Annons

Annons

Annons

Malmö

”Om vi berättar vad det står i Koranen vill ingen bränna den”

Om människor i Sverige bränner Koranen är det Sveriges muslimer som bär skulden. Med avstamp i detta kanske något oväntade antagande delar en muslimsk församling i helgen ut gratis exemplar av islams heliga skrift till förbipasserande Malmöbor.

Imam Agha Yahya Khan delade ut Koranen på Triangeltorget på lördagen, och kommer att stå på Gustav Adolfs torg på söndagen.

Bild: Anna Lindblom

Annons

Stämningen är vänlig och stillsam runt det lilla tält som skyddar Koranen mot ännu en av dagens plötsliga regnskurar. Lördagsflanerande Malmöbor stannar till och tittar, eller pratar. Ganska många plockar med sig en bok. Är den verkligen gratis, undrar någon. Jag tycker att det är fel att de gör sådant här mot er som kommer från länder med krig, säger någon annan.

”Sådant här” betyder bränner Koranen. Det är nämligen därför koranutdelningen äger rum – som en fredlig protest mot den senaste tidens uppmärksammade koranbränningar.

– Vi har fått jättepositiv respons både igår och idag, och inshallah även imorgon, summerar imam Agha Yahya Khan.

Bild: Anna Lindblom

Annons

Annons

– Vi har fått jättepositiv respons både igår och idag, och inshallah även imorgon, summerar imam Agha Yahya Khan.

Han är till vardags verksam i Nasirmoskén i Göteborg, där man utövar en variant av islam som kallas Ahmadiyya (samma variant utövas i Mahmood-moskén, den röda tegelmoské som är synlig från Yttre ringvägen i Malmö). Rörelsen, som är en förhållandevis liten gren av islam både i Sverige och i världen i stort, leds av kalif Mirza Masroor Ahmad i London.

När Rasmus Paludan brände Koranen första gången, år 2020, höll Mirza Masroor Ahmad ett tal till oss muslimer i Sverige. Om någon bränner Koranen i Sverige, sa han, så är det ni svenska muslimer som är de skyldiga.

Ett stenhårt och möjligen lite bakvänt budskap från den egna ledaren, kan tyckas, men Agha Yahya Khan förklarar:

– Vi blev förstås chockade först, men vad han menade var att om vi bara berättar vad Gud faktiskt säger i den heliga Koranen, vilket fint och fredligt budskap den har, då kommer ingen att vilja bränna den.

Agha Yahya Kha är till vardags verksam i Nasirmoskén i Göteborg, där man utövar en variant av islam som kallas Ahmadiyya.

Bild: Anna Lindblom

Syftet med att dela ut böckerna är alltså att människor ska läsa dem och låta sig övertygas (”innehållet i Koranen är inte känt för svenskarna”, som Agha Yahya Khan sammanfattar saken) men manifestationen har också en bredare tanke kring religionsfrihet i allmänhet,.

Annons

– Vi försöker säga att i dag är det islams tur, just nu är det vår heliga skrift som bränns, men det kan vara någon annans tur i morgon. Vi vill inte bara skydda Koranen, vi vill skydda alla heliga skrifter.

Annons

Det vill säga, det är egentligen inte böckerna som sådana som ska skyddas, tillägger han.

– Om någon bränner Koranen så skyddas den av Gud, precis som den har gjort hittills i 1 400 år. Det är inte boken vi vill skydda. Det vi vill säga är att det är jättefarligt för landets fred om man låter några människor skapa kaos på det här sättet, i landet och i hela världen.

Han återkommer fler gånger till det där med ”några människor”, till att koranbränningarnas avsändare är en försvinnande liten minoritet, som han menar ger Sverige oförtjänt dåligt rykte.

– Mina vänner runt om i världen kontaktar mig och frågar vad som pågår, vad som har hänt med Sverige. Då säger jag som det är, att 99,9 procent av svenskarna respekterar både varandra och religionsfriheten. Sverige är ett jättefint land, ett paradisiskt land.

Imam Agha Yahya Khan betonar att islam är en fredlig religion och att enda sättet att bemöta provokationer i form av koranbränningar är genom att försöka förklara det.

Bild: Anna Lindblom

Han blir kontaktad av svenska muslimer också, berättar han, som undrar hur de ska förhålla sig till det som händer.

– Hur kan vi hjälpa till, frågar de. Då säger jag att det sista vi ska göra är att bränna bilar eller kasta sten på polisen. Det är inte islam. Vi ska inte bråka med de här människorna. Vi ska bara berätta var Gud säger i den heliga Koranen.

Annons

Annons

Nästa artikel under annonsen

Till toppen av sidan