Annons

Annons

Annons

Malmö

Starka sommarmånader för flyget

Flygets återhämtning fortsätter.

Augusti blev den tredje månaden i följd med över tre miljoner resenärer via Swedavias flygplatser.

Resorna utomlands driver utvecklingen.

Annons

Det innebär en ökning med 8 procent jämfört med augusti 2022 och motsvarar 82 procent av hur det såg ut 2019, före pandemin.

"Efterfrågan har ökat i en snabbare takt än utbudet trots en orolig omvärld med svag ekonomisk utveckling och branschens samlade bedömning är att återhämtningen sannolikt kommer att fortsätta under hösten om än i en något långsammare takt", säger Swedavias vd och koncernchef Jonas Abrahamsson i ett pressmeddelande.

Annons

Annons

Det är de 2,4 miljoner utrikesresenärerna som driver ökningen. Resorna utanför landet ökade under augusti med 12 procent jämfört med samma månad i fjol.

Inrikesresandet minskade samtidigt med 4 procent och uppgick till cirka 600 000 resenärer.

Swedavia tror fortsatt på plussiffror under hösten, även om en svag ekonomi och ökad klimatmedvetenhet kan påverka framöver.

"Osäkerheten är dock större den närmaste tiden även om vi hittills kunnat konstatera att det finns ett fortsatt stort sug efter att resa, såväl privat- som jobbrelaterat", säger Jonas Abrahamsson.

Fakta

Fakta: Flygresandet i augusti

Stockholm Arlanda stod för majoriteten av flygresorna i augusti, med nära 2,1 miljoner resenärer totalt. Det är även den största ökningen från 2022 med 10 procent fler resenärer.

Göteborg Landvetter hade 511 000 resenärer, en ökning med 8 procent jämfört med augusti 2022 och en minskning med 19 procent mot augusti 2019.

Malmö flygplats hade 120 000 resenärer, en minskning med 6 procent jämfört med augusti 2022 och en minskning med 34 procent jämfört med augusti 2019.

Källa: Swedavia

Rättat: I en tidigare version angavs fel jämförelseår i slutet av texten.

Annons

Annons

Nästa artikel under annonsen

Till toppen av sidan