Sjöbo

Prislappen på nya badet: 115 miljoner

Sjöbo
Sjöbo Färsingabadet, byggt 1969, är nu i så dåligt skick att det enligt Sjöbohem bara är en tidsfråga innan ett större haveri inträffar så att simhallen måste stängas.
PREMIUM

Färsingabadet, byggt 1969, är nu i så dåligt skick att det enligt Sjöbohem bara är en tidsfråga innan ett större haveri inträffar så att simhallen måste stängas.Och än är det lång tid kvar innan den nya simhallen är byggd. Den beräknade byggtiden är 18 månader och en hel del byråkratiska turer återstår innan spaden kan sättas i marken.– Någon gång hösten 2014 kan den vara klar eller åtminstone påbörjad, säger kommunalrådet Stefan Lundgren (M).På kommunstyrelsens sammanträde i onsdags diskuterade politikerna hur man skulle gå vidare med projektet. Utgångspunkten var en skrivelse med förslag som en grupp tjänstemän satt samman. I den skrivelsen nämns en prislapp på 110-115 miljoner kronor, men Lundgren hoppas kunna komma billigare undan.– I Borås beräknade man också att det skulle kosta 110-115 miljoner, men de fick ner det till 56, säger Stefan Lundgren. Vi tänkte bjuda in dem för att fråga hur de gjorde.

De planer som kommunen nu jobbar vidare med går ut på att simhallen får tre bassänger – en 25-meters med åtta banor att tävla och träna i, en bassäng med skiftande djup som passar för simundervisning och en rehabbassäng med varmare vatten. Under kommunstyrelsens möte i onsdags yrkade socialdemokrater på att simhallen också skulle bli ekovänlig, bland annat med system som tar hand om spillenergi. Detta tyckte de andra partierna också lät vettigt och därför lades idén till i planerna.

Redan prenumerant?
1 kr första månaden
Alla Premiumartiklar för 1 kr första månaden, därefter dras 99 kr per månad. Bindningstiden är aldrig mer än en månad. Säg upp när du vill.
Ingår i Skånskan Premium
 • Skånskan.se - Alla artiklar på
 • Skånskan Plus - Förmånliga erbjudanden varje månad
 • Nyhetsbrev - Senaste nytt direkt i din meljkorg

Sjöbo

Två brevlådor sprängda under helgen

Brevlådorna på bilden har inget med händelsen att göra.
Foto: Claudio Bresciani / TT
Sjöbo
Sjöbo Under lördagskvällen sprängdes två brevlådor. I båda fallen ska post som befunnit sig i lådorna brunnit upp.

Mellan klockan 22 och 24 på lördagen vandaliserades två brevlådor på olika adresser i Sjöbo.

Vid 22-tiden fick en kvinna veta av sin granne att någon sprängt hennes brevlåda. Smällen ska även resulterat i att hennes post brunnit upp.

Hon uppmärksammade i samband med händelsen även att någon skadat hennes bil genom att sparka på dörrarna.

Drygt en timme senare hörde en annan kvinna också en smäll. När hon efter en stund tittade ut märkte hon att hennes brevlåda sprängts och att posten börjat brinna.

Sjöbo

Körde genom plantering

Genrebild.
Foto: Janerik Henriksson/TT
Sjöbo
Sjöbo Någon gång under helgen ska någon kört ett fordon över en gräsmatta. I samband med detta passerade man också genom en plantering.

Mellan klockan 16 på fredagen och 08 på söndagen har någon kört över en gräsmatta och genom en plantering på Törnedalsgatan.

Värdet på skadan uppskattas av anmälaren vara 10 000 kronor.

Vid upptäckandet ska även en registreringsskylt hittats vid platsen, men det är ännu oklart ifall denna är kopplad till händelsen.

Sjöbo

Stal airfryer från husbil

Arkivbild, husbilen på bilden har ingenting med händelsen att göra.
Foto: ANDERS WIKLUND / TT
Sjöbo
Sjöbo Vid något tillfälle mellan torsdag morgon och fredag eftermiddag bröt sig någon in i en husbil och stal flera föremål.

En husbil utsattes mellan torsdag och fredag för inbrott. Fordonet ska vid händelsen stått parkerad i ett tält på ett företagsområde.

Gärningspersonen ska först skurit två hål i tältduken och sedan brutit upp fyra luckor till husbilens förrådsutrymme. Därifrån ska sedan en airfryer, ett vindskydd och två nivåklossar stulits.

På platsen hittades även en avbitartång och tecken på att någon försökt stjäla husbilens gasoltuber.

Sjöbo

Stal trädgårdsverktyg från förråd

Arkivbild.
Foto: Tobias Röstlund / TT
Sjöbo
Sjöbo Natten mellan onsdag och torsdag i förra veckan tog sig någon in ett förråd och stal trädgårdsverktyg.

Någon gång under natten mellan onsdag och torsdag ska en eller flera okända gärningspersoner stulit trädgårdsverktyg till ett värde av runt 4 000 kronor från en bostad.

Brottet uppmärksammandes när boende upptäckte att dörren till deras förråd och garage stod öppen. När de sedan gick in i förrådet upptäckte det att någon tänt lampan, något de själva aldrig gör.

De stulna föremålen är en grästrimmer och en häcksax.

Sjöbo

Ska utreda om restauranger kan öppna

Solkullen i Vollsjö.
Sjöbo
Sjöbo Eftersom många av restriktionerna hävs i slutet av september ska kommunen nu utreda om det är möjligt att restaurangerna för äldre.

Skånskan berättade för ett tag sedan att Sjöbo kommun inte ville öppna restaurangerna som andra kommuner gjort – innan besked från Folkhälsomyndigheten.

Men i och med att det nu blivit klart att de flesta av restriktionerna släpps den 29 september kommer kommunens tjänstemän nu att utreda om det är möjligt att öppna.

Redan prenumerant?
1 kr första månaden
Alla Premiumartiklar för 1 kr första månaden, därefter dras 99 kr per månad. Bindningstiden är aldrig mer än en månad. Säg upp när du vill.
Ingår i Skånskan Premium
 • Skånskan.se - Alla artiklar på
 • Skånskan Plus - Förmånliga erbjudanden varje månad
 • Nyhetsbrev - Senaste nytt direkt i din meljkorg
ANNONS

Detta är en sponsrad artikel och inte skriven av tidningens journalister.

Smartstudies

Ökat intresse för läxhjälp i Skåne

SmartStudies Allt fler skånska familjer vill ha läxhjälp.

Det beskriver läxhjälpsföretaget SmartStudies som menar att intresset ökar i de flesta av de skånska kommunerna.

Fram till 2015 var det möjligt att få RUT-avdrag för läxhjälp. Men även fast RUT-avdraget för läxhjälp har avskaffats, så har det fortsatt funnits ett stort intresse för att anlita privat läxhjälp. SmartStudies är ett företag som särskilt profilerat sig på mattehjälp. SmartStudies identifierar att intresset för läxhjälp ökat avsevärt bland de skånska kommunerna, det gäller läxhjälp både för elever i grundskolan- och gymnasieskolan. Men SmartStudies får också in förfrågningar om att hjälpa elever med exempelvis tekniker för uppsatsskrivande, men även om att hjälpa elever med kurser på avancerad nivå på högskolor och universitet.

Undervisning både fysiskt och online

SmartStudies erbjuder både läxhjälp fysiskt, hemma hos eleven eller på ett bibliotek eller på annan plats. Men också digital studiehjälp, vilket det nu finns en stor efterfrågan på med anledning av Coronavirusets spridning. Det finns även elever och familjer som efterfrågar kombinationer av fysisk och digital studiehjälp. Ett annat företag som erbjuder mattehjälp både fysiskt och digitalt är Allakando, läs mer om Allakando läxhjälp här.

Läxhjälp som leder till förbättrade kunskapsresultat

Läxhjälp är en beprövad metod för att höja en elevs kunskapsresultat. Självstudier är bra, nyttigt och oundgängligt, men forskningen är samtidigt tydlig med att en av de viktigaste faktorerna för att en elev ska lära sig så mycket som möjligt i skolan är att den får tillbringa så mycket tid som krävs med en ämneskunnig lärare. Svenska elever har dessutom mindre undervisningstid än elever i jämförbara länder och läxhjälp kan på så sätt vara en möjlighet att få mer tid med en kunnig lärare. 9 av 10 av SmarStudies elever höjer sina betyg efter slutförd undervisning.

Privatlärare som kan ämnena och pedagogiken

En förklaring till att SmartStudies privatundervisning har varit så framgångsrik är att de har varit noggranna med att rekrytera de bästa privatlärarna. För att bli anställd som privatlärare, eller mattelärare, hos SmartStudies ska du genomgå en lång rekryteringsprocess som innefattar flertalet intervjuer, tester och en mycket noggrann referenstagning. SmartStudies ställer höga krav på att personen har en bra pedagogisk förmåga och djupa kunskaper i de ämnena som han eller hon ska undervisa i - för det är det som i slutändan avgör läxhjälpens kvalitet. Många av privatlärarna är studenter på framstående utbildningar på exempelvis Lunds Tekniska Högskola, Chalmers OCH Kungliga Tekniska Högskolan.

Ett upplägg som passar dig

SmartStudies anpassar ett upplägg på undervisningens som passar dig och din familj. Undervisningen kan ges i de allra flesta ämnena och oavsett var du bor i Skåne, eller var du bor i landet. Om du vill veta mer om SmartStudies läxhjälp, klicka här.

Sport

Österlen satte inte chanserna och föll

En fotbollstränare i aktion
Foto: Thomas Persson/arkiv
Sport
Sjöbo
Fotboll Två raka segrar. Då kom ett bakslag för bottenkrigande Österlen FF som föll med 0-1 (0-1) hemma mot Skövde AIK och på kuppen halkade under nedflyttningsstrecket i Ettan södra.

– En extremt tung förlust. Prestationen var bra, men vi satte inte våra chanser och då förlorar man oftast, konstaterade påtagligt besvikne tränaren Agim Sopi dagen efter drabbningen på Skillinge IP.

– Samtidigt är Skövde ett bra och tungt lag som krigar i toppen av serien.

Redan prenumerant?
1 kr första månaden
Alla Premiumartiklar för 1 kr första månaden, därefter dras 99 kr per månad. Bindningstiden är aldrig mer än en månad. Säg upp när du vill.
Ingår i Skånskan Premium
 • Skånskan.se - Alla artiklar på
 • Skånskan Plus - Förmånliga erbjudanden varje månad
 • Nyhetsbrev - Senaste nytt direkt i din meljkorg

Sport

Ystads IF ute efter straffdramatik i cupen

Två handbollstränare på bänken
Foto: Jonny Nilsson/arkiv
Sport
Sjöbo
Handboll Ystads IF lyckades med uppdraget att hämta upp nio bollar på den regerande svenska mästaren IK Sävehof genom 40-31. Men gick ändå bet på kvartsfinalavancemang i Svenska cupen då åttondelen avgjordes på kontringsstraffar, 43-36.

– Extremt surt att åka ur på det sättet, konstaterade tränaren Oscar Carlén efter drabbningen i Ystad arena.

– Klart att det svider.

Redan prenumerant?
1 kr första månaden
Alla Premiumartiklar för 1 kr första månaden, därefter dras 99 kr per månad. Bindningstiden är aldrig mer än en månad. Säg upp när du vill.
Ingår i Skånskan Premium
 • Skånskan.se - Alla artiklar på
 • Skånskan Plus - Förmånliga erbjudanden varje månad
 • Nyhetsbrev - Senaste nytt direkt i din meljkorg

Sjöbo

Dags att nominera pristagare

Sjöbo
Sjöbo Nu är det hög tid att nominera kandidater till kommunens priser.

Varje år delar kommunen ut en en rad priser och så även i år.

Innan den 30 september vill man ha in kandidater till Årets ledare, Årets ungdomsstipendium fritid, Årets kulturpris, Årets ungdomsstipendium kultur, Årets ambassadör samt Årets hållbarhetspris.

Redan prenumerant?
1 kr första månaden
Alla Premiumartiklar för 1 kr första månaden, därefter dras 99 kr per månad. Bindningstiden är aldrig mer än en månad. Säg upp när du vill.
Ingår i Skånskan Premium
 • Skånskan.se - Alla artiklar på
 • Skånskan Plus - Förmånliga erbjudanden varje månad
 • Nyhetsbrev - Senaste nytt direkt i din meljkorg
Förhandsvisning på nästa artikel
NÄSTA ARTIKEL