Annons

Annons

Annons

Debatt
Barns kroppar ska inte köpas

Betalda sexuella övergrepp mot barn sker hela tiden, på platser där vi minst anar det. Förövare plockar upp barn på lunchrasten vid skolan, i köpcentrum eller på kvällspromenaden. Det händer även i Skåne.

Detta är ett debattinlägg.Skribenterna svarar för åsikterna.

Vi måste göra mer för att synliggöra brotten och finnas där för de barn och unga som utsätts, skriver Ida Östensson, generalsekreterare ChildX.

Barns kroppar ska inte kunna köpas. Ändå har 1 till 2 barn och unga i varje nioendeklass och på gymnasiet blivit utsatta för betalda sexuella övergrepp. Så många som var fjärde tjej har blivit erbjuden ersättning i utbyte mot sexuella handlingar. Och brottsplatserna finns där barn finns: på skolgårdar, i köpcentrum, i villakvarter eller vid badplatser. Det är något som ChildX lyfter i kampanjen Brottsplats, som fått nationell uppmärksamhet och fått stor spridning på sociala medier de senaste två veckorna.

Barn erbjuds pengar för sexuella tjänster.

Bild: Henrik Montgomery/TT

Annons

Annons

Att bli utsatt för kommersiell sexuell exploatering är för många ett oerhört trauma, som de flesta aldrig får hjälp med att bearbeta. Försvinnande få av de utsatta identifieras och för dem som gör det är chansen till upprättelse i en domstol minimal. Betalda sexuella övergrepp ses inte som det våldsbrott det är idag.

När ett barn blir utsatt för en våldtäkt i en mörk skog är det inget tvivel om barnet blivit utsatt för ett brott, eller var skulden ligger. Om förövaren istället groomar och ersätter barnet med pengar, kläder, sprit eller annan form av ersättning för “sexuella handlingar” läggs skulden ofta på barnet, som samhället inte längre ser som brottsutsatt.

Vi som arbetar med frågorna ser återkommande hur barn som utsätts skuldbeläggs i mötet med vården, rättssamhället och vuxenvärlden överlag. Synen på brotten måste förändras för att fler barn ska få vård, stöd och återupprättelse. Den enda som ska bära skuld och skam är förövaren.

För att säkerställa skydd och stöd till de barn som utsätts hoppas vi att Skånes politiker ligger på sina partikollegor i Riksdagen med följande krav:

Utveckla det identifierande och uppsökande arbetet av barn som utsätts för kommersiell sexuell exploatering. Ge behöriga myndigheter i uppdrag att utveckla rutinfrågor till elevhälsan, socialtjänsten och barn- och ungdomspsykiatrin.

Annons

Genomför ett nationellt kunskapslyft om kommersiell sexuell exploatering för personal inom skola, socialtjänst och hälso -och sjukvård.

Annons

Ändra lagstiftningen så att alla barn under 18 år får samma straffrättsliga skydd mot sexuellt våld. Barn mellan 15-17 år har idag ett sämre skydd vid sexualbrott än yngre barn. Det måste även införas ett strikt ansvar som lägger skyldighet att kontrollera åldern på förövaren, så barnets skydd inte påverkas av förövarens upplevelse av barnets ålder.

Vi måste sätta brottet på kartan och inse att brottsplatserna finns överallt. Inga barn ska behöva bli utsatta för betalda sexuella övergrepp.

Ida Östensson

generalsekreterare ChildX

Annons

Annons

Nästa artikel under annonsen

Till toppen av sidan