AnnonsEslövs kommun

Eslöv växer – innovativ industrihistoria och hög livskvalitet

Eslövs näringslivsdagar är tre dagar med olika infallsvinklar: stadsutveckling, hälsoseminarium med maten i centrum och en dag kring temat framtid, tillväxt, innovation och hållbarhet. Samtidigt presenteras vem som får dela på 3,5 miljoner kronor ur Dr P Håkanssons stiftelse.

Cecilia Wennersten, Stephan Müchler och Camilla Fahlström.

Bild: Christoffer Borg Mattisson

Mer om Näringslivsdagarna

Hälsa och livsmedel står i högsätet när Eslövsbaserade Dr P Håkanssons stiftelse håller hälsoseminarium på Medborgarhuset den 27 september. Om detta och tillkännagivandet av årets forskningsstipendiater inte skulle vara nog, leds kvällen av moderatorn, den snabbrabblande komikern Johan Wester.

– Dr P Håkansson var en spännande man och entreprenör, som bland annat uppfann Salubrinet. Håkansson blev teknologie doktor i Lund, lärde sig göra ättika i Tyskland och återvände till Sverige där han köpte mark i Eslöv och senare började produktionen av Salubrin år 1893. Det blev en stor kommersiell succé, berättar Stephan Müchler som är ordförande för Dr P Håkanssons stiftelse.

27–29 september är det dags för Årets näringslivsdagar i Eslöv. Bild från Näringslivsdagarna 2022.

Bild: Christoffer Borg Mattisson

Stiftelse för medicinsk forskning

130 år senare lever Salubrin vidare på olika sätt. Varumärket ingår numera i den Eslövsbaserade livsmedelskoncernen Kavli – och doktor P:s livsgärning syns inte minst genom den stiftelse som skapades efter hans död år 1918. En av hans önskningar var att skänka pengar till medicinsk forskning.

– Avkastningen från pengarna i stiftelsen delar vi varje år ut till forskning kring kombinationen kost och hälsa. I år skänker vi 3,5 miljoner kronor till ett antal forskare, så att de kan driva sina projekt vidare. I samband med detta har vi ett öppet seminarium dit forskare kommer från hela Sverige och får sina priser.

Under Dr P Håkanssons hälsoseminarium den 27 september sker tillkännagivandet av årets forskningsstipendiater.

Bild: Christoffer Borg Mattisson

Samtal om hälsogåtan

Bland många ska Fredrik Idedahl tala om hur konsumtion av kaffe kan påverka vår hälsa. Epidemiologen Anders Wallensten samtalar med moderatorn Johan ”Hipp Hipp” Wester om hälsogåtan ur ett brett perspektiv, medan jubileumsstipendiaten Daniel Lindqvist fokuserar på hur omega 3-fettsyror och probiotika kan hämma inflammatorisk depression.

Eslöv lockar med hög livskvalitet

Hälsoseminariet är en del av alla de aktiviteter under näringslivsdagarna som vill visa på Eslövs styrka som centrum för spännande och innovativa företag. Stephan Müchler är inte bara Eslövsbo och ordförande för stiftelsen, utan även ordförande i Skånes Handelskammare. Där följer han på nära håll hur stadens näringsliv samarbetat och skapat synergier – allt för att göra Eslöv till en viktig kommersiell och forskningsbaserad knutpunkt även i framtiden.

– Dr P är en Eslövsföreteelse, och utan hans ättiksproduktion hade Herbert Felix inte valt att slå sig ner just här och skapa sitt berömda varumärke. Här finns en fantastisk stolt industrihistoria och en Klondyke-mentalitet som fortfarande lever kvar. Eslöv lockar med hög livskvalitet, nära till det mesta och tåget som går ända in till huvudbangården i Köpenhamn. Kommunen växer och det byggs mycket, förklarar Stephan Müchler.

"Vår ambition är att arrangera Skånes mest attraktiva näringslivsdagar tillsammans med våra sponsorer", säger Cecilia Wennersten. Bild från Näringslivsdagarna 2022.

”Stärka varumärket Eslöv”

Cecilia Wennersten är projektledare och näringslivsstrateg på Eslövs kommun.

– Vår ambition är att arrangera Skånes mest attraktiva näringslivsdagar tillsammans med våra sponsorer. Nytt för i år är att våra sponsorer genomför tematiska mikroföreläsningar, och målet i förlängningen är förstås att stärka varumärket Eslöv och främja samarbeten med näringslivet i hela kommunen, säger hon.

Dessa dagar attraherar besökare att skapa nya relationer och förbättra befintliga

Kommunens näringslivschef, Camilla Fahlström, menar att näringslivsdagarna i Eslöv har blivit en allt viktigare arena för näringslivsarbetet i både kommunen och hela regionen.

– Vi samarbetar dagligen med det lokala näringslivet och genomför strategiska insatser för att öka nöjdheten för våra befintliga och etableringsintresserade företagare. Dessa dagar attraherar besökare att skapa nya relationer och förbättra befintliga. Genom att mingla, inspireras och utmanas av intressanta talare stärker vi varumärket Eslöv i vårt gemensamma näringslivsarbete, säger Camilla Fahlström.

Mer om Dr P Håkanssons hälsoseminarium bjuds under Årets näringslivsdagar, som äger rum 27–29 september. Temat i år är Eslöv – framtid, tillväxt, innovation och hållbarhet. Under de tre dagarna avhandlas hälsa, näringsliv och stadsutveckling.

Mer om Näringslivsdagarna

Denna text är en annons producerad av Bonnier News Brand Studio och inte av Skånska Dagbladets redaktion. Vill du veta mer om hur vi arbetar med denna typ av material får du gärna kontakta oss på cm.native@bonniernews.se
Till toppen av sidan