Annons

Annons

Annons

Kävlinge

Debatt
Skillnaden mellan M och S

REPLIK: Vi tackar Ingvar Willexberg för hans svar som tydliggör skillnaden mellan moderat och socialdemokratisk politik. Att en skattehöjning skulle vara uttryck för en ansvarsfull och progressiv skattepolitik faller på sin egen orimlighet.

Detta är ett debattinlägg.Skribenterna svarar för åsikterna.

I så fall skulle ett skatteuttag om 100 procent vara den mest ansvarsfulla och progressiva politiken. Vi betvivlar inte att tanken kan vara lockande för anhängare av Karl Marx, men upplysningsvis prövades idén ”av var och en efter förmåga, till var och en efter behov” med tragiskt resultat i de forna kommunistländerna i Östeuropa.

Moderater ser ett värde i att de boende i Kävlinge kommun och i resten av Sverige får behålla så mycket som möjligt av sina surt förvärvade slantar, och själva bestämma vad de ska användas till. Kommunen och staten ska inte ta ut en enda krona mer i skatt än vad som behövs för att trygga en grundläggande välfärd åt alla.

Ekonomiska klyftor kan aldrig minskas genom skattehöjningar för de som arbetar och anstränger sig. Politik får aldrig gå ut på att bekämpa rikedom, vilket numer verkar vara ledstjärnan för socialdemokraterna. Politiken syftar till att stimulera tillväxt och skapande av välstånd. Välstånd skapas och klyftorna minskar enbart genom att fler kommer i arbete, och arbetar mer. Genom en kravställande tydlig politisk linje har vi i Kävlinge kommun kunnat minska bidragsberoendet rejält och därmed sänkt kostnaderna med 50 procent. Men det viktigaste är att de som berörs har fått större frihet då de nu är självförsörjande.

Annons

Annons

Ingvar Willexberg har rätt i att tillväxt måste ske med hänsyn till både människor och miljö. Därför behövs det en utfasning av kol och olja som energikällor. Nedstängningen av kärnkraftsreaktorer under tidigare socialdemokratiska regeringar har lett till import av smutsig kolkraft från utlandet och användning av Karlshamnsverket som bränner 1 500 – 3 000 m3 olja per dag. Föga miljövänligt. Sol- och vindkraft är bra, men de fungerar inte mörka dagar när det inte blåser. Energipolitiken måste åter präglas av realism, och då är en utbyggnad av kärnkraften det enda realistiska alternativet för att åstadkomma en långsiktigt ekonomiskt och miljömässigt hållbar, substantiell och av väder oberoende energiproduktion.

Inställningen till kärnkraft har vi tidigare glädjande nog varit överens med ledande socialdemokrater i Kävlinge om, men det blåser tydligen nya vindar nu. Däremot är det lovande att de unga socialdemokraterna, SSU, har vänt i denna fråga och inser vad som är nödvändigt för vårt land.

Vi välkomnar att Socialdemokraterna är öppna för diskussioner. För oss är en god idé alltid en god idé oavsett vem den kommer ifrån. Vår dörr står därför öppen för diskussioner med alla partier. Men att höja skatten för hårt arbetande människor, som drabbar de som har det svårast är aldrig en god idé och ger oss inte ett rättvist och jämlikt samhälle. 

Annons

Annsofie Thuresson (M)

Kommunstyrelsens ordförande

Boriana Åberg (M)

Riksdagsledamot, Kommunfullmäktiges ordförande

Boriana Åberg

Annsofie Thuresson (M)

Bild: Studio E/Kävlinge kommun

Annons

Annons

Nästa artikel under annonsen

Till toppen av sidan