Annons

Annons

Annons

Debatt
Tidsbegränsad bodelning

I helgen samlas socialdemokratiska kvinnor från hela landet på S-kvinnors förbundskongress i Norrköping. Under kongressen ska flera motioner hanteras bland annat en skånsk motion gällande tidsgräns vid bodelning.

Detta är ett debattinlägg.Skribenterna svarar för åsikterna.

Ekonomiskt våld är ett maktmedel som ofta används mot kvinnor i destruktiva förhållanden. En trygg ekonomi är en viktig grund i en människas liv. En kvinna som är våldsutsatt i sitt förhållande är ofta med om att hennes förövare gör allt för att göra henne ekonomiskt beroende av honom. Detta är en av anledningarna som gör det svårt för kvinnan att lämna förhållandet.

Annons

Tyvärr finns det sätt för mannen att utöva ett ekonomiskt våld även efter att kvinnan lämnat. Detta genom att förhala bodelningsprocessen. Om ens partner vägrar komma på bodelningssamanträden eller lämna in korrekta handlingar kan den processen förlängas in absurdum. Det finns ingen tidsgräns vid bodelning. Mannen kan dra ut på processen så det blir ohållbart för kvinnan rent ekonomiskt. Att exempelvis anlita jurist är en kostnad som många kvinnor inte har råd med.

Annons

S-kvinnor vill se bodelningen inom en bestämd tid.

Bild: Jonas Ekströmer/TT

I ett destruktivt förhållande har mannen ofta isolerat sin partner och med en förlängd bodelningsprocess kan kvinnan tvingas att gå tillbaka då hon står isolerad och ekonomiskt utblottad på andra sidan. Om det finns barn i förhållandet är också de med om en psykiskt påfrestande process där man inte har ett permanent och tryggt boende. Att en kvinna ska brytas ner psykiskt och fysiskt genom ett ekonomiskt våld i och med oavslutad bodelning tycker vi i S-kvinnor är förkastligt. Vi behöver se över bodelningsprocessen. En tidsbegränsad bodelning skulle innebära en mycket säkrare framtid för den kvinna som tar sig ur ett destruktivt förhållande men även för kvinnor överlag. Med ett tydligt slutdatum kan inte mannen förhala processen och kvinnan behöver inte gå genom år av en fortsatt uppslitande process.

Annons

Då det ligger ett utredningsuppdrag i riksdagen i denna fråga så inväntar vi vad utredningen kommer fram till men kommer att fortsätta uppmärksamma och driva frågan.

För S-kvinnor Skånes delegation:

Sabina M.Hultgren

Malin Möller

Anna Collins Falk

Ann-Sophie Hansson

Kristina Jauhiainen Larsson

Ingalill Bjartén

Eleni Rezaii Liakou

Annons

Annons

Nästa artikel under annonsen

Till toppen av sidan