Utveckling och utbyggnad av oljehamnen i Malmö kommer leda till ökade utsläpp.
I tisdags godkände Tekniska Nämnden i Malmö en investering på 45 miljoner kronor i stadens oljehamn. Endast Vänsterpartiet röstade emot. Investeringen innebär utbyggnad av lossning och lastningsstation för tåg.

Klimataktivisten Greta Thunberg protesterar i Oljehamnen.
Bild: Andreas Hillergren/TT
Med en ny terminal för oljeprodukter i hamnen kommer det att bli både smidigare och mindre kostsamt att transportera oljeprodukter till Malmö. Utbyggnaden medför möjligheter att öka transportvolymerna och därmed också de fossila utsläppen, på skattebetalarnas bekostnad och på kommande generationers miljö och natur.
Annons
Annons
Vi i Vänsterpartiet anser att dessa investeringar är helt oförenligt med Malmös och Sveriges klimatmål. Det finns helt enkelt inget utrymme för investeringar av detta slag om klimatkrisen ska tas på allvar. Det är därför vi i Malmövänstern motsätter oss beslutet. Vi menar att Malmö borde ha tagit tydlig ställning mot fortsätt utbyggnad av hamnen för oljetransport och lagring.
Här har staden en möjlighet att ta ett viktigt steg mot ett fossilfritt samhälle. Att minska fossilberoendet kräver att beslutsfattare slutar investera i gårdagens energilösningar. Till det behövs politiskt mod, inte pragmatiska lösningar där man offrar klimat och miljö för fossilindustrins investeringar och vinster.Vi förespråkar därför en långsiktig plan för hur olje-relaterad verksamhet i Malmös hamnar kan avvecklas i linje med Parisavtalets tidsram.
Politikers roll och ansvar är att ge tydliga signaler om vad som gäller, och bygga legitimitet kring de klimatmål som vi givet ska och måste uppnå. Det räcker inte med tron på att efterfrågan kommer minska och då leda till klimatnytta. Politikens uppgift är att styra och skapa morgondagens samhälle, inte minst genom att bygga rätt infrastruktur.
Det krävs från det lokala till det nationella att politiker slutar stoppa huvudet i sanden. Omställningen till ett fossilfritt samhälle förutsätter konsekvent handling, i alla politiska beslut. Man kan inte å ena sidan marknadsföra sig som klimatsmart stad med ambitiösa klimatmål, och å andra sidan ta investeringsbeslut som låser in fossil-driven verksamhet i flera decennier framöver. Och därmed undergräva möjligheten för att uppnå de målen.
Annons
Annons
Nu krävs ett övergripande arbete, ett krafttag för att kunna besvara utmaningen. Vi uppmanar styret i Malmö, där Miljöpartiet ingår, att ta klimatarbetet på allvar, också när det innebär svåra beslut som är impopulära hos vissa företag. Det räcker inte att prata om klimatmål och hållbarhet i marknadsföringssyfte - ambitionen behöver genomsyra hela verksamheten. I somras var klimataktivister på plats i hamnen för att protestera mot oljeverksamheten där. Aktivisterna har helt rätt. Det finns ingen plats i framtidens Malmö för klimatskadliga verksamheter. Och framtidens Malmö börjar med de investeringsbeslut som idag tas i nämnder och fullmäktige.
Tobias Petersson (V)
ledamot i kommunfullmäktige och ersättare i kommunstyrelsen
Wim Carton (V)
ersättare i Tekniska nämnden
Mats Billberg Johansson (V)
ledamot i Tekniska nämnden