Annons

Annons

Annons

Ishockey: SDHL

Frölunda laddar för historisk SDHL-säsong

I fjol krossades allt motstånd i division 1. Nu ska nykomlingen Frölunda ta sig an en historisk första säsong i damhockeyns högstaliga SDHL – och siktet är högt inställt.

– Jag tror att vi har alla chanser att ta oss så långt som vi vill, säger stjärnan Michelle Karvinen.

Michelle Karvinen är en av Frölundas storstjärnor inför den kommande SDHL-säsongen.

Annons

I gymmet i Frölundaborg laddar Frölundas damlag för den kommande hockeysäsongen och budskapet på den vita tavlan kunde inte vara tydligare: "Dagen du vaknar upp och är helt smärtfri, ja då är du död."

– Lite så är det, säger Michelle Karvinen. Det är ingen hemlighet att Frölunda som klubb sätter hög standard på den fysiska delen så vi har jobbat hårt och länge här.

Fjolåret för lätt

Karvinen, född och uppvuxen i danska Rødovre, har en rad tunga titlar på meritlistan. Däribland flera OS-brons, ett VM-silver och fem VM-brons med Finland som hon representerar i landslagssammanhang. Efter flera SM-guld som stjärna i Luleå var det nog flera som höjde på ögonbrynen när Karvinen förra sommaren skrev på för nystartade Frölunda i damettan.

Annons

– Sportsligt var det kanske inte det bästa draget. Men jag har alltid brunnit för damhockeyn och när jag hörde vad Frölunda ville göra kände jag att det var ett ställe jag ville vara på. Det behövs fler lag och jag är väldigt glad att jag kom hit, säger hon.

Annons

Frölunda förlorade inte en enda seriematch under fjolårssäsongen i damettan.

Som ung spelare hade Michelle Karvinen svårt att se en framtid inom ishockeyn och var nära att lägga ner karriären. Ett samtal från Luleås dåvarande Fredrik Glader blev vändningen. I dag ångrar den 33-åriga stjärnan inte att hon valde att fortsätta.

– Det är så himla stor skillnad. När jag började fanns det ingen chans att ens se matcherna. Sedan kom tv-avtal och nu pratas det om den nya ligan i USA och Kanada. Det betyder allt för nya generationer och det är där jag hittar min motivation. Jag spelar bättre när jag spelar för något som gör skillnad inte bara för mig själv.

"Nyttigt att förlora"

Tillsammans med bland andra landslagsforwarden Hanna Olsson och målvakten Stephanie Neatby var hon en viktig del i det lag som i fjol gick obesegrat genom den näst högsta serien. En serie som, menar Karvinen, var alldeles för lätt. Hon får medhåll från sportchefen Kim Martin Hasson.

– Absolut. Alla vill vinna men jag tror det är nyttigt att också förlora och känna att man måste ut och tävla varje match, säger Martin Hasson.

Michelle Karvinen spås av många bli en av kandidaterna till säsongens viktigaste spelare.

Annons

Luleå, Brynäs och Djurgården är topptippade inför årets säsong. Inte minst Luleå som har vunnit fem raka SM-guld. För Frölundas del är målsättningen topp fyra. Och inom klubben märks det att intresset för den göteborgska satsningen är stor bland såväl supportrar som inom övriga Hockeysverige.

Annons

– Det är en speciell situation med Frölunda som klubb och den mediebevakning som har varit. Vi är ett nytt lag som kommit upp utan att ha förlorat än så jag tror många vill slå oss. Det kommer bli tufft i varje match, säger Kim Martin Hasson.

Tillbaka på Frölundaborg har Michelle Karvinen och hennes lagkamrater bytt gymmet mot isen. Premiären mot Stockholmslaget SDE på söndag närmar sig. Förväntningarna är – av förklarliga skäl – höga.

– Jag har själv växt upp och följt Frölunda, det är en av Sveriges största klubbar som nu är med på högsta nivån. Det är stort, inte bara för Frölunda utan också för ligan, säger Michelle Karvinen.

Efter flera år inom Linköpings organisation är Kim Martin Hasson nu sportchef för Frölundas damlag.

Fakta

Fakta: Frölundas damsatsning

Efter att ha dragit igång en ungdomssatsning för flickor 2016 valde Frölunda att inför fjolåret även gå in i seriespel med ett damlag i division 1.

Den uttalade ambitionen var SDHL och för att nå dit plockades Kim Martin Hasson in som ny sportchef. Dessutom värvades ett gäng stjärnor in, däribland finländskan Michelle Karvinen och den svenska landslagsforwarden Hanna Olsson.

Med hopplocket av stjärnor och unga juniorer vann Frölunda sin division enkelt och tog sig även förbi det efterföljande kvalet. Säsongen 2023–24 blir första gången Frölunda spelar i den högsta serien på damsidan.

Annons

Annons

Nästa artikel under annonsen

Till toppen av sidan