Annons

Annons

Annons

Kriget i Ukraina

Ukraina godkänner ny försvarsminister

Ukrainas nytillträdde försvarsminister Rustem Umjerov har blivit känd som en skicklig förhandlare som gärna agerar i det fördolda.

Den 41-årige Umjerov ersätter Oleksij Reznikov som bland annat kommit att symbolisera Ukrainas framgångar att få västvapen.

Ukrainas parlament har godkänt Rustem Umjerov som ny försvarsminister. Arkivbild.

Annons

I söndags meddelade Ukrainas president Volodymyr Zelenskyj att Reznikov skulle bytas ut som chef för försvarsdepartementet. Redan en gång tidigare under det ryska anfallskriget har Zelenskyj flaggat för ett byte av försvarsminister.

Ersättaren Umjerov godkändes av ukrainska parlamentet på onsdagen. Affärsmannen och politikern Umjerov har länge tillhört Kievs inre krets och han deltog i de första futila förhandlingsförsöken med Moskva när det ryska angreppskriget inletts.

Annons

Annons

Krimtartar

Zelenskyj motiverar bytet av försvarsminister med att "departementet behöver ett nytt sätt att arbeta och nya former av samverkan både med militären och med samhället som helhet". Presidenten konstaterar samtidigt att "Reznikov genomgått mer än 550 dagar av fullskaligt krig".

Men den nye försvarsministern Umjerov har dessutom en bakgrund som krimtartar och har företrätt krimtartarernas rättigheter i internationella organ. Han anses ha ett brett kontaktnät inom den muslimska världen.

Umjerov har, förutom att ha suttit i det ukrainska parlamentet, även deltagit i förhandlingarna med Moskva – medlade av Turkiet och FN – om ett spannmålsavtal för export över Svarta havet.

Själv vill han hålla en låg profil:

– Min roll är informell och handlar om att odla diskreta kontakter genom olika kanaler, sade han till ukrainska medier i höstas.

Han ansåg också att han höll en kraftig rågång gentemot dem som försökte påverka honom.

– Det är omöjligt att utöva påtryckningar på mig, sade han och lade till att det var meningslöst att förhandla med Ryssland om det inte gjordes på lika villkor:

– Annars – inga förhandlingar alls.

Markering om Krim

Umjerovs tillbakadragna roll kom dock att förändras helt när han nu ska företräda, försvara och förhandla om den ukrainska militärens behov.

Annons

Markeringen från Kiev visar att Krimhalvön, varifrån Umjerov kommer, är en del av Ukraina.

Det är också en historisk markering riktad mot Moskva: Umjerovs familj tvångsförflyttades till Uzbekistan av Sovjetunionens dåvarande ledare Josef Stalin. Först som barn kunde Rustem Umjerov återvända till Krim, för att sedan se det ockuperat av Ryssland.

Annons

Annons

Nästa artikel under annonsen

Till toppen av sidan