Annons

Annons

Annons

opinionSkåne län

Centerpartiet: Ordsallad gör inte angiveri bättre

Magnus Olsson och Nima Gholam Ali Pour från Sverigedemokraterna har så klart full rätt att anse att lärare ska ha angiveri som en del av deras arbetsbeskrivningar. Vi i Centerpartiet tycker inte det.

Att tvinga lärare, under hot av straff, att anmäla de barn de undervisar går rakt emot kärnan i varför människor blir lärare. För lärare har i grunden valt sitt yrke för att hjälpa och stärka barn. Inte för att ifrågasätta barnens rätt till utbildning! Vill man underminera läraryrket och minska dess attraktivitet finns det sannolikt få lika effektiva förslag.

Det kan inte finnas någon annan utgångspunkt för en reglerad invandring än att den som får nej också måste lämna. Det är Centerpartiet tydlig med. Och har alltid varit det. Men det betyder inte att hela samhället måste bli ett angiverisamhälle.

Annons

Annons

Anton Sauer.

Bild: Renato Rakonic

Vad Tidölaget nu har presenterat är utredningsdirektiv som säger att de undantag som tidigare fanns för personal inom utbildning och vård inte längre ska garanteras. Samtidigt är det oklart om anmälningsplikten enbart ska gälla inom offentlig sektor. Ska inte lärare i fristående skolor ha angiverikrav som offentligt anställda? Ingen vet!

Sverigedemokraterna har dock varit ytterst tydliga med att lärare bör få krav på sig att anmäla barn. Och straffas om de inte gör det! Att de då plötsligt drar fram barnkonventionen är närmast löjeväckande. Det är inte som att SD har kämpat för att få in den i direktiven.

Liberalerna på sitt håll ser skrivningarna om att anmälningsplikten måste förhålla sig till barnkonventionen som sin stora seger. Men i praktiken gör det ingen skillnad. Barnkonventionen och rätten till utbildning gäller ju redan idag. Och redan idag utvisar Sverige barn som går i svensk skola. Barnkonventionen blir som en snuttefilt, utan något konkret svar på varför den skulle gälla för att hindra anmälningar när den inte hindrar utvisning.

Annons

Vi får väl gratulera Sverigedemokraterna. På område efter område har Liberalerna vikt ner sig för resten av Tidöpartierna. Den liberala vakthunden har blivit en knähund. SDs cyniska samhälle utan tillit och förtroende får breda ut sig och denna gången är det bland annat skolans personal och elever som får betala priset.

Niels Paarup-Petersen (C)

Utbildningspolitisk talesperson

Jonny Cato (C)

Migrationspolitisk talesperson

Anton Sauer (C)

Gruppledare, Centerpartiet Malmö

Mattias Horrdin (C)

Oppositionsråd Centerpartiet Lund

Annons

Annons

Nästa artikel under annonsen

Till toppen av sidan