Kultur

Spotify vill tänka långsiktigt

har trots sina blott 26 år en lång karriär som framgångsrik nätentreprenör bakom sig. Inget matchar dock den framgång han nått med Spotify. Foto: Scanpix
Artikel Kultur och Nöje Spotify var till för ett par veckor sedan omhuldat av i princip alla.

Spotify var till för ett par veckor sedan omhuldat av i princip alla. Det svenska företaget som på laglig väg låter användarna streama miljontals låtar gratis har setts som en frälsare i den polariserade och väldigt infekterade fildelningsdebatten. Men så hände något. Magnus Uggla gick ut och riktade skarp kritik mot den låga ersättning han tyckte sig få när hans musik spelades på Spotify. Att Ugglas ilska nog egentligen riktades mot hans skivbolag framkom visserligen när krutröken lagt sig, men Spotify fick en del tidningsrubriker emot sig och blev ämne för debatt i morgon-tv. Företagets vd Daniel Ek säger att de inte kan påverka hur mycket enskilda artister får betalt. - Vi har förhandlat fram avtal med rättighetsinnehavarna, det vill säga skivbolagen. Vi har ingen kontroll över de ersättningsmodeller skivbolagen väljer att arbeta efter, men vi utgår ifrån att de ersätter artisterna på ett rimligt sätt. Röster har höjts för att artister borde strunta i skivbolagen framöver, och i stället släppa musik i egen regi för att få större del av intäkterna själva. Men det skulle inte gå på Spotify, åtminstone inte ännu. - För närvarande finns det ingen möjlighet för enskilda artister att lägga upp musik på Spotify, säger Daniel Ek, men tillägger att artister kan gå via så kallade "indie aggregatorer", bolag som låter oberoende artister distribuera musik digitalt till olika nättjänster.

grundade Spotify i april 2006 tillsammans med kompanjonen Martin Lorentzon. Mycket har hänt sedan dess. - Det är ett ganska märkligt liv jag lever nu. Jag reser oerhört mycket mellan främst Stockholm, London och New York. När människor frågar vart jag bor vet jag inte riktigt vad jag ska svara. Allt resande mellan företagets olika kontor sätter sina spår. - När jag kom till London senast så var både min arbetsstol och datorskärm borta. Det var väl någon kollega som hade större nytta av dem, säger han. Ett problem för Spotify är att skivbolagen, trots talet om en blödande bransch, fortfarande tjänar väldigt bra på att sälja skivor. - Intäkterna från cd-skivor är fortfarande otroligt stora, så skivbolagen är rädda för att kunderna ska sluta köpa dem och i stället börja använda något som de tjänar mindre på, säger Daniel Ek.

Redan prenumerant?
1 kr första månaden
Alla Premiumartiklar för 1 kr första månaden, därefter dras 99 kr per månad. Bindningstiden är aldrig mer än en månad. Säg upp när du vill.
Ingår i Skånskan Premium
  • Skånskan.se - Alla artiklar på
  • Skånskan Plus - Förmånliga erbjudanden varje månad
  • Nyhetsbrev - Senaste nytt direkt i din meljkorg

Sport

Två års väntan – i kväll är publiken tillbaka

Sport
Sport Sveriges fotbollsdamer har inte spelat inför publik på Gamla Ullevi på två år.
I kväll är fansen tillbaka.
Här är de viktigaste sakerna att ha koll på inför VM-kvalmatchen mot Georgien.

Vad: VM-kval i fotboll, damer.

Var: Gamla Ullevi, Göteborg.

När: I kväll klockan 18.30.

Tv/radio: SVT och P4 Radiosporten.

Publiken: Den 8 oktober 2019 var senaste gången som Sverige spelade inför publik på nationalarenan. Men i kväll får ett begränsat antal åskådare återigen heja fram sitt landslag på Gamla Ullevi. Runt 3 500 personer väntas sitta på läktaren.

– Jättehärligt, vi har verkligen längtat efter att få ha publik på plats. Jag blir inspirerad av att ha folk som hejar på oss och som ger den där extra pushen. Det ska bli superhärligt, sade Fridolina Rolfö i samband med måndagens träning.

Motståndet: Georgien, rankat 123:a i världen, blir en ny bekantskap för svensk del, det här är första gången som länderna möts. Allt annat än svensk seger är en sensation då georgiskorna förlorade samtliga tio matcher i det senaste EM-kvalet och hade 3–45 i målskillnad. Bland annat blev det bortaförlust mot Danmark med 0–14, danskornas näst största seger genom historien.

Läget i tabellen: Sverige leder grupp A, men 1–0-segern borta mot Slovakien i fredags är också den enda matchen som spelats hittills. Georgien skulle ha inlett mot Irland hemma i Tbilisi i fredags, men matchen flyttades fram till juni nästa år eftersom ett stort antal Englandsbaserade irländska spelare inte hade kunnat delta på grund av brittiska coronaregler.

Skadeläget: Vänsterbacken Jonna Andersson startade mot Slovakien men lämnade truppen under måndagen efter ha känt sig sjuk, dock inte i covid-19. Hedvig Lindahl kom till kvalsamlingen med knäproblem och fick nöta bänk mot Slovakien, men lär vara tillbaka i målet om hon är hundraprocentig. Sedan är frågan hur många minuter Kosovare Asllani, som varit sjuk i covid-19, har i sig. I fredags blev hon inbytt i andra halvlek, nu är hon aktuell för startelvan.

Övriga matcher i grupp A: Finland–Slovakien (17.15).

Sverige, tänkbar elva (4–3–3): Hedvig Lindahl, Atlético Madrid – Hanna Glas, Bayern München, Amanda Ilestedt, Paris Saint-Germain, Nathalie Björn, Everton, Magdalena Eriksson, Chelsea – Caroline Seger, Rosengård, Kosovare Asllani, Real Madrid, Filippa Angeldahl, Manchester City – Sofia Jakobsson, Bayern München, Stina Blackstenius, Häcken, Fridolina Rolfö, Barcelona.

Övriga truppen: Jennifer Falk, Häcken (mv), Zecira Musovic, Chelsea (mv), Nilla Fischer, Linköping, Emma Kullberg, Häcken, Elin Rubensson, do, Julia Roddar, Washington Spirit, Hanna Bennison, Everton, Filippa Curmark, Häcken, Olivia Schough, Rosengård, Lina Hurtig, Juventus, Anna Anvegård, Everton, Rebecka Blomqvist, Wolfsburg, Madelen Janogy, Hammarby.

Förbundskapten: Peter Gerhardsson.

Georgiens trupp:

Målvakter: Tatia Gabunia, Teona Sutjasvhili, Eka Tabagari.

Försvarare: Nino Tjchartisjvili, Ani Dzadzua, Nino Sutidze, Mariam Kalandadze, Tamari Tatuasjvili, Ani Akobidze.

Mittfältare: Elene Kachniasjvili, Irina Chaburdzania, Anastasia Bolkvadze, Teona Bakradze, Nino Pasikasjvili, Lana Gorgadze, Natia Daniela, Tatiana Matvejeva, Sopiko Narsia, Maiko Bebia, Gvantsa Kadagisjvili.

Anfallare: Lela Tjitjinadze, Chatia Tjkonia, Eter Sulasjvili.

Förbundskapten: Giorgi Tjchaidze.

Lasse Mannheimer/TT

Ekonomi

Stigande bostadspriser under augusti

Ekonomi
Ekonomi

Bostadspriserna tickar uppåt och framför allt på villamarknaden. Ny statistik från analysföretaget Valueguard visar att bostadsrättsindex steg med 1,0 procent och villaindex med 2,0 procent under augusti månad.

Valueguard noterar dock i ett pressmeddelande att augusti är en månad som traditionellt innebär stigande priser. "När vi justerar för säsongseffekter stiger HOXSWE med mer måttliga 0,2 procent. Bostadsrättspriserna gick upp med 0,8 procent medan villapriserna steg med 0,2 procent efter säsongsjustering", skriver Valueguard i ett pressmeddelande.

För de två inledande veckorna i september är bilden mera splittrad. I Stockholm steg bostadsrättspriserna 0,8 procent medan de gick ned 0,1 procent i Göteborg.

Malmö

”En vinst för oss som har kämpat för gården”

Mikael Johansson, Susanne Pohjola, Max Hartler, Lars Kristiansen, Annika Johansson och Madeleine Nielsen på gårdsplanen framför Louisedalsgården.
Foto: Jeanette Thelander
Malmö
KÄGLINGE Framtiden för Louisedalsgården i Käglinge har diskuterats i många år och många har varit oroliga för att den inte skulle gå att rädda. Nu finns det ett förslag som går ut på att bevara de flesta byggnaderna och att bygga både LSS-boende och annan bebyggelse på tomten.

– Det här är en vinst för oss som har kämpat för gården och lagt mycket tid på den, konstaterar Lars Kristiansen som är vice ordförande i Käglinge egnahemsförening.

Mangårdsbyggnaden sedd från gårdssidan.
Foto: Malmö stad

– Det blir spännande att se vad som händer nu. Vi är många som kämpat för gården i många år. Sedan kan man ju tycka att det är anmärkningsvärt att det ska ta tio år att få fram den här planen.

När stadsbyggnadsnämnden sammanträder på torsdag finns ett förslag till detaljplan för gården med som ett av ärendena. Förslaget går ut på att riva grisstallet eftersom det inte bedöms att gå att rädda.

Byggas upp igen

Vidare ska den ena logen rivas, enligt förslaget, men kravet är att den ska byggas upp likadant igen. Gården har stått oanvänd sedan 2011 och användes senast som 4H-gård.

Planen gör det möjligt att bygga ett LSS-boende med sex lägenheter sydväst om gården. Norr och väster om gården ska det vara möjligt att bygga bostäder och ett vårdboende om detaljplanen går igenom. Den ska ut på samråd först.

Strukturen av fyrlängad gård ska bevaras. Av planhandlingarna framgår att gårdsbebyggelsen ska ges en flexibel användning och kan komma att användas för bostadsändamål och verksamheter som har en begränsad påverkan på omgivningen.

Flygfoto från gården som tagits omkring 1930.

– Alla får tycka till om LSS och möjlig bebyggelse. Sedan hoppas vi att gården ska komma till användning på ett bra sätt så att den kan bli en samlingspunkt som vi föreningar kan nyttja.

– Det har talats om att en privat exploatör ska ges möjlighet att utforma planerna för gården och bostäderna. Nu får Käglingeborna ta ställning till detta och det är bra. Samtidigt kan jag tycka att det känns litet som att Malmö stad flyr fältet eftersom man inte vill ta sig an kostnaderna för att renovera den, fortsätter Lars Kristiansen som också påpekar att det kommer att bli extra dyrt eftersom Malmö stad väntat så här länge med att renovera.

FAKTA

Louisedalsgården

Mangårdsbyggnaden är från början av 1800-talet medan ekonomibyggnaderna är nyare och från 1900-talets början. Louisedalsgården är ett välbevarat exempel på lantbruksbebyggelse. Den är den sista gården i Käglinge där både bostadshus, ekonomibyggnader, trädgård och jordbruksmark (i dag betesmark) är bevarade. Planområdets storlek är 1,4 hektar.

Sjöbo

Ny förskoleregel får kritik av föräldrar

Den nya regeln innebär att ett barn till en sjuk förälder bara kan vara på förskolan mellan klockan 9 och 14.
Foto: Vegard Wivestad Grøtt/TT
Sjöbo
Sjöbo En ny regel gör att ett barn till en förälder som är sjukskriven eller vabbar bara har rätt till att vara på förskolan mellan klockan 9 och 14. Skrivelsen har väckt känslor bland vårdnadshavare men försvaras av skolchefen.

Inför semestern beslutade kommunen att införa nya skrivelser kring vad som gäller inom förskolan.

De nya bestämmelserna innebär att ett barn vars förälder är sjukskriven i regel endast får vara på förskolan mellan klockan 9 och 14. Är ett syskon till barnet hemma på grund av sjukdom och en förälder vabbar gäller samma sak.

Först framåt höstterminen valde man att publicera de nya reglerna. Något som förklaras med att man velat vara tillgängliga att svara på frågor.

Regeln har mötts av kritik från ett antal föräldrar i kommunen. Kommunens skolchef Per-Olof Wigsén berättar att beslutet att ändra regelverket bygger på en vilja att förtydliga och göra det enklare.

– I de gamla reglerna fanns det rätt stort utrymme för tolkning och det vi gjort nu är egentligen att förtydliga vad det är som ska gälla för samtliga förskolor. Det ska inte vara olika regler beroende på vilken förskola det gäller, säger han.

Sjöbo kommuns skolchef Per-Olof Wigsén.
Foto: Arkivbild

”Måste ta med sig det sjuka barnet”

Bland några av kommunens vårdnadshavare har de nya reglerna väckt starka känslor. I ett fall har även beslutet skickats in till Skolverket för granskning. Man menar bland annat att besluten kan tvinga den andre föräldern att ta ledigt från jobbet för att hämta och lämna vid de nya tiderna.

Dessutom menar man att det sjuka barnets bästa inte tas i åtanke i fall då ett syskon som är hemma tar fokus från omvårdnaden av det sjuka barnet.

”I praktiken innebär det att en förälder som är hemma med ett sjukt barn måste ta med sig det sjuka barnet till förskolan för att kunna lämna syskonet. Har svårt att se att reglerna är satta utifrån vårdnadshavarnas eller det sjuka barnets bästa”, skriver en vårdnadshavare i ett mejl till kommunen.

– Det har kommit in ett formellt klagomål. Många har också haft frågor kring vad som gäller men det är inte direkt att vi blivit nedringda. Vår största utmaning är och har varit att förmedla ut vad som gäller och varför.

Per-Olof Wigsén menar att det är bra att saken granskas och hoppas att utfallet ska hjälpa till att förtydliga vad det är som gäller.

– Det finns rätt stora möjligheter för kommunerna att fatta egna beslut och vad Sjöbo kommun gjort här är mer generöst än vad skollagen kräver. Egentligen försvinner barnets rätt till förskola ifall det finns en förälder hemma.

Han försvarar även reglerna med att man i den nya skrivelsen har övergått till att ha barnets bästa i åtanke vid formuleringen. Man har även arbetat fram en barnkonsekvensanalys.

– Tidigare var reglerna anpassade efter ett medborgarperspektiv medan det nya beslutet istället är taget ur ett barnperspektiv.

Bäst bemanning vid valda tider

Anledningen till att man valt just tiderna mellan 9 till 14 beror på att det är de timmar som man bedömer att förskolorna är bäst bemannade.

I de fall där man som förälder av någon anledningen har svårt att få ihop det på grund av olika omständigheter ska det finnas möjlighet till att ansöka om utökade tider.

– Det finns stor flexibilitet bland förskolorna och det finns även möjligheter till anpassningar när situationerna kräver det. Viktigast är att vi har ett regelverk som det går att förhålla sig till, säger Per-Olof Wigsén.

Skurup

15 föreningar har sökt extra coronastöd

Skurups kommun ska nu dela ut 200 000 i extra coronastöd.
Foto: Andreas Hillergren/TT
Skurup
Skurup 200 000 kronor. Så mycket ska tillskjutas i extra coronastöd till föreningslivet. Enligt fritidsstrateg Martin Kalén har 15 föreningar sökt bidraget.

I början av året delade kommunen ut sammanlagt 230 000 kronor i coronastöd till föreningslivet. Pengarna gick till föreningar som drabbades av inkomstbortfall till följd av pandemin under perioden 1 mars–31 november.

Stödet omfattade även driftkostnader för föreningar som äger eller hyr privat lokal/anläggning som bedriver barn- och ungdomsverksamhet.

Något tidningen då skrev om.

Förlängt stöd

Mellan 15 augusti och 15 september har kommunens föreningar haft möjlighet att söka ett liknande coronastöd för perioden 1 december 2020– 31 augusti 2021.

Ett stöd där kommunens budget är sammanlagt 200 000 kronor.

– Pandemin har ju fortsatt att drabbat föreningar även under 2021. Därför tror jag det betyder mycket att stödet nu förlängs och att ytterligare pengar tillskjuts, säger Martin Kalén, fritidsstrateg i Skurups kommun.

Martin Kalén är fritidsstrateg i Skurups kommun.
Foto: Privat

Färre sökande

Enligt Martin Kalén har 15 föreningar sökt det förlängda stödet. Det är nio färre i jämförelse med hur många som sökte 2020.

– Jag tror att fler föreningarna har varit mer förberedda på eventuella inkomstbortfall detta år och därför kunnat planera in dessa inkomstbortfall i sin budget. Förra året ställdes ju allt in så drastiskt. Därför tror jag att behovet av extra stöd var större för fler föreningar då.

Besked under hösten

Beslut om hur mycket varje förening tilldelas av stödet kommer tas i kommunstyrelsen under hösten.

Enligt Martin Kalén kommer barn- och ungdomsverksamhet att premieras.

– De signaler jag har hört är att flera föreningar i kommunen tappat barn och ungdomar under pandemin. Därför är förhoppningen att stödet främst ska kunna användas till olika projekt för att få tillbaka dessa barn och ungdomar.

ANNONS

Detta är en sponsrad artikel och inte skriven av tidningens journalister.

Spincasino.se

Sverige agerar annorlunda än omvärlden i corona-tider!

Spincasino.se Många delar av världen står och gapar över hur få åtgärder vi i Sverige har gjort i jämförelse med omvärlden när det kommer till covid-19 pandemin. Många länder har undrat om Sverige är ute efter att göra sig av med sina egna invånare och att vi kan klassas som ansvarslösa. Trots detta så fortsätter vi svenskar att ta det relativt lugnt och de allra flesta tycker inte att det är kul och vill helst att allt ska bli som vanligt, men alla hjälps åt och gör det bästa av situationen.

Svenskarna tycks lita på sina medmänniskor

Vad beror lugnet vi bär på egentligen, när resten av jorden skakar av rädsla? En teori kan vara att vi i Sverige är väldigt solidariska och hjälps åt när det gäller och har tillit till varandra. Vi har dessutom levt väldigt bra så alla generationer som lever idag har varit fria från krig och fattigdom. Länder som har misär nära i sina minnen tenderar att reagera starkare i krissituationer, vilket inte alls är konstigt.

Vi svenskar litar på att de som är sjuka håller sig hemma och gör även detsamma själva om vi har symptom. Vi hjälper våra familjemedlemmar att handla om de är sjuka och luft-kramas från 2 meters avstånd för att inte råka smitta varandra även då vi inte ens har symtom själva, bara för att vi vill skydda våra älskade familjemedlemmar i riskgrupperna. Vissa tanter sitter i dörröppningarna i hyreshusen och stickar tillsammans. Mormödrar skickar brev till sina barnbarn som barnen får svara på i väntan på att snart återförenas igen. Det är något väldigt älskvärt över vår tillit till varandra och vår tro på att “allting ordnar sig alltid” är stark även i svårare tider!

Saker att göra under karantän:

1. Lär dig något nytt - Varför inte använda tiden till något vettigt och googla eller youtuba jordens historia eller deep-diva i något som du vill lära dig mer om som t.ex matlagning, odling, pyramiderna i Egypten, kvantfysik - ja bara fantasin sätter gränser.

2. Spela spel - Varför inte ta fram gamla sällskapsspel eller spelen du spelade när du var liten? Kanske har du ett super Nintendo som ligger och skräpar och är laddad för lite Mario? Eller spela något från datorn eller satsa på att snurra några spins online.

3. Meditera - stäng av ljuden och låt ditt sinne vila, sätt dig ner, gärna i soluppgången och lyssna på ljudet från naturen. Kanske kan du höra fåglarna kvittra, en bäck som porlar. Sätt dig i stillheten och var mottaglig en stund och låt dig själv slappna av i både knopp och kropp.

4. Skaffa en ny hobby - Släpp Netflix för en stund, varför inte skaffa en ny hobby där du kan uttrycka dig? Det kan vara allt från sång, dans, konst, matlagning, sy, skapa smycken etc. Att skapa gör oss lyckliga!

5. Plantera blommor - Det är äntligen vår och det är dags att förodla alla grönsaker och örter inför sommaren. Eller varför inte plantera om och ta sticklingar på redan existerande växter i hemmet? Att sätta händerna i jord har vetenskapligt visat sig vara lugnande och helande för oss - vad väntar du på? Back to nature!

Sport

Rolfö om Barcelona: "Väldigt annorlunda"

Fridolina Rolfö (i mitten) under måndagens träning inför VM-kvalmatchen mot Georgien på Gamla Ullevi.
Foto: Adam Ihse/TT
Sport
Sport När Europas bästa fotbollsklubb ringer är det bara att tacka och ta emot.
Men flytten till Barcelona har inneburit en stor omställning för Fridolina Rolfö.
– Det är väldigt annorlunda mot hur jag har haft det tidigare, säger anfallaren.

Efter många års europeisk dominans från franska Lyon tillhörde fotbollsvåren 2021 Barcelona. Den spanska klubben tog hem ligan, cupen och som grädde på moset: Champions League-titeln efter förkrossande 4–0 i finalen mot Chelsea i Göteborg.

När en ny säsong nyligen startade hade ett redan starkt Barcelona blivit ännu vassare, genom tre prestigevärvningar: Irene Paredes, Ingrid Engen – och Fridolina Rolfö.

Lovord från tränaren

Att klubben valde att hämta Rolfö från tyska Wolfsburg säger det mesta om hur högt aktad den svenska anfallaren är ute i Europa.

– Rolfö ger laget bredd. Hon kan spela i alla tre positioner i anfallet. Det är en kvalitetsforward, sade nye tränaren Jonatan Giráldez i en intervju med SER i inledningen av säsongen.

Konkurrensen är dock stenhård i ett lag fyllt av offensiv stjärnglans. Dessutom är spelsättet ett annat än hon är van vid.

Barcelona tiki-taka-fotboll, ett snabbt kortpassningsspel med mycket rörelse, är vida känt i fotbollsvärlden. Inte desto mindre kräver det tid att anpassa sig till.

– Det går snabbt, det är väldigt tekniskt och det är väldigt annorlunda mot hur jag har haft det tidigare. Men för mig är det väldigt roligt att vara i den miljön där det är mycket tekniskt, säger Fridolina Rolfö.

– Om man jämför med Wolfsburg så har man där ett mer rakare spel, det går snabbare och är lite mer mot det hållet vi har jobbat mot i Sverige, där vi också är lite rakare. I Barcelona är det mer sidledspassningar, det handlar om att vända på spelet och hitta tillfällen att gå. Och färre touch. Så det är den största skillnaden.

"Väldigt hög teknisk nivå"

Hon har inlett de två första ligamatcherna på bänken, men stått för fina inhopp. Hemma mot Granadilla fick hon nöja sig med en stolpträff, men borta mot Real Betis kom första målet när den vänsterfotade 27-åringen dunkade in ett högerskott i bortre krysset.

Den första tiden i nya klubben har allt som allt varit toppen, säger hon.

– Det har bara gått tre veckor, men det har varit en rolig början. En ny typ av fotbollskultur och mycket att ta in. Men en väldigt häftig och inspirerande miljö att befinna sig i, säger Fridolina Rolfö.

Det var tufft att ta en plats i Wolfsburg också, säger hon. Men i Barcelona är det än trängre i startelvan.

– Det är tuff konkurrens i alla toppklubbar. Men i det här laget är det absolut andra spelartyper, som tekniskt sett är på en väldigt hög nivå. Och det finns många på min position, så jag ser det som en rolig utmaning för att utvecklas. Men just nu är det väldigt inspirerande.

Lasse Mannheimer/TT

Fridolina Rolfö under fredagens VM-kvalmatch borta mot Slovakien.
Fridolina Rolfö under fredagens VM-kvalmatch borta mot Slovakien.
Foto: Jonas Ekströmer/TT

FAKTA

Fakta: Fridolina Rolfö

Född: 24 november 1993 (27 år), i Kungsbacka.

Position: anfallare.

Klubb: Barcelona.

A-landskamper/mål: 56/18.

Tidigare klubbar: IFK Fjärås, Tölö, Jitex, Linköping, FC Bayern München, Wolfsburg.

Främsta meriter: OS-silver 2021 och 2016, VM-brons 2019. U19-EM-guld 2012. SM-guld med Linköping 2016. Seger i svenska cupen med Linköping 2014 och 2015. Tysk ligamästare med Wolfsburg 2020. Tysk cupmästare med Wolfsburg 2020.

Ekonomi

Rekordhögt elpris – lönsamt elda med olja

Priset på el, öre/kWh per elområde.
Foto: Johan Hallnäs
Ekonomi
Ekonomi Det rekordhöga elpriset har gjort det lönsamt att starta det oljeeldade kraftverket i Karlshamn.
Trots att det inte råder någon brist på el.

De senaste veckorna har elpriset legat på rekordhöga nivåer, vilket har flera förklaringar.

Karlshamnsverket är med och budar på elmarknaden dagligen, men det är först nu som priset skenar som det blir lönsamt att dra igång produktionen av fossileldad el.

– Tack vare att det har varit så enormt höga priser så har vi startat Karlshamnsverket på en prissignal, säger Henrik Svensson, platschef på det Uniperägda Karlshamnsverket.

Ingen brist

Normalt sett har det oljeeldade kraftverket mest blivit synonymt med kalla vinterdagar då en bristsituation kan uppstå, främst i södra Sverige, och i ännu högre grad när ett antal kärnkraftsreaktorer de senaste åren har stängt igen. Verket har ett kontrakt med statliga Svenska Kraftnät att hålla en beredskap, vintertid. Men det gäller inte nu, den här årstiden. Nu är det det höga priset som lockar. Och det beror i sin tur på en bristsituation, hävdar Henrik Svensson.

Men någon brist på el i Sydsverige har inte funnits, inte enligt Svenska Kraftnät i alla fall som har balansansvaret på den svenska elmarknaden.

"Det har inte varit någon risk för effektbrist i elområde 4. Det har varken av nät eller balansskäl funnits några behov av stöttning från Karlshamnsverket", skriver Svenska Kraftnäts driftchef Pontus de Maré i ett mejl till TT.

Sluteldat för nu

Karlshamnsverket har kört sin elproduktion de två senaste veckorna, några dagar med två block i drift. Nu är det dock slut med det för tillfället även om priset fortsatt ligger skyhögt över det normala – kraftverket togs i lördags ur bruk för en allmän och återkommande översyn i fyra veckor, enligt Henrik Svensson.

Det höga priset svider för många just nu. Ett villahushåll som bränner 10 000 kWh per år, får räkna med att septemberfakturan blir cirka 700–800 kronor högre än ett normalår. För lägenhetskunden är fördyringen mer måttlig, kanske en hundralapp, enligt Johan Sigvardsson, elanalytiker på Bixia.

Olle Lindström/TT

Det oljeeldade Karlshamnsverket har producerat el senaste två veckorna. Arkivbild
Det oljeeldade Karlshamnsverket har producerat el senaste två veckorna. Arkivbild
Foto: Johan Nilsson/TT

FAKTA

Fakta: Detta påverkar

Det finns flera orsaker till det höga elpriset just nu:

Mindre vatten i kraftdammarna.

Relativt lite vind.

Extremt höga priser på framför allt gas som driver upp elpriset i stora delar av Europa, vilket till följd av export och import av el över gränserna smittar av sig på de nordiska grannländerna. Exempelvis har södra Norge i nuläget nästan lika högt elpris som södra Sverige även om Norges elproduktion till nästan 100 procent kommer från den billiga vattenkraften.

Det som slutligen styr priset är det så kallade marginalpriset, den dyraste sist inkomna kraftkällan på elmarknaden sätter priset för all el.

Mindre kärnkraft i syd parat med överföringsproblem mellan norra och södra Sverige spelar också roll.

Inrikes

Tyska kontakter kan ha stoppat nytt klanbråk

Polis och ambulans på plats i stadsdelen Hjällbo i Göteborg efter skottlossningen där en man i 40-årsåldern dödades, några dagar efter upploppet i området. Arkivbild.
Foto: TT
Inrikes
Inrikes Efter det dödliga upploppet i Hjällbo packade personer i ett familjenätverk i Tyskland bilarna och begav sig mot Sverige.
Men de stoppades vid gränsen – och det kan ha förhindrat en upptrappning.
Ett projekt där lokalpolis i olika länder delar information ligger bakom den snabba insatsen.

I slutet av maj i år skakades Hjällbo i nordöstra Göteborg av ett våldsamt upplopp. Mer än 100 personer samlades på torget som en följd av en konflikt mellan två grupperingar, varav en klassas som ett kriminellt nätverk och har koppling till en välkänd och omskriven släkt i området.

Två dagar senare sköts en man ihjäl i Hjällbo, i vad som tros vara en hämndaktion. Ryktesvägen fick polisen också höra att det var på väg personer från Tyskland som man misstänkte skulle lägga sig i konflikten, något som också flera medier rapporterade om.

Polisen i nordöstra Göteborg insåg att man behövde agera snabbt och ringde direkt till kollegor i tyska staden Essen.

– Då kunde vi få information från dem om att de såg att det var stor aktivitet inom ett visst familjenätverk där, som började packa sina bilar. Via registreringsnummer från Tyskland kunde vi meddela kollegor i Malmö som kunde vända på de här på Öresundsbron, för att förhindra en ökad konflikt, säger Ulf Merlander, lokalpolisområdeschef i nordöstra Göteborg.

Tyska bilar

Att polisen så snabbt kunde ingripa och med de tyska kollegornas hjälp stoppa bilarna har enligt Merlander sin bakgrund i ett pilotprojekt som initierats av polisens nationella operativa avdelning (Noa) och som pågått sedan hösten 2019. Det kallas Local to local och handlar om att lokalpolisområden i Sverige ska kunna skapa kontakt med och byta information och underrättelser med lokal polis i andra europeiska länder som har liknande problematik med gränsöverskridande brottslighet.

I just lokalpolisområde nordost verkar olika familjenätverk från Mellanöstern, berättar Ulf Merlander. Samma familjenamn finns i flera andra europeiska länder.

– Vi kunde också se i vårat lokalpolisområde att vi hade mycket tyska bilar som rörde sig, som vi undrade vad de gjorde där. Då kunde vi se en tydlig koppling till staden Essen i Tyskland, och Noa hjälpte oss att komma i kontakt med dem. Och då visade det sig att samma familjenamn som vi har här, har de problem med i Tyskland, säger Ulf Merlander.

"Visa musklerna"

Sedan dess har Göteborgspolisen varit på besök hos kollegorna i Essen, och man delar information och underrättelser med varandra. Kontakten "ställdes på sin spets" efter mordet, enligt Ulf Merlander.

– Det fanns en risk för en eskalerande konflikt. Det är bara spekulationer från min sida, men vi kanske har förhindrat ett eskalerande och mer våld, när vi kunde vända på personer som vi inte tyckte skulle komma till Sverige, säger han, och fortsätter:

– Det är ju också spekulationer, men den kunskapen jag har om familjenätverk säger att man måste stötta släkten. Och man gör det även om det är brottsliga handlingar, då ställer man upp. Sedan handlar det om att visa musklerna.

Om polisen hade gått den vanliga vägen skulle en central person i Sverige ha kontaktats, som i sin tur skulle ha ringt en central person inom den tyska polisen. Samtalet ska i sin tur prioriteras bland alla samtal som kommer in, och hamna hos rätt lokalpolisområde där det också behöver prioriteras bland alla andra uppgifter. Med andra ord – risken är stor att det hade tagit betydligt längre tid.

– Nu kunde vi nå poliserna på gatan i Tyskland, direkt. Då är mycket vunnet naturligtvis, säger Ulf Merlander.

Beslagta bilar

Han poängterar att inte alla inom de här familjerna, eller klanerna som de ibland också kallas i debatten, är kriminella. Men de starka familjebanden gör det svårt att få människor att vittna och hjälpa polisen med uppgifter.

– Och man blandar inte in det svenska rättssystemet utan man förhandlar eller kommer överens för att sluta fred, eller så fortsätter konflikten. Och så kan vi inte ha det. Vi har ju ett rättssystem som ska lösa ut sådana här saker. Och exakt samma problem har vi i Tyskland, säger Ulf Merlander.

Pilotprojektet fortsätter i lokalpolisområdet och Local to local kommer enligt Noa att utökas framöver. Exakt hur är inte klart än, men områden med problem relaterade till klanrelaterad brottslighet kommer att prioriteras.

Ulf Merlander ser flera fördelar med Tysklandskontakten, inte bara i rent operativa ärenden.

– I framtiden ser jag att det kommer att öka möjligheten att leta efter personer som är efterlysta. Vi kommer att lära oss deras rörelsemönster, vilka de gör affärer med och är allierade med genom underrättelser. Vi kommer antagligen också att kunna beslagta pengar och bilar i större utsträckning än vad vi kunnat tidigare.

Erika Nekham/TT

Ulf Merlander, lokalpolisområdeschef i Storgöteborg nordost. Arkivbild.
Ulf Merlander, lokalpolisområdeschef i Storgöteborg nordost. Arkivbild.
Foto: Henrik Montgomery/TT

FAKTA

Fakta: Klan-debatten blossade upp i höstas

Efter det att biträdande rikspolischefen Mats Löfving gästade Ekots lördagsintervju i höstas blossade debatten om kriminella klaner upp.

Han uttryckte då att det finns 40 kriminella familjer i Sverige som bedriver organiserad brottslighet.

De finansierar sin verksamhet genom narkotikahandel och utpressningar.

Familjenätverken är enligt polisen inte intresserade av att integreras i det svenska samhället och de har ett stort våldskapital.

Enligt polisen utgör de familjebaserade nätverken den tredje kärnan i den organiserade brottsligheten i Sverige, bredvid klassiska kriminella organisationer som mc-gäng och löst sammansatta gatugäng som ofta hör hemma i socialt utsatta områden.

En del anser att begreppet "kriminella klaner" leder fel, eftersom många i storfamiljerna också är laglydiga, och menar att det är bättre att tala om släktbaserade kriminella nätverk.

Förhandsvisning på nästa artikel
NÄSTA ARTIKEL