Nyheter

Man misshandlad efter trafikolycka

Artikel Nyheter Klockan 22.
PREMIUM

Klockan 22.37 på lördagkvällen fick polisen larm om en trafikolycka på Landskronavägen i Helsingborg. Snart stod det klart att en man blivit misshandlad med en yxa och batong och blödde från huvudet. Mannen fördes till sjukhus. Den misstänkte gärningsmannen avvek från platsen.

Redan prenumerant?
1 kr första månaden
Alla Premiumartiklar för 1 kr första månaden, därefter dras 99 kr per månad. Bindningstiden är aldrig mer än en månad. Säg upp när du vill.
Ingår i Skånskan Premium
  • Skånskan.se - Alla artiklar på
  • Skånskan Plus - Förmånliga erbjudanden varje månad
  • Nyhetsbrev - Senaste nytt direkt i din meljkorg

Malmö

Hotfull man greps på Ica

Malmö
Malmö En 36-årig man greps på Ica Maxi på Cypressvägen efter att ha uppträtt hotfullt mot personal.

Mannen hotade flera anställda i butiken under måndagsmorgonen. Han förolämpade också kunder i lokalen. När polis kom till butiken blev 36-åringen hotfull och aggressiv mot patrullen.

Såväl under gripandet som under transporten till arresten hotade mannen poliserna och uppträdde aggressivt. Han misstänks nu för olaga hot mot grupp och hot mot tjänsteman.

Inrikes

Antalet skjutningar vänder ner

Hittills i år har 33 skjutningar skett. Arkivbild.
Foto: Johan Nilsson/TT
Inrikes
Inrikes Färre skjutningar har inträffat under årets två första månader, jämfört med i fjol.
– Det är naturligtvis positivt, men det är för tidigt att dra några slutsatser, säger inrikesminister Mikael Damberg.

Hittills i år har 33 skjutningar skett i Sverige, vilket kan jämföras med 54 under motsvarande period förra året.

Även sprängningarna går ner – från 24 under januari i fjol till 11 i år.

Enligt inrikesministern är siffrorna positiva , men han vill ännu inte tala om en vändning i kampen mot gängen.

Han framhåller dock att polisen kraftsamlar och ser utvecklingen som ett kvitto på polisens arbete.

Bland annat lyfts Stockholm som ett exempel, där åtta kriminella nätverk slagits ut och cirka 350 personer sitter häktade, varav 100 med koppling till gängmiljöer.

– Stockholm är väldigt offensiva nu, säger Mikael Damberg.

Förra året blev ett mörkt år och slog rekord i antalet skjutningar. I totalt 366 skjutningar dog 47 personer och 117 skadades. Ökningen kopplas framför allt till många pågående gängkonflikter i Stockholmsområdet.

FAKTA

Fakta: Skjutningar

Skjutningar hittills i år: 33 (januari 20, februari 13)

Skjutningar motsvarande period 2020: 54 (januari 33, februari 21)

Sprängningar hittills i år: 11

Sprängningar motsvarande period 2020: 24

Källa: Polisen

Sport

Norge vill skjuta på beslut om VM-bojkott

Erling Braut Haaland och resten av det norska laget kan bojkotta VM i Qatar. Arkivbild.
Foto: Vidar Ruud/NTB/TT
Sport
Sport 16 av 18 norska fotbollsförbund vill att Norge ska skjuta fram beslutet huruvida man ska bojkotta Qatar-VM, skriver norska tidningen VG.
Egentligen skulle det tas på ett förbundsårsmöte den kommande helgen – men flera förbundsledare vill att beslutet skjuts fram till hösten.

Både ordföranden för norsk toppfotboll (intresseorganisation för de två högsta divisionerna) och det norska fotbollsförbundets generalsekreterare är inne på samma linje.

De menar att beslutet om att eventuellt bojkotta fotbolls-VM i Qatar är för stort, och det behövs en noggrann genomgång. Därför efterfrågar flera förbundsledare att man sätter in ett extra årsmöte till hösten i stället.

I februari släppte den brittiska tidningen The Guardian en rapport som visade att cirka 6 500 gästarbetare mist livet sedan Qatar blev tilldelat VM för tio år sedan.

Rapporten fick den norska klubben Tromsø att kräva en bojkott av mästerskapet. Sedan dess har ytterligare klubbar följt efter, däribland Strømsgodset och Rosenborg.

Norge inleder VM-kvalet den 24 mars mot Gibraltar.

Sport

Löw hoppar av efter EM

Tysklands förbundskapten Joachim Löw. Arkivbild.
Foto: Martin Meissner/AP
Sport
Sport Joachim Löw har varit med och styrt ”Die Mannschaft” i snart 17 år.
Men efter sommarens fotbolls-EM slutar han som Tysklands förbundskapten, ett år i förtid.

Joachim Löw började som assisterande förbundskapten till Jürgen Klinsmann redan 2004 och tog själv över som förbundskapten för de tyska fotbollsherrarna i augusti 2006.

Han hade egentligen kontrakt över VM i Qatar nästa år. Nu har Löw dock bett om att få kliva av redan efter EM i juni, meddelar det tyska fotbollsförbundet.

Tyskland har bland annat tagit tre VM-medaljer under Löws tid i landslagsledningen (brons 2006 och 2010 samt guld 2014). Men på meritlistan finns också VM-fiaskot 2018 och, på senare tid, en smärtsam 0–6-förlust mot Spanien i Nations League förra året.

Joachim Löw säger i pressmeddelandet att han är stolt över att han i nästan 17 år fått jobba med Tysklands bästa fotbollsspelare.

"Vi binds samman av både stora triumfer och smärtsamma nederlag, men framför allt av många underbara och magiska stunder – inte bara vid VM-segern i Brasilien 2014", säger 61-åringen.

I sommarens EM spelar Tyskland i samma grupp som Frankrike, Portugal och Ungern.

Jens Bornemann/TT

Inrikes

14 års fängelse för dödsskjutning på torg

Nu meddelar Malmö tingsrätt domen efter en dödskjutning på Holma torg i mars förra året. Arkivbild.
Foto: Johan Nilsson/TT
Inrikes
Inrikes

Fängelse i 14 år för mord och grovt vapenbrott – så lyder domen för de två män som åtalats för att ha mördat en 25-årig man i Malmö.

Enligt Malmö tingsrätt har de båda agerat gemensamt och i samförstånd när de sköt ihjäl 25-åringen på Holma torg i Malmö den 10 mars förra året.

Orsaken till mordet tros vara en skuld på 2 000 kronor, som en av de tilltalade var skyldig personer i offrets närhet.

Mordvapnet – ett avsågat hagelgevär – visade sig tillhöra en polisman, något som Kvällsposten tidigare rapporterat om. Polisen har dock inte misstänkts för inblandning i dödsskjutningen. En av de morddömda har uppgett att han köpt geväret och åtta patroner för 10 000 kronor i en källare i Rosengård.

En av de misstänkta greps i sin bostad samma kväll som mordet begicks. Den andre mannen hann lämna Sverige, men greps i Polen den 13 mars när han skulle flyga till England.

Männen, som är 21 och 20 år gamla, har nekat till att de skulle ha begått mord, gemensamt och i samförstånd med varandra. Däremot har de medgett att de varit på platsen.

20-åringen döms även för grovt olaga hot.

Anna Karolina Eriksson/TT

Daniel Kihlström/TT

Cecilia Klintö/TT

ANNONS

Detta är en sponsrad artikel och inte skriven av tidningens journalister.

Företagsfinanser.se

Ökning av ansökningar om pausade amorteringar!

Företagsfinanser.se Bostadsmarknaden har trots omständigheterna inte rasat, istället har försäljningen ökat med hela 13 % och med ett fortsatt tryck på visningar på uteliggande bostäder.

Men även fast bostadsmarknaden är i full rullning så är det många bankkunder som har valt att pausa sina amorteringar på sina bostadslån. Detta i och med att bankerna lättat på tyglarna en aning som hjälp för den ekonomiska situationen som många sitter i just nu. I April så var det många husköp som gick i lås och många nya lyckliga husägare som flyttade in i sina nya hem. April är generellt sett en månad då många köper hus varje år och det visade sig vara så även under detta år.

Varje år så ökar mängden bostadslån i Sverige och ligger tillsammans på tusentals miljarder i värde. För de flesta hushåll så är det boendet som kostar mest månadsvis och också den utgift som svider mest. I mars gick bankerna ut med att de ändrar amorteringskraven för att hjälpa sina kunder. På detta sätt är det många som har kunnat spara in en del. Även fast det varje år är många kunder som ansöker om amorteringsfria månader på sina bolån, så har det varit en stor ökning av fall under de senaste månaderna.

Reporäntan oförändrad

Riksbanken meddelade nyligen att de lämnar kvar reporäntan på noll och detta för att de anser att den nedåtgående ekonomiska spiralen beror på gällande restriktioner. Det anses också vara svårt att sätta en prognos på hur framtiden kommer att se ut. Att räntan ligger oförändrad är ingenting som låntagare kommer att märka då det är samma som innan. Riksbanken betonar dock att räntan kan komma att sänkas om det anses vara nödvändigt i framtiden.

Många anser att räntan borde ha blivit reglerad ned på minus men Riksbanken menar på att det inte finns någon anledning att göra så i dagsläget. Anledningen till detta är att denna krisen inte är grundad i en finanskris likt den 2008, så den ska inte bedömas som så. Norge och Storbritanniens centralbanker sänkte däremot sina räntor med 0,5 %.

Detta tittar banken på när du ansöker om företagslån

Det är också många företagare som ansöker på företagsfinanser.se för att kunna hantera den nuvarande ekonomiska situationen där många företag står med en lägre produktion och därav omsättning. När ett företag ansöker om ett lån så är det dessa punkter som banken tittar på i en ansökan:

– Ägarna av företaget - referenser, privatekonomi och erfarenheter.

– Företagets affärsplan - detaljerad plan.

– Eventuell ekonomisk hjälp - revisor eller liknande.

– Balansräkning, bokslut och deklaration på företag som etablerat sig redan.

Det finns ett par olika företagslån som banker kan låna ut till företagare och vilket som passar för eventuella företag kan variera beroende på behovet. Ett företag som behöver investera i inventarier, maskiner eller byggnader brukar exempelvis oftast välja en investeringskredit och enbart amortera för den summa som är använd.

Malmö

Tre gripna efter mordbrand i flerfamiljshus

Foto: Pontus Lundahl/TT
Malmö
Malmö Tre män greps på måndagskvällen misstänkta för mordbranden i ett flerfamiljshus på Segevångsgatan tidigare under dagen.

Räddningstjänsten fick strax före klockan 14 på måndagen larm om en brand i trapphuset till ett flerfamiljshus på Segevångsgatan. När brandkåren kom till platsen hade en granne hunnit släcka branden, som uppstått på utsidan av en ytterdörr.

Det fanns ingen naturlig förklaring till branden, som orsakade stor rökutveckling. Det fanns också fara för personer om de befunnit sig i trapphuset. Polisen rubricerade händelsen som mordbrand och arbetade vidare med ärendet.

Koppling till adressen

Framåt kvällen greps tre män, 22, 27 och 28 år, misstänkta för att ha anlagt branden.

– Någon av dem har koppling till en person som bor på adressen. Det var inget slumpmässigt valt ställe, säger Nils Norling, talesperson för Malmöpersonen.

Samtliga tre män anhölls senare misstänkta för mordbrand. Flera vuxna personer är skrivna i lägenheten. Ingen av dem var hemma vid tiden för branden.

Ekonomi

Norge lovar ersättning via sjuklönesystemet

'Vi föreslår nu ett nytt ersättningssystem baserat på sjuklönen, eftersom det gör det möjligt att införa ett system relativt snabbt', skriver premiärminister den norska statsministern Erna Solberg i ett pressmeddelande. Arkivbild.
Foto: Håkon Mosvold Larsen
Ekonomi
Ekonomi Norge lägger nu fram detaljer om hur gränspendlarna som stoppats av den norska gränsstängningen ska ersättas.
"Vi föreslår nu ett nytt ersättningssystem baserat på sjuklönen, eftersom det gör det möjligt att införa ett system relativt snabbt", skriver premiärminister den norska statsministern Erna Solberg i ett pressmeddelande.

För några dagar sedan meddelande den norska regeringen att veckopendlare från bland annat Sverige som inte kunnat jobba i Norge ska få ekonomisk ersättning. Nu presenterar den norska regeringen fler detaljer.

Erna Solberg talade med statsminister Stefan Löfven tidigt på tisdag morgon. Och han välkomnar beskedet.

"Det ska gälla retroaktivt, sedan dagen gränsen stängdes, och gäller alltså både dag- och veckopendlare. Det är viktigt, ingen ska behöva riskera sin ekonomi när man hindras att ta sig till sitt jobb", skriver Stefan Löfven i en skriftlig kommentar till TT.

Ersättningen ska betalas ut via det norska sjuklönesystemet. Och ersättningen blir 70 procent av den sjukpenningbaserade inkomsten. Men det finns ett övre tak.

Gäller retroaktivt

Ersättningen ska gälla retroaktivt från den 29 januari då gränsen stängdes.

Den första mars tilläts dagpendlare att åter resa in i Norge. Ersättningen gäller retroaktivt även för dem och ska kunna ge pengar för den period de inte kunde jobba på andra sidan gränsen.

Anställda som har tagit semester kan också få ersättning om deras arbetsgivare går med på att ändra semestern.

Arbetsgivaren får ansvaret för förskottet och ersätts sedan beloppet via norska myndigheter.

Hittat lösning

"Jag är glad att vi har hittat en lösning som kan underlätta situationen för de många svenskar som arbetar i Norge", säger Solberg i pressmeddelandet.

Den norska regeringen kommer inom kort att lägga fram förslaget till Stortinget.

Jonas Dagson/TT

Kultur och nöje

Moderna Museet i Malmö öppnar igen

Iris Müller-Westerman är curator för utställningen 'Hilma af Klint – konstnär, forskare, medium' som nu åter går att se på Moderna Museet i Malmö. Arkivbild.
Foto: Pontus Lundahl/TT
Kultur och nöje
Kultur och nöje

Moderna Museet i Malmö öppnar igen den 16 mars. Museet som varit pandemistängt sedan början av november, visas just nu den hyllade utställningen med 230 av Hilma af Klints verk.

"Hilma af Klint – konstnär, forskare, medium" förlängs nu till 11 april och museet satsar också på utökade öppettider för att ge så många som möjligt chans att se utställningen. På grund av pandemin kan man dock bara att ta emot ett begränsat antal besökare åt gången och biljetterna måste också förhandsbokas.

Förhandsvisning på nästa artikel
NÄSTA ARTIKEL