Annons

Annons

Annons

Skåne län

Debatt
Varför dröjer det, Kristersson?

Det är hög tid för våra lokala vinodlare och för våra lokala gårdsbryggerier att få möjligheten att sälja sina alkoholhaltiga drycker. Vad är det som dröjer?

Detta är ett debattinlägg.Skribenterna svarar för åsikterna.

Att få köpa närproducerat direkt av bonden är en livskvalité som vi skåningar verkligen uppskattar, det lockar turister till vårt vackra landskap och det skapar fler arbetstillfällen. Gårdsförsäljning innebär stora möjligheter för de småskaliga producenterna att utveckla sina verksamheter.

Man borde kunna köpa öl från gårdsbryggerier, tycker skribenterna

Bild: Janerik Henriksson/TT

Annons

I en gammal byskola i Tomelilla hittar vi Österlen Choklad, där man tillverkar choklad från grunden och säljer. I Åhus ligger Bondens Skafferi Butik, en butik som samlar produkter från skånska mathjältar och säljer. I Trelleborg kan man besöka Hallongården och köpa med sig sparris, björnbär, blåbär och hallon. Och i Båstad ligger Lindegrens, ett jordbruk där du kan köpa med dig korv, skinka, och kött från nöt, lamm och gris.

Annons

Och i Anderslöv breder Hällåkra Vingård ut sig. Men här tar det tyvärr stopp för att köpa sig en fin flaska av det närodlade vinet med sig hem.

Vi i Centerpartiet har länge varit en drivande kraft i att gårdsförsäljning av alkoholhaltiga drycker ska tillåtas. Det är hantverksmässigt tillverkade drycker i småskalig produktion vi talar om och där gårdsförsäljning är en väldigt bra kompletterande inkomstkälla för dessa mindre vingårdar och bryggerier.

I sitt tal i Almedalen deklarerade Ulf Kristersson att ”självklart ska man få köpa med sig några flaskor öl från svenska gårdsbryggerier”. Med en regering där de styrande partierna säger sig vara positiva till gårdsförsäljning är det såklart beklagligt att man ännu inte lyckats författa en enda proposition i frågan. Vad är det dom väntar på?

Helsingborg, Höganäs och Ängelholms kommun har anmält sitt intresse för att bli pilotkommuner gällande gårdsförsäljning av egenproducerade alkoholhaltiga produkter. Skåne ligger i framkant och har flera vingårdar som är beredda att satsa på detta. Förutsättningar, intresset och viljan finns, nu är det upp till regeringen och leverera möjligheten.

Annons

Skånes småskaliga producenter av öl, vin och sprit har väntat länge nog. Den skånska landsbygden har väntat länge nog. De är nu hög tid att godkänna gårdsförsäljning av alkoholhaltiga produkter.

Birte Sandberg

Gruppledare Centerpartiet Skåne

Charlotte Bossen

Gruppledare Centerpartiet Skåne

Annette Linander

Ledamot i Regionala utvecklingsnämnden, Centerpartiet

Rasmus Waak Brunkestam

Regionpolitiker, Centerpartiet

Annons

Annons

Nästa artikel under annonsen

Till toppen av sidan