Annons

Annons

Annons

Unesco backar – Venedig listas inte som hotat

Venedig kommer inte att föras upp på listan över hotade världsarv, meddelar FN-organet Unesco. Men oron är fortsatt betydande över den italienska turistmagnetens "stora utmaningar".

Miljontals turister söker sig varje år till Venedig. Arkivbild.

Annons

Beskedet kom efter världsarvskommitténs årsmöte i Riyad i Saudiarabien. Mycket arbete måste fortfarande göras för att undvika oåterkalleliga skador på Venedig.

"Ytterligare framsteg krävs", skriver kommittén i ett uttalande och tillägger att en ny kontroll kommer att göras nästa sommar.

"Skyddet av detta världsarv måste förbli en prioritet för hela det internationella samfundet."

Annons

Unesco har länge övervägt att klassa Venedig som hotat världsarv. Anledningen är stigande vattennivåer till följd av klimatförändringarna samt miljonturismen.

Annons

Italiens kulturminister Gennaro Sangiuliano är glad över att Venedig slipper listningen som hotat världsarv. Det är, enligt ministern, "en stor seger för Italien och det sunda förnuftet".

Venedigs styre sade i veckan ja till att införa en avgift på fem euro för dagsturister. Det ska ha bidragit till Unescos bedömning, uppger en diplomatkälla för AFP.

För två år sedan förbjöds kryssningsfartyg att lägga till i Venedig. Utöver att bidra till turismen orsakar de jättelika fartygen skador på både ekosystemet och stadens grund.

Annons

Annons

Nästa artikel under annonsen

Till toppen av sidan