Annons

Annons

Annons

Skåne län

Debatt
Tidöpartierna är vansinnesoptimister

Det största hotet mot planeten och för oss som lever här är inte klimatförändringarna, utan de som antingen inte gör någonting åt miljöproblemen, eller till och med vill fortsätta leva som vi gör nu i ännu större utsträckning.

Detta är ett debattinlägg.Skribenterna svarar för åsikterna.

Att ta bort reduktionsplikten, och lägga ner Miljödepartementet just när vi får indikatorer på att vi inte verkar klara 1,5-gradersmålet och kanske inte heller 2-gradersmålet, kan inte beskrivas annat än som vansinnigt optimistiskt.

Vad vi behöver göra är att resa mindre och konsumera mindre. Framförallt behöver vi flyga mindre eftersom att regelbundet göra detta är det absolut värsta som går att göra för klimatet. Vi behöver inte köpa så mycket saker, vi behöver inte äta så mycket kött. Vi behöver knappt äta kött alls. Vi behöver börja med att plocka dessa lågt hängande frukter. Det handlar om att inse att vi delar den här planeten med andra. Inte bara i rum, men också i tid.

Annons

Annons

Klimat- och miljöminister Romina Pourmokhtari (L) presenterar regeringens klimatsatsningar för 2024.

Bild: Claudio Bresciani / TT

Vi har ett ansvar att förvalta planeten inte bara för framtida generationer, utan även för de som levt här.

När Bolsonaro var vid makten drog han ner på finansieringen av Brasiliens miljömyndigheter. Trump var också kritisk mot USAs motsvarighet, och minskade EPAs budget.

I Sverige har SD tillsammans med M, L och KD lagt ner Miljödepartementet som eget departement och låtit frågorna flytta in på Näringslivsdepartementet. Dessa, regeringen och SD tillsammans med Trump och Bolsonaro är del av samma rörelse: vansinnesoptimisterna. För hur annars ska man motivera och förstå att ett sådant departement som Miljödepartementet läggs ner när vi behöver det som mest?

Vi saknar ledare som ställer de tuffa frågorna och har svaren. Som Jonathan Jeppson skriver i sin bok Åtta steg mot avgrunden: vad vi behöver är inte hopp, utan mod. Mod att göra något. Vi kan inte längre gå runt och hoppas på att saker ska ordna sig. Att göra något är bättre än att inte göra någonting.

Det kan vara rationellt att avstå från att göra något, om man inte vet vad utfallet kommer bli. Rörande klimatet är det uppenbart vad mindre resande, mindre konsumerande av saker vi inte behöver och business as usual kommer att göra. Det är rationellt att göra något för klimatet.

Annons

Sverigedemokraterna och regeringen vill inte bara avstå från att göra något, de vill göra det sämre. Det är vansinnesoptimism att tro att vi når våra klimatmål på det viset.

Axel Rombrant

språkrör Gröna Studenter Skåne

Annons

Annons

Nästa artikel under annonsen

Till toppen av sidan