Nyheter

”Uppmuntrar till diskussion”

Artikel Nyheter
– Twingly är ett sätt att koppla den så kallade bloggosfären till Skånska Dagbladets journalistik.
PREMIUM

– Twingly är ett sätt att koppla den så kallade bloggosfären till Skånska Dagbladets journalistik. Så fort en bloggare någonstans i världen länkar till någon av våra artiklar skapas automatiskt en länk från vår artikel till bloggarens text. Hur går det till? – Twingly är ett svenskt teknikföretag som i realtid indexerar alla världens bloggare. Det betyder på vanligt språk att Twingly minut för minut bygger ett stort dataregister över allt som alla bloggare skriver. Från det dataregistret skapas länkar till till exempel de tidningssajter som bloggarna skriver om. Varför är det här bra för Skånskan och Skånskans läsare? – Det uppmuntrar till diskussion kring det vi skriver om och kring vårt sätt att bedriva journalistik. Våra läsare hittar också direkt till de bloggare som skriver om Skånskans artiklar. – Vi tycker att vår journalistik är viktig och om det skapas diskussion kring våra nyheter, avslöjanden, åsikter, eller reportage så är det jättebra. Det gör att vår tidning tar mer plats i samhällsdebatten. Hur har reaktionerna varit på Skånskans nya sajt förresten, den som lanserades för ett par veckor sedan? – Mycket bra, läsarna uppskattar den snabba nyhetsrapporteringen, det nya fräschare utseendet och att det är lättare att hitta det man söker på sajterna. Vi ser också att fler läsare strömmar till, att antalet besökare ökar.

Redan prenumerant?
1 kr första månaden
Alla Premiumartiklar för 1 kr första månaden, därefter dras 99 kr per månad. Bindningstiden är aldrig mer än en månad. Säg upp när du vill.
Ingår i Skånskan Premium
  • Skånskan.se - Alla artiklar på
  • Skånskan Plus - Förmånliga erbjudanden varje månad
  • Nyhetsbrev - Senaste nytt direkt i din meljkorg

Inrikes

Hemförlossning slutade i tragik – anmäls

Efter en hemförlossning som slutade med att barnet dog har Region Jönköpings län anmälts till Ivo enligt lex Maria. Arkivbild.
Foto: Stina Stjernkvist/TT
Inrikes
Inrikes

En hemförlossning som slutade i tragik, med en resa till sjukhuset och ett nyfött barn som avled, har av Region Jönköpings län anmälts enligt lex Maria till Ivo, Inspektionen för vård och omsorg, rapporterar P4 Jönköping.

Föräldrarna hade valt att föda i hemmet med assistans av en barnmorska de själva kontaktat, men kunde inte slutföra förlossningen och åkte därför in till sjukhus med ambulans. Strax efter ankomst till förlossningsavdelningen föddes ett livlöst barn, som inte gick att rädda.

"Rutiner för information till gravida som avser att välja hemförlossning har uppdaterats", skriver Region Jönköpings län på in hemsida.

Ekonomi

Börsen inledde veckan på minus

Börsen föll under måndagen.
Foto: Johan Hallnäs / TT
Ekonomi
Ekonomi Stockholmsbörsen inledde veckan med fallande kurser.
Det breda OMXS-indexet sjönk 0,8 procent, sämre än de ledande Europabörserna.

Vid stängning hade även OMXS30-indexet med börsens tungviktarbolag backat 0,8 procent.

Stenbecksfärens maktbolag Kinnevik hade en händelserik dag på börsen. Justerat för att aktierna i modebolaget Zalando har delats ut till aktieägarna steg aktien, till slut, med 8,5 procent.

I övrigt föll flera verkstadsbolag med Sandvik och SKF, båda ned 2,1 procent, i front. Även Atlas Copco sjönk 1,5 procent. Bankaktierna backade även de överlag med Nordea, ned 1,6 procent, och Handelsbanken, ned 0,9 procent, i botten.

Spelbolaget Evolution Gaming – specialist på nätkasinon – föll med hela 3,6 procent.

Mot strömmen gick, förutom Kinnevik, mindre konjunkturkänsliga aktier som läkemedelskoncernen Astra Zeneca, telekombolaget Telia och vitvarutillverkaren Electrolux, alla upp 0,6 procent.

DAX-index i Frankfurt och FTSE100-index i London sjönk båda 0,1 procent. CAC40-index i Paris sjönk 0,2 procent.

Sjöbo

Sänkta straff för cannabisodlare

Stor cannabisodling i en fastighet i Vollsjö.
Foto: Polisen
Sjöbo
Vollsjö De två män som dömts till fängelsestraff för att ha drivit en av Sveriges största cannabisodlingar i Vollsjö får nu sina fängelsestraff sänkta av hovrätten.

Båda männen har överklagat sina domar som de fick för tre månader sedan av Ystad tingsrätt till hovrätten, och de får gehör.

32-åringen, som påstod att han hyrde fastigheten och bara hade hand om den dagliga skötseln av plantorna, skulle spendera fem år och sju månader i fängelse. Men nu blir det bara fyra år och fyra månader.

Den 31-årige fastighetsägaren fick ett fängelsestraff på fyra år och tio månader. Det inkluderade även vapenbrott. Hans straff sänks nu med tre månader.

Åklagaren överklagade också

Tingsrätten ansåg att rubriceringen för brottet skulle vara grovt narkotikabrott. Åklagaren hade yrkat på att båda männen skulle dömas till sju års fängelse för synnerligen grovt narkotikabrott. Hon överklagade också domen.

Men hovrätten ändrar inte rubriceringen med motiveringen att det skulle ”krävs en högre grad av farlighet eller hänsynslöshet” och narkotikamängden bedöms vara förhållandevis långt ifrån att betecknas som synnerligen stor.

Polisen slog till

Det var den 27 april förra året som polisen slog till mot cannabisodlingen i Vollsjö. Fastighetsägaren har hela tiden hävdat att han inte haft något med cannabisodlingen att göra, utan att han endast hyrde ut huset till 32-åringen.

Men vittnesuppgifter samt att han fått sin post till adressen gör att hovrätten anser att han inte hyrt ut fastigheten och därmed inte heller avsagt sig nyttjanderätten till denna.

Hovrätten anser att männen varit lika delaktiga och därmed bör bära samma straffrättsliga ansvar. Mängden cannabis som de framställt fastslås till drygt 42,5 kilo och brottstiden till cirka ett halvår.

Utrikes

HD i USA tar upp abortfall

Högsta domstolen har beslutat ta upp ett abortfall från Mississippi.
Foto: Foto: J. Scott Applewhite/AP/TT
Utrikes
Utrikes

Högsta domstolen i USA har gått med på att ta upp ett abortfall som kan innebära att nuvarande abortlagstiftning från 1973 utmanas. Fallet, från delstaten Mississippi där det råder förbud mot abort efter 15:e graviditetsveckan med vissa undantag, kommer att behandlas av domstolen i höst.

Det blir första gången som HD tar upp ett abortfall efter det att den förre presidenten Donald Trump med sina nomineringar fastställde en konservativ majoritet i domstolen. Domstolen har beslutat att ta upp fallet sedan två lägre rättsinstanser bedömt att det strider mot grundlagen.

I ett vägledande beslut från 1973, "Roe mot Wade", fastslog HD i USA kvinnors rätt till abort. Delstatslagar spelar dock stor för möjligheten att göra abort.

Sport

Tog VM-guld i singel – petas i OS

Liu Shiwen får inte spela singelturneringen på OS. Arkivbild.
Foto: Lee Jin-man/AP/TT
Sport
Sport
PREMIUM

Liu Shiwen tog VM-guld i bordtennis 2019.

Men när Kina presenterade damernas OS-trupp stod det klart att världsmästaren inte får spela singelturneringen. I stället kommer hon enbart att spela damernas dubbeltävling och mixeddubbeln i Tokyo.

Redan prenumerant?
1 kr första månaden
Alla Premiumartiklar för 1 kr första månaden, därefter dras 99 kr per månad. Bindningstiden är aldrig mer än en månad. Säg upp när du vill.
Ingår i Skånskan Premium
  • Skånskan.se - Alla artiklar på
  • Skånskan Plus - Förmånliga erbjudanden varje månad
  • Nyhetsbrev - Senaste nytt direkt i din meljkorg
ANNONS

Detta är en sponsrad artikel och inte skriven av tidningens journalister.

Öltapp.se

En öltapp i sommar, räddningen i hettan!

Öltapp.se Alla vet hur det känns att sitta där i den gassande hettan och bara sukta efter en iskall öl. Då vill man snabbt kunna slå upp sig ett glas av sin favoritöl att svalka sig med!

I sommar så är en av de hetaste inköpen man kan införskaffa; en öltapp. De där varmaste dagarna är fortfarande nära och grillkvällarna står runt knuten. Att kunna servera professionellt är lockande på varje festlighet. Öltappar håller ölen kall och du kan ha den tillgänglig så att det är enkelt att hälla upp i ett glas och ta med i solstolen.

Andra viktiga delar till den perfekta hemmabaren.

Drinkshaker - En kraftfull shaker som du skakar dina drinkar i så att de blir smarrigt goda.

Barmått - En riktig bartender mäter upp drinkens ingredienser för att få den perfekta balansen i smaken. En god drink ska inte innehålla för mycket sprit och fördelas i regel mellan 4-6 ml/drink.

Bar-sil - Om du ska försöka dig på riktigt avancerade drinkar så är detta ett måste i din hemmabar. Du använder denna när du har skakat drinken om det t.ex är isrester eller rester från bär i drinken du vill sila av.

Muddler - en iskross som fungerar ungefär som en mortel. Perfekt för att krossa is eller exempelvis lime och mynta som i en riktigt god mojito.

Barsked - en längre sked som passar perfekt för att röra om drinkar i högre glas. En tesked är i regel för liten för större glas.

Sommarens grillfester är som sagt snart här och vem vill inte agera äkta bartender och skryta med sin egen hemmabar? Det är inte speciellt många saker du behöver ha för att skapa den perfekta hemmabaren för sommaren 2020. Att vara bartender är faktiskt riktigt roligt, när man lär sig mer om hur man gör. Man kanske inte lyckas snurra flaska på första försöket, men övning ger färdighet.

Många inställda evenemang i sommar!

Det är många som sörjer att sommarens många festivaler och andra evenemang blivit inställda. Genom att styra ihop en egen hemmabar och rulla ut grillen kommer du långt i sommar, trots allt. Många experter och meteorologer påstår att vi har en varm sommar att se fram emot. Så det bästa vi kan göra är att njuta på hemmaplan och göra det bästa av varje dag.

Det är alltså inte bara resor som ställts in, det har även många av sommarens större festivaler och andra sammankomster. Om vi får en sådan sommar som utlovats, så har vi massor att se fram emot. Många är vana vid att resa på sina semestrar, i år så kommer det inte vara vanligt alls. De flesta firar sin semester hemmavid.

Sport

Toivonen bänkas mot Kalmar FF

Fotbollsspelare
Foto: Andreas Hillergren/TT
Sport
Fotboll MFF-tränaren Jon Dahl Tomasson väljer att spela utan veteranen Ola Toivonen från start i måndagens match mot Kalmar FF.

Den förre landslagsspelaren har haft det trögt hela våren, och det har legat i luften att bänka värmlänningen ett tag. Nu är det alltså dags att bänka sig på Eleda stadion för ex-proffset.

Vidare får mittbacken Franz Brorsson kliva åt sidan för att ge plats åt Anel Ahmedhodzic. På högerbacken är Felix Beijmo åter förstavalet före den tidigare givne Eric Larsson.

I Ola Toivonens frånvaro så tar lagkaptenen Anders Christiansen plats i rollen som släpande forward alternativt offensiv mittfältare.

Johan Dahlin finns på bänken för första gången sedan axeloperationen som hållit honom borta sedan i augusti.

MFF:s startelva: Marko Johansson – Felix Beijmo, Anel Ahmedhodzic, Lasse Nielsen, Jonas Knudsen – Pavle Vagic, Erdal Rakip – Jo Inge Berget, Anders Christiansen, Veljko Birmancevic – Antonio Colak.

Bänken: Johan Dahlin (mv), Franz Brorsson, Eric Larsson, Ola Toivonen, Adi Nalic, Sebastian Nanasi, Amin Sarr.

Ekonomi

Mer budgetdisciplin på önskelistan

Finanspolitiska rådets ordförande Lars Heikensten. Arkivbild.
Foto: Henrik Montgomery/TT
Ekonomi
Ekonomi Covid-19-pandemin har visat värdet av budgetdisciplin och buffertar i statsfinanserna, enligt Finanspolitiska rådets ordförande Lars Heikensten.
Det behövs beredskap för nästa kris.

Det låga ränteläget ses av många debattörer som ett skäl för staten att låna mer. Det tycker inte Lars Heikensten. Snarare tvärtom.

Pandemins krisåtgärder – som Riksbankens stödköp och nollränta – har ökat risken för en finansiell bubbla, enligt Finanspolitiska rådets ordförande.

– Vi har haft en väldigt kraftig uppgång på börser och andra finansiella marknader. Värderingarna är rekordhöga. Och i Sverige är det privata låntagandet högt. Detta vet vi historiskt att det kan leda till bekymmer, säger han till TT sedan han presenterat en årsrapport med en utvärdering av svensk krispolitik från Finanspolitiska rådet.

Kan sluta med rejäla störningar

Heikensten pekar även på andra stora risker, som störningar i handeln, säkerhetspolitiska hot och allt allvarligare klimatproblematik som måste kunna hanteras.

På ett övergripande plan får regeringen godkänt för den finanspolitiska hanteringen av coronakrisen i rapporten.

– Lagom, säger Heikensten, när han sammanfattar helheten.

– Jag tycker att regeringen agerade klokt i våras, när man satte in rejält med åtgärder samtidigt som man inte tänjde på gränserna. Det fanns beredskap att sätta in ytterligare, tillägger han.

Det finns samtidigt skarp kritik mot enskilda delar av krispolitiken i rapporten. Den generella nedsättningen av arbetsgivaravgifter sågas för sin dåliga träffsäkerhet sedan den gått till alla arbetsgivare – även de som inte drabbats av krisen. Rådet saknar även statistiskt underlag för granskning och utvärdering av krisåtgärder och ser problem med sena besked vad gäller vissa stöd, bland annat för enskilda näringsidkare. Frekventa ändringar av stödvillkor har också krånglat till stödprocessen.

Rådet föreslår dessutom en gemensam portal för alla stöd framöver.

"Ett sluttande plan"

Den tyngsta kritiken riktas dock mot att finansminister Magdalena Andersson (S) inte presenterat någon plan för hur regeringen ska nå överskottsmålet igen. Skarp varningsflagga hissas även efter oppositionens så kallade utskottsinitiativ i februari.

– De spelar i en division för sig, säger Heikensten, när han jämför de två punkterna med övrig kritik i rapporten.

Särskilt oroad är han för utskottsinitiativet, där oppositionen drev igenom ett beslut i riksdagen att skjuta till fyra miljarder i ökade utgifter 2021. Beslutet var ett avsteg från principen om att budgeten ska behandlas samlat i riksdagen. Socialdemokraterna tog ett liknande initiativ i opposition 2013 och den nuvarande oppositionen gjorde det också 2020.

– Det är ett sluttande plan, säger Heikensten, när han jämför de tre utskottsinitiativen.

"Kortsiktig markering"

S-initiativet 2013 var en skattehöjning som stärkte statsfinanserna. Initiativet 2020 var utgifter med finansiering, så det var i teknisk mening budgetneutralt. Men det senaste var bara nya utgifter.

– Den samlade budgetbehandlingen är en central del av ramverket. När man gång på gång tummar på den hotar man den ordning som gett oss goda statsfinanser under de sista 20 åren, säger Heikensten.

– Det är uppenbart att det handlar om att man vill göra en kortsiktig politisk markering. Det har det varit alla tre gångerna – man har tyckt att det varit viktigare än att ta ansvar för helheten, tillägger han.

Vilken nivå den offentliga skulden bör ha kan man diskutera, men rådet och dess ordförande ser starka skäl för att inte öka upplåningen.

– Vi ser flera orsaker till att vara mer oroliga, inte mindre oroliga, för framtida situationer där vi kan behöva ha goda reserver, säger Heikensten.

Joakim Goksör/TT

Finansminister Magdalena Andersson (S) och regeringen får tummen upp för snabba och kraftfulla stödåtgärder i coronapandemin, men på flera punkter är kritiken hård från Finanspolitiska rådet. Arkivbild
Finansminister Magdalena Andersson (S) och regeringen får tummen upp för snabba och kraftfulla stödåtgärder i coronapandemin, men på flera punkter är kritiken hård från Finanspolitiska rådet. Arkivbild
Foto: Jessica Gow/TT

Staffanstorp

Får avslag för kameror igen

Kommunen får inte kamerabevaka Balders hage. Förvaltningsrätten sätter integriteten först. Bilden är från en tidigare skördefest i parken.
Foto: Arkivbild
Staffanstorp
STAFFANSTORP Staffanstorps kommun får inte kameraövervaka Balders hage och inte heller tre återvinningsstationer i kommunen. Det meddelar förvaltningsrätten i Stockholm i sin dom i samtliga fyra ärenden. Men kommunen ger inte upp.

– Vi har överklagat till kammarrätten ifråga om återvinningscentralerna och Balders hage, meddelar kommunens stabs- och säkerhetschef, Henrik Lethin.

Staffanstorps kommun har tidigare fått tillstånd att kameraövervaka återvinningsstationerna vid Sliparevägen och Domsagovägen. Men det blev avslag på ansökan om att även få övervaka återvinningarna på Storgatan/Skånevägen, Vikhemsvägen och Järnvägsgatan.

Redan prenumerant?
1 kr första månaden
Alla Premiumartiklar för 1 kr första månaden, därefter dras 99 kr per månad. Bindningstiden är aldrig mer än en månad. Säg upp när du vill.
Ingår i Skånskan Premium
  • Skånskan.se - Alla artiklar på
  • Skånskan Plus - Förmånliga erbjudanden varje månad
  • Nyhetsbrev - Senaste nytt direkt i din meljkorg
Förhandsvisning på nästa artikel
NÄSTA ARTIKEL