Annons

Annons

Annons

På Landet-podden

Den odlande kocken

Kocken Marcus Ryberg ville lära sig mer om råvarorna han använde och började därför odla själv i mindre skala. Idag levererar ”Bondekocken” grönsaker till Michelinrestaurangen Vollmers.

För en kock är råvarorna a och o. Marcus Ryberg gick från ord till handling, köpte en gård i Gödelöv utanför Genarp och började själv odla allt ifrån tomater och aubergine till allehanda sorters kål och örter.

Inbäddat innehåll

Annons

Annons

– Jag snöade in på detta. Jag jobbade i kök och då är det ganska lätt att få upp ett intresse. Jag blev nyfiken och började hålla på lite själv. Första året var 2018 och då hade jag bara en kolonilott på 100 kvadratmeter. Sen spårade det ur ganska snabbt efter det.

På gården odlar Marcus Ryberg – eller Bondekocken som han kallar sig – alla sorters grönsaker. Men hur sticker han då ut jämfört med andra grönsaksodlare?

– Färskheten är en stor skillnad. Det är ofta skördat samma dag. Sen har jag ju en bredd till mina kunder. Till restauranger är det ofta speciella ätbara blommor eller örter, sånt som man annars kanske inte hittar hos grossisten, säger Marcus Ryberg.

Kunder är dels privatpersoner som kommer till hans lilla självbetjäningsbod. Hans varor finns också på Mylla.se och på REKO-ringar. Och så levererar han alltså direkt till flera restauranger i närområdet. Ett exempel är Vollmers i Malmö som har dubbla Michelinstjärnor.

Marcus Rydberg – den odlande kocken.

Bild: Jakob Hydén

Annons

Annons

Nästa artikel under annonsen

Till toppen av sidan