk risk genom att ge dig ett sådant lån, något som i sin tur kan få en del negativa ekonomiska konsekvenser för dig som ska låna pengar. Först och främst brukar lån utan säkerhet ha en högre ränta än sådana med säkerhet. Detta är helt enkelt långivarens sätt att kompensera för det faktum att de tar en större risk när de ger dig ett lån utan säkerhet. Faktum att de tar en större risk brukar även betyda att du inte brukar kunna låna lika stora belopp när det rör sig om lån utan säkerhet. För dig som låntagare är det helt enkelt bara att väga för- och nackdelarna med lån med säkerhet samt lån utan säkerhet mot varandra. Du kan sedan välja att satsa på den typ av lån som passar dig bäst. Självklart är det inte heller alla som har möjlighet att ta ett lån med säkerhet. I dessa fall kan ett lån utan säkerhet vara det enda alternativet.

Jämför den effektiva räntan

En av de allra viktigaste sakerna att ha i åtanke när man ska jämföra olika lån är den effektiva räntan. Tyvärr gör många dock misstaget att fokusera på den nominella räntan. Denna ger dig dock inte den fulla bilden av hur mycket det kommer kosta dig att låna pengar. Det är det i stället den effektiva räntan som gör. Den effektiva räntan inkluderar nämligen både den nominella räntan samt eventuella övriga avgifter som kan tillkomma. Detta kan bland annat röra sig om uppläggnings- och aviavgifter. Gör därför inte misstaget att enbart fokusera på den nominella räntan. Ett lån som har en lägre nominell ränta än ett annat kan nämligen fortfarande kosta dig mer pengar i slutändan, detta eftersom det alltså kan tillkomma andra avgifter. Genom att i stället fokusera på den effektiva får du en helhetsbild över hur mycket det kommer kosta dig att låna pengar. Självklart ligger det i ditt intresse att välja ett lån som kommer att kosta dig så lite pengar som möjligt.

Återbetalningstid

När du ska jämföra olika lån är det också viktigt att ta hänsyn till återbetalningstiden. När det gäller detta är det viktigt att känna till att ju längre återbetalningstid du har desto högre ränta kommer du att få. Det är därför inte någon bra idé att välja en alltför lång återbetalningstid, detta eftersom det då kommer att kosta dig mer att låna pengar. Med detta sagt måste du förstås fortfarande ha en återbetalningstid som ger dig en månadskostnad som du har råd med. Välj därför en som ger dig en rimlig månadskostnad utan att för den sakens skull sträcka sig över en alltför lång tidsperiod. Gör du det kan det bli onödigt dyrt för dig att låna pengar.

Är det värt att ta ett snabblån?

Du som ska låna pengar har också alternativet att ansöka om ett snabblån. Fördelarna med snabblån är just snabbheten. Det går nämligen snabbt att få ett besked på din låneansökan när det gäller dessa lån, och om din ansökan blivit beviljad går det också snabbt att få pengarna utbetalda. Dessutom finns många snabblån även tillgängliga för dig som har betalningsanmärkningar sedan tidigare. Allt är dock inte guld och gröna skogar när det kommer till snabblån. För det första brukar de nämligen ha väldigt höga räntor. För det andra brukar de dessutom ha väldigt kort återbetalningstid. Ta därför bara ett snabblån om det är så att det verkligen är nödvändigt och du är helt säker på att du kommer att kunna betala tillbaka pengarna inom den återbetalningstid som gäller. Gör du inte det kan det nämligen få allvarliga konsekvenser för din ekonomi under en lång period framöver i form av betalningsanmärkningar och i värsta fall Kronofogden.

Använd dig av en låneförmedlare

Ett av de bästa sätten att kunna hitta bästa möjliga låneerbjudande på är att använda sig av en låneförmedlare. En sådan ansöker då nämligen automatiskt om lån hos flera olika långivare åt dig, och listar sedan de låneerbjudanden som du får. Allt du behöver göra är därför att göra en ansökan hos den låneförmedlare du väljer att satsa på, därefter sköter den resten av jobbet åt dig. Att använda sig av en låneförmedlare är därför något som du kan spara väldigt mycket tid på att göra. Dessutom är det bra för din kreditpoäng eftersom det då räcker med att du gör en låneansökan, något som i sin tur innebär att det bara kommer att behöva göras en kreditupplysning på dig. När det gäller kreditupplysningar som görs med Upplysningscentralen, eller UC som det brukar förkortas, försämras din kreditpoäng nämligen varje gång det görs en kreditupplysning. Är det då så att du sitter och ansöker om flera olika lån och det görs flera kreditupplysningar på dig med UC kan din kreditpoäng försämras allvarligt. Detta är alltså dock inte något du behöver oroa dig för när det kommer till att ansöka om ett lån hos en låneförmedlare. Även om kreditupplysningen görs med UC räcker det då nämligen med att det görs en kreditupplysning, något som i sin tur inte påverkar din kreditpoäng alltför mycket.

Inrikes

Drabbades av spelmissbruk: "Det var en flykt"

När Erik Werkelin var 16 år började han spela mer och mer. I dag är han fri från sitt missbruk.
Foto: Jessica Gow/TT
Inrikes
Inrikes När det var som värst kunde han spendera 16 timmar om dagen framför skärmen.
Att fly in i datorspelandet blev ett sätt för Erik Werkelin att få tiden att gå.

När Erik Werkelin var 6 år började han spela datorspel. Allt började som ett stort intresse.

– Det var en kul grej, en aktivitet, ett tidsfördriv och en hobby, säger 16-åringen.

Spelandet blev ett missbruk

Men senare under gymnasiet förändrades sättet som han spelade datorspel på och blev till ett missbruk i stället.

– I mitt fall har datorspelandet aldrig varit ett beroende, snarare en flykt. Jag satt framför skärmen och isolerade mig från omvärlden. Det var som mest under gymnasiet.

Det som Erik Werkelin flydde från var psykisk ohälsa, säger han.

– Datorspelandet påverkade mig negativt såklart. Det var inte att jag satt framför datorn i sig men mer att jag inte försökte hitta någon lösning på den psykiska ohälsan som jag hade. Jag stoppade mest huvudet i sanden och hoppades på att det skulle bli bättre nästa vecka.

Spenderade största delen av dygnet framför skärmen

Missbruket ledde till att han kunde spendera upp till 16 timmar per dygn framför datorskärmen. Han isolerade sig från vänner och hade svårt att sköta sina gymnasiestudier.

Han drabbades också av extrema sömnproblem, något som ledde till att han till slut sökte hjälp hos skolkuratorn. Men Erik Werkelin berättar att situationen förblev oförändrad i tre års tid efter detta.

Sedan tog han hjälp av Dataspelsakuten. Efter ett år med terapi där är inte datorspelandet ett missbruk längre.

– I dag spelar jag fortfarande på. Det är inte så att datorspel är farligt utan det blir en dålig grej när man spelar i stället för saker andra saker som man måste göra. Men så länge det finns en balans kan man hålla på med datorspel som med vad som helst, säger Erik Werkelin.

"Upp till individen"

Den första september infördes en ny lag i Kina som ska begränsa minderårigas användande av onlinespel. Personer under 18 år kan nu endast spela spel en timme om dagen, från klockan 20 till och med 21, fredagar till söndagar och på helgdagar.

Erik Werkelin har hört talas om den nya kinesiska lagen och tänker att det inte kommer att hjälpa unga som spelar för mycket.

– Det är upp till individen när det kommer till att spela mindre, att bestämma hur mycket varje individ ska spela är ingenting som staten ska kontrollera. Det kommer att finnas sätt för de som vill spela att kringgå reglerna.

Beata Wallsten/TT

Erik Werkelin har haft spelandet som en hobby sedan han var 6 år gammal.
Erik Werkelin har haft spelandet som en hobby sedan han var 6 år gammal.
Foto: Jessica Gow/TT
I dag spelar Erik Werkelin fortfarande datorspel men på en nivå som inte är ohälsosam: 'Så länge det finns en balans kan man hålla på med datorspel som med vad som helst.'
I dag spelar Erik Werkelin fortfarande datorspel men på en nivå som inte är ohälsosam: "Så länge det finns en balans kan man hålla på med datorspel som med vad som helst."
Foto: Jessica Gow/TT

FAKTA

Fakta: Detta är spelberoende

Världshälsoorganisationen WHO klassade spelberoende som en sjukdom 2018.

Beroendet kännetecknas av att personen får en försämrad förmåga att kontrollera sitt spelande och att spelandet prioriteras över andra intressen och aktiviteter.

Trots att det uppstår negativa konsekvenser av beteendet för personen fortsätter hen och det kan ske en eskalering av spelandet.

För att en diagnostisering ska kunna ske måste beteendemönstret vara av den allvarlighetsgrad att det sker en betydande försämring av personliga, familje-, sociala, utbildnings-, yrkesmässiga eller andra viktiga funktionsområden och ska normalt ha varit uppenbart i minst 12 månader.

Källa: WHO

Inrikes

Mer skärmtid under pandemin: "Jättemånga fastnar"

Under pandemin har Dataspelsakuten märkt av en ökad procentsats som söker hjälp för sitt spelberoende.
Foto: Oliver Berg/DPA via AP/TT
Inrikes
Inrikes Från ett tiotal samtal i veckan till ungefär 30. För Dataspelsakuten är det ett bevis på hur dataspelsberoendet ökat under pandemin.
Svårigheter vid behandling har också ökat, när vi tillbringar allt mer tid framför våra skärmar.

Dataspelsakuten i Stockholm erbjuder terapeutiska program för datorspelsberoende och rådgivning till föräldrar.

Problemet breder ut sig bland yngre och trycket har ökat under pandemin, säger Patrik Wincent, vd för Dataspelsakuten, terapeut och föreläsare.

Innan fick de in runt ett tiotal samtal en vanlig vecka, men under pandemin låg nivån på cirka 25-30 samtal veckovis.

– Vi ser att det är jättemånga som fastnar. Vi har definitivt sett en ökad procentsats bland yngre som kommer in till oss och inte vill gå till skolan.

"Online men inte närvarande"

Konsekvenserna av ett spelmissbruk kan vara känslomässiga, fysiska, sociala och mentala, berättar Patrik Wincent.

Det kan börja gå sämre i skolan, man kan börja vända på dygnet, ljuga om sitt spelande, det kan uppstå konflikter med familj, man kan börja isolera sig, sluta med sin träning och få fysiska besvär som huvudvärk och migrän.

Samtidigt kan spelandet kan också vara en social aktivitet för många.

I början av pandemin sågs spelande som ett sätt att umgås utan att ses fysiskt som ett positivt alternativ av Världshälsoorganisationen WHO, trots att spelberoende 2018 klassades som en sjukdom av organisationen.

Patrik Wincent säger att då var det en bra sak men att det förändrades desto längre unga blev hemmasittande.

– I längden blev det värre när all struktur och rutiner försvann. Plötsligt satt ungdomar uppkopplade framför sin dator och skulle ha skolundervisning, men då kunde de bara stänga av sitt ljud och fortsätta spela. De var online men inte närvarande.

Behövs fler svenska studier på hur vanligt beroende är

I slutet på förra året öppnade den första vårdmottagningen i Sverige för datorspelsmissbruk för personer över 16 år.

På mottagningen för skärmhälsa och spelberoende vid Sahlgrenska universitetssjukhuset i Göteborg kan man som beroende få hjälp i form av KBT-behandling i grupp och också genom enskilda patientbesök.

Enligt enhetschefen Annika Hofstedt, är problematiken med datorspelsberoende så pass ny att de har arbetat fram en behandlingsmanual på svenska baserat på den befintliga forskningen. Mottagningen forskar i dag även fram nya behandlingsmetoder.

Hon säger att det behöver göras större studier för att ta reda på hur vanligt datorspelsberoende är i Sverige.

Eftersom mottagningen öppnade under pandemin är det svårt att urskilja vad söktrycket beror på, säger Annika Hofstedt. Pandemin har påverkat på vissa sätt, när man spenderar mer tid hemma:

– Men vi kan säga att det har blivit svårare med behandlingen när en del av den är att hitta andra meningsfulla saker att göra annat än att spela.

Kina inför ny lag mot spelindustrin

I Kina, landet med världens näst största spelmarknad, har spelberoende hos unga varit ett bekymmer sedan flera år tillbaka.

Sedan den första september införs en ny lag som gäller för spelindustrin, som ska begränsa spelandet hos unga. Numera kommer ungdomar i Kina att endast kunna spela onlinespel mellan klockan 20 till 21, fredag till söndag och på helgdagar.

Innan kinesiska ungdomar ska börja spela måste de verifiera sig med sitt namn.

Liknande åtgärder som diktaturen Kina har infört är av naturliga skäl inte aktuella i Sverige. Men enligt Patrik Wincent kan ett sådant tillvägagångssätt for att förhindra spelmissbruk betraktas som någonting positivt.

– Att rent konkret ha spelföretag som implementerar begränsade tider och tittar på proaktiva lösningar tycker jag är en positiv riktning. I slutändan är det föräldrarna som måste sätta gränser men att spelföretagen är proaktiva och sätter en timer för- och begränsar spelandet, varför inte?

Beata Wallsten/TT

På Sahlgrenska universitetssjukhuset i Göteborg startades den första mottagningen för datorspelsberoende.
På Sahlgrenska universitetssjukhuset i Göteborg startades den första mottagningen för datorspelsberoende.
Foto: Jonas Dagson/TT

FAKTA

Fakta: Varningssignaler för spelberoende

Några av bedömningsfrågorna för diagnosen datorspelsberoende, enligt en manual som ges ut av American Psychiatric Association:

Abstinenssymptom som rastlöshet eller irritation om det inte finns möjlighet att spela.

Oförmåga att minska eller avbryta spelandet.

Tappar intresset för andra aktiviteter.

Ljuger för andra om hur mycket man spelar.

Spelar för att hantera svåra känslor.

Arbete eller relationer riskeras av spelandet.

Källa: Sahlgrenska universitetssjukhuset

Inrikes

Nio av tio byggnadsarbetare har ont

Nio av tio byggarbetare har värk kopplat till sitt arbete, enligt en undersökning som fackförbundet Byggnads har genomfört. Arkivbild.
Foto: Pär Olsson/SvD/TT
Inrikes
Inrikes Fackförbundet Byggnads larmar om att nio av tio medlemmar har värk i kroppen som kopplas till arbetet. Dessutom saknar de instruktioner och möjlighet att träna på arbetstekniker som minskar risken för arbetsskador.

Nio av tio byggarbetare upplever besvär på grund av värk i kroppen kopplat till sitt arbete. En stor majoritet har smärtor i rygg och axlar.

Det visar en undersökning som fackförbundet Byggnads har genomfört bland sina medlemmar om deras ergonomiska arbetsmiljö.

79 procent av de 3 800 tillfrågade uppger att de inte har fått instruktioner eller möjlighet att träna in lämplig arbetsteknik för arbetsuppgifter som kan innebära risk för skada, vilket de har rätt till enligt Arbetsmiljöverkets föreskrifter.

Saknar kunskap

Hälften av de tillfrågade svarar att de inte har fått tillräcklig kunskap om lämpliga arbetsställningar eller hur teknisk utrustning och hjälpmedel ska användas.

"Det här är ett problem för hela samhället, inte bara byggbranschen. Det leder till sjukskrivningar som kostar samhället mångmiljonbelopp. Eftersom det i dagsläget saknas ett skydd i pensionssystemet för den som blivit utsliten på jobbet riskerar det också att skapa en stor mängd fattigpensionärer", säger Byggnads förbundsordförande Johan Lindholm i ett pressmeddelande.

Enligt bransch- och arbetsgivarorganisationen Byggföretagens arbetsmiljösamordnare Berndt Jonsson pågår det en successiv förbättring av arbetsmiljön i byggbranschen.

– Antalet anmälda arbetssjukdomar har aldrig varit lägre. Men man kan inte vara nöjd när det är så många som har de här bekymren, säger Berndt Jonsson.

Förändra kultur

Han säger att det uppenbarligen finns mer att göra och att det delvis handlar om att förändra en rådande kultur på arbetsplatserna.

– Man har fokus på att komma framåt men det får inte bli med konsekvensen att säkerhetsfrågor åsidosätts. Det får inte ske på bekostnad av människors hälsa.

Berndt Jonsson säger att både ledare och medarbetare ibland tar genvägar - mot bättre vetande.

– Vi försöker bidra till att säkerhetskulturen ökar i branschen. Arbetsgivarna måste ta ansvar i detta men de behöver hjälp från sina medarbetare och andra.

Förhandsvisning på nästa artikel
NÄSTA ARTIKEL