Annons

Annons

Annons

Debatt
Kompetensutveckling i Skåne

Region Skåne och länets kommuner och kommunala företag har en unik möjlighet att söka miljonstöd för att kompetensutveckla sina medarbetare. Nu uppmanar vi välfärdens arbetsgivare att ta chansen att rusta sig för framtidens arbetsmarknad, skriver Eva Wikström, vd på Omställningsfonden.

Detta är ett debattinlägg.Skribenterna svarar för åsikterna.

När välfärdens verksamheter utvecklas ställs många gånger krav på ny kompetens hos de anställda. Därför erbjuder Omställningsfonden, en organisation som hjälper medarbetare i välfärden, möjligheten att söka medel till förebyggande kompetensutveckling. Det ger landets kommuner, regioner och kommunala företag goda förutsättningar att ställa om kompetensen hos sina medarbetare och samtidigt förhindra uppsägningar.

Annons

Annons

Undersköterskor tillhör dem som kan få del av kompetensutvecklingen.

Bild: Fredrik Sandberg/TT

Sammanlagt finns 750 miljoner kronor att söka från Omställningsfonden för att kompetensutveckla medarbetare under åren 2021–2023. Men trots att 2,5 av 3 år passerat har bara drygt hälften av pengarna hittills kommit till användning. Fortfarande finns cirka 350 miljoner kronor kvar att söka före den 31 oktober, som är sista ansökningsdag.

Det finns många fina exempel på hur pengarna har gjort nytta. I Skåne län har exempelvis Eslövs kommun fått finansiering för att undersköterskor ska få utbildas inom yrkessvenska för vård och omsorg. I resten av landet har vi även sett vårdbiträden som utbildat sig till undersköterskor, lärare som breddat sin ämneskompetens och socialsekreterare som fått nya digitala kunskaper.

Totalt handlar det om fler än 120 olika yrkesgrupper som fått ta del av kompetensutveckling. Även om utbildning och kompetensutveckling står i fokus kan stödet även utgöras av andra insatser som hjälper organisation och medarbetare att ställa om. Det kan exempelvis handla om validering eller coachning. Förutom att ta emot ansökningar kan Omställningsfonden också bidra med stöd och vägledning i frågor som rör strategisk kompetensförsörjning, exempelvis genom att hjälpa till med behovsanalys och ge förslag på åtgärder.

Annons

Annons

Det här är en satsning som gynnar medarbetare, arbetsgivare, arbetsmarknad, välfärd och samhället i stort. Därför är det nu viktigt att Region Skåne och länets kommuner och kommunala företag tar chansen att kompetensutveckla medarbetarna och rusta sig för framtidens arbetsmarknad.

Eva Wikström

Vd på Omställningsfonden

Annons

Annons

Nästa artikel under annonsen

Till toppen av sidan