Kävlinge

Rektorer missnöjda med Tolvåkersskolan

Kävlinge
Kävlinge Som Skånskan berättade om i fredags har Helena Abrahamsson valt att lämna sitt uppdrag som rektor på Tolvåkersskolan.
PREMIUM

Som Skånskan berättade om i fredags har Helena Abrahamsson valt att lämna sitt uppdrag som rektor på Tolvåkersskolan. Lönen ska inte ha varit orsaken, menar skolchefen Rose-Marie Bergman.
– Hon har varit tjänstledig från Landskrona kommun där hon nu har blivit erbjuden en ny attraktiv tjänst. Är inte Tolvåkersskolan attraktiv arbetsplats?
– Helena (Abrahamsson) bor i Landskrona och väljer att hellre arbeta på hemmaplan. Mer än så vet jag inte. Hon har inte klagat på att lönen varit dålig. Föräldrar till elever på skolan har däremot länge förstått anledningen till rektorsavhoppen. I brev till kommunens politiker har de påpekat att rektorerna har svårt att göra ett bra jobb med låg resurstilldelning, och sparbeting ovanpå det. Enligt Lärarförbundets huvudskyddsombud var Helena Abrahamssons anledning att sluta just på grund av för dåliga förutsättningar att kunna driva skolan på rätt sätt. Har det varit anledningen även för de tidigare rektorerna som hoppat av?
– Vad anledningarna har varit vet jag inte. Det är något vi ska undersöka, säger Rose-Marie Bergman. Borde ni inte ha gjort det redan?
– Nu är mer akut att hitta en tillfredsställande lösning som fungerar tills vi får en hållbar permanent lösning. Rose-Marie Bergman beklagar att den nya rektorn valt att sluta.
– Hon har gjort ett jättebra jobb, och jag hade gärna sett att hon fortsatt. Men vi kan inte tvinga folk att stanna. Rose-Marie Bergman anser att situationen är bekymmersam. Men hon räknar med att inom kort kunna presentera en ny ledningsgrupp som kan ta över snarast innan Helena Abrahamsson slutar.
– En mer permanent lösning kommer att dröja. Vi måste ha en regelrätt rekryteringsprocess. Hur ska ni lösa situationen på Tolvåkersskolan?
– Vi har varit dåliga på att hantera detta tidigare. Men vi ska bli bättre. Just nu pågår ett arbete med att utveckla arbetslag med arbetslagsledare Vi måste skapa en hållbar situation där personalen inte är beroende av en ledare. I stället ska flera lärare ha den kunskapen att kunna rycka in vid sådana här behov, säger Rose-Marie Bergman. Men den lösningen räknas vara klar tidigast till nästa höst. Hur agerar ni nu?
– Lärarna kommer att få ett hundraprocentigt stöd av ledningen. Sedan arbetar vi i skyddskommittén kontinuerligt med en handlingsplan, så väl som vi arbetar tillsammans med företagshälsovården.
– Vi ska göra allt vi kan för att inte elever eller personal ska påverkas av detta.

Kävlinge

Kastade sten på tåg

Pågatåget stod på Kävlinge station då passagerarna upptäckte vandalerna.
Foto: Lena Breitner
Kävlinge
Kävlinge

Strax innan klockan 23 på måndagen uppmärksammade passagerare att tre personer kastade sten på deras tåg. Polis tillkallades. Polisen ska titta närmre på övervakningskamerorna som finns på området.

En polisanmälan om skadegörelse har upprättats.

Kävlinge

Skånetrafiken får 26:e kommunen att ansluta sig

Många kommuner är för små för att upprätthålla färdtjänst i egen regi. Kävlinge blir 26:e kommun att låta Skånetrafiken ta över uppdraget.
Foto: Skånetrafiken
Kävlinge
Skåne
Kävlinge Den 1 april tar Skånetrafiken över färdtjänsten i Kävlinge kommun. Detta står klart efter att avtal tecknats mellan parterna. I dag är 25 av 33 skånska kommuner anslutna.

Beslutet att lämna över färdtjänsten till Skånetrafiken har stått klart en tid då både omsorgsnämnden och kommunfullmäktige fått säga sitt. Det som fattats har varit ett datum.

Nu har ett avtal tecknats mellan parterna om att övergången sker den 1 april. Då tar Skånetrafiken över helhetsgreppet på färdtjänsten. Det är inte bara dit personer ska ringa för att beställa en resa. Även handläggningen av ansökningar för att få färdtjänst går via Skånetrafiken.

Det kommer att bli dyrare för kommunen att ha Skånetrafiken som leverantör, men tillgången på specialfordon är bredare och för den enskilde ökar tillgängligheten då beställningscentralen är öppen dygnet runt.

I och med Kävlinges övergång kommer 26 av 33 skånska kommuner att ha färdtjänstavtal med Skånetrafiken. Ytterligare skånska kommuner för diskussioner om att ansluta sig.

Färdtjänsten upprätthålls i dag av Taxi Kävlinge. De som i dag har färdtjänst kommer att få information i februari månad om själva övergången.

Covidfakta

Så är covidläget där du bor

Skåne
Eslöv
Höör
Skåne Coronasmittan har ökat i flera av Skånes kommuner den senaste veckan. Så är läget där du bor just nu.
PREMIUM

Förra veckan registrerades nästan 22 000 positiva fall i Skåne.

Kävlinge

Stulen taxi spårad med GPS

Kävlinge
Löddeköpinge Två personer greps vid sextiden på tisdagsmorgonen i Löddeköpinge misstänkta för bilstöld.

Under natten mot tisdagen slog en person larm till polisens ledningscentral om att en taxibil stulits i Kristianstad. Man hade kunnat spåra bilen via sin GPS tull Löddeköpinge.

Polisen ryckte ut till platsen som GPS:en visade. Där hittade man både taxibilen och två män som greps misstänka för tillgrepp av fortskaffningsmedel.

Kävlinge

Bara hälften valde ta med kö till Boplats Syd

Boplats Syd ligger i Malmö och förmedlar bostäder i princip hela Skåne.
Foto: Lena Breitner
Kävlinge
Kävlinge Fram till årsskiftet kunde de som stått i KKB:s bostadskö föra över sin kötid till Boplats Syd. Nu visar det sig att bara 52 procent valde att göra det. KKB är nöjda då handläggningstiderna har kortats.

Den 1 juni förra året tog Boplats Syd över förmedlingen av KKB:s hyresbestånd. De som ville tillgodoräkna sig gammal kötid hade tills 31 december på sig att skapa ett konto.

Att alla inte skulle gå vidare visste KKB. Årsavgiften på Boplats Syd är nämligen 300 kronor. Via andra skånska kommuner hade KKB fått en bild av att 60 procent skulle gå över. Men för Kävlinges del blev det något färre. Av 8 012 i gamla kön valde 4 176 eller 52 procent att gå över.

Övergången till Boplats Syd sker av flera skäl. KKB ser sitt utbud som en del i den skånska bostadsmarknaden, varför man nu kan nå fler potentiella kunder. Administrativt är det också en förändring. KKB:s vd Mikael Strand uppger till Skånskan att de är nöjda med det nya upplägget. Handläggningstiderna kring till exempel inkomstintyg har förkortats. Vissa sökanden kan ha haft problem med att överföra kötider men detta har lösts.

Ett exempel på objekt som hyrts ut är nya Exporten 43 i Stationsstaden med inflyttning i olika etapper under förra året. Av 85 lägenheter är sex tomma.

– Det är ett fantastiskt bra resultat ställt i relation till våra kollegor runt om i Skåne, meddelar KKB:s vd Mikael Strand per mejl.

SBB Norden har omkring 400 lägenheter i sitt Kävlingebestånd. Ola Svensson är chef för Öresundsregionen.
Foto: Lena Breitner

Man behöver inte stå i kö i Kävlinge för att få en bostad. Sedan två år tillbaka finns en annan stor aktör på bostadsmarknaden, nämligen SBB Norden som köpt omkring 400 av KKB:s lägenheter i Kävlinge och Furulund.

SBB Norden bör vara Kävlinges i särklass största privata hyresvärd. De marknadsför sina lediga lägenheter via Homeq.se

– Det kostar inget och vi har ingen kötid. Vi väljer vem som passar bäst in att få lägenheten, säger SBB Nordens regionchef Ola Svensson.

På SBB:s hemsida framgår vissa krav på ålder, inkomst och att man inte får ha betalningsanmärkningar. Följer man bostadssidorna ser man att lägenheterna försvinner snabbt.

– Det är ett jättestort tryck på lägenheter i Kävlinge, konstaterar Ola Svensson.

ANNONS

Detta är en sponsrad artikel och inte skriven av tidningens journalister.

Axofinans

Nytt skolår – nya utgifter

Axofinans Ett nytt skolår innebär en hel del att tänka på. Barnen behöver ofta nya kläder, nya skor, ny ryggsäck samt nya anteckningshäften och dylikt.

Detta kan kännas som en hård smäll mot plånboken, särskilt med tanke på den nuvarande världssituationen, men det är oundvikliga och nödvändiga kostnader det gäller. Det finns dock sätt att spara pengar på dessa utgifter, om man planerar rätt och försöker strama åt budgeten. Man kan exempelvis köpa produkter i andra hand, sälja förra årets kläder och accessoarer, och se till att man köper produkter som håller i längden.

Den kommande perioden är hektisk för föräldrar runtom landet, eftersom ett nytt skolår befinner sig precis runt hörnet. Början av ett nytt skolår brukar vara en spännande händelse för barn, men innebär en hel del utgifter och bekymmer för föräldrarna. Barn växer snabbt, särskilt under de tidigare åren, och ett nytt skolår innebär därmed helt nya kläder och ny skolutrustning. Det är därför viktigt att man ser till att budgeten kan klara av detta. Processen kan upplevas som rätt frustrerande, men med rätt strategi behöver inte det nya skolåret vara så pass läskigt som det kanske verkar. Det här är vad man bör tänka på.

Sälj det som inte längre kommer användas

Produkterna som man införskaffat året innan är nog antingen för små eller för slitna för det nya skolåret, men det innebär inte att man bör slänga dem. Lägger man ut det gamla, exempelvis på marknadsplatser på nätet, kan man få in mer pengar för det nya, samtidigt som man värnar om miljön och ser till att andra barn får tillgång till bra kläder. Det som inte går att sälja går altid att donera till välgörenhet och dylikt, för att se till att inget går till spillo.

Köp andrahandsprodukter

Även om man inte känner sig bekväm med att köpa kläder i andrahand åt sina barn, finns det en hel del andra produkter man kan köpa begagnat inför det nya skolåret för att spara pengar. En ordentlig ryggsäck kan kosta en rejäl peng, men det går att hitta massvis med bra ryggsäckar på nätet, som inte sett mer än ett några månaders användning.

Även elektronik, såsom miniräknare eller mobiltelefoner, går utmärkt att köpa i andrahand. Detta är särskilt rekommenderat för yngre barn, eftersom de inte är särskilt varsamma över sina elektroniska ägodelar.

Ibland är det viktigt att söka hjälp

Barnen och deras behov bör alltid komma först. Därför är det viktigt att se till att man håller sig till en budget och ser till att det finns pengar över för det nödvändiga innan skolåret börjar. Men ibland slår saker och ting snett, vilket innebär att man måste söka hjälp på annat håll. Med hjälp av ett privatlån kan man se till att allting fortlöper som vanligt, även när det går fel i karriären eller i ekonomin. Ett privatlån från rätt bank är alltid att föredra framför sms-lån och dylikt, eftersom räntorna är lägre och företagen tenderar att vara mer seriösa samt uppriktiga.

Återanvänd inom familjen

För den större familjen är det alltid bra att återanvända vid möjlighet, istället för att köpa nytt år efter år. Återanvändning av skolprodukter och kläder är något som både skonar miljön, men även plånboken. Det känns även vanligtvis mycket bekvämare för barnen än att köpa in begagnade kläder och dylikt från annat håll.

Långsiktig planering lättar på stressen

Att uppfostra barn är dyrt – det vet alla. Men med långsiktig ekonomisk planering behöver man inte uppleva onödig stress inför varje skolår. En ordentlig buffert och en rimlig budget är allt som behövs för en god hushållsekonomi. Investering är ytterligare en faktor att fundera över, eftersom bra investeringar kan säkerställa barnens framtid och se till att varje nytt år blir enklare ekonomiskt än det föregående.

Sammanfattningsvis kan man göra följande för att underlätta ekonomiskt inför det nya skolåret:

– Spara pengar genom att köpa produkter i andrahand. Detta är ett utmärkt alternativ för mindre familjer och för familjer som värnar om miljön.

– Spara pengar genom att återanvända produkter inom familjen. En självklarhet för den större familjen.

– Sälja gamla produkter inför det nya skolåret.

– Lägga undan pengar för en buffert och hålla sig till en god, välanpassad budget.

Kävlinge

Trillade över äldre på boende

En anmälan om arbetsplatsolycka har lämnats in.
Foto: Lena Breitner
Kävlinge
Kävlinge Ett lyft av en äldre på Attendos boende i Kävlinge gick illa i fredags. Både den anställde och den äldre tappade balansen och trillade baklänges. Den anställde hamnade över den äldre.

En anmälan om arbetsplatsolycka har lämnats in, men det står inget om hur det gick med den äldre och den anställde.

Händelsen inträffade på Attendos boende Lyckliga gatan i Stationsstaden. Vid kontakt med dem uppges båda må bra men den anställde är sjukskriven.

Kävlinge

Vändningen: Vaga uppgifter om drönare vid Barsebäck

20180322 - Drönare flyger i luften.Foto: Fotograferna Holmberg / TT / kod 96
Foto: Henrik Holmberg / TT
Kävlinge
Kävlinge Polisen meddelade under lördagsförmiddagen att det under fredagsnatten kom in ”vaga uppgifter” om drönarflygning vid Barsebäck. Detta meddelar Jimmy Modin, presstalesperson hos polisen.

– Vi har nu fått in nya uppgifter om att vi visst var på plats med en patrull på Barsebäck. Det var vid tolvtiden på natten under fredagen och vi har upprättat en anmälan, säger Jimmy Modin.

Skulle det röra sig om en drönare?

– Ja, precis. Men det är väldigt vaga uppgifter, det ska sägas, säger Jimmy Modin, presstalesperson hos polisen.

Detta är uppgifter som tidigare tillbakavisades av polisen, men som alltså nu bekräftas.

Polisen kunde inte se något spår av någon drönare när de anlände till platsen och det är oklart hur de fick in larmet.

Har ni vidtagit någon form av utökad bevakning av området?

– Nej, det har vi inte gjort, säger Jimmy Modin.

Anmälan ska röra olovligt tillträde till skyddsobjekt.

Kävlinge

Beskt om LSS i Stora Harrie

Brevskrivaren vände sig till kommunledningen för att påtala vad för slags natur det finns i Stora Harrie.
Foto: Lena Breitner
Kävlinge
Stora Harrie Vad menar kommunledningen med naturnära i Stora Harrie? Det är bara åkrar, en kyrkogård och privata trädgårdar, skriver en Kävlingebo har i ett brev till kommunledningen.

Skånskan har berättat att kommunstyrelsens planutskott vill upprätta en detaljplan för ett LSS-boende i Stora Harrie. Tio villatomter kan tillkomma utöver detta.

Tanken är att bebygga den gamla idrottsplatsen, som står övergiven.

Nu har en Kävlingebo vänt sig till omsorgsnämndens ordförande Annsofie Thuresson (M) och välkomnar att en satsning äntligen görs i denna del av kommunen. Förhoppningsvis kan det tillkomma en lekplats och plats för återvinning. Kanske kan gång- och cykelbanorna man önskat länge kan komma.

Brevskrivaren menar att satsningen på LSS-bostäder i Stora Harrie kommer att bli som ett fängelse för de boendet. Det går bara en buss tidigt på morgonen och en hem på eftermiddagen. Formuleringen ”naturnära” frågasätts också om etableringen.

– Då måste ni mena kyrkogården, i övrigt finns bara åkrar och privata trädgårdar, står det i brevet.

Förhandsvisning på nästa artikel
NÄSTA ARTIKEL