Kultur

”Rena orgien i Händels sexualitet”

Artikel Kultur och Nöje Medan Johann Sebastian Bach levde familjeliv med älskad hustru och en lång rad duktiga barn, så förblev hans jämnårige kollega Georg Friedrich Händel ungkarl livet ut.
PREMIUM

Medan Johann Sebastian Bach levde familjeliv med älskad hustru och en lång rad duktiga barn, så förblev hans jämnårige kollega Georg Friedrich Händel ungkarl livet ut. Några kvinnohistorier har heller inte rapporterats om honom.Hur det stod till med Händels sexualitet var därför länge ett tabubelagt ämne, men i vår mer frigjorda tid tar vi för givet att han var homosexuell. Men det finns å andra sidan inga tecken på att han älskade män heller, så han kanske var asexuell. Hur det än är med den saken, så påverkar arten av hans sexualitet knappast vår uppskattning av hans musik.Hans oklara sexualitet kan i alla fall ge upphov till fantasier och spekulationer hos den som är hågad för sådant, och det är förläggaren, kritikern och författaren Carl Michael Edenborg. Hans roman Mitt grymma öde är rena orgien i Händels sexualitet, skriven på elegant, stundtals rent briljant prosa, vilket ger skjuts åt det ofta lätt groteska innehållet.

Mottot för romanen lyder Evviva il coltellino!, det vill säga "hurra för den lilla kniven". Och den kniv som åsyftas är den som i Italien på 16- och 1700-talet användes till att kastrera fattiga unga gossar med god sångröst. I Mitt grymma öde får vi följa Händel från det att han som barn blir våldtagen av både sin mor, sin lärare och av en sjöman i Hamburg samt blir tvingad till sex av diverse överhetspersoner. Men riktig sexuell upphetsning upplever Händel först i Rom, när han får besöka en "kastratfabrik" och även själv utföra en kastrering – en vidrig scen! 

Redan prenumerant?
1 kr första månaden
Alla Premiumartiklar för 1 kr första månaden, därefter dras 99 kr per månad. Bindningstiden är aldrig mer än en månad. Säg upp när du vill.
Ingår i Skånskan Premium
  • Skånskan.se - Alla artiklar på
  • Skånskan Plus - Förmånliga erbjudanden varje månad
  • Nyhetsbrev - Senaste nytt direkt i din meljkorg

Malmö

Slog kvinna med hammare – nu väcks åtal

Bilden föreställer lagboken.
Malmö
Malmö Mannen hotade kvinnan medan han misshandlade henne med sparkar, slag och en hammare. Sedan tvingade han henne att duscha kallt. Nu åtalas mannen.

Åtta åtalspunkter riktas mot en man i en stämningsansökan till Malmö tingsrätt. Händelserna ska ha ägt rum på Rasmusgatan i juni i år.

Åtalspunkterna gäller misshandel, olaga hot, två fall av skadegörelse, övergrepp i rättssak, olaga frihetsberövande, olaga tvång samt grov olovlig körning.

Enligt åtalet ska mannen ha misshandlat kvinnan genom att ha slagit och sparkat, tagit struptag och hållit för näsa och mun på henne, dragit henne i håret och slagit henne på låret med en hammare. Misshandeln ska ha orsakat andnöd, smärta och blåmärken.

Mannen ska under misshandeln ha hotat kvinnan och sagt till henne att inte kontakta polisen. Skadegörelsen har enligt åtalet bestått i att mannen har slagit sönder två dörrar och haft sönder en mobiltelefon.

Åtalspunkten om olaga tvång handlar om att mannen ska under hot om våld ha tvingat kvinnan att duscha kallt. Dessutom ska mannen ha kört bil trots att hans körkort varit inkallat.

Bevisningen mot mannen består i förhör med vittnen och samtalet till SOS alarm. Det finns dessutom bilder från en övervakningskamera där målsäganden och den åtalade syns tillsammans, vilket styrker att de varit på samma plats. Dessutom visar samma övervakningsfilm att kvinnan flyr från den åtalade en stund senare. I bevisningen mot mannen finns även sms som styrker kvinnans version av händelseförloppet.

Mannen nekar till alla brott förutom den olovliga körningen.

Sport

Paulsen hjälte för Hammarby med sent mål

Björn Paulsen jublar efter sitt 2–1-mål.
Foto: Stefan Jerrevång/ TT
Sport
Sport Flera högkvalitativa målchanser åt båda håll och en underhållande historia på Tele2 arena.
Då klev Hammarbys återvändare Björn Paulsen fram och sköt hem 2–1-segern mot Norrköping i 83:e minuten.
– Som ni såg i dag så kan jag fortfarande göra mål, säger Paulsen till Discovery plus.

Efter tre år i Tyskland återvände publikfavoriten Björn Paulsen till Hammarby tidigare i somras.

Mot Örebro för en vecka sedan var han tillbaka på planen i den grönvita tröjan och när IFK Norrköping gästade under söndagskvällen fanns han återigen med från start – och blev matchhjälte.

Med ett hårt och välplacerat skott dunkade dansken in slutresultatet 2–1 i 83:e minuten och såg till att Hammarby tog sin tredje raka seger i allsvenskan.

– Jag vet att jag kommer att få chanser, jag vill alltid göra mål. När man får chanserna måste man försöka och det fungerade i dag, säger Paulsen.

Rivstart av Norrköping

För Paulsen och Hammarby blev det dock en mardrömsstart. Efter en hörna fick Hammarbys mittback Aziz Outtara Mohammed bollen på handen i straffområdet men domaren friade.

Det gjorde ingenting för Norrköping. Bollen letade sig ut till Ari Skulason som slog ett fint inlägg till Samuel Adegbenro som stormade fram och stötte in 1–0 efter bara en minuts spel.

Målet blev en väckarklocka för hemmalaget som tog sig samman och växte in i matchen. Bland annat hade Darijan Bojanic ett skott i ribban i sjunde minuten.

Däremot saknade inte Norrköping chanser.

Hammarbys 19-årige målvakt Oliver Dovin stod för två viktiga räddningar på kort tid. Först räddade han Kristoffer Khazenis avslut från nära håll och några minuter senare stoppade han en farlig Carl Björk-nick.

Och på andra sidan planen lossnade det till slut för Hammarby. I den 26:e minuten slog Astrit Selmani ett lågt inspel till Gustav Ludwigson som skickligt styrde in 1–1.

– Vi får en väldigt bra start och sen äter de in sig mer och mer och 1–1 kommer kanske ganska så rättvist. Men i det stora hela är det en ganska öppen kamp med böljande spel, säger Norrköpings Alexander Fransson i paus.

Selmani med farligheter

Det böljande spelet visade upp sig även i andra halvlek. Hemmalaget hade bud på mer – och framför allt Astrit Selmani som hade flera högkvalitativa målchanser. Men den formstarke anfallaren, som gjorde tre mål mot Maribor i torsdags, gick bet.

Åt andra hållet testade Norrköpings offensiv målvakten Dovin ett flertal gånger utan att få betalt. Något Hammarby i stället fick tack vare Björn Paulsens avgörande 2–1-mål i 83:e minuten.

För allsvenska fyran Hammarby var det tredje raka segern i allsvenskan. Norrköping har i sin tur förlorat sina två senaste matcher, ligger sexa i tabellen och tappar mark på topplagen.

Anton Johansson/TT

Inrikes

Många drunkningar – krav ställs om badplatser

Många har dött till följd av drunkning i Sverige den senaste tiden. Arkivbild.
Foto: Johan Nilsson/TT
Inrikes
Inrikes De senaste dagarna har drunkningsolyckorna avlöst varandra i Sverige – bara i veckan har en handfull personer omkommit runt om i landet.
Svenska livräddningssällskapet (SLS) efterfrågar en kartläggning av risker på badplatser så att folk blir medvetna om farorna.
PREMIUM

En man omkom i Överkalix på torsdagen. På lördagen dog en kvinna utanför Flen och en man norr om Uppsala. På söndagen omkom sedan en kvinna i Strömsund, en man utanför Eskilstuna och en man utanför Söderköping.

Samtliga i drunkningsolyckor.

Redan prenumerant?
1 kr första månaden
Alla Premiumartiklar för 1 kr första månaden, därefter dras 99 kr per månad. Bindningstiden är aldrig mer än en månad. Säg upp när du vill.
Ingår i Skånskan Premium
  • Skånskan.se - Alla artiklar på
  • Skånskan Plus - Förmånliga erbjudanden varje månad
  • Nyhetsbrev - Senaste nytt direkt i din meljkorg

Sport

Djurgården fortsätter vinna – Witry matchhjälte

Aslak Fonn Witry jublar efter matchen.
Foto: Patric Söderström/TT
Sport
Sport Djurgårdens form är god. En spelare som har speciellt god form är högerbacken Aslak Witry. Mot Kalmar gjorde högerbacken sitt femte mål för säsongen och blev matchhjälte i 1–0-segern.
– Det var en viktig, viktig seger, säger Witry.

I serietvåan Djurgården är det mycket som stämmer just nu. Försvarsspelet och presspelet är ypperligt.

– Formen är jättebra, för hela laget. Vi får mycket bett på vårat presspel och känner till våra styrkor, säger Aslak Witry.

Den norske högerbacken har gjort det bra sedan flytten till Djurgården, men den här säsongen har blivit något extra, hittills. Han leder den interna skytteligan med sina fem mål.

"Vi har skitkul"

– Jag tror jag har tre som rekord så det är jättekul. Det är bara att fortsätta nu, det är många matcher kvar och förhoppningsvis kan jag göra några mål till, säger skyttekungen som har en förklaring till att spelet fungerar så bra just nu.

– Vi jobbar stenhårt för varandra, sedan tror jag att det betyder mycket att vi har skitkul på träningarna. Vi tycker om att vara med varandra.

En oavgjord och tre segrar har det blivit för Djurgården sedan speluppehållet. De är två poäng bakom Malmö med en match mindre spelad.

– Man spelar fotboll för att vinna matcher. Vi är där vi är och vi är där av en anledning. Vi ska fortsätta på den inslagna vägen och det börjar med träning. Så ska det ut i match, vi är en otroligt harmonisk grupp och gillar att träna hårt. Det är fantastiskt att komma in till träningen varje vecka, säger Djurgårdens lagkapten Magnus Eriksson.

Han är mycket nöjd med söndagens match borta mot Kalmar.

– Förra bortamatchen mot Halmstad var det mer kamp, det var inte mycket spel. Vi gör en bättre bortamatch mot ett bättre motstånd i dag. Vi gör en väldigt, väldigt bra bortamatch.

Rydström missnöjd

I Kalmarlägret är man inte lika nöjda.

– Lika nöjda som Djurgården är lika missnöjda är vi. Vi försöker att förändra i andra halvlek och har två, tre situationer som kanske kunde blivit något. I stället får de en massa kontringar. Djurgården vinner rättvist, slår Kalmars tränare Henrik Rydström fast.

Anders Jönsson/TT

Sport

Häckens och Elfsborgs segersviter brutna

Per Frick gjorde Elfsborgs mål. Arkivbild.
Foto: Adam Ihse/TT
Sport
Sport En blixtrande Elfsborgskontring.
Och tre individuella missar som slumpade fram Häckens kvittering.
Så blev det 1–1 mellan allsvenskans två formstarkaste lag.

Både Häcken och Elfsborg kom till Bravida Arena efter fyra vinster i rad i seriespelet. Nu bröts båda lagens segersviter. Men båda är fortfarande obesegrade i allsvenskan sedan i maj.

Redan i andra minuten hettade det till. Hemmalagets Alexander Jeremejeff drogs omkull av Leo Väisänen. Domaren Adam Ladebäck visade sitt gula kort för den finländske mittbacken.

Ville se rött

Den store Häckenanfallaren ville se en annan färg på kortet.

– Jag tycker att det borde ha varit rött. Han (Väisänen) kollade mycket boll och jag screenade honom för att få bort honom, säger Jeremejeff till Discovery Plus, och fortsätter:

– Han märkte att han kom lite snett och rev ner mig. Jag hade blivit fri utanför straffområdet annars. Jag vet inte hur domaren bedömde det.

Frisparken efter förseelsen blev farlig. Patrik Wålemarks vänsterfot skruvade bollen tätt utanför Tim Rönnings stolpe.

Första kvarten var annars Elfsborgs. Med bollstölder på mittfältet och snabba framåtriktade passningar skapades lägen.

I tionde minuten kom det bästa exemplet. Frederik Holsts vann boll där mittlinjen och höger sidlinje möts. Sju sekunder, två passningar och ett skott senare satt bollen i nättaket bakom Häckenmålvakten Peter Abrahamsson.

Framspelaren Rasmus Alm och målskytten Per Frick var exakt synkroniserade.

– Jag försökte tajma min löpning med Alms och han släppte bollen i precis rätt läge, säger Frick till Discovery Plus.

"Bästa gulsvarta laget"

Häcken tog sedan över allt mer. Men det krävdes tre svaga individuella ingripanden för att Göteborgslaget skulle klara att kvittera.

Tim Rönning kom snett ut på Patrik Wålemarks hörna och missade boxningen. Alexander Jeremejeff fick felträff när han skulle skicka bollen i mål. Simon Strand stod på mållinjen och försökte rensa – men prickade Jeremejeff i magtrakten och bollen studsade i mål.

– Jag var ju där i alla fall. Men jag skulle ha satt den direkt i första läget, säger Jeremejeff med ett leende.

På läktaren satt en målvaktstränare från AZ Alkmaar. Han var på plats för att studera Tim Rönning – och såg inte jättenöjd ut efter den unge Elfsborgsmålvaktens miss på hörnan.

I andra halvlek visade båda lagen en tydlig vilja att gå framåt för att vinna. Men inget av dem lyckades.

”Vi är bästa gulsvarta laget”, sjöng Elfsborgsklacken på kortsidan.

Den allsvenska tabellen ger dem rätt.

Jakob Lundberg/TT

ANNONS

Detta är en sponsrad artikel och inte skriven av tidningens journalister.

Nordicbet

Skånska fotbollslag – framgång i Superettan

Nordicbet Skåne är en mäktig fotbollsregion. I Allsvenskan finner vi storheterna Malmö FF och Helsingborgs IF, men i superettan är det för närvarande bara Trelleborgs FF som håller de skånska ställningarna. Endast tre klubbar i de två högsta divisionerna. Är det i enlighet med den storslagna skånska fotbollshistorien?

Skånes senaste storhetstid

För femton år sedan spelade fyra skånska klubbar i allsvenskan och för nio år sedan – så sent som 2010 – utkämpade Malmö FF och Helsingborgs IF en duell om SM-guldet. Trelleborg slutade femma i allsvenskan medan Landskrona BOIS tog samma position i superettan där Ängelholms FF blev tolva. Året därpå vann Helsingborg allsvenskan medan Ängelholm kvalspelade för att ta steget upp i Sveriges högsta serie.

Kärvare tider

Skåne var att räkna med. Inte minst som intressanta spel i de absolut viktigaste matcherna. Idag präglas Superettan fotbollsodds knappast alls av Skåne. Kvar finns endast Trelleborgs FF. Helsingborg dras med ekonomiska problem och kämpar om att hålla sig kvar i allsvenskan. Landskrona befinner sig i division 1 medan Ängelholm kämpar på i division 2, där man möter andra klassiska skånestorheter som IFK Malmö, som en gång i tiden var Malmös förstalag och deltagit i spel i Europa, men har även många säsonger i allsvenskan och föregångsserier till superettan.

Malmö FF håller stilen och Trelleborg kämpar

Idag är det endast MFF som håller gammal god stil i allsvenskan, men för oss som älskar att följa superettan finns endast Trelleborgs FF och det går väl lite sisådär, där man får vara nöjd med en mittenplacering samtidigt som risken för att dras ned i kampen om kvalplatserna är överhängande.

Fortet Vångavallen

En gång i tiden var dock Vångavallen en plats som beredde många storlag svår ångest. Det var svårspelat och så sent som 2018 var TFF i allsvenskan, efter att ha varit ned och vänt i division 1 så sent som 2015. En serieseger som för övrigt säkrades mot Helsingborgslaget Eskilsminne IF och sedan följde två säsonger i superettan som kulminerade i kval mot Jönköping Södra, vilket gav en allsvensk plats 2018. Klubben var dock sedan länge ett rutinerat superettanlag och hade flera sejourer i allsvenskan bakom sig, där den första kom 1985 och den absolut bästa perioden i klubbens historia var under 1990-talet då man lyckades med konststycket att ta sig till UEFA-cupen.

Skrälleborg

Säsongen 1994/95 hackade sig Trelleborg förbi färöiska Götu i två inte alltför imponerande insatser och få trodde väl att äventyret skulle gå särskilt mycket längre när engelska Blackburn Rovers stod som motståndare i nästa omgång. Då med ett stjärnspäckat lag som kryllade av landslagsmän och internationella storspelare, såsom den engelske skyttekungen Alan Shearer. Rovers skulle samma säsong vinna hela Premier League, men att åka till Vångavallen visade sig betydligt tuffare än Old Trafford. Trelleborg – däremot – njöt för fulla muggar på Ewood Park, då man vann den första matchen med 1–0 efter mål av Fredrik Sandell. En seger som skapade stora rubriker i hela Europa och efter 2–2 hemma, så var avancemanget ett faktum. Skrälleborg var numera ett begrepp och man pressade dessutom italienska Lazio i följande omgång, där endast ett mål på övertid avgjorde dubbelmötet till Rom-klubbens fördel.

Bygga nytt och stanna kvar

Idag handlar det om att bygga på nytt efter uttåget från allsvenskan och att framförallt att inte falla igenom superettan till mörkret i division 1. En hel del talar för att den anrika föreningen kommer att klara uppgiften, men inget står skrivet i sten. Kampen kommer att bli hård säsongen ut. Men visst vore det märkligt med en superetta utan en skånsk klubb.

Inte mycket underifrån

Ja, om nu inte Helsingborg trillar ur allsvenskan igen. Även här kommer det handla om en fight ända in på målsnöret. Underifrån är det väl Torns IF - från lilla Stångby norr om Lund - som ligger bäst till tillsammans med klassiska Landskrona BOIS, men att avancera från division 1 till superettan är ett riktigt nålsöga och båda klubbarna befinner sig i mittenskiktet med hopp om att stabilisera sig på den övre halvan. Klubbar som Ljungskile SK, Skövde AIK, FC Trollhättan såväl som den lilla göteborgsklubben Utsiktens BK är nog alla starkare än Skåneklubbarna, åtminstone i dagsläget.

Skånederbyn

Skåne är kanske inte vad det en gång var i superettan, men Trelleborgs FF lär klara sig kvar och kanske få sällskap av Helsingborg nästa säsong, så visst finns det utsikter för Skånederbyn, även om Helsingborgsfansen knappast ser fram emot ett sådant scenario.

Utrikes

Macron på övisit i skuggan av kärnvapentester

Frankrikes president Emmanuel Macron under välkomstceremonin på Tahiti.
Foto: Foto: Ludovic Marin/AFP/TT
Utrikes
Utrikes Frankrikes president Emmanuel Macron är på sitt första officiella besök i Franska Polynesien i södra Stilla havet. Oro över klimatförändringarna, regionens strategiska roll och inte minst de franska kärnvapentesterna i området står på agendan.

Macron, iförd munskydd, välkomnades i huvudstaden Papatee på Tahiti med blomsterkransar kring halsen och folkdans från ön. Första anhalten var ett sjukhus där presidenten fick träffa vårdpersonal som arbetar med covidpatienter.

– Jag vill sända ett mycket starkt budskap och uppmanar alla att ta vaccinet, sade Macron.

Vill ha kompensation

Under åren 1966 till 1969 genomförde Frankrike kärnvapentester i atoller i Stilla havet, tester som lokalbefolkningen kräver att Macron kompenserar för till offren för radioaktiv strålning.

– Under besöket avser presidenten att upprätta en stark och transparent dialog genom att uppmuntra flera konkreta steg, med öppnandet av statliga arkiv samt individuell ersättning, säger en tjänsteman i Macrons stab till France24.

Franska myndigheter har tidigare förnekat att man skulle ha försökt skyla över den radioaktiva exponering som territoriet utsatts för.

Dokument från den franska militären har visat att påverkan från nedfallet från de nära 200 testerna har varit betydligt större än vad franska myndigheter velat erkänna. Endast 63 polynesier har fått ersättning efter att ha utsatts för radioaktiv strålning, enligt den franska sajten Disclose.

Kräver ursäkt

Många polynesier förväntar sig även en ursäkt från Macron.

– Precis som han har erkänt att koloniseringen av Algeriet var ett brott, förväntar vi oss att han deklarerar att det var ett brott och en form av kolonisering i form av kärnvapentester här i Stilla havet, säger Auguste Uebe-Carlson, ordförande för offren, enligt Reuters.

Förekomsten av sköldkörtelcancer hos polynesiska kvinnor mellan 40 och 50 år är bland de högsta i världen, enligt en tidigare chef för socialförsäkringssystemet.

Macrons besök varar i fyra dagar och han väntas även ta upp Frankrikes strategiska roll i regionen, där Kina förstärkt sina positioner.

Oron för klimatförändringarnas påverkan på öarna i Stilla havet står också på agendan. Forskare har varnat för riskerna med stigande havsnivåer och tropiska cykloner.

Katri Artta Svarfvar/TT

FAKTA

Fakta: Franska Polynesien

Franska Polynesien är ett franskt, semiautonomt förvaltningsområde i sydöstra Stilla havet.

Omkring 295 000 invånare bebor totalt över 100 öar och atoller inom ett havsområde som i storlek är jämförbart med Västeuropa.

Den mest befolkade ön är Tahiti där även huvudstaden Papetee ligger.

Till territoriet hör Mururoa-atollen, platsen för ett flertal franska kärnvapenprov.

Källa: Reuters, NE m fl.

Inrikes

Medelålders man drunknade nära Göta kanal

En man har hittats drunknad i skärgårdsinloppet Slätbaken utanför Söderköping. Arkivbild.
Foto: Claudio Bresciani / TT
Inrikes
Inrikes
PREMIUM

En man i 45-årsåldern har omkommit i en drunkningsolycka i havsviken Slätbaken i Östergötland, nära Göta kanals mynning, rapporterar Aftonbladet.

Mannen livlösa kropp upptäcktes på söndagseftermiddagen ett par hundra meter ut från land av personer som passerade i båt, uppger vakthavande polisbefäl Lars-Göran Nilseryd.

Redan prenumerant?
1 kr första månaden
Alla Premiumartiklar för 1 kr första månaden, därefter dras 99 kr per månad. Bindningstiden är aldrig mer än en månad. Säg upp när du vill.
Ingår i Skånskan Premium
  • Skånskan.se - Alla artiklar på
  • Skånskan Plus - Förmånliga erbjudanden varje månad
  • Nyhetsbrev - Senaste nytt direkt i din meljkorg

Ekonomi

Marknaden väger Powells ord på guldvåg

Höja eller inte höja räntan? Den amerikanska centralbankens chef Jerome Powells besked väger tungt.
Foto: Jose Luis Magana
Ekonomi
Ekonomi Ett enda förfluget ord från Fed-chefen Jerome Powell kan höja och sänka aktiebörser världen runt.
På onsdag lämnar han besked om den amerikanska räntan.

USA:s höga inflation har skrämt upp många ekonomer. En räntehöjning av den amerikanska centralbanken, Fed – eller ens en antydan om en möjlig, försiktig höjning på sikt -- skulle elda på den oron.

Men Alexandra Stråberg, chefsekonom på Länsförsäkringar, räknar med lugnande besked – ingen räntehöjning, inga förflugna ord från Powell.

– Hittills har Jerome Powell varit väldigt skicklig i sitt sätt att kommunicera. Han har lyckats hålla marknaderna lugna, säger hon.

En räntehöjning skulle bromsa inflationen men också återhämtningen efter pandemin. Det skulle ta längre tid för alla USA:s arbetslösa att få jobb igen. Och dit USA går, följer Sverige ofta efter. Aktiebörserna bedöms också falla om och när räntorna stiger.

Tillfälligt

Ingen vill ha en räntehöjning just nu. Men ingen vill heller ha hög inflation. Och häromveckan kom besked om inflationen i USA: Hela 5,4 procent, högre än på många år. Normalt skulle Powell omedelbart höja räntan för att dämpa inflationen. Gör han det nu?

– Nej, det tror jag inte. Powell har sagt att Fed kan tolerera att inflationen går lite upp och ner tillfälligt nu under återhämtningen under pandemin.

Frågan är vad som menas med tillfälligt.

– Ja, inflationen kan inte få vara hög under någon längre tid, så klart. Men jag räknar med att så länge pandemirestriktioner hävs och återhämtningen pågår, så är det okej. Det borde betyda lugn och ro ett tag, säger Alexandra Stråberg.

Jerome Powell själv har påpekat att inflationen stigit delvis därför att begagnade bilar har blivit mycket dyrare den senaste tiden.

– Det där är bara en perfekt storm med hög efterfrågan och lågt utbud. Så länge vi inte tror att vi står inför en långvarig brist på begagnade bilar i USA, så lär inflationsökningen vara tillfällig, sa Powell.

Det håller Nicklas Andersson, sparekonom på Avanza, med om.

– Jag tror inte att Fed kommer att göra något förhastat i detta läge. Världsekonomin är lite som Bambi på hal is just nu – det halkas hit och dit när företag och hela branscher ska öppna upp igen, säger han.

Global brist

Vissa branscher, som transportsektorn, har inte kommit igång igen. Samtidigt har efterfrågan på transporter ökat.

– Vi har en global brist på lediga containers på fraktfartyg. Det har lett till snabbt stigande fraktpriser. Lägg därtill brist på chaufförer och lastbilar när produkterna når amerikanska hamnar så inser man snabbt att det blir en prekär situation. Men det är klart att det är övergående, säger Nicklas Andersson.

Risken finns faktiskt att det svänger lika snabbt åt andra hållet så småningom, anser han.

– En del företag kanske överinvesterar och producerar för mycket. Då kan vi tvärtom få sjunkande priser i stället för inflation. Därför tror jag att Fed avvaktar till röken klarnar.

Det blir ingen räntehöjning, i alla fall inte före årsskiftet, anser Alexandra Stråberg – och kanske inte senare heller.

– Det som är avgör är arbetslösheten i USA. Om den kommer ner på normala nivåer, då kanske lönerna stiger och inflationen kan ta fart på riktigt. Men dit är det långt. Jag tycker man kan ha lite is i magen nu.

Jonas Fredén/TT

FAKTA

Räntor

Sverige (reporänta): 0 procent

EU (refi): 0 procent

USA (Fed funds): 0,25 procent

Storbritannien (base rate): 0,1 procent

Förhandsvisning på nästa artikel
NÄSTA ARTIKEL