Annons

Annons

Annons

Förr och nu

En stjärna på i Stjärnhusen

I dagarna för sjuttio år sedan tog styrelsen för Malmö stadsteater, på önskan av Ingmar Bergman, beslut om att för resten av säsongen engagera ”revy- och filmskådespelerskan” Harriet Andersson. Då var hon på allas läppar efter att ha gjort titelrollen i ”Sommaren med Monika”.

I en lägenhet om tre rum och kök i de då nybyggda Stjärnhusen vid Erikslustvägen 42 bodde Ingmar Bergman under de sex år på 1950-talet då han verkade som regissör och konstnärlig rådgivare vid Malmö Stadsteater. De första två åren där tillsammans med Harriet Andersson.

Bild: Bengt Liljenberg

Annons

Från 1953 var Ingmar Bergman i sex säsonger regissör och konstnärlig rådgivare vid Malmö stadsteater. Malmö stadsteater blev under dessa år landets mest intressanta teater. Så snart det blivit känt att Malmö Stadsteater anställt Harriet Andersson som skådespelare vid teatern började det diskuteras ganska friskt kring vad ”lilla Harriet”, som Ingmar Bergman då levde ihop med, skulle få för roller i Malmö. Själv avfärdade Harriet spekulationerna och förklarade att första året i Malmö skulle bli ett läro- och prövoår för henne.

Annons

Annons

Nästa artikel under annonsen

Till toppen av sidan