Annons

Annons

Annons

Martina Jarminder

opinionPride i Mellanskåne

Martina Jarminder
Pridetåget, station Eslöv

Det är tråkigt att styrelsen för Eslöv Pride hotades när de i lugn och ro ville fira ett väl genomfört Pride med en god middag på Gertruds. Men det lär knappast avskräcka från fortsatt Pridenärvaro i Eslöv.

Att vara förgrundsfigur för något nytt och för ett litet fåtal skrämmande är inte lätt. Man riskerar att bli en måltavla för att de som ogillar förändring och har det orimliga kravet att omvärlden ska anpassa sig efter deras tycke och smak.

Deltagare i Pridetåget i Eslöv.

Bild: Toomas Laagus

Annons

Annons

Det är tjatigt att behöva påpeka det, men om man inte roas av eller sympatiserar med Priderörelsen för allas lika rättigheter kan man bara stanna hemma och låta bli att titta på tåget. Man behöver inte hota eller skrämma någon.

Tyvärr visar detta att kranskommunerna ligger lite efter de större städerna i sin acceptans av att alla som bor i kommunen ska ha lika rättigheter. Att kasta ägg och stjäla flaggor är ett pöbelbeteende som inte hör hemma som svar på en fredlig demonstration. Det är ingen bra reklam för Eslöv som ett alternativ för progressiva skåningar att bosätta sig i.

För Priderörelsen i Eslöv gör detta dock sannolikt liten skillnad. Hbtqia-aktivismen har överlevt decennier av betydligt värre hat och förtryck än äggkastning och hotfulla personer som lägger benen på ryggen när polisen kommer.

Istället bör styrelsen fokusera på det positiva, att Pridefirandet i det stora hela gick bra och att polisen dök upp som de skulle och upplevdes som hjälpsamma av de drabbade. Det hade inte varit givet för några decennier sedan, så det är i sig ett tecken på hbtqia-aktivism som gett resultat.

Annons

Annons

Nästa artikel under annonsen

Till toppen av sidan