Personligt

Han sticker gärna ut hakan i debatten

Björn Johnsons huvudsakliga forskningämne har varit svensk narkotikapolitik
Artikel Personligt Björn Johnson, docent i socialt arbete vid Malmö högskola, beskriver sig själv som en lyckad produkt av det tidiga åttiotalets intensiva antidrogpropaganda, och har således aldrig varit i närheten av att knarka själv.

Björn Johnson, docent i socialt arbete vid Malmö högskola, beskriver sig själv som en lyckad produkt av det tidiga åttiotalets intensiva antidrogpropaganda, och har således aldrig varit i närheten av att knarka själv. När han berättar hur han i tonåren sögs in i schackvärlden låter det emellertid nästan som om det vore ett missbruk han talade om.- En kompis lärde mig att spela på lågstadiet, men det var först när jag var 15 och började spela i en klubb som jag blev verkligt beroende. Det var vid den tiden då Karpov och Kasparov möttes i historiska matcher, och det var många fler än jag som fastnade. Man läste referaten av deras partier i kvällstidningarna, och satt hemma och spelade igenom dem. Det var otroligt fascinerande. När han var som bäst, under studietiden i Lund, platsade han i LASK:s förstalag och kammade hem en seger i Lundamästerskapen. Den potentiella proffskarriären blev det dock aldrig något av ("jag var alldeles för dålig"), vilket han inte sörjer.- Man tjänar bättre som forskare än som schackspelare, haha. Dessutom är schackvärlden så otroligt enkönad. Av 5 000 registrerade seniorer är 87 kvinnor. Det är verkligen extremt. Hans intresse för samhällsfrågor vaknade redan under gymnasiet, och efter lumpen var det en självklarhet att börja plugga statsvetenskap. Frånsett en kort utflykt som bandbokare på Mejeriet ("jag är fortfarande väldigt musikintresserad men jag är ändå glad att jag inte valde den vägen, det är en så fruktansvärt åldersfascistisk bransch") har han förblivit samhällsvetenskapen trogen (statsvetenskapliga institutionen i Lund är dock numera utbytt mot enheten för socialt arbete i Malmö).

1998 inledde han arbetet med vad som fem år senare skulle utmynna i en doktorsavhandling om det vanskliga i att importera en färdig samhällslösning från en stat till en annan.Och det var här någonstans som knarket kom in i bilden. En av de politiska modeller han valde att studera var nämligen det metadonprogram som på sextiotalet lånades till Sverige från USA, med varierande framgång. Plötsligt fick Björn Johnson upp ögonen för den svenska narkomanvården.- Jag fick något av en chock när jag insåg hur dåligt den faktiskt har fungerat. Sverige utmålar gärna andra länder som drogliberala helveten, trots att de på många sätt har en betydligt mer modern syn på problemen än vad vi har. Det finns någon sorts nationell självgodhet i botten av svensk narkotikapolitik som jag verkligen vänder mig emot, säger Björn Johnson, som 2005 följde upp temat i sin avhandling med boken Metadon på liv och död där han argumenterar för det kontroversiella metadonets nödvändighet i vården. En fråga som engagerat honom parallellt med metadonet är sjukskrivningarna. Han väckte stor uppmärksamhet när han förra året gav ut boken Kampen om sjukfrånvaron, i vilken han beskriver hur Svenskt Näringsliv, borgerliga partier och borgerliga ledarskribenter gemensamt och högst medvetet drivit fram en helt ny syn på sjukdom i arbetslivet.- Det var under valrörelsen 2002 som det på allvar började växa fram en dominerande berättelse där sjukfrånvaron inte längre skulle ses som ett arbetsmiljöproblem, som arbetsgivarna bar skulden för. Problemet var i stället plötsligt de sjukskrivna själva, som beskrevs som inbillningssjuka överutnyttjare som egentligen bara behövde sättas i arbete. En verklighetsbeskrivning som, menar Björn Johnson, fortfarande dominerar det offentliga samtalet trots att den enligt vad han kommit fram till saknar all vetenskaplig grund.

Redan prenumerant?
1 kr första månaden
Alla Premiumartiklar för 1 kr första månaden, därefter övergår prenumerationen till ordinarie pris 119 kr/mån. Bindningstiden är aldrig mer än en månad. Säg upp när du vill. Vänligen notera att fr.o.m. 14 januari 2022 ansvarar Bonnier News AB för kundrelationen samt för behandlingen av dina personuppgifter.
Ingår i Skånskan Premium
  • Skånskan.se - Alla artiklar på
  • Nyhetsbrev - Senaste nytt direkt i din meljkorg

Malmö

Kvinna åtalas för hot och misshandel

Malmö
Malmö

En ilsken kvinna i 45-årsåldern åtalas för flera fall av misshandel, olaga hot, övergrepp i rättssak och överträdelse av kontaktförbud.

Misshandeln har som regel handlat om slag mot den före detta partnerns arm. Andra släktingar har fått ta emot hot i stil med att de ska skadas eller dödas, eller att deras barn ska dödas.

Kvinnan har även överträtt kontaktförbud vid flera tillfällen. För att ex-mannen skulle ta tillbaka en anmälan mot henne ska hon ha uttalat att hon känner folk som kan ”fixa” målsäganden.

Sjöbo

Stark uppslutning när Rosenberg klippte bandet

Bland besökarna skymtades många himmelsblå halsdukar och tröjor när MFF:s förre detta stjärnspelare Markus Rosenberg under torsdagen klippte bandet vid invigningen av McDonalds på Sjöbo väst.
Foto: Andreas Persson
Sjöbo
Sjöbo Etableringen av McDonalds restaurangen på Sjöbo väst har skapat 40 nya arbetstillfällen. Många av de anställda är unga kommuninvånare. Vid invigningen var intresset stort för hedersgästen och fotbollslegenden Markus Rosenberg.

Runt 150 personer hade samlats på Sjöbo väst när McDonalds under torsdagen invigde sin nya restaurang. Många av dem hade kommit för att bevittna klippningen av det röda bandet, eller kanske mer specifikt mannen som höll i saxen.

Flera av besökarna skärmade sig från decemberkylan med hjälp av himmelsblå halsdukar, många med hopp om av dagens hedersgäst skulle förgylla dem med sin namnteckning.

Plötsligt var han där, MFF-legenden Markus Rosenberg. Till jublet av de närvarande föll bandet och konfetti exploderade ut över folkmassan. Därefter dröjde det inte många minuter innan autografkön ringlade sig runt huset.

Anna Holmström, supervision i Skåne, Patrik Hjelte, franchisetagare, Elin Ström, restaurangchef i Sjöbo och Astrit Ala, vd för franchisebolaget.
Foto: Andreas Persson

Många som har sökt jobb

– Vi har tittat länge på det här läget. Det är ett starkt nav och en strategiskt läge i den här delen av Skåne, säger Patrik Hjelte som är franchisetagare och vars företag driver totalt 28 McDonalds restauranger.

Han berättar att det är många som varit intresserade av att börja jobba på den nya restaurangen. Runt 400 personer har skickat in ansökningar. Av dem har företaget rekryterat 40 nya anställda som kommer jobba i Sjöbo. Utöver det förstärker man även med 15 personer från andra verksamheter inom bolaget.

– Att kunna vara med och ge människor sitt första jobb och utveckla ett cv är något vi är väldigt stolta över. Det är även många som kommer från andra länder och kulturer, där känns det bra att kunna hjälpa dem att komma in i samhället och få ett jobb.

Läraren Kevin Carlsson var tillsammans med eleverna Emilia Frisk, Milo Nordqvist och Abdul Salameh på besök för att träffa Markus Rosenberg och eventuellt få med sig en cheeseburgare.
Foto: Andreas Persson

En av de anställda som internrekryteras är Elin Ström. Hon har arbetat inom företaget i både hemorten Karlstad men även i Ystad under den senaste tiden. Nu mera har hon bosatt sig i Sjöbo och tagit anställning som restaurangchef på den nya filialen.

– Det känns bra att vara i Skåne och att vara med och starta upp restaurangen. Många av de nyanställda är unga och kommer från Sjöbo kommun eller platser precis runt omkring, säger hon.

Först i Skåne med McCafé

Något som är speciellt för restaurangen i Sjöbo är att den blir först ut i Skåne med den nya satsningen McCafé. I resten av Sverige har caféverksamheten dragit igång på fyra andra ställen.

– Vi har ett gäng anställda som varit på baristautbildning med Löfbergs. Det blir ett nytt karriärsteg som vi erbjuder. Dessutom har vi tagit in både bestick och porslin till cafédelen, säger Patrik Hjelte.

Många var besökarna som såg fram emot att träffa Markus Rosenberg.
Foto: Andreas Persson

Svalöv

Träd ska locka barn till Slottsparken

Ett nytt sagoträd har anlänt till Stadsparken i Landskrona.
Foto: Landskrona kommun
Svalöv
Svalöv LANDSKRONA
Det ska bli spännande att besöka Slottsparken i Landskrona för alla barn.

Ett magiskt träd har flyttat in och under ett år ska tolv olika barnsagor spelas upp.

I dagarna invigdes trädet av barn från två förskolor:

– Sagoträdet är en del av arbetet med att skapa upplevelser i stadskärnan och vi hoppas att det lockar många barn och familjer. Vi ville skapa en magisk stämning så exempelvis har trädet fått en egen röst som hälsar alla välkomna och på kvällen lyser det i olika färger som ger känslan av en lägereld, säger Tora Broberg, stadsmiljöchef på Landskrona stad.

– På så sätt blir det också trygghetsskapande med både belysning och ljud.

Valet av sagor står stadsbiblioteket för.

– Under året kommer vi ha olika teman och hoppas sprida sagor och berättelser som barn och familjer kan uppleva tillsammans. Hos oss på biblioteket kommer vi ha en särskild plats för sagan som spelas i trädet, om man vill låna hem boken och låta berättelsen leva vidare, berättar Maria Eriksson, bibliotekarie på Landskrona stadsbibliotek.

Lund

Rånare försökte ta jackan

Lund
LUND Tre okända gärningsmän försökte ta jackan från en 20-årig man genom att hota och slå honom men misslyckades.

Det inträffade vid 20.15 på onsdagen på Vikingavägen i Lund. 20-åringen stod och pratade med ett par kompisar när tre okända män kom fram till dem.

Med hot och knytnävsslag försökte de tre sen tilltvinga sig jackan från mannen men lyckades inte. Han fick också hjälp av sina kamrater och de tre gärningspersonerna försvann då tomhänta från platsen.

Ekonomi

USA godkänner covid-cocktail från Astra Zeneca

En förpackning Evusheld. Arkivbild.
Foto: Astra Zeneca via AP/TT
Ekonomi
Ekonomi USA:s läkemedelsverk FDA har nödgodkänt Evusheld, ett läkemedel från Astra Zeneca som kan ges i förebyggande syfte till personer som inte kan vaccineras mot covid-19.

Det är första gången som FDA nödgodkänner ett sådant läkemedel mot covid-19, som är rent förebyggande och som ska ges innan en person smittas med viruset.

Evusheld innehåller två typer av syntetiska antikroppar och ges i form av två sprutor direkt efter varandra.

FDA baserar nödgodkännandet på en klinisk studie som visar att risken att utveckla covid-19 minskar med 77 procent för de som får sprutorna. I studien deltog 3 500 ovaccinerade personer över 59 år, som alla hade kroniska sjukdomar eller en hög risk att bli sjuka. Behandlingen kan vara effektiv i upp till sex månader, enligt myndigheten.

Läkemedlet kan ges både till den grupp som svarar dåligt på vaccinet och till personer som av medicinska skäl inte kan vaccineras, uppger FDA.

Sprutorna ska enligt beslutet endast ges i förebyggande syfte, alltså innan en person har infekterats med viruset. Men Astra Zeneca håller på att testa om läkemedlet kan användas även på personer som redan har smittats.

Bland biverkningarna som har rapporterats märks allergiska reaktioner, huvudvärk och trötthet.

Evusheld håller även på att granskas av den Europeiska läkemedelsmyndigheten (EMA).

ANNONS

Detta är en sponsrad artikel och inte skriven av tidningens journalister.

CasinoGuide.se

Nya förslag för den svenska spelmarknaden

CasinoGuide.se

De senaste veckorna har det diskuterats flitigt angående restriktioner för spel online. Den 23 april hölls en presskonferens för den gällande frågan. Många länder har infört bland annat insättningstak och andra restriktioner på grund av rådande omständigheter med målet att främja ansvarsfullt spelande. Inget är ännu bestämt, men nedan går vi igenom några av förslagen som ska verka för ytterligare skydd för konsumenterna.

Nytt maxtak för insättningar

Enligt de lagar och restriktioner som just nu gäller i Sverige kan man alltid sätta sina egna spelgränser och därmed styra över hur mycket man kan sätta in per dag, vecka och månad hos varje casino. Vill man göra ändringar och höja sin spelgräns så gäller en veckas väntetid. Den nya regeln skulle innebära att alla spelare får en maxgräns om 5000 kr per vecka per casino, men självklart bör det även vara möjligt för spelare att sätta egna lägre gränser.

Maxtak för välkomstbonusar

En annan av åtgärderna som föreslås är ett begränsat tak på vilken summa man kan få i välkomstbonus när man börjar spela på nya casinon. Även i nuläget gäller att casinon endast får erbjuda en bonus på den första insättningen, alltså kan man som spelare enbart få bonus en gång per casino. Det finns i nuläget inga maxtak för hur denna bonus ska se ut, det som dock gäller är att alla bonusar måste vara tillgängliga för alla spelare. Det nya förslaget innebär ett maxtak på 100 kr i bonus på den första insättningen.

Obligatorisk tidsgräns

Ännu en del av det nya förslaget är en tidsgräns per dag. Även denna ska vara obligatorisk för alla spelare. Hur lång denna tidsgräns ska vara och fler detaljer om hur detta skulle implementeras har inte framkommit i nuläget.

Så påverkas casinospel online av de nya reglerna

De nya reglerna har målet att beskydda dig som spelare. Regler och lagar är redan tillsatta i och med den nya spellagen med den svenska spellicensen som infördes i januari 2019. De nya restriktionerna har alltså som mål att skydda svenska spelare ytterligare. De eventuella regler som sätts av regeringen gällande ansvarsfullt spelande omfattar alla spelare som spelar på svenska casinon. Det återstår att se om, samt exakt hur, de nya reglerna kommer att se ut.

Kultur och nöje

De gästar "Musikhjälpen"

Molly Sandén uppträder i årets 'Musikhjälpen'. Arkivbild.
Foto: Claudio Bresciani / TT
Kultur och nöje
Kultur och nöje Molly Sandén, James Blunt, Lars Winnerbäck, Benjamin Ingrosso, A36 och Margaux Dietz. Det är några av gästerna i årets "Musikhjälpen".

På måndag börjar 144 timmar direktsändning på temat "För en värld utan barnarbete". Under veckan kommer fler än 40 artister till buren för att spela live, skriver Sveriges Radio i ett pressmeddelande.

I år väntar uppträdanden med bland andra Molly Sandén, A36, James Blunt, Lars Winnerbäck och Omar Rudberg. Bland övriga kända gäster i buren finns Amanda Schulman, Edvin Ryding och Margaux Dietz.

Som vanligt finns ett stort antal auktioner att bjuda på. I årets utbud finns bland annat möjligheten att bli tatuerad av Thomas Stenström, att få agera ljustekniker åt Veronica Maggio och ett hembesök och konsert med Jelassi och Mona Masrour.

"Musikhjälpen" sänds i år från Gamla Torget i Norrköping. Sändningen går att följa dygnet runt i P3 och på SVT Play. Programledare är Brita Zackari, Anis Don Demina och Oscar Zia.

FAKTA

Fakta: Gäster i urval

Måndag: Benjamin Ingrosso, Pär Lernström, Tove Styrke

Tisdag: Timbuktu, Alba August, Amanda Schulman, Sigrid

Onsdag: Felix Sandman, Den svenska björnstammen, Sabaton, Peg Parnevik, Veronica Maggio

Torsdag: Tone Schunnesson, Petter, Fricky, James Blunt

Fredag: Lars Winnerbäck, Markus Krunegård, A36, Molly Hammar

Lördag: Linnea Henriksson, Nilla Fischer, Newkid, Omar Rudberg

Söndag: Mark Levengood, Jireel, Emma Molin, Molly Sandén

"Musikhjälpen sänds" 13–19 december.

Inrikes

EMA: Femte vaccin kan godkännas innan nyår

Europeiska läkemedelsmyndigheten EMA räknar med att godkänna amerikanska Novavax vaccin mot covid-19 innan årets slut. Arkivbild.
Foto: Alastair Grant
Inrikes
Inrikes

Europeiska läkemedelsmyndigheten EMA räknar med att godkänna ett femte vaccin för den europeiska marknaden innan nyår, säger representanter på en presskonferens på torsdagen.

Vaccinet från Novavax bygger på en annan teknik än vaccinen som hittills godkänts och används. Det är proteinbaserat och innehåller partiklar från virusets spikeprotein som odlats fram i laboratorium, enligt Läkemedelsvärlden. Det innehåller även en särskild sorts adjuvans, ett ämne som aktiverar och förstärker immunförsvarets svar mot viruset.

Novavax lämnade in en ansökan om godkännande till EMA i november. Tack vare att en löpande granskning pågått en tid räknar EMA med att kunna ge ett godkännande redan innan årets slut.

EU-kommissionen har förhandsbeställt 200 miljoner doser från Novavax. Av dessa har Sverige ett avtal om 2,2 miljoner doser.

Sport

Orsakade masskrasch i Touren – bötfälls

Åskådaren som orsakade masskraschen under den första etappen i Tour de France döms till böter. Bild från kraschen.
Foto: Anne-Christine Poujoulat
Sport
Sport Kvinnan som orsakade den uppmärksammade masskraschen i Tour de France i somras har nu dömts till böter på motsvarande 12 000 kronor i fransk domstol.
Hon ska även betala 1 euro till det franska cykelförbundet i en symbolisk gest.

Det var under den första etappen i Tour de France mellan Brest och Landerneau som kvinnan lutade sig in över banan med ryggen mot den framsusande klungan och höll upp en skylt mot tv-kamerorna.

Tysken Tony Martin körde in i henne, tappade kontrollen och drog sedan med sig stora delar av fältet i fallet. Åtta cyklister behövde läkarbehandling efter incidenten och Jasha Sütterlin tvingades att dra sig ur cykelklassikern.

Videoklipp av händelsen spred sig snabbt på nätet – och många engagerade sig i jakten på kvinnan, som flydde ifrån platsen istället för att hjälpa de som skadade sig i kraschen. Hon föll sig gömd i fyra dagar efter händelsen, innan hon överlämnade sig själv till polisen.

I rätten har kvinnan, vars identitet har hemlighållits igenom rättsprocessen på grund av den mängd hat som riktats emot henne på sociala medier, sagt att hon skäms över sin "dumhet".

Kvinnan berättade att hennes avsikt var att hennes släktingar skulle se henne, med sin skylt, i tv-bilderna och inte att orsaka kraschen.

Förhandsvisning på nästa artikel
NÄSTA ARTIKEL