Svalöv/Landskrona

Brundin dragplåster på stand upkväll

Anna-Lena Brundin kommer till Teckomatorp nu på torsdag den 10 maj.
Artikel Svalöv/Landskrona För första gången någonsin arrangeras en stand upkväll och dragplåstret är ingen mindre än Anna-Lena Brundin som tillsammans med ytterligare sju komiker ska roa och förgylla kvällen.

För första gången någonsin arrangeras en stand upkväll och dragplåstret är ingen mindre än Anna-Lena Brundin som tillsammans med ytterligare sju komiker ska roa och förgylla kvällen.

Med sig på scen har även nästan lika kände Ludde Samuelsson samt Mats Andersson, Elin Nordén, Biggan Lovén, Micke Hallqvist och Monica Linderoth.– Vi får verkligen hoppas att folket här ute på landsbygden uppskattar det vi gör. Jag kan lova en minst sagt rolig kväll, försäkrar Elin Nordén som tillsammans med Mats Andersson bor och verkar i Teckomatorp sedan en tid tillbaka.

Redan prenumerant?
1 kr första månaden
Alla Premiumartiklar för 1 kr första månaden, därefter dras 99 kr per månad. Bindningstiden är aldrig mer än en månad. Säg upp när du vill.
Ingår i Skånskan Premium
  • Skånskan.se - Alla artiklar på
  • Skånskan Plus - Förmånliga erbjudanden varje månad
  • Nyhetsbrev - Senaste nytt direkt i din meljkorg

Sport

Två års väntan – i kväll är publiken tillbaka

Sport
Sport Sveriges fotbollsdamer har inte spelat inför publik på Gamla Ullevi på två år.
I kväll är fansen tillbaka.
Här är de viktigaste sakerna att ha koll på inför VM-kvalmatchen mot Georgien.

Vad: VM-kval i fotboll, damer.

Var: Gamla Ullevi, Göteborg.

När: I kväll klockan 18.30.

Tv/radio: SVT och P4 Radiosporten.

Publiken: Den 8 oktober 2019 var senaste gången som Sverige spelade inför publik på nationalarenan. Men i kväll får ett begränsat antal åskådare återigen heja fram sitt landslag på Gamla Ullevi. Runt 3 500 personer väntas sitta på läktaren.

– Jättehärligt, vi har verkligen längtat efter att få ha publik på plats. Jag blir inspirerad av att ha folk som hejar på oss och som ger den där extra pushen. Det ska bli superhärligt, sade Fridolina Rolfö i samband med måndagens träning.

Motståndet: Georgien, rankat 123:a i världen, blir en ny bekantskap för svensk del, det här är första gången som länderna möts. Allt annat än svensk seger är en sensation då georgiskorna förlorade samtliga tio matcher i det senaste EM-kvalet och hade 3–45 i målskillnad. Bland annat blev det bortaförlust mot Danmark med 0–14, danskornas näst största seger genom historien.

Läget i tabellen: Sverige leder grupp A, men 1–0-segern borta mot Slovakien i fredags är också den enda matchen som spelats hittills. Georgien skulle ha inlett mot Irland hemma i Tbilisi i fredags, men matchen flyttades fram till juni nästa år eftersom ett stort antal Englandsbaserade irländska spelare inte hade kunnat delta på grund av brittiska coronaregler.

Skadeläget: Vänsterbacken Jonna Andersson startade mot Slovakien men lämnade truppen under måndagen efter ha känt sig sjuk, dock inte i covid-19. Hedvig Lindahl kom till kvalsamlingen med knäproblem och fick nöta bänk mot Slovakien, men lär vara tillbaka i målet om hon är hundraprocentig. Sedan är frågan hur många minuter Kosovare Asllani, som varit sjuk i covid-19, har i sig. I fredags blev hon inbytt i andra halvlek, nu är hon aktuell för startelvan.

Övriga matcher i grupp A: Finland–Slovakien (17.15).

Sverige, tänkbar elva (4–3–3): Hedvig Lindahl, Atlético Madrid – Hanna Glas, Bayern München, Amanda Ilestedt, Paris Saint-Germain, Nathalie Björn, Everton, Magdalena Eriksson, Chelsea – Caroline Seger, Rosengård, Kosovare Asllani, Real Madrid, Filippa Angeldahl, Manchester City – Sofia Jakobsson, Bayern München, Stina Blackstenius, Häcken, Fridolina Rolfö, Barcelona.

Övriga truppen: Jennifer Falk, Häcken (mv), Zecira Musovic, Chelsea (mv), Nilla Fischer, Linköping, Emma Kullberg, Häcken, Elin Rubensson, do, Julia Roddar, Washington Spirit, Hanna Bennison, Everton, Filippa Curmark, Häcken, Olivia Schough, Rosengård, Lina Hurtig, Juventus, Anna Anvegård, Everton, Rebecka Blomqvist, Wolfsburg, Madelen Janogy, Hammarby.

Förbundskapten: Peter Gerhardsson.

Georgiens trupp:

Målvakter: Tatia Gabunia, Teona Sutjasvhili, Eka Tabagari.

Försvarare: Nino Tjchartisjvili, Ani Dzadzua, Nino Sutidze, Mariam Kalandadze, Tamari Tatuasjvili, Ani Akobidze.

Mittfältare: Elene Kachniasjvili, Irina Chaburdzania, Anastasia Bolkvadze, Teona Bakradze, Nino Pasikasjvili, Lana Gorgadze, Natia Daniela, Tatiana Matvejeva, Sopiko Narsia, Maiko Bebia, Gvantsa Kadagisjvili.

Anfallare: Lela Tjitjinadze, Chatia Tjkonia, Eter Sulasjvili.

Förbundskapten: Giorgi Tjchaidze.

Lasse Mannheimer/TT

Ekonomi

Stigande bostadspriser under augusti

Ekonomi
Ekonomi

Bostadspriserna tickar uppåt och framför allt på villamarknaden. Ny statistik från analysföretaget Valueguard visar att bostadsrättsindex steg med 1,0 procent och villaindex med 2,0 procent under augusti månad.

Valueguard noterar dock i ett pressmeddelande att augusti är en månad som traditionellt innebär stigande priser. "När vi justerar för säsongseffekter stiger HOXSWE med mer måttliga 0,2 procent. Bostadsrättspriserna gick upp med 0,8 procent medan villapriserna steg med 0,2 procent efter säsongsjustering", skriver Valueguard i ett pressmeddelande.

För de två inledande veckorna i september är bilden mera splittrad. I Stockholm steg bostadsrättspriserna 0,8 procent medan de gick ned 0,1 procent i Göteborg.

Malmö

”En vinst för oss som har kämpat för gården”

Mikael Johansson, Susanne Pohjola, Max Hartler, Lars Kristiansen, Annika Johansson och Madeleine Nielsen på gårdsplanen framför Louisedalsgården.
Foto: Jeanette Thelander
Malmö
KÄGLINGE Framtiden för Louisedalsgården i Käglinge har diskuterats i många år och många har varit oroliga för att den inte skulle gå att rädda. Nu finns det ett förslag som går ut på att bevara de flesta byggnaderna och att bygga både LSS-boende och annan bebyggelse på tomten.

– Det här är en vinst för oss som har kämpat för gården och lagt mycket tid på den, konstaterar Lars Kristiansen som är vice ordförande i Käglinge egnahemsförening.

Mangårdsbyggnaden sedd från gårdssidan.
Foto: Malmö stad

– Det blir spännande att se vad som händer nu. Vi är många som kämpat för gården i många år. Sedan kan man ju tycka att det är anmärkningsvärt att det ska ta tio år att få fram den här planen.

När stadsbyggnadsnämnden sammanträder på torsdag finns ett förslag till detaljplan för gården med som ett av ärendena. Förslaget går ut på att riva grisstallet eftersom det inte bedöms att gå att rädda.

Byggas upp igen

Vidare ska den ena logen rivas, enligt förslaget, men kravet är att den ska byggas upp likadant igen. Gården har stått oanvänd sedan 2011 och användes senast som 4H-gård.

Planen gör det möjligt att bygga ett LSS-boende med sex lägenheter sydväst om gården. Norr och väster om gården ska det vara möjligt att bygga bostäder och ett vårdboende om detaljplanen går igenom. Den ska ut på samråd först.

Strukturen av fyrlängad gård ska bevaras. Av planhandlingarna framgår att gårdsbebyggelsen ska ges en flexibel användning och kan komma att användas för bostadsändamål och verksamheter som har en begränsad påverkan på omgivningen.

Flygfoto från gården som tagits omkring 1930.

– Alla får tycka till om LSS och möjlig bebyggelse. Sedan hoppas vi att gården ska komma till användning på ett bra sätt så att den kan bli en samlingspunkt som vi föreningar kan nyttja.

– Det har talats om att en privat exploatör ska ges möjlighet att utforma planerna för gården och bostäderna. Nu får Käglingeborna ta ställning till detta och det är bra. Samtidigt kan jag tycka att det känns litet som att Malmö stad flyr fältet eftersom man inte vill ta sig an kostnaderna för att renovera den, fortsätter Lars Kristiansen som också påpekar att det kommer att bli extra dyrt eftersom Malmö stad väntat så här länge med att renovera.

FAKTA

Louisedalsgården

Mangårdsbyggnaden är från början av 1800-talet medan ekonomibyggnaderna är nyare och från 1900-talets början. Louisedalsgården är ett välbevarat exempel på lantbruksbebyggelse. Den är den sista gården i Käglinge där både bostadshus, ekonomibyggnader, trädgård och jordbruksmark (i dag betesmark) är bevarade. Planområdets storlek är 1,4 hektar.

Sjöbo

Ny förskoleregel får kritik av föräldrar

Den nya regeln innebär att ett barn till en sjuk förälder bara kan vara på förskolan mellan klockan 9 och 14.
Foto: Vegard Wivestad Grøtt/TT
Sjöbo
Sjöbo En ny regel gör att ett barn till en förälder som är sjukskriven eller vabbar bara har rätt till att vara på förskolan mellan klockan 9 och 14. Skrivelsen har väckt känslor bland vårdnadshavare men försvaras av skolchefen.

Inför semestern beslutade kommunen att införa nya skrivelser kring vad som gäller inom förskolan.

De nya bestämmelserna innebär att ett barn vars förälder är sjukskriven i regel endast får vara på förskolan mellan klockan 9 och 14. Är ett syskon till barnet hemma på grund av sjukdom och en förälder vabbar gäller samma sak.

Först framåt höstterminen valde man att publicera de nya reglerna. Något som förklaras med att man velat vara tillgängliga att svara på frågor.

Regeln har mötts av kritik från ett antal föräldrar i kommunen. Kommunens skolchef Per-Olof Wigsén berättar att beslutet att ändra regelverket bygger på en vilja att förtydliga och göra det enklare.

– I de gamla reglerna fanns det rätt stort utrymme för tolkning och det vi gjort nu är egentligen att förtydliga vad det är som ska gälla för samtliga förskolor. Det ska inte vara olika regler beroende på vilken förskola det gäller, säger han.

Sjöbo kommuns skolchef Per-Olof Wigsén.
Foto: Arkivbild

”Måste ta med sig det sjuka barnet”

Bland några av kommunens vårdnadshavare har de nya reglerna väckt starka känslor. I ett fall har även beslutet skickats in till Skolverket för granskning. Man menar bland annat att besluten kan tvinga den andre föräldern att ta ledigt från jobbet för att hämta och lämna vid de nya tiderna.

Dessutom menar man att det sjuka barnets bästa inte tas i åtanke i fall då ett syskon som är hemma tar fokus från omvårdnaden av det sjuka barnet.

”I praktiken innebär det att en förälder som är hemma med ett sjukt barn måste ta med sig det sjuka barnet till förskolan för att kunna lämna syskonet. Har svårt att se att reglerna är satta utifrån vårdnadshavarnas eller det sjuka barnets bästa”, skriver en vårdnadshavare i ett mejl till kommunen.

– Det har kommit in ett formellt klagomål. Många har också haft frågor kring vad som gäller men det är inte direkt att vi blivit nedringda. Vår största utmaning är och har varit att förmedla ut vad som gäller och varför.

Per-Olof Wigsén menar att det är bra att saken granskas och hoppas att utfallet ska hjälpa till att förtydliga vad det är som gäller.

– Det finns rätt stora möjligheter för kommunerna att fatta egna beslut och vad Sjöbo kommun gjort här är mer generöst än vad skollagen kräver. Egentligen försvinner barnets rätt till förskola ifall det finns en förälder hemma.

Han försvarar även reglerna med att man i den nya skrivelsen har övergått till att ha barnets bästa i åtanke vid formuleringen. Man har även arbetat fram en barnkonsekvensanalys.

– Tidigare var reglerna anpassade efter ett medborgarperspektiv medan det nya beslutet istället är taget ur ett barnperspektiv.

Bäst bemanning vid valda tider

Anledningen till att man valt just tiderna mellan 9 till 14 beror på att det är de timmar som man bedömer att förskolorna är bäst bemannade.

I de fall där man som förälder av någon anledningen har svårt att få ihop det på grund av olika omständigheter ska det finnas möjlighet till att ansöka om utökade tider.

– Det finns stor flexibilitet bland förskolorna och det finns även möjligheter till anpassningar när situationerna kräver det. Viktigast är att vi har ett regelverk som det går att förhålla sig till, säger Per-Olof Wigsén.

Skurup

15 föreningar har sökt extra coronastöd

Skurups kommun ska nu dela ut 200 000 i extra coronastöd.
Foto: Andreas Hillergren/TT
Skurup
Skurup 200 000 kronor. Så mycket ska tillskjutas i extra coronastöd till föreningslivet. Enligt fritidsstrateg Martin Kalén har 15 föreningar sökt bidraget.

I början av året delade kommunen ut sammanlagt 230 000 kronor i coronastöd till föreningslivet. Pengarna gick till föreningar som drabbades av inkomstbortfall till följd av pandemin under perioden 1 mars–31 november.

Stödet omfattade även driftkostnader för föreningar som äger eller hyr privat lokal/anläggning som bedriver barn- och ungdomsverksamhet.

Något tidningen då skrev om.

Förlängt stöd

Mellan 15 augusti och 15 september har kommunens föreningar haft möjlighet att söka ett liknande coronastöd för perioden 1 december 2020– 31 augusti 2021.

Ett stöd där kommunens budget är sammanlagt 200 000 kronor.

– Pandemin har ju fortsatt att drabbat föreningar även under 2021. Därför tror jag det betyder mycket att stödet nu förlängs och att ytterligare pengar tillskjuts, säger Martin Kalén, fritidsstrateg i Skurups kommun.

Martin Kalén är fritidsstrateg i Skurups kommun.
Foto: Privat

Färre sökande

Enligt Martin Kalén har 15 föreningar sökt det förlängda stödet. Det är nio färre i jämförelse med hur många som sökte 2020.

– Jag tror att fler föreningarna har varit mer förberedda på eventuella inkomstbortfall detta år och därför kunnat planera in dessa inkomstbortfall i sin budget. Förra året ställdes ju allt in så drastiskt. Därför tror jag att behovet av extra stöd var större för fler föreningar då.

Besked under hösten

Beslut om hur mycket varje förening tilldelas av stödet kommer tas i kommunstyrelsen under hösten.

Enligt Martin Kalén kommer barn- och ungdomsverksamhet att premieras.

– De signaler jag har hört är att flera föreningar i kommunen tappat barn och ungdomar under pandemin. Därför är förhoppningen att stödet främst ska kunna användas till olika projekt för att få tillbaka dessa barn och ungdomar.

ANNONS

Detta är en sponsrad artikel och inte skriven av tidningens journalister.

Privatlån.com

Hur man hittar det bästa personliga lånet

Privatlån.com

När man ska ta ett privatlån vill man förstås få ett lån med bästa möjliga förutsättningar. Men hur bör man då bära sig åt för att kunna hitta bästa möjliga personliga lån, och vad är det viktigt att tänka på när man jämför olika lån? Just detta ska vi gå igenom i denna text.

Använd dig av en låneförmedlare

Ett av de allra bästa tipsen som vi kan ge dig för att du ska kunna hitta bästa möjliga personliga lån är att använda dig av en låneförmedlare. Genom att använda dig av en sådan kan du nämligen göra en låneansökan hos flera olika aktörer, detta genom att bara behöva ansöka en enda gång. När du ansöker om ett lån hos en låneförmedlare ansöker nämligen denna om lån hos flera olika aktörer åt dig. De låneansökningar som du får beviljade kommer sedan listas åt dig av låneförmedlaren. Du kan därefter välja det låneerbjudande som passar dig allra bäst.

Det finns alltså en mängd olika fördelar med att använda sig av en låneförmedlare. Först och främst ger det dig så stora chanser som möjligt att hitta bästa möjliga låneerbjudande, detta eftersom låneförmedlaren ansöker om lån hos flera olika aktörer åt dig. Dessutom sparar du väldigt mycket tid på att använda dig av en låneförmedlare. Genom att göra det räcker det nämligen med att du gör en enda ansökan i stället för att själv behöva sitta och ansöka om flera olika lån. Låneförmedlaren gör helt enkelt jobbet åt dig.

En annan mycket stor fördel med att använda sig av en låneförmedlare är att det då bara görs en enda kreditupplysning i ditt namn. Sitter du själv och ansöker om flera olika lån kommer det nämligen att göras flera olika kreditupplysningar på dig. Det vanligaste är att kreditupplysningar görs med hjälp av Upplysningscentralen, eller UC som det är mer känt som. Nackdelen med UC är att när de gör en kreditupplysning på dig kommer din kreditpoäng att försämras något. Sitter du då och ansöker om lån hos flera olika långivare som gör sina kreditupplysningar med UC kan det därför få allvarligt negativa konsekvenser för din kreditpoäng. Detta behöver du dock alltså inte oroa dig för om du gör en låneansökan via en låneförmedlare. Då räcker det nämligen med att göra en ansökan vilket innebär att det bara kommer att göras en kreditupplysning på ditt namn. Detta är därför något som inte kommer att påverka din kreditpoäng alltför mycket.

Jämför ränta och andra avgifter

En av de absolut viktigaste sakerna att titta på när man ska jämföra olika lån är räntan. Gör dock inte misstaget att bara fokusera på den nominella räntan, ett misstag som det tyvärr är vanligt för låntagare att göra. Den nominella räntan ger dig nämligen bara en delvis uppfattning om hur mycket pengar det kommer kosta dig att låna pengar. Just därför är det den effektiva räntan du bör fokusera på. Den effektiva räntan talar nämligen om för dig vad den sammanlagda kostnaden för ett lån kommer att bli. I den effektiva räntan ingår både den nominella räntan samt andra eventuella avgifter som kan tillkomma till ett lån. Detta kan röra sig om aviavgifter samt uppläggningsavgifter. För dig som ska låna pengar är det förstås bättre ju lägre ränta och ju färre avgifter som tillkommer till ett lån. Ju lägre ränta och ju färre avgifter desto billigare blir det nämligen för dig att låna pengar, något som av förklarliga skäl är en stor fördel.

Återbetalningstiden

Det är också viktigt att ta hänsyn till hur lång tid du har på dig att betala tillbaka ett lån. Här gäller det förstås att välja en återbetalningstid som ger dig en rimlig månadskostnad. När det gäller detta kan det vara lockande att dra ut på återbetalningstiden så mycket som möjligt för att ge dig lägsta möjliga månadskostnad. Det är dock inte någon bra idé, för ju längre du drar ut på återbetalningstiden desto dyrare kommer det nämligen bli för dig att låna pengar. Detta beror på att en lång återbetalningstid i de flesta fall innebär en högre ränta. Se därför till att välja en återbetalningstid som ger dig en månadskostnad som du har råd med, dock utan att dra ut på den alltför länge. Det gäller helt enkelt för dig som låntagare att hitta en bra balans mellan återbetalningstiden och månadskostnaden.

Lån med säkerhet

Ett av de alternativ du har när du ska låna pengar är att ta ett lån med säkerhet. Ett lån med säkerhet innebär att du måste lämna något i säkerhet till långivaren. Detta kan denne då ta ifrån dig om du inte klarar av att betala tillbaka lånet enligt den betalningsplan ni kommit överens om. Exempel på saker som man kan lämna i säkerhet är din bil eller din bostad. Faktum är att det är vanligt att använda samma sak som man lånar pengar till som säkerhet. Lånar du då till exempel pengar till att köpa en bostad lämnar du denna bostad i säkerhet. Klarar du då inte av att betala tillbaka lånet så som det är tänkt kan långivaren ta din bostad från dig. Detta kanske kan låta som en stor nackdel, men faktum är att det även finns stora fördelar med att ta ett lån med säkerhet. Dels brukar du kunna få lån på större belopp när det kommer till lån med säkerhet, detta eftersom långivaren tar en mindre finansiell risk när de ger dig ett sådant lån. På grund av att de tar en mindre finansiell risk kan de i de flesta fall också erbjuda en lägre ränta när det kommer till lån med säkerhet. Detta är förstås en stor fördel för dig som låntagare.

Lån utan säkerhet

Alternativet till ett lån med säkerhet är att ta ett lån utan säkerhet. Precis som namnet antyder är detta en typ av lån där du inte behöver lämna något i säkerhet till långivaren. Faktum att du slipper göra det är fördelen med dessa lån. Nackdelarna är att eftersom långivaren tar en större finansiell risk genom att ge dig ett lån utan säkerhet kan du i många fall inte låna lika stora belopp när det kommer till dessa lån. Dessutom innebär den större finansiella risk som långivaren tar att du får betala en högre ränta.

Snabblån

På senare år har det också blivit allt populärare med så kallade snabblån. Precis som namnet antyder är dessa lån där det går snabbt att få reda på ifall din låneansökan blivit godkänd eller ej. Blir den godkänd går det också snabbt att få dina pengar utbetalda. En av fördelarna med snabblån är att även du som har betalningsanmärkningar i många fall kan få denna typ av lån beviljade. Nackdelen med denna typ av lån är att de brukar ha väldigt hög ränta samtidigt som du i de flesta fall brukar ha kort tid på dig att betala tillbaka pengarna. Du bör därför endast ta denna typ av lån då det är absolut nödvändigt och då du är helt säker på att du verkligen kommer att kunna betala tillbaka det i tid. Detta är visserligen fallet med alla lån, men framför allt när det gäller snabblån eftersom det är lättare att få ett sådant lån beviljat samtidigt som det kan få allvarliga ekonomiska konsekvenser för dig om du inte klarar av att betala tillbaka det.

Sport

Rolfö om Barcelona: "Väldigt annorlunda"

Fridolina Rolfö (i mitten) under måndagens träning inför VM-kvalmatchen mot Georgien på Gamla Ullevi.
Foto: Adam Ihse/TT
Sport
Sport När Europas bästa fotbollsklubb ringer är det bara att tacka och ta emot.
Men flytten till Barcelona har inneburit en stor omställning för Fridolina Rolfö.
– Det är väldigt annorlunda mot hur jag har haft det tidigare, säger anfallaren.

Efter många års europeisk dominans från franska Lyon tillhörde fotbollsvåren 2021 Barcelona. Den spanska klubben tog hem ligan, cupen och som grädde på moset: Champions League-titeln efter förkrossande 4–0 i finalen mot Chelsea i Göteborg.

När en ny säsong nyligen startade hade ett redan starkt Barcelona blivit ännu vassare, genom tre prestigevärvningar: Irene Paredes, Ingrid Engen – och Fridolina Rolfö.

Lovord från tränaren

Att klubben valde att hämta Rolfö från tyska Wolfsburg säger det mesta om hur högt aktad den svenska anfallaren är ute i Europa.

– Rolfö ger laget bredd. Hon kan spela i alla tre positioner i anfallet. Det är en kvalitetsforward, sade nye tränaren Jonatan Giráldez i en intervju med SER i inledningen av säsongen.

Konkurrensen är dock stenhård i ett lag fyllt av offensiv stjärnglans. Dessutom är spelsättet ett annat än hon är van vid.

Barcelona tiki-taka-fotboll, ett snabbt kortpassningsspel med mycket rörelse, är vida känt i fotbollsvärlden. Inte desto mindre kräver det tid att anpassa sig till.

– Det går snabbt, det är väldigt tekniskt och det är väldigt annorlunda mot hur jag har haft det tidigare. Men för mig är det väldigt roligt att vara i den miljön där det är mycket tekniskt, säger Fridolina Rolfö.

– Om man jämför med Wolfsburg så har man där ett mer rakare spel, det går snabbare och är lite mer mot det hållet vi har jobbat mot i Sverige, där vi också är lite rakare. I Barcelona är det mer sidledspassningar, det handlar om att vända på spelet och hitta tillfällen att gå. Och färre touch. Så det är den största skillnaden.

"Väldigt hög teknisk nivå"

Hon har inlett de två första ligamatcherna på bänken, men stått för fina inhopp. Hemma mot Granadilla fick hon nöja sig med en stolpträff, men borta mot Real Betis kom första målet när den vänsterfotade 27-åringen dunkade in ett högerskott i bortre krysset.

Den första tiden i nya klubben har allt som allt varit toppen, säger hon.

– Det har bara gått tre veckor, men det har varit en rolig början. En ny typ av fotbollskultur och mycket att ta in. Men en väldigt häftig och inspirerande miljö att befinna sig i, säger Fridolina Rolfö.

Det var tufft att ta en plats i Wolfsburg också, säger hon. Men i Barcelona är det än trängre i startelvan.

– Det är tuff konkurrens i alla toppklubbar. Men i det här laget är det absolut andra spelartyper, som tekniskt sett är på en väldigt hög nivå. Och det finns många på min position, så jag ser det som en rolig utmaning för att utvecklas. Men just nu är det väldigt inspirerande.

Lasse Mannheimer/TT

Fridolina Rolfö under fredagens VM-kvalmatch borta mot Slovakien.
Fridolina Rolfö under fredagens VM-kvalmatch borta mot Slovakien.
Foto: Jonas Ekströmer/TT

FAKTA

Fakta: Fridolina Rolfö

Född: 24 november 1993 (27 år), i Kungsbacka.

Position: anfallare.

Klubb: Barcelona.

A-landskamper/mål: 56/18.

Tidigare klubbar: IFK Fjärås, Tölö, Jitex, Linköping, FC Bayern München, Wolfsburg.

Främsta meriter: OS-silver 2021 och 2016, VM-brons 2019. U19-EM-guld 2012. SM-guld med Linköping 2016. Seger i svenska cupen med Linköping 2014 och 2015. Tysk ligamästare med Wolfsburg 2020. Tysk cupmästare med Wolfsburg 2020.

Ekonomi

Rekordhögt elpris – lönsamt elda med olja

Priset på el, öre/kWh per elområde.
Foto: Johan Hallnäs
Ekonomi
Ekonomi Det rekordhöga elpriset har gjort det lönsamt att starta det oljeeldade kraftverket i Karlshamn.
Trots att det inte råder någon brist på el.

De senaste veckorna har elpriset legat på rekordhöga nivåer, vilket har flera förklaringar.

Karlshamnsverket är med och budar på elmarknaden dagligen, men det är först nu som priset skenar som det blir lönsamt att dra igång produktionen av fossileldad el.

– Tack vare att det har varit så enormt höga priser så har vi startat Karlshamnsverket på en prissignal, säger Henrik Svensson, platschef på det Uniperägda Karlshamnsverket.

Ingen brist

Normalt sett har det oljeeldade kraftverket mest blivit synonymt med kalla vinterdagar då en bristsituation kan uppstå, främst i södra Sverige, och i ännu högre grad när ett antal kärnkraftsreaktorer de senaste åren har stängt igen. Verket har ett kontrakt med statliga Svenska Kraftnät att hålla en beredskap, vintertid. Men det gäller inte nu, den här årstiden. Nu är det det höga priset som lockar. Och det beror i sin tur på en bristsituation, hävdar Henrik Svensson.

Men någon brist på el i Sydsverige har inte funnits, inte enligt Svenska Kraftnät i alla fall som har balansansvaret på den svenska elmarknaden.

"Det har inte varit någon risk för effektbrist i elområde 4. Det har varken av nät eller balansskäl funnits några behov av stöttning från Karlshamnsverket", skriver Svenska Kraftnäts driftchef Pontus de Maré i ett mejl till TT.

Sluteldat för nu

Karlshamnsverket har kört sin elproduktion de två senaste veckorna, några dagar med två block i drift. Nu är det dock slut med det för tillfället även om priset fortsatt ligger skyhögt över det normala – kraftverket togs i lördags ur bruk för en allmän och återkommande översyn i fyra veckor, enligt Henrik Svensson.

Det höga priset svider för många just nu. Ett villahushåll som bränner 10 000 kWh per år, får räkna med att septemberfakturan blir cirka 700–800 kronor högre än ett normalår. För lägenhetskunden är fördyringen mer måttlig, kanske en hundralapp, enligt Johan Sigvardsson, elanalytiker på Bixia.

Olle Lindström/TT

Det oljeeldade Karlshamnsverket har producerat el senaste två veckorna. Arkivbild
Det oljeeldade Karlshamnsverket har producerat el senaste två veckorna. Arkivbild
Foto: Johan Nilsson/TT

FAKTA

Fakta: Detta påverkar

Det finns flera orsaker till det höga elpriset just nu:

Mindre vatten i kraftdammarna.

Relativt lite vind.

Extremt höga priser på framför allt gas som driver upp elpriset i stora delar av Europa, vilket till följd av export och import av el över gränserna smittar av sig på de nordiska grannländerna. Exempelvis har södra Norge i nuläget nästan lika högt elpris som södra Sverige även om Norges elproduktion till nästan 100 procent kommer från den billiga vattenkraften.

Det som slutligen styr priset är det så kallade marginalpriset, den dyraste sist inkomna kraftkällan på elmarknaden sätter priset för all el.

Mindre kärnkraft i syd parat med överföringsproblem mellan norra och södra Sverige spelar också roll.

Inrikes

Tyska kontakter kan ha stoppat nytt klanbråk

Polis och ambulans på plats i stadsdelen Hjällbo i Göteborg efter skottlossningen där en man i 40-årsåldern dödades, några dagar efter upploppet i området. Arkivbild.
Foto: TT
Inrikes
Inrikes Efter det dödliga upploppet i Hjällbo packade personer i ett familjenätverk i Tyskland bilarna och begav sig mot Sverige.
Men de stoppades vid gränsen – och det kan ha förhindrat en upptrappning.
Ett projekt där lokalpolis i olika länder delar information ligger bakom den snabba insatsen.

I slutet av maj i år skakades Hjällbo i nordöstra Göteborg av ett våldsamt upplopp. Mer än 100 personer samlades på torget som en följd av en konflikt mellan två grupperingar, varav en klassas som ett kriminellt nätverk och har koppling till en välkänd och omskriven släkt i området.

Två dagar senare sköts en man ihjäl i Hjällbo, i vad som tros vara en hämndaktion. Ryktesvägen fick polisen också höra att det var på väg personer från Tyskland som man misstänkte skulle lägga sig i konflikten, något som också flera medier rapporterade om.

Polisen i nordöstra Göteborg insåg att man behövde agera snabbt och ringde direkt till kollegor i tyska staden Essen.

– Då kunde vi få information från dem om att de såg att det var stor aktivitet inom ett visst familjenätverk där, som började packa sina bilar. Via registreringsnummer från Tyskland kunde vi meddela kollegor i Malmö som kunde vända på de här på Öresundsbron, för att förhindra en ökad konflikt, säger Ulf Merlander, lokalpolisområdeschef i nordöstra Göteborg.

Tyska bilar

Att polisen så snabbt kunde ingripa och med de tyska kollegornas hjälp stoppa bilarna har enligt Merlander sin bakgrund i ett pilotprojekt som initierats av polisens nationella operativa avdelning (Noa) och som pågått sedan hösten 2019. Det kallas Local to local och handlar om att lokalpolisområden i Sverige ska kunna skapa kontakt med och byta information och underrättelser med lokal polis i andra europeiska länder som har liknande problematik med gränsöverskridande brottslighet.

I just lokalpolisområde nordost verkar olika familjenätverk från Mellanöstern, berättar Ulf Merlander. Samma familjenamn finns i flera andra europeiska länder.

– Vi kunde också se i vårat lokalpolisområde att vi hade mycket tyska bilar som rörde sig, som vi undrade vad de gjorde där. Då kunde vi se en tydlig koppling till staden Essen i Tyskland, och Noa hjälpte oss att komma i kontakt med dem. Och då visade det sig att samma familjenamn som vi har här, har de problem med i Tyskland, säger Ulf Merlander.

"Visa musklerna"

Sedan dess har Göteborgspolisen varit på besök hos kollegorna i Essen, och man delar information och underrättelser med varandra. Kontakten "ställdes på sin spets" efter mordet, enligt Ulf Merlander.

– Det fanns en risk för en eskalerande konflikt. Det är bara spekulationer från min sida, men vi kanske har förhindrat ett eskalerande och mer våld, när vi kunde vända på personer som vi inte tyckte skulle komma till Sverige, säger han, och fortsätter:

– Det är ju också spekulationer, men den kunskapen jag har om familjenätverk säger att man måste stötta släkten. Och man gör det även om det är brottsliga handlingar, då ställer man upp. Sedan handlar det om att visa musklerna.

Om polisen hade gått den vanliga vägen skulle en central person i Sverige ha kontaktats, som i sin tur skulle ha ringt en central person inom den tyska polisen. Samtalet ska i sin tur prioriteras bland alla samtal som kommer in, och hamna hos rätt lokalpolisområde där det också behöver prioriteras bland alla andra uppgifter. Med andra ord – risken är stor att det hade tagit betydligt längre tid.

– Nu kunde vi nå poliserna på gatan i Tyskland, direkt. Då är mycket vunnet naturligtvis, säger Ulf Merlander.

Beslagta bilar

Han poängterar att inte alla inom de här familjerna, eller klanerna som de ibland också kallas i debatten, är kriminella. Men de starka familjebanden gör det svårt att få människor att vittna och hjälpa polisen med uppgifter.

– Och man blandar inte in det svenska rättssystemet utan man förhandlar eller kommer överens för att sluta fred, eller så fortsätter konflikten. Och så kan vi inte ha det. Vi har ju ett rättssystem som ska lösa ut sådana här saker. Och exakt samma problem har vi i Tyskland, säger Ulf Merlander.

Pilotprojektet fortsätter i lokalpolisområdet och Local to local kommer enligt Noa att utökas framöver. Exakt hur är inte klart än, men områden med problem relaterade till klanrelaterad brottslighet kommer att prioriteras.

Ulf Merlander ser flera fördelar med Tysklandskontakten, inte bara i rent operativa ärenden.

– I framtiden ser jag att det kommer att öka möjligheten att leta efter personer som är efterlysta. Vi kommer att lära oss deras rörelsemönster, vilka de gör affärer med och är allierade med genom underrättelser. Vi kommer antagligen också att kunna beslagta pengar och bilar i större utsträckning än vad vi kunnat tidigare.

Erika Nekham/TT

Ulf Merlander, lokalpolisområdeschef i Storgöteborg nordost. Arkivbild.
Ulf Merlander, lokalpolisområdeschef i Storgöteborg nordost. Arkivbild.
Foto: Henrik Montgomery/TT

FAKTA

Fakta: Klan-debatten blossade upp i höstas

Efter det att biträdande rikspolischefen Mats Löfving gästade Ekots lördagsintervju i höstas blossade debatten om kriminella klaner upp.

Han uttryckte då att det finns 40 kriminella familjer i Sverige som bedriver organiserad brottslighet.

De finansierar sin verksamhet genom narkotikahandel och utpressningar.

Familjenätverken är enligt polisen inte intresserade av att integreras i det svenska samhället och de har ett stort våldskapital.

Enligt polisen utgör de familjebaserade nätverken den tredje kärnan i den organiserade brottsligheten i Sverige, bredvid klassiska kriminella organisationer som mc-gäng och löst sammansatta gatugäng som ofta hör hemma i socialt utsatta områden.

En del anser att begreppet "kriminella klaner" leder fel, eftersom många i storfamiljerna också är laglydiga, och menar att det är bättre att tala om släktbaserade kriminella nätverk.

Förhandsvisning på nästa artikel
NÄSTA ARTIKEL