Kultur

Engagerande om Europas fattiga arbetarklass

Artikel Kultur och Nöje Globaliseringen har skapat ett flöde av människor som emigrerar från fattiga länder i Syd till rika länder i Nord.
PREMIUM

Globaliseringen har skapat ett flöde av människor som emigrerar från fattiga länder i Syd till rika länder i Nord. De kommer ofta från krigshärjade och odemokratiska länder, men ibland kommer de "bara" för att höja sin levnadsstandard och för att förbättra sina barns chanser till ett gott liv.

Många migranter hamnar i toppen av samhället med arbeten som läkare, dataingenjörer eller finansmän, men det stora flertalet får jobb som städare, diskare eller barnflickor. Allra mest utsatta är de papperslösa, inte sällan asylsökande som fått avslag. De står därmed utanför samhället och kan inte ta del av den trygghet vi tar för given och de exploateras ofta hänsynslöst.

Redan prenumerant?
1 kr första månaden
Alla Premiumartiklar för 1 kr första månaden, därefter dras 99 kr per månad. Bindningstiden är aldrig mer än en månad. Säg upp när du vill.
Ingår i Skånskan Premium
  • Skånskan.se - Alla artiklar på
  • Skånskan Plus - Förmånliga erbjudanden varje månad
  • Nyhetsbrev - Senaste nytt direkt i din meljkorg

Hörby

Kulturkalaset i Hörby blir av - sänds digitalt

Istället för den sedvanliga folkfesten i centrum sänds Kulturkalaset digitalt i år.
Foto: Isabell Wallström Nilsson
Hörby
HÖRBY I fjol fick Kulturkalaset i Hörby ställas in på grund av coronapandemin. Att avboka festligheterna även i år finns inte på kartan för kommunen. Istället satsar man på en digital show och ett knippe webbsända aktiviteter nästa vecka, kryddat med lokala kulturinslag i centrum.

Kulturkalaset är en av årets största folkfester i Hörby - bara marknaden är större. Folk brukar gå man ur huse för att titta på artisterna och banden, och se och lyssna på Kulturskolans elever när de framträder.

I fjol skulle kalaset ha hållits för 18:e gången. Men coronapandemin satte käppar i hjulet. Hörbys gator och torg låg öde den dag som Kulturkalaset skulle ha hållits 2020 på grund av restriktionerna.

Pandemitider

Eftersom det fortfarande är pandemitider stod det redan i ett tidigt skede klart att det inte skulle gå att hålla något Kulturkalas i vanlig tappning i år heller.

Men projektledaren Emma Sander och hennes kollegor på Kultur & Fritid på Hörby kommun vägrade att kasta in handduken.

Istället för att ställa in festligheterna valde man att satsa på ett digitalt Kulturkalas med start på måndag och en vecka framåt.

– Vi kände att vi måste hitta en lösning. Kulturkalaset behövs för att synliggöra barnen och ge de unga chansen att uttrycka kultur i olika former. Att ställa in ett år till var inget alternativ. Vi var ganska säkra på att restriktionerna inte skulle hinna släppas till det var dags, och vi kan inte arrangera något som bidrar till folksamlingar. Därför bestämde vi oss för satsa på ett digitalt Kulturkalas, säger Emma Sander.

Släpper digital show

Nästa vecka är det alltså dags! På tisdag släpps en digital show på webben - bland annat på kommunens Youtubekanal och på sociala medier - där Kulturskolans elever och ensembler underhåller.

I showen, som är förinspelad från en provisorisk scen i Lågehallarna, deltar även en del andra artister - till exempel Sigvard and The Bonewhispers. Linnea Andersson och Höörs Danscenter. Elin Nilsson och Clara Elofsson är konferencierer.

– Det är fantastiska band och artister som är med i showen, som varar i två timmar. Det är helt galet vilka talanger vi har i Hörby! Det finns dessutom möjlighet att se varje klipp på de medverkande artisterna separat. Det gör att alla medverkande synliggörs, säger Emma Sander.

Kul grejor

Men det blir inte bara en digital show under Kulturkalasveckan. Det kommer att hända en hel del andra kul grejor på nätet och i Hörby under veckan.

Mamma Måd släpper till exempel ett digitalt musikquiz där man kan delta och vinna priser, David Persson lär ut trolleritricks, det ordnas parkour för ungdomar i Lågehallarna och det finns möjlighet att testa på gatukonst. Konstplakat kommer att vara utplacerade i såväl Hörby tätort som i byarna i kommunen.

– Vi vill bredda kulturen och det kommer absolut att märkas att det är Kulturkalasvecka. Vi hoppas att folk ska känna att de vill vara med, kanske genom att placera ut konst i sina fönster eller lägga ut egna klipp när de utövar sin kulturtalang hemma. I så fall kan vi försöka att hjälpa till att lägga ut det på våra kanaler på nätet. Vi hoppas att den lokala kulturen ska leva av sig själv i hela byn, säger Emma Sander.

Fler aktiviteter kommer att presenteras efterhand under veckan på kommunens hemsida och olika kanaler på webben.

Höörs Danscenter medverkar i den förinspelade showen.
Foto: Isabell Wallström Nilsson
Inspelningarna av showen som ska visas under Kulturkalasveckan har gjorts i Lågehallarna.
Foto: Isabell Wallström Nilsson
Linnea Andersson ger järnet under showen!
Foto: Isabell Wallström Nilsson
Elin Nilsson och Clara Elofsson är konferencierer.
Foto: Isabell Wallström Nilsson

Ekonomi

Nytt liv åt Gyllene uttern

E4:an vid Vättern. Arkivbild.
Foto: Martina Holmberg / TT
Ekonomi
Ekonomi

Motell- och vägkrogen Gyllene uttern har fått nytt liv. Verksamheten som försattes i konkurs i mars återuppstår i form av att Jula holdingkoncernens hotellverksamhet köper Gyllene uttern.

"Det är en fantastisk anrik anläggning med en unik historia, miljö och atmosfär. Hotellet har verkligen ett bra läge utmed E4:an, i ett område som gjort för fritid och rekreation, i den underbara Grännabygden med fin natur och med en härlig utsikt över Vättern och Visingsö, säger koncernchefen Karl-Johan Blank i ett pressmeddelande.

Förhoppningen är att kunna öppna upp verksamheten i sommar beroende på vad som sker kring coronarestriktionerna.

Malmö

Högerextrema Rasmus Paludan nekas demonstrera

Malmö
Malmö Polismyndigheten har beslutat att avslå den danska högerextremisten Rasmus Paludans ansökan om allmän sammankomst.

Det var tidigare i veckan som Paludan meddelade att han ansökt om tillstånd för att få demonstrera på Rosengård.

På tisdagen meddelade polisen att man beslutat att avslå hans ansökan.

– Det är av yttersta vikt för oss att värna den grundlagsskyddade mötes- och demonstrationsfriheten. Det finns dock möjlighet att i undantagsfall begränsa rätten att hålla möten på allmän plats när det föreligger en påtaglig risk för att ordningen eller säkerheten inte kan upprätthållas, säger kommenderingschef Petra Stenkula.

Den danske politikern har meddelats beslutet. Någon ny ansökning har ännu inte inkommit.

Kultur och nöje

Scifi-solo när Cullberg dansar för publik igen

Suelem de Oliveira da Silvas väg till Cullberg gick via hiphop, voguing och krumping – dansstilar som hon har med sig i soloföreställningen 'Mountains' som nu får urpremiär. Pressbild.
Foto: Urban Jörén
Kultur och nöje
Kultur och nöje En skapelseberättelse om vad det är att vara människa – just nu. Ensam på scenen ger dansaren Suelem de Oliveira da Silva sin och koreografen Jefta van Dinthers timslånga soloföreställning för åtta åskådare i publiken.

På Dansens hus stora scen i Stockholm dansar Suelem de Oliveira da Silva i ett slags science fiction-universum, både före och efter mänskligheten. Det gamla och uråldriga blandas med popkultur och futurism, berättar Jefta van Dinther.

– Det är en fiktion, nästan som en film, men också fylld av Suelems egen biografi. Jag tänker mig henne som en kraft, säger han.

"On earth I’m done: Mountains" skulle ha haft urpremiär i Berlin för ett halvår sedan och har sedan dess blivit coronaframflyttad flera gånger.

En gång i månaden

Suelem de Oliveira da Silva har repeterat förställningen en gång i månaden för att hålla den vid liv. Nu blir urpremiären det första framträdandet som danskompaniet Cullberg ger inför publik på över sex månader. Sammanlagt får 24 personer chansen att se föreställningen live.

– Det känns ganska knäppt att det bara är åtta personer i rummet. Men vi har hela Dansens hus och hela Cullberg – och alla befinner sig i Stockholm just nu – så varför inte?, säger Jefta van Dinther, en av Cullbergs huskoreografer.

Det är ju inte så att man packar in ett helt kompani och åker någonstans för att spela för bara åtta personer, framhåller han.

– Men det känns jätteviktigt att verket får premiär, att det får möta världen, även på distans.

Samtidigt filmas föreställningen för att kunna strömmas bland annat på Norrlandsoperan i Umeå, och redan till hösten hoppas Cullberg att Suelem de Oliveira da Silva ska kunna möta en större livepublik. Den som vill ha ett smakprov kan också se den fyra minuter långa scen som redan nu ligger ute på SVT Plays satsning "Hemmakultur".

Långt tygstycke

"On earth I’m done: Mountains" är en timslång soloföreställning som inte räds de stora anspråken. Suelem de Oliveira da Silva blåser liv i världen med hjälp av ett rör. På scenen finns också ett 500 meter långt tygstycke som till slut börjar villkora hennes egen tillvaro, berättar Jefta van Dinther.

– Det handlar om vårt komplexa förhållande till vår omgivning och natur, hur vi tar hand om den, hur vi inte kan regera över den. Det finns ett socialpolitiskt meddelande där.

Koreografin har vuxit fram i ett nära samarbete och Suelem de Oliveira da Silva har också investerat mycket av sig själv i verket. Att urpremiären sker först nu påverkar innehållet – att inte ta med pandemin vore omöjligt, menar hon.

– Det här verket handlar om jättemånga saker, och mycket om var vi är just nu med covid. Titeln "Mountains" symboliserar också klagan, i religioner har man folk som går upp på berg och ber på uppdrag av andra, och det är också ganska mycket min uppgift i verket. Att ta in all information, allt som händer och ge sig själv rätten att göra något av det, säger Suelem de Oliveira da Silva som själv också har skrivit en del av de texter som framförs.

Hiphop och krumping

Hon är uppvuxen i Rio de Janeiro och i en miljö utan självklara möjligheter att utöva konst och kultur, berättar hon. Vägen till Cullberg gick via streetdance som hiphop och krumping – en vildare variant med mer ryckiga och aggressiva rörelser. I "Mountains" dansar hon också vogue, en dansstil ursprungligen inspirerad av modellposer och Madonna.

– Jag har inte investerat så mycket av mig själv i någon annan föreställning. Det är väldigt personligt, det är en väldigt kär föreställning för mig som ligger nära mitt liv och min erfarenhet.

Erika Josefsson/TT

'On earth I’m done: Mountains' är den första föreställningen i en diptyk av koreografen Jefta van Dinther. 'Islands', den andra föreställningen, har premiär under våren 2022. Pressbild.
"On earth I’m done: Mountains" är den första föreställningen i en diptyk av koreografen Jefta van Dinther. "Islands", den andra föreställningen, har premiär under våren 2022. Pressbild.
Foto: Beata Cervin

FAKTA

Fakta: "On earth I’m done: Mountains"

Ges på Dansens hus i Stockholm 20–22 maj för åtta personer åt gången. Ska strömmas som film från Norrlandsoperan i Umeå. Återkommer troligen till Dansens hus i höst.

Koreografin är gjord av Jefta van Dinther i samarbete med dansaren Suelem de Oliveira da Silva. Verket är den första delen av en diptyk. Andra delen, "Islands", framförs av 13 dansare och får urpremiär nästa vår.

Höör

23-åring hotade och knuffade festvakt

Höör
Höör När ordningsvakten bad mannen lämna partytältet blev han upprörd och ställde till bråk. Nu döms 23-åringen för fyra olika brott. Straffet blir villkorlig dom och dagsböter.

Den 8 augusti 2019 besökte 23-åringen Höörs marknad tillsammans med en vän.

Snart satte sig båda i Partyfabrikens tält på Nya torg. En ordningsvakt noterade att 23-åringen hade med sig egen öl vilket inte är tillåtet. Mannen ombads därför lämna tältet.

Utanför tältet uppstod en diskussion mellan ordningsvakten och 23-åringen som snart urartade.

När ordningsvakten satte upp handen för att fösa bort 23-åringen blev vakten istället knuffad i bröstet och fick ta ett steg bakåt för att inte ramla.

I samband med knuffen ska 23-åringen hotat ordningsvakten till livet.

En polispatrull larmades till platsen och när patrullen skulle omhänderta mannen gjorde han motstånd genom att dra armarna till sig och kränga med kroppen.

- Jag kan varken erkänna eller förneka gärningarna eftersom jag var berusad och inte minns vad som hände, sade 23-åringen i rätten.

Tingsrätten dömer mannen för ofredande, hot mot tjänsteman och våldsamt motstånd till villkorlig dom och dagsböter.

Man finner ordningsvaktens och polismannens berättelser trovärdiga och vid ofredandet blev ordningsvaktens kollega vittne till händelsen.

Eftersom det gått lång tid sedan händelsen och att det rört sig om ett enstaka hot slipper 23-åringen fängelse.

Under rättegången uppgav 23-åringen att han slutat dricka alkohol och fått jobb vilket gör att han lever under socialt mer ordnade omständigheter. Det anges som skäl till att han får en villkorlig dom.

Ordningsvaktens begäran på 15 000 kronor i skadestånd avslås med hänsyn till att han i sin yrkesroll antas ha en viss mental beredskap för att mötas av vissa mindre grova angrepp.

23-åringen döms också för stöld i samband med att han den 4 september 2019 stal kläder inne på Sportringen på Pumpvägen till ett värde av 2 173 kronor.

ANNONS

Detta är en sponsrad artikel och inte skriven av tidningens journalister.

CasinoGuide.se

Nya förslag för den svenska spelmarknaden

CasinoGuide.se

De senaste veckorna har det diskuterats flitigt angående restriktioner för spel online. Den 23 april hölls en presskonferens för den gällande frågan. Många länder har infört bland annat insättningstak och andra restriktioner på grund av rådande omständigheter med målet att främja ansvarsfullt spelande. Inget är ännu bestämt, men nedan går vi igenom några av förslagen som ska verka för ytterligare skydd för konsumenterna.

Nytt maxtak för insättningar

Enligt de lagar och restriktioner som just nu gäller i Sverige kan man alltid sätta sina egna spelgränser och därmed styra över hur mycket man kan sätta in per dag, vecka och månad hos varje casino. Vill man göra ändringar och höja sin spelgräns så gäller en veckas väntetid. Den nya regeln skulle innebära att alla spelare får en maxgräns om 5000 kr per vecka per casino, men självklart bör det även vara möjligt för spelare att sätta egna lägre gränser.

Maxtak för välkomstbonusar

En annan av åtgärderna som föreslås är ett begränsat tak på vilken summa man kan få i välkomstbonus när man börjar spela på nya casinon. Även i nuläget gäller att casinon endast får erbjuda en bonus på den första insättningen, alltså kan man som spelare enbart få bonus en gång per casino. Det finns i nuläget inga maxtak för hur denna bonus ska se ut, det som dock gäller är att alla bonusar måste vara tillgängliga för alla spelare. Det nya förslaget innebär ett maxtak på 100 kr i bonus på den första insättningen.

Obligatorisk tidsgräns

Ännu en del av det nya förslaget är en tidsgräns per dag. Även denna ska vara obligatorisk för alla spelare. Hur lång denna tidsgräns ska vara och fler detaljer om hur detta skulle implementeras har inte framkommit i nuläget.

Så påverkas casinospel online av de nya reglerna

De nya reglerna har målet att beskydda dig som spelare. Regler och lagar är redan tillsatta i och med den nya spellagen med den svenska spellicensen som infördes i januari 2019. De nya restriktionerna har alltså som mål att skydda svenska spelare ytterligare. De eventuella regler som sätts av regeringen gällande ansvarsfullt spelande omfattar alla spelare som spelar på svenska casinon. Det återstår att se om, samt exakt hur, de nya reglerna kommer att se ut.

Inrikes

En till sjukhus efter bråk i Karlskoga

En person ska ha förts till sjukhus efter ett bråk i Karlskoga. Arkivbild.
Foto: Emma-Sofia Olsson/SvD/TT
Inrikes
Inrikes

En person i 25-årsåldern har förts till sjukhus med oklara skador efter ett bråk i centrala Karlskoga, skriver polisen på sin hemsida.

En person i 18-årsåldern är gripen misstänkt för inblandning i händelsen, som utreds som grov misshandel.

Enligt Karlskoga Tidning ska bråket ha ägt rum strax efter klockan tolv på tisdagen när ungdomar från två gäng möttes i en gångtunnel.

Lund

Loppis på Södra Esplanaden öppnar

Den omtyckta loppisen på Södra Esplanaden drar troligtvis igång igen i början av juni.
Foto: Arkiv
Lund
LUND Om allt går som kommunen vill öppnar lördagsloppisen på Södra Esplanaden den 5 juni. Det är lättnader i Folkhälsmyndighetens rekommendationer som möjliggör återstarten.

– Den kommer att öppna i någon form. Vi vet inte exakt hur. Vi anpassar oss till omständigheterna, de nya förutsättningarna, säger Fredrik Gustavsson, parkeringschef på Lunds kommun.

Det innebär att texten på kommunens hemsida får ändras. Där står i dag:

”Loppisen stängs från och med den 17 september 2020. Om regeringens beslut kring allmänna sammankomster och offentliga tillställningar ändras kommer polisen och Lunds kommun att se över beslutet.”

Polisen bestämmer

Kommunen har nu skickat in en ny ansökan till polismyndigheten och väntar på besked.

Frågan som fortfarande är lite osäker är antal försäljare, besökare och vilka avstånd som ska hållas.

Men Fredrik Gustavsson uppger att de nya rekommendationerna tillåter 100 personer i en folksamling utomhus. Det skulle innebära att cirka 45-50 av de vanligtvis 150 platserna för försäljare kan fyllas.

– Det antalet blir det om jag får gissa. Vi måste ju också göra det möjligt för besökare. Men det blir en avsevärd reducering. Det blir inte den traditionella loppisen fullt ut, men vi hoppas att få till en lösning som vi kan kommunicera ut till Lundaborna, säger Fredrik Gustavsson.

Om allt går i rätt riktning kan loppisen sedan växa efter hand när restriktionerna lättar, uppger han.

De nya rekommendationerna börjar att gälla den 1 juni, så därför blir det första möjliga datumet för loppisen lördagen därpå, vilket blir den 5 juni.

Varje lördag

Planen är att loppisen sedan arrangeras varje lördag under sommaren och förhösten.

– Vi brukar ha den öppen till oktober någon gång. Det beror lite på vädret. Öppettiderna blir lördagar 07-15. Intresset är störst under förmiddagarna, sedan brukar det ebba ut, säger Fredrik Gustavsson.

Loppisen på Södra Esplanaden har varit i gång sedan 1980-talet. För några år sedan märkte kommunen en viss nedgång. För att uppmuntra försäljare och besökare togs avgiften för att få stå med ett bord. Det beslutet gäller fortfarande.

Ekonomi

Nya EU-försök mot skattefusk

EU:s ekonomikommissionär Paolo Gentiloni vill bekämpa skattefusk i EU-länderna.
Foto: Francisco Seco/AP/TT
Ekonomi
Ekonomi

Ett skattesystem för 2000-talet utlovas av EU-kommissionen i nya planer på tisdagen.

Bland annat utlovas nya förslag senare i år för att bekämpa skalbolag och krav på att stora multinationella bolag årligen ska redovisa hur mycket de totalt betalar i skatt.

– I dag förlorar EU:s medlemsländer tiotals miljarder euro i skattebedrägerier och skatteflykt, konstaterar ekonomikommissionären Paolo Gentiloni på en presskonferens i Bryssel.

I framtidsplanerna utlovas även ett nytt förslag till år 2023 för att skapa en gemensam miniminivå för bolagsbeskattningen i EU. Det nya systemet ska döpas till Befit och kommer att ersätta ett tidigare förslag – CCCTB – som EU-länderna inte kunnat enas om, trots flera års diskussioner.

Tisdagens planer är även kopplade till de diskussioner som pågår inom den ekonomiska samarbetsorganisationen OECD om bland annat beskattning av globala nätjättar.

Förhandsvisning på nästa artikel
NÄSTA ARTIKEL