Annons

Annons

Annons

Företagande i Höör

Välkänd bygghandel läggs ner efter 30 år

I 30 år har Nisse Eklund drivit och ägt bygghandeln Kvist och Knast i Höör. Men snart inte längre. Nu pågår utförsäljning innan butiken stängs inom kort. Sedan tar en ny ägare över handelskvarteret på södra industriområdet.

Nisse Eklund har bestämt sig för att lägga ner bygghandeln Kvist och Knast efter 30 år. Nu återstår bara utförsäljning.

Bild: Tobias Lagerholm

Annons

Nisse Eklund har hunnit bli 83 år gammal och har de senaste åren trappat ner sitt företagande i Höör. I våras gjorde han och kompanjonen Magnus Renud upp en stor affär.

Duon sålde fyra byggnader inklusive Kvists och Kvasts bygghandel till Kristianstadsföretagaren Peter Finch. Prislappen hamnade enligt vad Skånskan erfar på närmare 30 miljoner kronor.

Stänger inom kort

Försäljningen innebär att bygghandeln inom kort ska läggas ner.

– Så blir det, vi har utförsäljning i butiken ytterligare en månad innan den stänger, säger Nisse Eklund.

– Men vi lämnar inte området helt. Vi ska fortsätta sälja grus, sten och pellets på en bit mark på gården som köparen upplåtit till oss i området. Dessutom kommer vi fortsätta hyra ut släpvagnar på samma ställe som vi haft innan. Vi har rätt att bedriva försäljning i fem år till, säger Höörföretagaren.

Annons

Annons

Snart stängs Kvist och Knast.

Bild: Tobias Lagerholm

Övriga byggnader som finns med i affären består främst av olika magasin och andra lokaler som kan hyras ut. En affärsidé som Nisse Eklund utvecklade för många år sedan då han började hyra ut mindre förråd till personer som hade behov av detta.

Över all förväntan

Denna verksamhet drog han igång och utvecklade på södra industriområdet och från början fanns inga tankar på en bygghandel. Den kom till för 30 år sedan.

– På den tiden byggde jag en del och därför fick jag idén att starta en bygghandel tillsammans med min dåvarande kompanjon Bengt Bertilsson. Det var han som kom på namnet Kvist och Knast och det har gått över all förväntan. Det var inte alls meningen att den skulle växa som den gjorde, berättar han.

Nisse Eklund säger att Kvist och Knast aldrig gått dåligt men att konkurrensen blivit större från jättar som Byggmax och Jem och Fix.

– I längden har det blivit för svårt att konkurrera. Därför ringde jag Peter Finch eftersom han utvecklat en stor magasineringsrörelse och han insåg därför värdet av våra fastigheter.

Årets företagare

Peter Finch har tidigare blivit utsedd till Årets företagare i Kristianstad. Han äger bland annat bolaget Magasinera.com som erbjuder hundratals förråd för uthyrning i Kristianstad men också på flera andra håll i Skåne. Han är dessutom född och uppvuxen i Höör.

Annons

– Det känns som att cirkeln sluts, säger Peter Finch till Skånskan.

Han pratar entusiastiskt om att ett långsiktigt renoveringsarbete satt igång i lokalerna. Framförallt är det förrådsuthyrningen som ska utvecklas. I dagarna har han fått bygglov för att sätta igång.

Annons

– Vi ska riva en del och göra om en del så att förråden kan göras bättre. Steg ett är att göra om Kvist och Knastbutiken till en förstklassig förrådsanläggning. När den är klar kan vi flytta dit kunder från de befintliga förråden och då kan dessa lokaler renoveras. Totalt handlar det om en process på ett par tre år och det handlar om stora förändringar på fastigheterna, säger Peter Finch.

Tänker växa i Höör

Företagaren har en ambition att stärka sin närvaro i Höör i och med investeringen på södra industriområdet. Han äger redan i dag lokalen på Industrigatan där Möllers Senap en gång hade verksamhet.

– Vi kommer utvärdera andra objekt i Höör där vi kan bli en naturlig ägare, säger Peter Finch.

Utförsäljningen har pågått ett tag i butiken.

Bild: Tobias Lagerholm

Nisse Eklund försöker göra en del avyttringar på ålderns höst men äger fortfarande fastigheten där Lucky Bowl håller till. Tanken är att även denna lokal ska säljas när det finns möjlighet.

– Det var roligt att bygga företag fram tills att jag fyllde 80 år, sen dess har det tagit emot med åldern. Jag har inga idéer och då är det inte så kul. Man ska inte bara flyta med, säger han.

Bild: Tobias Lagerholm

Annons

Annons

Nästa artikel under annonsen

Till toppen av sidan