AnnonsVisit Trelleborg

Så njuter du bäst av sensommaren vid Skånes sydkust

Vackra sydkusten i Skåne bjuder på milsvida stränder, böljande slättlandskap och vitkalkade medeltida kyrkor. Här kan du göra en tidsresa i våra förfäders fotspår, utforska lokal hantverksöl, äta ljuvligheter gjorda på närodlade råvaror och njuta av ekologiska viner.

Bild: Joakim Lindström

Utforska allt som Skånes sydkust har att erbjuda på Visit Trelleborg.

Det är lätt att tänka att man behöver resa långt för att upptäcka något nytt, men ibland ligger drömresemålet bara en kort bil- eller tågresa bort. Sensommaren, då de stora turistmassorna har rört sig hemåt, är en perfekt tid att besöka sydkusten.

Sydkustens härliga klimat har lockat människor i tusentals år och de har lämnat spår i kulturen och landskapet. På traktens museer kan du göra en tidsresa i våra förfäders fotspår. Börja på vikingaborgen Trelleborgen där du får följa med völvan, den vikingatida shamanen i en spännande multimedial utställning om "Borgen vid havet". Besök sedan stenåldern på Trelleborgs museum där du ställs "Öga mot Öga" med DNA-baserade rekonstruktioner av de människor som levde vid sydkusten för över 7000 år sedan.

På vikingaborgen Trelleborgen reser du tillbaka i tiden.

Bild: Apelöga

Mat och dryck

Precis som vikingarna en gång brukade den bördiga jorden så nyttjar dagens lantbrukare den med lika stor flit. Sydkustens skafferi är fyllt till brädden med närodlade råvaror och bygdens många lokala matkreatörer skapar allt från traditionell skånsk mat till nytänkande läckerheter.

Weinbergs Hotell, som ligger tio minuter med bil från Trelleborg, hittar du en modern och rustik gårdsbistro. Här varieras menyn utifrån säsongen och många av de råvaror som används kommer från gårdens egna odlingar.

Letar du efter en mer kustnära restaurang, hittar du modern svensk gastronomi på 2:a Sandbank vid Beddingestrand.

Om du är ute efter något gott att dricka finns det flera lokala bryggerier i trakten. Hönsinge Hantwerksbryggeri brygger öl för hand och erbjuder även ölprovningar. Föredrar du att testa lokala viner? Då bör du boka in en vinprovning på Hällåkra vingård, som tillverkar röda, vita och mousserande ekologiska viner och naturviner.

Skånes sydkust bjuder på många härliga mat- och dryckesupplevelser.

Bild: Peder Sundström

Shopping

Alla mat- och dryckesupplevelser bör varvas med några shoppingstopp. Landsbygden vid sydkusten brukar kallas för “Slättens galleria”. Här erbjuds avkopplande shopping i vackra miljöer och under bar himmel. På Dahlia och Vänner, som ligger på Holmanäs gård, blandas renoverade vintagemöbler med kläder och accessoarer. På gårdens café/restaurang hittar du Vive by chef Bergh och hans team, som lagar mat inspirerad av Småland, Skåne och den franska landsbygden.

Även Slättarps Gård kombinerar shopping med mat. Botanisera bland en härlig mix av inredning och mode, och bege dig sedan till gårdens lunchrestaurang Lenzi Pure Food. Ägaren Lenzi Fahrner inspireras av sin mammas matlagning i de österrikiska Alperna och använder sig av lokalt producerade produkter i så stor utsträckning som möjligt.

Upptäck mer shopping i området med Shoppingkartan.

Bild: Peder Sundström

Ullahills magasin är en av många härliga butiker på Shoppingkartan.

Naturupplevelser

Trots närheten till Malmö lockar sydkusten med varierad natur och genuina skånska byar. Avstånden är korta och du tar dig snabbt från kustlinjens stränder och strandängar, över den bördiga slätten med pilealléer och fornminnen, till det böljande backlandskapet i norr.

Området är perfekt för dig som gillar att cykla och vandra. Om du vill rulla fram längs kusten följer du Sydkustleden, en av Sveriges tre nationella cykelleder. Du kan också testa Visit Trelleborgs lokala cykelupplevelser som utgår från Trelleborg eller Smygehuk.

Tar du dig hellre fram till fots finns det två sträckor Skåneled att välja mellan – en som letar sig fram genom slättlandskapet och en längs kusten. Nya sträckor Skåneled är på gång och vill du få ett smakprov besöker du det arkitektritade vindskyddet Cocoon, där du kan avnjuta din matsäck med en bländande utsikt över slätt och kust.

Du kanske trivs bäst under ytan? Utanför det mysiga fiskeläget Skåre, finns ett marint naturreservat och en skyltad snorkelled som tar dig med på äventyr bland ålgräsängar och blåstångsskogar.

Här har vi samlat naturtips till alla utenjutare.

På Smygehuk kan du klättra upp i fyren och njuta av utsikten.

Bild: Vincent Mivelaz

Boende

Det bästa sättet att förlänga sommarkänslan är att unna sig en riktig livsnjutarhelg. Vid sydkusten hittar du allt från lantliga gästhus och mysiga hostels till eleganta hotell. Boutiquehotellet Dannegården ligger i en pampig skeppsredarvilla från 1910 i centrala Trelleborg. På Smygehuk Lighthouse Hostel, vid Smygehuk fyr, kan du bo som en fyrvaktare i den gamla fyrvaktarbostaden. Räkna med att bli ordentligt bortskämd av värdparet och missa inte att klättra upp i den 17 meter höga fyren för att njuta av utsikten över Smygehuk, sydkusten, havet och slätten.

Utforska allt som Skånes sydkust har att erbjuda på Visit Trelleborg.

Denna text är en annons producerad av Bonnier News Brand Studio och inte av Skånska Dagbladets redaktion. Vill du veta mer om hur vi arbetar med denna typ av material får du gärna kontakta oss på cm.native@bonniernews.se
Till toppen av sidan