Annons

Annons

Annons

Nordkorea

Kims bepansrade tåg – utrustat för attack

Skottsäkra fönster, förstärkta väggar och golv som kan avvärja explosioner. Dessutom utrustat med vapen och en helikopter för akutlägen.

Diktatorn Kim Jong-Uns bepansrade tåg är säkrare än flyg, enligt sydkoreanska myndigheter.

Diktatorn Kim Jong-Uns bepansrade tåg ska vara säkrare att färdas i än ett flygplan.

Annons

Nordkoreas Kim Jong-Uns skräddarsydda tåg är inte mycket snabbare än en epa-traktor, det kommer som mest upp i 60 kilometer i timmen. Men det är mer säkert än ett flyg, anser bedömare. Vid oförutsedda händelser har tåget en "större flexibilitet" och det är även utrustat för att kunna gå till attack.

Det är extrautrustningen som begränsar tågets hastighet och samtidigt ger det stora fördelar jämfört med ett flygplan. Om ett flygplan skulle attackeras skulle ledarens överlevnadschanser vara "avsevärt sämre" än på tåget, enligt Sydkoreas departement för återförening.

Annons

Annons

Nordkoreas diktator Kim Jong-Un reste från Pyongyang i söndags. På tisdagen anlände han till Chasan, vid gränsen till Ryssland.

Sju utlandsresor

Det hör inte till vanligheterna att Kim Jong-Un reser utanför landets gränser, det har gått fyra år sedan sist. Men i söndags klev han på sitt olivgröna, guldprydda bepansrade tåg för att möta Rysslands president Vladimir Putin i Ryssland, nära gränsen till Nordkorea.

Sedan makttillträdet 2011 har Kim Jong-Un totalt gjort sju utlandsresor, utöver den han nu är på. Fyra av dem har gått till Kina och han har också besökt Ryssland, Vietnam och Singapore.

Han har även två gånger klivit över gränsen till Sydkorea vid den demilitariserade zonen (DMZ) mellan länderna.

Flera tåg

Diktatorfamiljen Kim har alltid haft en förkärlek för tåg, det finns flera närmast identiska specialbyggda tåg, alla producerade i huvudstaden Pyongyang. Men för längre resor används ofta flyg.

Dock var Kim Jong-Uns pappa Kim Jong-Il flygrädd. 2001 reste han till Moskva med tåg, en tur- och retursträcka på 2 000 mil som tog 24 dagar. Kim Jong-Il lär dock inte ha lidit. Tåget var välfyllt med färsk hummer och lådor med franska viner, enligt en rysk tjänsteman som var ombord.

Annons

Annons

Nästa artikel under annonsen

Till toppen av sidan