EU har flera ambitiösa mål för jordbruket och flera lagförslag har presenterats under de senaste åren. I grunden är målsättningen bra: vi behöver en hållbar livsmedelsproduktion om vi vill att jordbruket ska kunna bidra i klimatarbetet. Men då är det viktigt att se lantbrukare som en del av lösningen, inte problemet.

Inspektion av genmanipulerad majs.
Bild: Matthew Thayer
Annons
En viktig del i arbetet är att låta våra jordbrukare dra nytta av nya tekniker för att snabbare och effektivare kunna ta fram grödor som är mer hållbara. Det som brukar kallas för växtförädling, innebär i praktiken att man med hjälp av olika tekniker tar fram grödor med särskilda egenskaper. Detta är något Moderaterna drivit på för länge och nyligen presenterade EU-kommissionen äntligen ett lagförslag om att kunna möjliggöra ny växtförädlingsteknik i jordbruket.
Annons
Nuvarande regelverk är föråldrat och klumpar ihop alla typer av grödor utan att beakta hur man tagit fram grödan. Sedan 2018 då EU-domstolen fastställde att grödor framtagna med ny teknik ska omfattas av EU:s GMO-lagstiftning har behovet av ett nytt regelverk varit brådskande. Nuvarande regelverk förhindrar nämligen kommersiell odling av grödor framställda med ny teknik inom EU.
Ny växtförädlingsteknik som exempelvis CRISPR/Cas9, även kallad gensaxen, som vann nobelpriset i kemi, är lysande exempel på när vetenskap och innovation omsätts i praktiken för att göra vårt jordbruk grönare och mer effektivt. Genom denna teknik kan forskare ta fram grödor som är mer motståndskraftiga mot exempelvis torka eller stora mängder regn. På så sätt kan vi få större och mer hållbara skördar samtidigt och vi stärker jordbrukets konkurrenskraft.
Det är välkommet och viktigt att vi nu har ett lagförslag på plats som tillåter odling i EU av grödor framtagna med ny växtförädlingsteknik. Men arbetet slutar inte här utan tvärtom har det bara börjat. Moderaterna kommer göra allt vi kan för att se till att vi får ett så bra regelverk som möjligt. Det är det minsta svenska jordbrukare kan förvänta sig av sina politiker.
Annons
Jag hoppas därför att inte minst Miljöpartiet och Socialdemokraterna släpper sitt motstånd mot vetenskap och innovation. Förhoppningsvis vill de tillsammans med Moderaterna arbeta för att se till att svenska och europeiska jordbrukare få de verktyg de behöver för att leverera så bra och prisvärd mat som möjligt.
Jessica Polfjärd
Europaparlamentariker (M)