Kultur

Hon debuterar i en ovanlig genre

Ingrid Remvall är en av få svenska författare som skriver i genre svensk science fantasy. Foto: Nils Linde
Artikel Kultur och Nöje
– I fantasyvärlden finns det inga gränser, det är bara att släppa loss fantasin, säger Ingrid Remvall.
PREMIUM

– I fantasyvärlden finns det inga gränser, det är bara att släppa loss fantasin, säger Ingrid Remvall. Ingrid Remvall tog tag i sin dröm för ungefär fyra-fem år sedan då hon bestämde sig för att gå en deckarförfattarkurs. Men när Ingrid skulle börja skriva på sin deckare dök plötsligt meningen "flickan med silver i sin hand" upp och sen rullade hela historien i bilder upp i hennes huvud. Det blev aldrig någon deckare, det blev i stället hennes debutbok "Prismagalaxen – Silvertrådarna".

Boken handlar om en helt vanlig flicka, Nova, som bor i SkyMalmö med sin mamma Måne. När Nova var yngre försvann hennes pappa under mystiska omständigheter och silvertrådarna i Novas vänstra hand har någonting med hennes pappas försvinnande att göra. Nova åker iväg på ett äventyrsläger till planeten Indigo i Prismagalaxen, där stöter hon på ledtrådar om sin pappas försvinnande. Hon börjar förstå att någon är ute efter silvertrådarna och att hennes liv är i fara. – Boken har både en ljus och en mörk sida. Den mörka är att hennes pappa försvinner och den ljusa är att historien utspelar sig i en mysig sagovärld som man vill vara med i, säger Ingrid Remvall.

Redan prenumerant?
1 kr första månaden
Alla Premiumartiklar för 1 kr första månaden, därefter dras 99 kr per månad. Bindningstiden är aldrig mer än en månad. Säg upp när du vill.
Ingår i Skånskan Premium
  • Skånskan.se - Alla artiklar på
  • Skånskan Plus - Förmånliga erbjudanden varje månad
  • Nyhetsbrev - Senaste nytt direkt i din meljkorg

Inrikes

Snabbtester på arbetsplatser lyfts fram

Karin Tegmark Wisell, avdelningschef på Folkhälsomyndigheten. Arkivbild.
Foto: Fredrik Sandberg /TT
Inrikes
Inrikes Folkhälsomyndigheten lyfter fram möjligheten till att genomföra snabbtester på arbetsplatser för att minska risken för smittspridning av coronaviruset.
Testerna ska dock vara frivilliga – och endast en del av flera smittskyddsåtgärder.

Folkhälsomyndigheten gav i november grönt ljus till snabbtester för covid-19 i samband med smittspårning och för testning av misstänkta fall i öppenvården.

Nu föreslår myndigheten att snabbtesterna – så kallade antigentester – också kan användas på arbetsplatser där personalen inte har möjlighet att jobba hemma. Testerna kan bidra till att upptäcka smitta hos personer som inte upplever sig ha symtom och därigenom minska risken för smittspridning på arbetsplatsen.

"Om personalen inte kan arbeta hemifrån och behöver ha nära kontakt med andra kan regelbunden screening användas som ett komplement till övriga skyddsåtgärder. Det ökar möjligheten att hitta personer som inte upplever sig ha symtom på covid-19 och hantera det tidigt", säger Karin Tegmark Wisell, biträdande statsepidemiolog och chef för avdelningen för mikrobiologi, i ett pressmeddelande.

Folkhälsomyndigheten understryker att det ska vara frivilligt att låta sig testas, och att testerna endast ska ses som en av flera smittskyddsåtgärder på en arbetsplats.

Erik Paulsson Rönnbäck/TT

FAKTA

Bakgrund: Antigentester – snabbtest för infektion

Provet visar: Pågående infektion

Så tas provet: En lång pinne förs in genom näsan för att skrapas mot det bakre övre svalget. Provet måste tas av vårdpersonal, så långt in kan ingen peta själv.

Så analyseras det: Analysen görs direkt i provkitet utan att något laboratorium behöver anlitas. Svaret kommer snabbt, som snabbast efter en kvart.

Så säkert är det: Känsligheten anges till 99 procent, men det är här problemen med snabbtesterna finns – testet kan visa falskt negativt resultat om mängden virus inte är tillräckligt hög.

Höör

Flera anmälningar mot kvinna

Höör
Höör En kvinna som bor någonstans i Höörs kommun misstänks för flera brott.

I lördags kom det in en anmälan mot kvinnan som rubriceras som ofredande eftersom hon spelar hög musik. Enligt anmälaren har det under ett års tid spelats hög musik varje dag och flera grannar ska störa sig på detta.

Samma person misstänks också för brott mot miljöbalken och brott mot trafikförordningen eftersom hon enligt anmälaren varje dag mellan 1 februari och 18 april låtit sin personbil stå på tomgång. Ibland i tio minuter.

Redan prenumerant?
1 kr första månaden
Alla Premiumartiklar för 1 kr första månaden, därefter dras 99 kr per månad. Bindningstiden är aldrig mer än en månad. Säg upp när du vill.
Ingår i Skånskan Premium
  • Skånskan.se - Alla artiklar på
  • Skånskan Plus - Förmånliga erbjudanden varje månad
  • Nyhetsbrev - Senaste nytt direkt i din meljkorg

Inrikes

Anhållna efter mordförsök och förstörd polisbil

Två personer har anhållits efter ett misstänkt mordförsök i Sundsvallstrakten och en biljakt genom Hälsingland. Arkivbild.
Foto: Johan Nilsson/TT
Inrikes
Inrikes En man och en kvinna har anhållits efter ett misstänkt mordförsök i Sundsvallstrakten och en efterföljande biljakt i Hälsingland.
En annan man i 50-årsåldern vårdas för livshotande skador.

Det var strax före klockan halv tre på måndagsmorgonen som polisen larmades till en adress utanför Sundsvall, där en man misstänktes ha skadat en annan man.

Den andra mannen, som är i 50-årsåldern, fördes med ambulans till Sundsvalls sjukhus med livshotande skador där han har opererats.

Det ska även ha brunnit i en friggebod på platsen i samband med brottet, rapporterar Sundsvalls Tidning.

Backade mot polisen

Den misstänkte gärningsmannen uppgavs ha lämnat adressen i en stulen bil. I jakten på mannen tog polisen hjälp av kollegor i intilliggande region Mitt, som lyckades stoppa den stulna bilen norr om Friggesund i Hälsingland.

När poliserna var på väg fram till bilen försökte den misstänkta backa på poliserna och biljakten fortsatte sedan.

– Det kunde gått riktigt illa, våra poliser var på väg ut ur sitt fordon när misstänkta gärningsmannen plötsligt backade i hög fart och totalförstörde polisbilen, säger Magnus Jansson Klarin, presstalesperson RLC Mitt, till SVT Nyheter Västernorrland.

Prejade bilen

Vid 04.40-tiden på morgonen fick polisen slutligen stopp på fordonet genom att preja ned det i ett dike. Den flyende mannen och en kvinna i 20-årsåldern som också färdades i bilen kunde därefter gripas.

De båda gripna fördes tillbaka till Sundsvall och har efter förhör anhållits, bekräftar polisen för TT.

Föraren, en man in 25-årsåldern, är misstänkt för bland annat försök till mord, försök till grovt våld mot tjänsteman och blåljussabotage.

Sjöbo

Polisen bevakade motorträff

Taket på en polisbil.
Foto: Johan Nilsson/TT
Sjöbo
Sjöbo Polisen bevakade motorträffen som hölls vid Ica Kvantum i Sjöbo i fredags kväll.

– Det var omkring 20 bilar och ganska lugnt. Man slutade ganska tidigt på kvällen, säger vikarierande kommunpolis Per Hansson och fortsätter:

– Men det kan också ha berott på att det var en motorträff i Ystad.

Motorträffarna på butiksparkeringarna på Sjöbo väst har orsakat problem med hög ljudnivå och nedskräpning för grannar och butiksägare att det införts alkoholförbud på området och stoppförbud på gatan mellan Dollarstore och Coop kvälls- och nattetid.

– Det har varit en del klagomål på att motorträffarna nu har flyttat till parkeringarna vid Ica Kvantum. Sköter man sig inte där så kan det bli åtgärder där också, säger Per Hansson.

Inrikes

Polisen: Man släpptes – slog kvinna varje dag

Mannen misshandlade enligt polisen kvinnan varje dag efter att ha släppts för grov kvinnofridskränkning. Arkivbild.
Foto: Johan Nilsson/TT
Inrikes
Inrikes En man som för två veckor sedan släpptes efter misstanke om grov kvinnofridskränkning misshandlade därefter partnern varje dag, enligt polisen. I helgen greps han på nytt – och släpptes igen.

Debatten om mäns våld mot kvinnor har blossat upp efter flera fall de senaste veckorna där män misstänks ha mördat en kvinna de haft en relation med.

I helgen misstänks fyra män ha misshandlat eller hotat sina partners bara på Södermalm i Stockholm.

I ett av fallen greps mannen redan för två veckor sedan för grov kvinnofridskränkning, uppger Viktor Adolphson, yttre befäl vid polisen på Södermalm. Mannen släpptes kort därefter.

Varje dag sedan dess har han misshandlat kvinnan, berättar hon själv. Och i helgen greps den misstänkte igen. Nu har han släppts på nytt, uppger kammaråklagare Paulina Pilati.

– Han släpptes efter förhör. Jag var inte jouråklagare då, men man kan väl säga att för anhållande behövs sannolika skäl och en särskild häktningsgrund. I ett sådant här läge, när en person är gripen, får man uppgifter från polisen om hur bevisläget ser ut, och då ska det finnas tillräckliga skäl för att anhålla.

– Om bevisningen är för mager blir inte alltid en gripen person anhållen.

"Tyvärr vardag"

Viktor Adolphson skriver på Twitter att "det är uppenbart att rättsväsendet måste bli bättre på att hantera och bedöma dessa ärenden rätt. I detta fall har vi inte lyckats, det är tydligt".

Till TT säger Adolphson att relationsvåldet är något polisen upplever varje dag.

– För oss är det här tyvärr vardag. Vi har haft en oro och flaggade redan för ett år sedan för att det skulle bli svårare att slå larm under pandemin. Än så länge har inte statistiken visat på en ökning men vi är rädda för mörkertalet.

I snitt dödas 15 kvinnor om året av en närstående i en parrelation, enligt siffror från de fyra senaste åren från Brottsförebyggande rådet. 2020 dödades 13 kvinnor, 2019 var antalet 16 och 2018 dödades 22 kvinnor i en nära relation.

Projekt Gryning

I Stockholm har polisen riktat mer fokus på frågorna under senare år, bland annat i form av särskilda enheter för brott i nära relation och bättre förhörsmetoder. 2019 sjösattes projekt Gryning med en vision om noll döda av våld i hemmet.

– Makten utövas fysiskt men även med psykisk terror och hot om våld. Och har man blivit misshandlad många gånger och ser att ingenting händer från samhället, då anar jag att man blir uppgiven och känner en hjälplöshet och känner att det inte är någon idé att anmäla, säger Adolphson.

Polisen måste också förbättra sitt arbete.

– Det är viktigt att vi blir bättre på att förmå anmälaren att stå fast vid sin anmälan hela vägen, säger Adolphson och påpekar att en del kvinnor inte orkar stå fast vid sitt vittnesmål hela vägen till en rättegång.

Kammaråklagare Paulina Pilati, som främst jobbar med kvinnofridsbrott, håller med om att en av de svårare uppgifterna för rättsväsendet är att få kvinnorna att medverka.

– Det är en typ av brottslighet som är tidlös, som förekommer överallt, oavsett samhället i övrigt. Det är svårjobbade brott men jag vet att polisen lägger tid, resurser och omsorg på att försöka utreda de här ärendena, så att vi kan lagföra personer där det är möjligt.

"Politisk enighet"

Förstärk de skyddade boendena, målsägandestödet och kvinnofridslinjerna, tycker Adolphson. Men han vill också se mer kännbara straff.

– Det kan vara populärt att säga att det ska vara hårdare tag. Men det som gör nytta är när de som systematiskt misshandlar och kränker kvinnor får kännbara straff. Det skickar dessutom en signal till alla andra och samhället om att det blir en påföljd.

Jämställdhetsminister Märta Stenevi (MP) har efter Centerledaren Annie Lööfs inlägg på Facebook, bjudit in till partisamtal om relationsvåldet. Mycket fokus har den senaste tiden legat på gängkriminaliteten men det här är brott som pågår hela tiden, varje dag, bakom stängda dörrar, säger Stenevi.

Viktor Adolphson är glad över att frågan lyfts politiskt.

– Det är ett måste, och den måste angripas brett. Vi behöver politisk enighet.

Niklas Svahn/TT

FAKTA

Fakta: Grov fridskränkning

Grov fridskränkning kan ge fängelse i lägst nio månader och högst sex år. Gärningarna ska ha utgjort led i en upprepad kränkning av personens integritet och varit ägnade att allvarligt skada personens självkänsla.

Rubriceringen kan innefatta flera olika brott, som misshandel, olaga hot, ofredande, sexualbrott och brott mot kontaktförbud.

Har gärningar begåtts av en man mot en kvinna som han är eller har varit gift med eller som han bor eller har bott tillsammans med under äktenskapsliknande förhållanden, ska han i stället dömas för grov kvinnofridskränkning till samma straff.

Källa: Brottsbalken, kapitel 4, paragraf 4 a.

ANNONS

Detta är en sponsrad artikel och inte skriven av tidningens journalister.

Smartstudies

Ökat intresse för läxhjälp i Skåne

SmartStudies Allt fler skånska familjer vill ha läxhjälp.

Det beskriver läxhjälpsföretaget SmartStudies som menar att intresset ökar i de flesta av de skånska kommunerna.

Fram till 2015 var det möjligt att få RUT-avdrag för läxhjälp. Men även fast RUT-avdraget för läxhjälp har avskaffats, så har det fortsatt funnits ett stort intresse för att anlita privat läxhjälp. SmartStudies är ett företag som särskilt profilerat sig på mattehjälp. SmartStudies identifierar att intresset för läxhjälp ökat avsevärt bland de skånska kommunerna, det gäller läxhjälp både för elever i grundskolan- och gymnasieskolan. Men SmartStudies får också in förfrågningar om att hjälpa elever med exempelvis tekniker för uppsatsskrivande, men även om att hjälpa elever med kurser på avancerad nivå på högskolor och universitet.

Undervisning både fysiskt och online

SmartStudies erbjuder både läxhjälp fysiskt, hemma hos eleven eller på ett bibliotek eller på annan plats. Men också digital studiehjälp, vilket det nu finns en stor efterfrågan på med anledning av Coronavirusets spridning. Det finns även elever och familjer som efterfrågar kombinationer av fysisk och digital studiehjälp. Ett annat företag som erbjuder mattehjälp både fysiskt och digitalt är Allakando, läs mer om Allakando läxhjälp här.

Läxhjälp som leder till förbättrade kunskapsresultat

Läxhjälp är en beprövad metod för att höja en elevs kunskapsresultat. Självstudier är bra, nyttigt och oundgängligt, men forskningen är samtidigt tydlig med att en av de viktigaste faktorerna för att en elev ska lära sig så mycket som möjligt i skolan är att den får tillbringa så mycket tid som krävs med en ämneskunnig lärare. Svenska elever har dessutom mindre undervisningstid än elever i jämförbara länder och läxhjälp kan på så sätt vara en möjlighet att få mer tid med en kunnig lärare. 9 av 10 av SmarStudies elever höjer sina betyg efter slutförd undervisning.

Privatlärare som kan ämnena och pedagogiken

En förklaring till att SmartStudies privatundervisning har varit så framgångsrik är att de har varit noggranna med att rekrytera de bästa privatlärarna. För att bli anställd som privatlärare, eller mattelärare, hos SmartStudies ska du genomgå en lång rekryteringsprocess som innefattar flertalet intervjuer, tester och en mycket noggrann referenstagning. SmartStudies ställer höga krav på att personen har en bra pedagogisk förmåga och djupa kunskaper i de ämnena som han eller hon ska undervisa i - för det är det som i slutändan avgör läxhjälpens kvalitet. Många av privatlärarna är studenter på framstående utbildningar på exempelvis Lunds Tekniska Högskola, Chalmers OCH Kungliga Tekniska Högskolan.

Ett upplägg som passar dig

SmartStudies anpassar ett upplägg på undervisningens som passar dig och din familj. Undervisningen kan ges i de allra flesta ämnena och oavsett var du bor i Skåne, eller var du bor i landet. Om du vill veta mer om SmartStudies läxhjälp, klicka här.

Malmö

Succéspelaren blir kvar i Malmö FBC

Innebandyspelare
Foto: Peter Lindblad
Malmö
Sport
Innebandy Unga Maja Ekström kom till Malmö FBC för två säsonger sedan och succén har varit ett faktum. Nu väljer hon att förlänga sitt kontrakt med klubben.

Maja Ekström har utmärkt sig som en sylvass avslutare i den sista tredjedelen av planen, och hon har tagit ytterligare kliv under säsongen och vuxit fram till en absolut toppspelare i Svenska Superligan.

Hon är född 2002 och kom till Malmö FBC inför säsongen 2019/20. Trots att det var hennes första säsong i SSL, så lät inte succén vänta på sig.

Efter 36 poäng på 24 matcher var Maja Ekström högst delaktig i lagets bästa placering någonsin, och hon utnämndes även till ”Årets Rookie”.

Den här säsongen följde hon upp sin prestation och fick dessutom spela sitt första slutspel. Där hon med sina fem poäng blev bästa poängplockare i laget och i grundserien blev det 32.

– Maja kom till oss som en av Skånes mest spännande talanger. Ett inre driv tillsammans med våra förutsättningar och lagkamrater har fått henne att växa fram till en toppspelare i ligan, säger Jessica Jensen i Sportgruppen för Malmö FBC i ett pressutskick.

– Jag tycker att Maja har utvecklats enormt den här säsongen, såväl fysiskt, mentalt som innebandymässigt, påpekar huvudtränaren Mikael Jeppsson.

– Det är lätt hänt att man bara tittar på poängen framåt, men jag vill gärna lyfta Majas defensiva kvalitéer, som hon verkligen har utvecklat den här säsongen.

– En ack så viktig detalj är hennes fantastiska återerövringsspel i offensiv zon, där tycker jag hon definitivt är en av ligans skickligaste spelare, avslutar Mikael Jeppsson.

Skurup

Öppnar för nominering till kommunpriser

Skurup
Skurup Nu går det att nominera folk till kommunens idrottspris samt kommunens kulturpriser.

Tiden är inne för att uppmärksamma någon eller några som gjort något speciellt för kulturlivet och det idrottsliga verksamhetsområdet i Skurup. Fram till och med den 25 april är nämligen nomineringen till kommuns idrottspris till minne av Thure Carmén öppen. Likaså nomineringen till kommunens Kulturpris, kulturstipendium och arkitekturpris.

I fjol gick idrottspriset till Terese Rönnberg, Skurups kraftsport. Kulturpriset gick till Viveca Kristiansen, för hennes sammankomster om Rydsgårdsminnen, och Karin Andersson, företrädare för ”måndagsgruppen” i Slimminge byalag.

Utrikes

Saudisk kvinnoaktivist får Vaclav Havel-priset

Loujain al-Hathloul får Vaclav Havel-priset av Europarådet. Arkivbild.
Foto: Marieke Wijntjes/AP/TT
Utrikes
Utrikes

Den saudiska kvinnorättsaktivisten Loujain al-Hathloul har fått Europarådets människorättspris, Vaclav Havel-priset.

Al-Hathloul tilldelas priset för sin kamp för kvinnors rättigheter i Saudiarabien, inklusive kampen mot lagen som förbjuder kvinnor att köra bil.

Vaclav Havel-priset, döpt efter den forne tjeckiske dissidenten och senare presidenten, tilldelas sedan 2013 varje år en människorättsaktivist och är Europarådets finaste pris. Tidigare pristagare är bland andra yazidiska Nadia Murad, ryska Ljudmila Alexejeva och kongolesiska Julienne Lusenge.

Al-Hathloul greps i maj 2018 för sin kamp för kvinnors rätt att köra bil i ett av världens mest patriarkala länder. I december 2020 dömdes hon till nästan sex års fängelse, anklagad för att ha haft kontakt med fientliga stater och för att ha läckt hemligstämplad information. Hon släpptes villkorligt i februari i år efter nästan tre år i fängelset. Hon får inte lämna Saudiarabien under de kommande fem åren.

Förhandsvisning på nästa artikel
NÄSTA ARTIKEL