Kultur

Journalist i ny bok

Sanna Trygg
Artikel Kultur och Nöje I dag sker samtalen genom Facebook och twitter i en orkan av röster.
PREMIUM

I dag sker samtalen genom Facebook och twitter i en orkan av röster. En kakofoni av meningslöst skvaller som täpper igen kanalerna eller verktyget som skapar framtidens demokrati? Malmöbaserade förlaget och mediebyrån Manifesto har just släppt boken "Sociala medier: en antologi om en ny tid" där skånskans medarbetare Sanna Trygg skrivit om opinionsbildning på nätet. Varför intresserar sociala medier dig?– Det är ingen nyhet att det aldrig varit så enkelt att göra sin röst hörd som det är i dag- men gör vi det? Vad jag gör i boken är att jag undersöker huruvida twitter, FB-grupper och så vidare fungerar som ilskna åsiktskanaler eller om de mest används som trevligt tidsfördriv? Jag är extremt intresserad av frågor som rör digital demokrati så när Michael Nilsson på Manifesto frågade om jag ville skriva ett kapitel, blev det som en ypperlig chans att förkovra mig i ämnet. Och hur gör vi då?– Texten är skriven i somras. Då fanns ganska ont om exempel på svenska FB-grupper som haft något vidare inflytande på den samhälleliga agendan och fått ett större medialt genomslag. Här i Sverige förändrades mycket vid valet i höstas i och med sverigedemokraternas intåg i riksdagen, då grupp efter grupp som upprördes över valresultatet ploppade upp. Du minns säker Aftonbladets kampanj "Vi gillar olika" är Facebook då tusentals svenskar märkte sin profilbild med den gamla "Rör inte min kompis"-handen, ett konkret exempel på hur sociala medier kan användas för att ta ställning i en viss fråga. Blickar man utanför Sverige är naturligtvis händelserna i Egypten ett konkret exempel på hur flöden från twitter och FB-grupper kan användas som maktverktyg – både av diktatorer och demokratifrämjare. Men här i Sverige – hur bra är makthavare på att läsa av samhälleliga tendenser och opinionsskiftningar i sociala medier?– Som politiker, opinionsbildare är man rent sagt dum om man inte omger sig med personal och rådgivare som har förmågan att följa, läsa av och tyda den digitala debatten. Ur ett journalistiskt perspektiv – hur förhåller du dig till aktiviteten på nätet? Är det lika viktigt att skriva om en demonstration på gatan som en manifestation på nätet, finns det inte en risk att det blir för mycket?– Min uppgift som journalist är att rapportera om det som sker i samhället, vilket består av det som händer på gatan och det som sker på nätet. En ilsken FB-grupp med tretusen fans kan naturligtvis vara minst lika intressant att bevaka som en demonstration med lika många personer.

Redan prenumerant?
1 kr första månaden
Alla Premiumartiklar för 1 kr första månaden, därefter dras 99 kr per månad. Bindningstiden är aldrig mer än en månad. Säg upp när du vill.
Ingår i Skånskan Premium
  • Skånskan.se - Alla artiklar på
  • Skånskan Plus - Förmånliga erbjudanden varje månad
  • Nyhetsbrev - Senaste nytt direkt i din meljkorg

Inrikes

Var fjärde ansökan om kontaktförbud beviljas

Av de 10 391 ansökningar om kontaktförbud som skickades in beviljades 2 921 stycken förra året. Vänsterpartiets partiledare Nooshi Dadgostar menar att det är för svårt att få ett kontaktförbud i dag. Arkivbild.
Foto: Johan Nilsson/TT
Inrikes
Inrikes Förra året beviljades drygt var fjärde ansökan om kontaktförbud, enligt statistik från Åklagarmyndigheten. Vänsterpartiet kräver att det ska vara lättare för våldsutsatta kvinnor att få kontaktförbud utfärdat.

V-ledaren Nooshi Dadgostar anser att det i dag är för svårt för en kvinna att få en ansökan om kontaktförbud beviljat mot till exempel en våldsam partner eller före detta partner.

– Vi märker att det är för svårt att få det i dag och att området blir för snävt, säger hon.

– När ansökan inte blir beviljad och man inte känner sig trodd då ger man lite upp om att få skydd från samhället.

Det är åklagare som beslutar om kontaktförbud och det finns olika nivåer. Ett vanligt kontaktförbud innebär ett förbud för att besöka, kontakta eller följa efter den skyddade kvinnan. Av de 10 391 ansökningar om kontaktförbud som kom in förra året beviljades 2 686 vanliga kontaktförbud och 245 stycken i andra kategorier.

Det finns också utvidgat kontaktförbud. Det innebär att en person inte heller får vara i närheten av den skyddade personens bostad, arbetsplats eller andra ställen där den skyddade kvinnan brukar vara. I den kategorin beviljades 27 kontaktförbud under hela förra året.

Större område

Dadgostar anser att många kontaktförbud bör gälla för ett utvidgat område redan från början.

– Området blir för snävt. Man kommer aldrig fram till det utvidgade kontaktförbudet. Vi tycker att man ganska tidigt behöver ett stort område, säger hon.

– Området behöver utvidgas ytterligare, annars riskerar kvinnor att behöva möta sin förövare när de är ute med barnen på lekplats eller när de handlar i butiken.

Det finns idag även möjlighet att utfärda ett särskilt utvidgat kontaktförbud. Det förutsätter dock att ett tidigare utvidgat kontaktförbud överträtts.

Vänsterpartiet vill också utreda om området för särskilt utvidgade kontaktförbud behöver kunna vara ännu större än i dag. Kristdemokraterna föreslog nyligen att ett förbud ska kunna omfatta en hel kommun eller till mer än en kommun i särskilda fall.

Bjuder in

– Vi vill titta på hur stort det här området ska vara och om det kan bli ännu större. I grund och botten handlar det om att det inte är kvinnorna som ska behöva begränsa sin rörelsefrihet, utan våldsverkaren, säger Dadgostar.

Ett utvidgat kontaktförbud kan, om tidigare förbud överträtts, kombineras med elektronisk fotboja. V är även öppet för att titta på om sådan boja bör användas oftare.

Det finns idag också möjlighet att utfärda ett förbud för en våldsverkare att befinna sig i samma bostad, även om bostaden är gemensam.

Debatten om hur utsatta kvinnor ska skyddas bättre från våldsamma partners eller före detta partners har fått ny fart efter flera uppmärksammade fall med dödlig utgång de senaste veckorna.

I söndags skickade jämställdhetsminister Märta Stenevi, språkrör för Miljöpartiet, ut en intressefråga till sina partiledarkollegor om att ha partisamtal om våldet mot kvinnor.

Peter Wallberg/TT

Tea Oscarsson/TT

Sport

Supportrarna: "Det slutgiltiga sveket"

Supportrar utanför Manchester Uniteds hemmaarena Old Trafford lägger ut en banderoll som protesterar mot planerna på en superliga.
Foto: Jon Super/AP/TT
Sport
Sport Supporterklubbarna till de sex Premier League-klubbar som sagt ja till den nya superligan går till våldsamt angrepp mot planerna.
"Det slutgiltiga sveket", kallar Chelseas supporterklubb projektet för.

Supportrarna till engelska Liverpool, Manchester United, Manchester City, Arsenal, Tottenham och Chelsea gör nu enad front mot sina favoritlag.

Beskedet att de planerar att bryta sig ur Champions League och bilda en egen superliga vid sidan av de nationella serierna har lett till starka protester från supportrarna.

Arsenals supporterklubb beskriver beskedet som "klubbens död som idrottsinstitution".

Manchester United supporterklubb skriver:

"Dessa förslag är helt oacceptabla och kommer att chocka Manchester Uniteds supportrar, liksom de till många andra klubbar. När Sir Matt Busby ledde oss in i Europacupen på 1950-talet så föddes det moderna Manchester United i tragedi och sedan triumf. Att ens fundera på att vända den tävlingen ryggen är ett svek mot allt klubben stått för."

Tottenhams supporterklubb skriver på sin webbplats att planerna är "ett koncept drivet av girighet och ett egenintresse på bekostnad av de verkliga värderingarna av sporten som vi håller så kära. Tillsammans med supportergrupperna i Liverpool, Manchester United, Manchester City, Arsenal och Chelsea ställer vi oss helhjärtat mot planerna på att skapa en stängd affär för Europas elit."

Utrikes

Rättegång mot Derek Chauvin närmar sig slutet

Domaren Judge Peter Cahill läser upp intstruktioner för juryn inför slutpläderingarna i domstolen i Minneapolis.
Foto: Court TV/AP/TT
Utrikes
Utrikes Friande eller fällande dom? Rättegången om det brutala polisingripande som ledde till George Floyds död närmar sig sitt slut.

– George Floyd bad om hjälp med sitt allra sista andetag, säger Steve Schleicher, åklagaren som inleder sin slutplädering i domstolen i Minneapolis.

– George Floyd bad tills han inte kunde prata längre. Allt som hade behövts var medkänsla, men det visades ingen den dagen, säger Schleicher.

Efter tre veckor av starka vittnesmål lägger åklagarsidan en sista gång fram sina argument. Den tidigare polisen Derek Chauvin står åtalad på tre dråpliknande punkter efter att 46-årige George Floyd dog i samband med ett polisingripande i Minneapolis i fjol.

Punkterna heter på engelska second-degree unintentional murder, third-degree murder och second-degree manslaughter, men Derek Chauvin nekar till brott.

Döms han för den allvarligaste åtalspunkten riskerar han upp till 40 års fängelse.

Under måndagen kommer även försvaret att lägga fram sin slutplädering. När slutpläderingarna är genomförda ska juryn hålla överläggningar. Hur lång tid det tar återstår att se.

Syrebrist?

Floyd låg redan på mage på marken med handfängsel när Chauvin pressade sitt knä mot hans nacke. Det pågick i över nio minuter, trots att Floyd flera gånger sa att han inte kunde andas. Till slut blev han livlös.

– Floyd dog av syrebrist, hävdade lungläkaren Martin Tobin i rättssalen i Minneapolis tidigare i april.

Åklagarsidan menar att Derek Chauvin använt orimligt mycket våld mot George Floyd och brutit mot polisens reglemente. Försvaret å sin sida hävdar att Chauvin agerat utifrån det han lärt under sina år inom polisen. Man har även lyft fram att Floyds död kunde ha koppling till droger och ett hjärtfel.

Höjd säkerhet

Det dödliga ingripandet mot George Floyd, som var svart, har berört miljontals människor världen över och lett till att protester mot diskriminering och rasism skakat USA.

Säkerheten i Minneapolis har höjts nu när rättegångens slut närmar sig. Taggtråd har satt upp runt domstolsbyggnaden och soldater från nationalgardet har kallats in.

Utrikes

Ukraina "svars-utvisar" rysk diplomat

Ukrainas president Volodymyr Zelensky har det pressat just nu. Relationerna med Ryssland är bottenfrusna och de båda nationerna har utvisat diplomater från varandras länder. Arkivbild.
Foto: Lewis Joly/AP/TT
Utrikes
Utrikes

Ukrainas utrikesdepartement har beslutat att utvisa en rysk diplomat vid ambassaden i Kiev.

Beskedet – som är väntat – är ett svar på den diplomatutvisning som gjordes i fredags då Ryssland anklagade en person vid det ukrainska konsulatet i S:t Petersburg för att ha tagit del av hemliga uppgifter och därför skulle betraktas som persona non grata (icke önskvärd) i landet.

– I dag har det ukrainska utrikesdepartementet sänt en not där vi förklarar en av rådgivarna vid den ryska ambassaden i Kiev för persona non grata. Personen måste lämna vårt territorium inom 72 timmar, säger ukrainska UD:s talesperson Oleh Nikolenko, till nyhetsbyrån AFP.

Den redan bottenfrusna relationen mellan regeringarna i Moskva och Kiev har försämrats ytterligare de senaste veckorna, då Ryssland dragit samman trupper vid gränsen mot Ukraina.

Sport

Uefas svar: Stoppar spelare från EM och VM

Aleksander Ceferin. Arkivbild.
Foto: Manu Fernandez/AP/TT
Sport
Sport Det europeiska fotbollsförbundet Uefas ordförande Aleksander Ceferin reagerar starkt på flera storklubbars planer på en superliga.
– Det är cyniska planer, säger han och bekräftar att spelare som deltar i ligan kommer att stoppas från EM och VM.
Dejan Kulusevski, Zlatan Ibrahimovic och Victor Nilsson Lindelöf riskerar att missa EM i juni.

Ceferin höll en digital presskonferens där han vädrade sina åsikter om planerna på den nya europeiska fotbollsligan – där tolv ledande europeiska klubbar ingår.

Han sågade hela konceptet och tog till hårda ord:

– Det här är som att spotta fotbollen rakt i ansiktet. Vi kommer inte att godta att de tar detta ifrån oss, säger han och fortsätter:

Skamligt och själviskt förslag

– Alla ska kunna kvalificera sig till våra turneringar. Det ska inte bara vara för en liten exklusiv grupp. Uefa och fotbollsvärlden står enade mot det skamliga och själviska förslag vi sett under de senaste 24 timmarna från ett fåtal klubbar i Europa som motiveras av girighet. Vi är alla enade mot detta nonsensprojekt, säger Uefa-ordföranden.

Ceferin bekräftar också att spelare som deltar i serien straffas internationellt.

– Spelarna som deltar i den möjliga nya serien kommer att stängas av från spel i VM och EM, så de kommer inte att kunna representera sina landslag i några matcher, säger han.

I dagsläget spelar tre svenska landslagsspelare för klubbar som sagt ja till att ingå i den nya superligan, Dejan Kulusevski i Juventus, Zlatan Ibrahimovic i Milan och Victor Nilsson Lindelöf i Manchester United.

Kan missa EM

Om superligan kommer i gång i höst – och Uefas sanktioner införs – kommer trion inte att kunna delta i det fortsatta VM-kvalet och förbjudas att spela VM i Qatar i november 2022.

Men Aleksander Ceferin utesluter inte att landslagsspelare från de aktuella utbrytarklubbarna stoppas redan från sommarens EM-slutspel.

– Vi kommer att ta till alla sanktioner som vi kan och informera er så fort vi har ett svar på det. Men min åsikt är att sanktioner bör införas så snart som möjligt. De måste förbjudas att delta i alla tävlingar, säger han.

Svenska fotbollförbundets ordförande Karl-Erik Nilsson, tillika medlem av Uefas exekutiva kommitté, säger till Aftonbladet :

– Det har varit uppe tidigare, deltar man i det här har man lämnat familjen fotboll. Det är en ren konsekvens. Med dagens regelverk kan man inte spela i landslaget och delta i Super League.

Henrik Skiöld/TT

ANNONS

Detta är en sponsrad artikel och inte skriven av tidningens journalister.

Apoteum

Fullspektrum CBD-olja: vad du behöver veta

Apoteum Under de senaste åren har populariteten för CBD-olja ökat. Plötsligt legaliseras den i allt fler stater och är lokalt tillgänglig. CBD-industrin har verkligen exploderat och visar inte några tecken på att sakta ner.

Det finns tre huvudtyper av CBD-oljor, nämligen:

– Fullspektrum CBD-olja

– CBD-isolat

– Bredspektrum CBD-olja

I den här artikeln kommer vi att lägga vårt huvudfokus på fullspektrum CBD-olja.

Vad är fullspektrum CBD-olja?

CBD-olja med fullspektrum är den olja som utvinns från Cannabis Sativa, och innehåller alla cannabinoider som finns naturligt i växten.

Fullspektrum CBD-olja skiljer sig från CBD-isolat och bredspektrum CBD-oljorna på fler sätt än ett. För det första så innehåller CBD-isolat endast rent CBD eftersom det är isolerat från de andra komponenterna i plantan.

Å andra sidan är bredspektrum CBD-olja nästan identisk med fullspektrum CBD-oljan. Den enda skillnaden är att bredspektrum CBD-olja inte innehåller THC, vilket är fallet med fullspektrum CBD-olja.

Vilka är fördelarna med att använda fullspektrum CBD-olja?

I allmänhet har CBD-oljor en mängd fördelar. Det är inte konstigt att de legaliseras i Kanada, Mexiko, Jamaica och olika stater över hela USA.

CBD-oljor med fullspektrum har särskilt många fördelar.

Låt oss ta en närmare titt.

– Ger entourage-effekten

CBD-oljor med fullspektrum innehåller hundratals botaniska komponenter, som var och en har sin egen, specifika effekt på kroppen. När alla dessa föreningar interagerar förändras deras beteende, vilket skapar en entourage-effekt. Forskning, även om den är begränsad, har visat att på grund av entourage-effekten så fungerar CBD-oljor med fullspektrum bättre. De ger bland annat användaren en omfattande mängd fördelar.

– De innehåller terpener

CBD-oljor med fullspektrum innehåller terpener som är bra för aromaterapi. De ger en söt doft som är terapeutisk. De avger en lugnande och avslappnande effekt som hjälper till att öka individens mentala och allmänna välbefinnande.

Dessutom hjälper de med muskelavslappning, minskade stressnivåer och ökade energinivåer.

– Möjlig lindring av kronisk smärta

Kronisk smärta är ett tillstånd där kroppen lider av svår smärta till följd av trauma, såsom svåra skador efter olycksfall. I de flesta fall inträffar smärtan dagar eller till och med månader efter skadan. Med tanke på att kroppen led av skadorna under en längre period kan det vara svårt att hantera smärtan, vilket kan leda till att receptfria mediciner för smärtstillande är mindre effektiva. Dessutom kan långvarig användning ha negativa effekter på kroppens organ. Användningen av fullspektrum CBD-olja har dock visat sig vara ett lovande preparat i att lindra smärta.

Dessutom har fullspektrum CBD-olja till stor del används för dess antiinflammatoriska egenskaper hos personer som lider av artrit och ledvärk. Eftersom fullspektrum CBD-olja har antioxidanter, förstärker den de smärtlindrande och antiinflammatoriska effekterna.

Är det värt att spendera dina pengar och tid på fullspektrum CBD-olja?

Utifrån de fördelar som lyfts fram ovan är det tydligt att fullspektrum ger fler fördelar jämfört med andra CBD-oljor. Så länge som säkra interaktioner med oljan upprätthålls, så är den absolut värd att spendera tid och pengar på.

Sport

Efter covidutbrottet – SM-final flyttas

Kalmarsund jagar en plats i SM-finalen. Arkivbild.
Foto: Jonas Ekströmer/TT
Sport
Sport Coronafall i Kalmarsund och Falun har satt käppar i hjulet för herrarnas SM-final i innebandy.
Nu flyttas den till 2 maj.

Inför den femte SM-semifinalen mellan Kalmarsund och Falun konstaterades det att båda lagen hade drabbats av flera fall av covid-19, varpå semifinalen pausades.

Svenska innebandyförbundet meddelar nu att semifinalserien kommer att fortsätta den 27 april. Falun leder semifinalserien med 3–1 i matcher.

Det gör i sin tur att SM-finalen – som skulle ha spelats i Gävle på lördag – flyttas till den 2 maj. Det andra finallaget är Storvreta.

"Vi är glada och tacksamma att alla parter på kort tid kunde komma överens i den oerhört komplexa situation vi befinner oss i. Den lösning vi nu har kommit fram till är den bästa möjliga och vi hoppas att allt går enligt plan för att vi ska kunna genomföra SM-finalen på det här sättet", säger Svenska Innebandyförbundets tävlingschef Magnus Nilsson.

Damfinalen ska spelas som planerat på lördag.

Sport

HIF jagar första segern

Fotbollsspelare
Foto: Anders Bjurö/TT
Sport
Fotboll När Helsingborgs IF gick upp i allsvenskan senast så tog laget 40 av sina 63 poäng på Olympia. Nu jagar HIF segern i tisdagens hemmapremiär mot Örgryte IS.

Det var en synnerligen nöjd Jörgen Lennartsson, som summerade sina tankar efter den matchförberedande träningen.

– Vi har haft en bra träningsvecka bakom sig på riktigt gräs, och jag har 21 spelare tillgängliga, förklarar han i en intervju på HIF:s webbplats.

Premiären, borta mot Gif Sundsvall, gav en poäng till slut, via 2-2. Detta sedan Giffarna kvitterade på en tveksamt dömd straff i slutminuterna.

– Passningsspelet var vi inte alls nöjda med senast, framförallt inte i den andra halvleken. För att vi ska vinna så krävs det ett bättre bolltempo och en högre kvalitet överlag, menar HIF-tränaren.

Tisdagens motståndare Örgryte IS bygger sitt spel i mångt och mycket på ett stort bollinnehav i matcherna. Något som HIF-ledningen har sett till att scouta noga.

Tränarduon i ÖIS, Dane Ivarsson och Johan Mattsson, förde tidigare Lindome från botten av division 2 till toppen av division 1 med ett evigt bolltrillande, tills lägena uppenbarade sig framför mål. Den stora frågan är om de kan applicera det Barcelonainspirerande spelet till ÖIS och Superettan.

– ÖIS är ett mycket passningsorienterat lag med många nya och skickliga spelare. Vi måste därför vara extremt aggressiva i vårt försvarsarbete, säger Jörgen Lennartsson.

Under måndagens HIF-träning saknades endast mittfältaren Victor Göransson, som fortfarande jobbar sig tillbaka från hjärnskakningen han ådrog sig den sjunde mars.

Forwarden Assad Al Hamlawi tränar visserligen på för fullt, men han är inte i matchdugligt skick ännu. Alhaji Gero är däremot tillbaka från sin skada och redo att ta sig an Örgryte på Olympias gräs.

Kultur och nöje

"Louie Louie"-gitarrist död

The Kingsmen, med Mike Mitchell längst till höger i bild när de spelade med skådespelaren Annette Funicello. Arkivbild.
Foto: AP/TT
Kultur och nöje
Kultur och nöje

Mike Mitchell, som var en av medgrundarna till 1960-talsbandet The Kingsmen, är död. Han är kanske mest känd för sitt energifyllda gitarrsolo i gruppens hitlåt "Louie Louie" från 1963.

Det var en cover på en r'n'b-låt och gruppens rockigare version som nådde till en andraplacering på topplistorna i USA. Låten blev också föremål för en utredning av FBI, skriver The Guardian. Texten, som sjöngs av frontmannen Jack Ely, misstänktes vara obscen vilket gjorde att låten förbjöds i delstaten Indiana.

Mike Mitchell var den sista kvarvarande originalmedlemmen i bandet, som bildades i Portland, Oregon 1959. De fick även stor framgång med låtarna "Money (thats what I want)" och "The jolly green giant".

Mike Mitchell spelade med bandet under 60 års tid. Han blev 77 år.

Förhandsvisning på nästa artikel
NÄSTA ARTIKEL