Annons

Annons

Annons

Skåne län

Debatt
Svikna vallöften ger kamplust

Idag samlas 400 skånska socialdemokrater i Höör för att arbeta fram politik som möter skåningarnas och svenskarnas behov. Det innebär rekordstort intresse och fullsatt.

Detta är ett debattinlägg.Skribenterna svarar för åsikterna.

Suget efter att ses och utbyta idéer kommer till viss del av en kamplust sprungen ur högerns idel svikna vallöften, i såväl landet som i Skåne. Det som lät så enkelt i valrörelsen har mött verklighetens tunga motstånd.

Även om en viktig roll för oss som största oppositionsparti i riksdagen är att kritisera regeringen för dess orättvisa politik och att synliggöra det växande antalet vallöftessvek från högerpartierna, så kommer det inte räcka för att Socialdemokraterna ska fortsätta växa. Det intresse och det engagemang som vi socialdemokrater nu upplever kan inte förklaras med bara missnöje.

Vi lever i en tid då olika och parallella kriser avlöser varandra. De ekonomiska klyftorna har vuxit under lång tid och den generella välfärden har sakta urholkats.

Annons

Kombinationen med pandemi, krig och miljöförstörelse ger förödande stark näring åt de krafter som vill splittra människor och samhällen.

Annons

Sverige befinner sig också i ett svårt ekonomiskt läge. Vi har den högsta inflationen sedan 1980-talet och står på branten av en lågkonjunktur. Både hushåll och företag pressas av rusande kostnader och ökande räntor. Konkurserna ökar och kommuner tvingas skära i välfärden för att resurserna inte räcker till.

I den ekonomiska krisen går vanligt folk på knäna, vissa grupper utmålas som problem och medelklassen upplever för första gången på länge sämre realekonomi.

Landets behov av reformer är skriande. Och det är bråttom. Vi är båda övertygade om att det finns ett starkt stöd för större samhällsreformer nu. Människor behöver känna framtidstro i denna skakiga tid och efterfrågar ett politiskt ledarskap som visar att det är möjligt att bygga en inkluderande samhällsgemenskap som både tar sin utgångspunkt i materiella förutsättningar och i människors känsla av gemenskap.

För att nå dit behöver Sverige i första hand en mer ambitiös arbetsmarknadspolitik, förbättrade trygghetsförsäkringar och mer pengar till kommunerna och regionerna. Utrymmet och möjligheterna finns. Det som saknas från regeringen är viljan.

Idag ser vi fram emot att mötas, socialdemokratiska medlemmar och företrädare, under teman om progressiv inflationsbekämpning, jämlik jämställdhet, den gröna omställningen, fackligt engagemang, en likvärdig skola och billigare kollektivtrafik. Behovet av ny politik och nytt politiskt ledarskap har sällan varit större.

Niklas Karlsson (S)

ordförande för Socialdemokraterna i Skåne och i riksdagens skatteutskott

Katrin Stjernfeldt Jammeh (S)

kommunstyrelsens ordförande i Malmö

Bild: Elisabeth Sandberg

Annons

Annons

Nästa artikel under annonsen

Till toppen av sidan