Annons

Annons

Annons

Skåne län

Debatt
Be inte om ursäkt till diktaturer

Sverige står mitt i en komplex konflikt med religiösa diktaturer, islamister och delar av en muslimsk diaspora i väst, som utövar påtryckningar på oss och vill inskränka yttrandefriheten.

Detta är ett debattinlägg.Skribenterna svarar för åsikterna.

Att arbetsmarknads- och integrationsminister Johan Pehrson (L) öppnar för att ändra ordningslagen för att stoppa sammankomster där koraner bränns förvånar. Liberalernas eget ungdomsförbund har bränt den svenska flaggan och partiet i sig stod bakom att konstnären Elisabeth Ohlson Wallins ”Ecce Homo” ställdes ut i riksdagen. När Liberalernas dåvarande EU-minister Birgitta Ohlsson tillträdde lät hon hänga fotografiet "Nattvarden" från Ecce Homo på sitt arbetsrum i Rosenbad. Nu plötsligt blir Liberalerna en del i spelet där man håller det öppet om vår yttrandefrihet ska inskränkas genom ordningsregler. Det är likväl samma inskränkning.

Nattvarden från Ecce Homo

Bild: Ohlson, Elisabeth

Annons

Annons

Att inskränka yttrandefriheten genom andra lagar är precis lika mycket en inskränkning som att ändra vår grundlag. Vi svenska medborgare har en alldeles självklar rätt att bränna en bok, en flagga eller en politisk pamflett som är vår egen. Det ingår i vår yttrandefrihet, vår konstnärliga frihet och vår demonstrationsrätt. Vi får tycka, känna och uttrycka oss fritt om religion, politik och tro.

En majoritet av svenskar tror inte på gud. Vi var först i världen med tryckfrihet. Detta är år 1766. Att ett land som Sverige plötsligt skulle inskränka sina medborgerliga friheter genom grundlagen utifrån främmande makts påtryckningar är oacceptabelt.

Revyartisten Karl Gerhard framförde sin satir av Hitler ”Den ökända hästen från Troja” år 1940. Den innehöll hån och satir, men även kritik av femtekolonnare och eftergiftspolitik. Både statsminister Per Albin Hansson, Utrikesdepartementet och medier försökte stoppa Karl Gerhard från att provocera fram ilska från Hitlers nazister.

Karl Gerhard vägrade och poängterade att ingen hade någon laglig rätt att förbjuda honom att framföra numret. Vad gjorde man då? Man hittade en ordningsstadga att luta sig mot.

Därmed kunde satir av en totalitär diktator stoppas i ett fritt land. Det var fel då och det är fel idag.

Länder som saknar medborgerliga fri- och rättigheter har inget att tillföra svensk lag. Bara tanken på att två individer som bränner koraner skulle legitimera upplopp, ekonomisk bojkott eller terrordåd är absurd. Vi ska inte ursäkta oss till diktaturer. All makt utgår ifrån folket i Sverige och våra friheter ska inte inskränkas av politiker som skräms av andra länders totalitära styren eller religiösa dogmatism.

Det finns inget bättre och tydligare tillfälle att stå upp för yttrandefriheten än nu. Det är nu man står pall. Det gäller även Liberalerna.

Edward Nordén

säkerhetspolitisk talesperson Medborgerlig Samling

Anna Jung

landsbygdspolitisk talesperson

Medborgerlig Samling

Annons

Annons

Nästa artikel under annonsen

Till toppen av sidan